Enerģētika

Eiropas Parlaments: ES jābūt enerģētiski visefektīvākajai

, 15.02.2007

Jaunākais izdevums

Gatavojoties 8. un 9. martā paredzētajai Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāju sanāksmei, Eiropas Parlaments šodien pieņēma savu nostāju par Eiropadomes darba kārtības tematiem — Lisabonas stratēģiju izaugsmei un nodarbinātībai, enerģētikas politiku, cīņu pret klimata izmaiņām un labāku likumdošanu, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Eiropas Parlaments brīdina no riska sašaurināt Lisabonas stratēģiju tikai līdz dažām prioritātēm, kas saistītas ar iekšējā tirgus izveides pabeigšanu un labāku regulējumu, un uzsver — izaugsme un nodarbinātība, tāpat kā reformas ekonomikas, sociālajā un vides jomā, ir priekšnoteikums Lisabonas stratēģijas veiksmei. Parlaments aicina Eiropas Savienību kļūt par resursu un enerģijas izmantošanas ziņā visefektīvāko ekonomiku pasaulē un norāda, ka izšķiroši svarīga nozīme Eiropas izaugsmē ir jauninājumiem.

"Eiropadomes pavasara sanāksmes dienaskārtība ir par absolūti šobrīd nozīmīgāko tematiku Eiropas Savienībā kopumā un katrā dalībvalstī," debatēs teica Guntars KRASTS (Nāciju Eiropas grupa). Pievēršoties enerģētikas jautājumiem, deputāts uzsvēra, ka liberalizēts Eiropas enerģijas tirgus ir priekšnoteikums kopējai tirgus konkurētspējai, enerģētikas neatkarībai, ilgtermiņa stabilitātei un jauno dalībvalstu integrēšanai vienotā elektrības un gāzes tirgū. G. Krasts norādīja, ka enerģētikas politikai visdrīzākajā laikā jākļūst par Eiropas Savienības drošības politikas sastāvdaļu un dalībvalstīm jāspēj vienoties par kopīgu stratēģiju piegādes un tranzītu maršrutu jomā. "Nav atliekama arī pastāvīga dialoga izveide ar enerģijas patērētājvalstīm un piegādātājvalstīm, lai novērstu pieaugošo globālo disbalanšu un nestabilitātes veidošanos. Attiecībās ar galveno gāzes piegādātāju Eiropai — Krieviju — ir jāpanāk, ka tā ratificē Tranzīta protokolu un Enerģētikas hartas nolīgumu. Turklāt šajā jautājumā Komisijas un dalībvalstu viedokļiem nebūtu pieļaujams atšķirties," sacīja deputāts.

Izglītība, darba tirgus, jauninājumi

Parlaments uzskata, ka darba tirgus reforma jāveic, saskaņojot nozares prasības pēc lielākas elastības ar darba ņēmēju prasībām pēc lielākas drošības. Deputāti atzīmē, ka Eiropas Savienībā trūkst kvalificēta darbaspēka un mudina dalībvalstis intensīvāk strādāt, lai radītu nodarbinātības iespējas un lai palielinātu jauniešu, sieviešu un gados vecāku darba ņēmēju īpatsvaru darba tirgū, piemēram, samazinot jauna uzņēmuma darbības uzsākšanai vajadzīgo laikposmu, palielinot ieguldījumus bērnu un cita veida aprūpes sistēmās, turpinot samazināt nodarbinātībai piemērojamo nodokļu slogu, ieguldot izglītībā un zinātnē, labāk līdzsvarojot izglītības sistēmu un jauno darba tirgu vajadzības, kā arī cīnoties pret atstumtību un jebkāda veida diskrimināciju.

Parlaments uzsver, ka ES ekonomikai, lai tā būtu konkurētspējīga pasaules mērogā, ir nepieciešams dinamisks iekšējais tirgus: "Tagad, kad galīgajā lasījumā ir pieņemta Direktīva par pakalpojumiem iekšējā tirgū, Komisijas pienākums ir sniegt dalībvalstīm norādījumus un uzraudzīt, kā minētā direktīva tajās tiek īstenota".

Parlaments atkārto citos gadījumos pausto nostāju, ka svarīgs mērķis ir panākt pētniecības finansējumu 3 % apjomā no IKP.

Ilgtspējīga enerģētikas politika

Parlaments pauž pārliecību, ka Lisabonas stratēģija tikai tad var būt veiksmīga, ja tiks īstenoti centieni izveidot kopēju enerģētikas politiku. Tas atzinīgi vērtē Komisijas Zaļo grāmatu par Eiropas stratēģiju ilgtspējīgai, konkurētspējīgai un drošai enerģijai, kā arī aicina izstrādāt kopīgu stratēģiju piegāžu un tranzīta maršrutu nodrošināšanai un dažādošanai, tādējādi apliecinot solidaritāti ES iekšienē. Parlaments arī prasa, lai dalībvalstis un Savienība pieprasa Krievijai parakstīt un ratificēt Tranzīta protokolu, kā arī ratificēt Enerģētikas hartas nolīgumu.

Videi nekaitīga enerģētikas politika

Parlaments mudina Eiropadomi atbalstīt Komisijas ierosināto rīcības plānu un norāda, kādi punkti tajā obligāti jāiekļauj:

par 30% ES samazināt CO2 izmešus līdz 2020. gadam;

ES mērķis – līdz 2020. gadam uzlabot energoefektivitāti vismaz par 20 %;

līdz 2050. gadam CO2 izmešus samazināt par 60-80 %;

jāveic ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas reforma, lai veicinātu ieguldījumus tādā ekonomikā, kur emisijām ir mazs oglekļa saturs;

mērķis līdz 2020. gadam 25 % enerģijas iegūt no neizsīkstošiem resursiem;

skaidrāks enerģijas ražošanas nošķīrums no enerģijas piegādes;

pasākumi, lai izveidotu trūkstošos enerģijas piegādes starpsavienojumus un stimulētu investīcijas un inovāciju;

regulatoru neatkarība;

turpmāko septiņu gadu laikā vismaz par 50% palielināti gada izdevumi pētniecībai enerģijas jomā;

vienota pozīcija attiecībās ar trešām valstīm.

Parlaments atzīst, ka klimata pārmaiņas rada nopietnas vides problēmas, un mudina ES valstu un valdību vadītājus līdz nākamā gada beigām vienoties par saistošu mērķi 2020. gadam attiecībā uz CO2 emisijām, kā arī orientējošu mērķi šajā jomā 2050. gadam.

Aicinot līdz 2020. gadam nodrošināt, ka ES ekonomika vēl aizvien ir enerģētiski visefektīvākā pasaulē, Parlaments arī norāda, ka jaunajās enerģētikas politikās galvenajām rūpēm ir jābūt par patērētājiem.

Parlaments arī norāda, ka ES neatrisinās savas ekonomikas un nodarbinātības problēmas, "ja aktīvi neiesaistīsies gan dalībvalstu parlamenti, gan Eiropas līmeņa parlaments".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EP: Jāierobežo pesticīdu izmantošana

, 23.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc iespējas samazināt pesticīdu kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību un vidi — ar šādu mērķi ierosināti divi likumprojekti, ko Eiropas Parlaments (EP) šodien izskatīja pirmajā lasījumā. EP deputāti vēlas ieviest stingrākus noteikumus par pesticīdu atļauju termiņiem un lietošanas ierobežojumiem, nekā ierosinājusi Eiropas Komisija. Likumprojektu grozījumi tagad nosūtīti izskatīšanai dalībvalstīm ES Padomē.

Pesticīdu atļaušana un komercializācija

Viens no izskatītajiem likumprojektiem - regula par pesticīdu laišanu tirgū - paredz, ka ES tiek izveidots saraksts ar atļautajām, pesticīdus veidojošajām aktīvajām vielām. Eiropas Parlaments ieviesa tajā virkni grozījumu, saīsinot atļauju termiņus un izslēdzot no saraksta bīstamākos pesticīdus, papildus EK ierosinātajiem.

Atļauju termiņus Eiropas Komisija saista ar pesticīdu risku videi un veselībai. Tā ierosina katru jaunu pesticīda veidu apstiprināt, dodot atļauju vispirms uz 10 gadiem, pēc tam to atjaunojot. Vielas ar mazu risku apstiprinātu uz 15 gadiem.

Pesticīdus, ko var aizstāt ar mazāk toksiskām vielām, paredzēts atļaut tikai 7 gadus. Eiropas Parlaments vēlas šo termiņu samazināt līdz 5 gadiem, lai veicinātu alternatīvu izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) gadā rada 1,3 miljardus tonnas atkritumu, ap 40 miljoni tonnu no tiem ir bīstami. Tādēļ jauna direktīva paredzēs, ka dalībvalstīm jāizveido programmas ar mērķi līdz 2012.gadam atkritumu rašanos stabilizēt un līdz 2020. gadam to ievērojami samazināt, biznesa portālu Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Jaunajā direktīvā par atkritumiem, kas aizstās kopš 1975. gada spēkā esošo Pamatdirektīvu, Eiropas Parlaments prasa noteikt saistošu mērķi — atkritumu rašanos līdzsvarot 2008. gada līmenī un pakāpeniski to samazināt, paredzēt ražotāju atbildību un nostiprināt principu "piesārņotājs maksā".

Ziņojumu Parlaments pieņēma ar 651 balsi par, 19 pret un 16 atturoties.

Jaunās direktīvas mērķis — mazināt un novērst atkritumu rašanos un veicināt to, lai atkritumus izmantotu galvenokārt kā resursu.

Parlaments prasa, lai atkritumu daudzuma samazināšanai tiktu noteikti saistoši mērķi. Atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem dalībvalstis "veic visus vajadzīgos pasākumus, lai līdzsvarotu kopējo atkritumu rašanos līdz 2010. gadam, salīdzinot ar kopējo atkritumu rašanos 2008. gadā". Līdz 2020. gadam būs jāizstrādā tālāki mērķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Parlaments izvērtē plānotās izmaiņas piena sektorā

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 5. septembrī

Šodien izsakot viedokli par Eiropas Komisijas ierosinātajām izmaiņām ES piena sektorā, Eiropas Parlaments atbalstīja plānotās "minireformas" būtību, vienlaikus iesakot sagatavotajos likumdošanas priekšlikumos veikt vairākas izmaiņas. To mērķis — panākt, lai ieguvēji no izmaiņām būtu nozares pārstāvji. Deputāti arī aicina palielināt likmes atbalstam, ko piešķir skolu apgādei ar pienu, un saglabāt atbalstu par krējuma un vājpiena privātu uzglabāšanu.

Eiropas Parlaments izskatīja trīs Eiropas Komisijas ierosinātos likumdošanas priekšlikumus, kuru galvenais mērķis ir vienkāršot Eiropas piena un piena produktu Kopējā tirgus organizāciju. Likumprojekti tika izskatīti saskaņā ar apspriežu procedūru, tāpēc Eiropas Parlamenta grozījumiem ir ieteikuma raksturs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vardarbība pret sievietēm Turcijā joprojām problēma

, 13.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Tiesiskais regulējums sieviešu tiesību jomā ir visumā apmierinošs", bet "tā īstenošana joprojām ir nepilnīga," Eiropas Parlaments secina ziņojumā par sieviešu lomu Turcijas sabiedriskajā, ekonomiskajā un politiskajā dzīvē. Parlaments uzsver — cilvēktiesību, tostarp sieviešu tiesību ievērošana ir obligāts priekšnosacījums Turcijas dalībai ES, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Eiropas Parlaments atzinīgi vērtē to, ka ir sākusies Turcijas un Eiropas Savienības pievienošanās sarunu aktīvā fāze, tomēr pauž nožēlu par Turcijas reformu procesa palēnināšanos pēdējā gada laikā, kā arī par pastāvīgajām problēmām sieviešu tiesību jomā.

Vērtējot Turcijas tiesību aktus un to īstenošanu praksē, Parlaments pauž nožēlu, ka Turcijas dienvidaustrumu daļās meiteņu dzimšana netiek reģistrēta, tāpēc mudina Turcijas valdību veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai tiktu reģistrēti visi bērni. Nereģistrēšana traucē cīņā pret piespiedu laulībām, kā arī goda aizsargāšanas noziegumiem, jo upuriem nav nekādas oficiālas identitātes, skaidrots ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eiropas Parlaments: jārīkojas nekavējoties

, 15.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis ziņojumu par enerģijas cenu ietekmi uz Eiropas ekonomiku. Ja Eiropa nerīkosies, tās atkarība no enerģijas importa pieaugs līdz 71% 2030. gadā, atsaucoties uz EP deputātu sacīto, ziņo EP Preses dienests.

EP šodien pieņēma ziņojumu par enerģijas cenu ietekmi uz Eiropas ekonomiku, aicinot vērienīgi ieguldīt enerģētikas infrastruktūrās un piegādē, veicināt piegādes drošību un veikt pasākumus, kas paaugstina energoefektivitāti. Ja Eiropa nerīkosies, tās atkarība no enerģijas importa pieaugs līdz 71% 2030. gadā, uzsver EP deputāti.

"Nekavējoties jārīkojas, citādi Eiropas atkarība no energoresursu importa pieaugs no 50 % līdz 71 % 2030. gadā, no kuriem 94 % būs naftas imports," ziņojumā uzsver EP. Deputāti vērš uzmanību uz to, ka nesenais cenu pieaugums reālajā izteiksmē ir līdzīgs pārmaiņām, kas notika no 1970. gadu vidus līdz 1980. gadu vidum, tomēr pašreizējais naftas cenu pieaugums atšķirībā no iepriekšējiem ir pastāvīgs — to ietekmē straujais pieprasījuma pieaugums, piemēram, Ķīnā, un augstais patēriņš ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc ugunsgrēkiem Grieķijā un plūdiem Apvienotajā Karalistē aicina nekavējoties mobilizēt ES Solidaritātes fondu

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 4. septembrī

Eiropas Parlaments pauž līdzjūtību un ciešu solidaritāti šīs vasaras dabas katastrofās bojāgājušo tuviniekiem un postījumu skarto teritoriju iedzīvotājiem. Šodien pieņemtajā rezolūcijā deputāti aicina bez jebkādas kavēšanās mobilizēt ES Solidaritātes fondu šīs vasaras plūdos un ugunsgrēkos cietušo atbalstam, izvairoties no ilglaicīgām procedūrām un administratīviem šķēršļiem.

Šovasar ugunsgrēki Eiropā skāra vairāk nekā 700 000 hektārus, visvairāk ciešot Grieķijai, kur dega vairāk nekā 250 000 hektāru meža un krūmāju, bojā gāja vairāk nekā 60 cilvēku un daudzi guva ievainojumus. Citās Eiropas daļās tika piedzīvoti spēcīgi plūdi, jo īpaši Apvienotajā Karalistē, izraisot vismaz 10 cilvēku bojāeju un nodarot kaitējumu EUR 5 miljardu apmērā ēkām, skolām, infrastruktūrai un lauksaimniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

12 gadus ES budžets pildīts kļūdaini

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

24. aprīlī parlaments apstiprināja Eiropas Savienības (ES) un visu tās iestāžu budžeta izpildi 2005.gadā, tomēr norādot, ka jau divpadsmit gadus Eiropas Revīzijas palāta nav varējusi sniegt pozitīvu ticamības deklarāciju, proti, atzīt, ka budžets pildīts bez kļūdām, liecina Eiropas Parlamenta sniegtā informācija.

Debatēs nepiedalījās ES Padomes pārstāvji, lai gan viena no galvenajām Parlamenta prasībām ir saistīta tieši ar dalībvalstu atbildību par ES līdzekļu pārvaldību.

Prasību par dalībvalstu pārvaldes deklarācijām Parlaments pirmo reizi formulēja, apstiprinot 2003.gada ES budžeta izpildi. Deklarāciju mērķis būtu panākt garantijas no dalībvalstīm par to, ka tajās darbojas efektīvas revīzijas Kopienas līdzekļu izmantojumam.

Kopienas līdzekļus Eiropas Komisija un dalībvalstis pārvalda dalīti. Pēc šādas sistēmas 80 % no Kopienas izdevumiem ir dalībvalstu pārziņā. Nīderlande pēc savas iniciatīvas Kopienas līdzekļu pārvaldes deklarācijas jau ir ieviesusi, un to pašu gatavojas darīt Apvienotā Karaliste un Zviedrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EP: jāparedz ekonomiskas sankcijas pret Birmu

, 27.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) šodien, 27.septembrī, plenārsesijā pievienojies visas pasaules cilvēktiesību aizstāvjiem, kas protestē pret demonstrāciju vardarbīgo apspiešanu Birmā. Ar 563 balsīm par, 3 pret, un 4 atturoties, pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments augsti novērtējis demonstrantu pretestību nedemokrātiskajai Birmas varai un aicina starptautisko sabiedrību paredzēt ekonomiskas sankcijas, ja Birma nepārtrauks represijas, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Turpinot pienākt ziņām par protestējošo budistu mūku un citu civiliedzīvotāju arestiem, ievainotajiem un nāves gadījumiem, Eiropas Parlaments šodien pieņemtajā rezolūcijā izvirza konkrētas prasības Birmas pārvaldei, gan starptautiskām organizācijām, kā arī Ķīnai.

Parlaments "augsti vērtē Birmas mūku un desmitiem tūkstošu pārējo demonstrantu drosmīgo rīcību, pretojoties antidemokrātiskajai un represīvajai varai Birmā". Tas pauž sašutumu par miermīlīgo demonstrantu nogalināšanu, prasa, lai drošības spēki pārtrauktu demonstrāciju apspiešanu, kā arī, lai Birmas vadība atzītu demonstrantu likumīgās prasības.

Deputāti aicina Birmas represīvo režīmu nekavējoties atbrīvot Nobela Prēmijas un EP 1990. gada Saharova balvas laureāti Aung San Suu Kyi un citus politieslodzītos. Parlaments arī prasa Birmas pārvaldei pārtraukt notiekošo nelikumīgo konstitucionālo procesu un to aizstāt ar Nacionālo konventu, kura sastāvā būtu dažādas politiskās grupas un partijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Parlaments atbalsta pilnīgu īpašumtiesību sadali elektrības tirgū

, 18.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc karstām debatēm Eiropas Parlaments, trešdien 18. jūnijā atbalstīja pilnīgu īpašumtiesību sadali elektrības tirgū, proti, elektroenerģijas uzņēmumu ražošanas un pārvades darbību kapitāla nošķiršanu.

Deputātu vairākums pauda atbalstu vēl ambiciozākam reformas plānam, nekā piedāvāja Eiropas Komisija, un noraidīja dalībvalstu starpā (ES Padomē) nesen panākto vienošanos, Db.lv informē Marika Armanoviča, Eiropas Parlaments Preses dienesta — Latviešu redakcija.

Dalībvalstis 6. jūnijā vienojās par kompromisu, kas izstrādāts, balstoties uz astoņu dalībvalstu grupas piedāvāto trešo ceļu, tādā veidā pieļaujot pilnīgai sadalei divas alternatīvas: neatkarīga sistēmas operatora variantu un neatkarīga pārvades operatora variantu. Abos šajos gadījumos elektrības uzņēmumi varētu saglabāt savu pārvades kapitālu. Parlaments šodien balsojumā noraidīja abas atkāpes, aizstāvot pilnīgu sadali kā vienīgo iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ECOFIN sanāksmē apspriedīs ES budžeta jautājumus

, 21.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 21. novembrī, Briselē (Beļģija) notiek Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) kārtējā sanāksme, kurā izskatāmajos jautājumos tiks pausta arī Latvijas pozīcija, kas tika apstiprināta Ministru kabineta sēdē, vakar, 20. novembrī.

Latvijas delegācijas sastāvā sanāksmē piedalās Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Irēna Krūmane, FM valsts sekretāres vietniece Inta Vasaraudze, Latvijas pārstāvniecības ES vadītājs Eduards Stiprais, FM Budžeta departamenta Eiropas Savienības budžeta nodaļas vadītāja Kristīne Kļujeva un FM nozares padomniece Latvijas pārstāvniecībā ES Edīte Dzalbe.

ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes 2006.gada 21. novembra sanāksmes darba kārtībā ir iekļauti šādi jautājumi:

1. Sagatavošanās samierināšanās procedūrai ar Eiropas Parlamentu;

2. Provizoriskā Eiropas Savienības 2006. finanšu gada budžeta grozījumu projekta Nr. 6/2006 izskatīšana (iespējams balsojums);

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apstiprina programmu "Narkotiku apkarošana un informēšana par tām"

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 6. septembrī

Eiropas Parlaments šodien bez balsojuma pieņēma otrā lasījuma nostāju par programmu 2007.–2013. gadam "Narkotiku apkarošana un informēšana par tām". Eiropas Parlaments tajā atbalsta ES Padomes, t.i., dalībvalstu, kopējo nostāju. Tas nozīmē, ka programma tiks pieņemta otrajā lasījumā galīgi.

Laikposmam no 2007. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 31. decembrim programmai atvelēti EUR 21,35 miljoni.

Viena no galvenajām izmaiņām, ko Eiropas Parlaments programmā ieviesa pirmajā lasījumā 2006. gada decembrī — pārrobežu projektus Kopienas interesēs varēs kopīgi iesniegt divas dalībvalstis, nevis trīs, kā bija paredzēts sākotnējā Eiropas Komisijas priekšlikumā. Kopienas intereses projektus varēs iesniegt arī viena dalībvalsts kopā ar ES kandidātvalsti vai pievienošanās valsti. Programmas dalībnieces būs arī stabilizācijas un asociācijas procesā iesaistītās Balkānu valstis. Ja tas kalpo programmas mērķiem, projektos var iesaistīt arī trešās valstis vai starptautiskas organizācijas, kas programmā nepiedalās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Sudraba, sākot strādāt par valsts kontrolieri, daudz raudājusi

Lelde Petrāne, 16.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es... Tagad visi to izlasīs... Es tiešām ļoti raudāju pirmos gadus, kad sāku strādāt Valsts kontrolē. Psiholoģiski tas bija ļoti, ļoti smags laiks, ko radīja vide, jaunas komandas veidošana,» intervijā izdevumam Ieva atklājusi valsts kontroliere Inguna Sudraba.

«Tajā laikā tiešām daudz raudāju, bet pēc cita dzīves perioda, kurā daudz ko pārdomāju un sevī pārkārtoju, tas viss man ir kā ar roku noņemts. Un ticu - Dievs visu manu smagumu ir paņēmis pie sevis,» viņa turpinājusi.

Vaicāta, kāds ir viņas redzējums par to, kas pašlaik notiek Latvijā, I. Sudraba stāstījusi: «Latviju izjūtu enerģētiski, un pašlaik Latvija enerģētiski iztukšojas. Man ir žēl, ka tā notiek, jo ar labu un stipru enerģētiku piepildīta Latvija mums visvairāk vajadzīga. Enerģija no Latvijas aiziet projām tāpēc, ka esam ļoti sašķelta sabiedrība. Mums nav kopēja mērķa par savu valsti, un nespējam būt saimnieki savā zemē. Mums tā iespēja ir dota, bet mēs neprotam un negribam būt saimnieki savā zemē. Runājam sliktu, domājam sliktu. Arī par savu valsti. Mana pārliecība: vārdi, ko izsakām, pēc tam dzīvo reālu dzīvi. Runājot sliktu, pievelkam ļauno un negatīvo, tāpēc mums jārunā spēcīgi, pozitīvi vārdi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien uzstāja, ka Eiropas Savienība (ES) ir darījusi visu, kas ir tās spēkos, lai nodrošinātu Brexit organizētā veidā.

ES būtu jāsagaida, kad Lielbritānijas parlaments apstiprina jauno Brexit vienošanos, un tikai tad tas jāratificē, sacīja Junkers.

Paužot nožēlu, ka Lielbritānija plāno pamest ES 31.oktobrī, Junkers sacīja: «Vismaz mēs varam skatīties sev acīs un teikt, ka mēs esam darījuši visu, kas ir mūsu spēkos, lai panāktu, ka šī izstāšanās notiek organizētā veidā.»

«Mums tagad ir jāseko līdzi notikumiem Vestminsterā ļoti cieši. Nav iespējams, nav iedomājams, ka šis parlaments ratificē vienošanos, pirms Vestminstera ir ratificējusi vienošanos,» Junkers sacīja Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt premjerministra Borisa Džonsona panākto Brexit vienošanos, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EP iesaka Eiropas mērogā noteikt pieļaujamo alkohola līmeni asinīs autovadītājiem iesācējiem

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 5. septembrī

Eiropas Parlaments (EP) iesaka Eiropas mērogā autovadītājiem iesācējiem noteikt pieļaujamo alkohola līmeni asinīs, kas būtu pēc iespējas tuvu 0 promilēm. Tas ir viens no ierosinājumiem šodien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņemtajā EP nenormatīvajā ziņojumā par alkohola radītā kaitējuma mazināšanu.

Pieaugošs alkohola patēriņš nepilngadīgo un jauniešu vidū visās Eiropas valstīs, 17 000 nāves gadījumu gadā ceļu satiksmes negadījumos alkohola lietošanas dēļ, mirstības gadījumu pieaugums saistībā ar alkohola patēriņu, augļa alkohola sindroms. Tās ir satraucošākās tendences, pret kurām šodien pieņemtajā ziņojumā ar konkrētiem priekšlikumiem vēršas Eiropas Parlaments.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LIFE+ projektu atlasi veiks Eiropas Komisija

, 22.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments šodien, 22.maijā, apstiprināja 27.martā ar ES Padomi panākto vienošanos par Kopienas finansējumu vides projektiem. Jaunais finanšu instruments LIFE+ laikposmā no 2007. līdz 2013.gadam apvienos vairākas līdz šim atšķirīgi finansētas vides programmas: Life, Forest Focus, programmu pilsētu attīstībai un nevalstisko organizāciju atbalstam.

Likumprojektu Parlaments šodien pieņēma galīgi, atbalstot trešajā lasījumā jeb samierināšanas procedūrā panākto vienošanos ar ES Padomi. Eiropas Parlaments panāca, ka par 40 miljoniem eiro palielinās LIFE+ sākotnēji atvēlēto summu. Tagad tā sasniedz 1,951 miljardus eiro. "Šis finansējums ir piliens jūrā, salīdzinot ar ES gada budžetu," atzina Eiropas Parlamenta ziņojuma autore Marie Anne ISLER BÉGUIN (Zaļie/ALE, FR), kas pārstāvēja Eiropas Parlamentu samierināšanas komitejā. (ES gada kopbudžets pārsniedz 125 miljardus eiro).

Pēc Eiropas Parlamenta prasības vismaz 50 % LIFE+ budžeta līdzekļu tiks novirzīti vides un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas projektiem. ES Padome šādiem pasākumiem bija ieteikusi atvēlēt 40 % no kopējā LIFE+ budžeta. Eiropas Parlaments arī panāca, ka galīgajā lēmumā iekļauts nosacījums par to, ka vismaz 15 % LIFE+ budžeta līdzekļu ir jāpiešķir starptautiskiem projektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Parlaments prasa pārskatīt noteikumus par šķidrumu pārvadāšanu aviotransportā

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 5. septembrī

Eiropas Parlaments prasa Eiropas Komisijai pārskatīt regulu, kas nosaka ierobežojumus šķidrumu pārvadāšanai aviotransportā, un, ja netiek konstatēti neapstrīdami fakti par šo noteikumu efektivitāti, regulu atcelt.

Šāds viedoklis izteikts šodien ar 464 balsīm par, 159 pret un, 70 balsīm atturoties, pieņemtajā Eiropas Parlamenta rezolūcijā. Deputāti vienlaikus uzsver, ka atbalsta visus "reālajai situācijai atbilstošos" un "samērīgos" pretterorisma drošības pasākumus aviācijā, lai minimizētu risku.

Tomēr Eiropas Parlaments pauž bažas, ka 2006. gada novembrī Eiropā ieviestie noteikumi par šķidrumu pārvadāšanu aviopasažieru rokas bagāžā nav proporcionāli mērķim proti, lielākai drošībai, ko ar šiem pasākumiem bija cerēts sasniegt. Rezolūcijā noradīts, ka, kontrolējot rokas bagāžas šķidrumus ar rentgena iekārtu, nevar konstatēt, vai šķidrums ir sprāgstviela. Deputāti arī atzīmē, ka noteikumi nav īstenoti vienādi un konsekventi visās Eiropas Savienības lidostās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētniecību un tehnoloģijas attīstībai 54 miljardi EUR

, 30.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments otrajā lasījumā pieņēmis Septīto pamatprogrammu pētniecības, tehnoloģiju attīstības un demonstrējumu pasākumiem, kam no 2007.g. līdz 2013. g. paredzēts atvēlēt 54 miljardus eiro. Līdzekļi būs pieejami no 2007. gada 1. janvāra, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Ar Pētniecības pamatprogrammām Eiropa atbalsta sadarbību pētniecībā un zinātnē jau kopš 1984. gada. Septītās Pētniecības pamatprogrammas darbības iedalītas četrās programmās: Sadarbība, Idejas, Cilvēki, Iespējas. Programmas vieno kopīgs mērķis — virzīties uz kopējas Eiropas Pētniecības telpas izveidi un konkurēt zinātnes un tehnoloģiju jomā pasaules līmenī.

Jerzy BUZEK (PPE/DE, Polija), viens no EP ziņojumu sagatavotājiem, norādīja, ka Septītā pamatprogramma nodrošina gadā vidēji par 40 % lielāku finansējumu nekā 6. Pamatprogramma, kuras darbība beidzas šā gada 31. decembrī.

Septītā pamatprogramma ir trešais apjomīgākais Kopienas finanšu instruments pēc lauksaimniecības atbalsta un struktūrfondiem. Tā veido 6,3 % no visa 2007.–2013. g. paredzētā ES finansējuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalvītis: nodokļu politikas pārskatīšana ir ļoti riskanta

Andrejs Vaivars, laikraksts Dienas bizness, 23.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balsojums Saeimā par KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atstādināšanu var arī nebūt. To intervijā laikrakstam Dienas bizness pieļauj Ministru prezidents Aigars Kalvītis, kura vadītajai valdībai šodien Saeimā ir jāpārdzīvo opozīcijas rosinātais neuzticības balsojums.

Jūsu vadītā valdība ir paudusi apņēmību turpināt darbu. Cik lielā mērā var runāt par šīs valdības stabilitāti, turklāt ilgtermiņā?

Lielā mērā tas ir atkarīgs no pašas koalīcijas spējām sastrādāties un spējas pieņemt lēmumus. Kamēr valdība būs spējīga pieņemt lēmumus, tikmēr tā var strādāt. Ja šajā brīdī mēs spēsim atrisināt jautājumus, kas saistīti ar 2008. gada valsts budžetu, kas saistās ar ļoti smagām problēmām, jo ir būtiski noturēt pašreiz piedāvāto makroekonomisko rāmi. Respektīvi, runa ir par 1% lielu budžeta pārpalikumu, nepārskatot ienākumu prognozes. Ja mēs spēsim šo pārbaudījumu izturēt Saeimā, tad valdības izredzes strādāt tālāk palielinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijas parlaments nobalso pret bezvienošanās Breksitu

LETA--AFP/BBC, 14.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas parlaments trešdien ar minimālu balsu pārsvaru nobalsojis pret izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās.

Pret bezvienošanās «Breksitu» balsoja 312 deputāti, bet šādu iespēju atbalstīja 308.

Deputāti nobalsojuši par grozījumiem, kas pilnībā izslēdz Lielbritānijas izstāšanos no ES bez sarunu ceļā panāktas izstāšanās vienošanās.

Atbalstītie grozījumi izslēdz izstāšanos bez vienošanās ne tikai noteiktajā beigu termiņā 29.martā, bet vispār.

Nedaudz vēlāk parlaments balsoja par visu valdības priekšlikumu par bezvienošanās «Breksita» noraidīšanu, kurā bija iekļauti jau pieņemtie grozījumi, to atbalstot ar 321 balsi pret 278.

Meja pēc balsojuma pavēstīja, ka tagad «Breksita» atlikšanas termiņš varētu būt garāks un tas nozīmē, ka Lielbritānijai varētu būt jāpiedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās maija beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas opozīcija: Likums par amnestiju pieņemts, pārkāpjot konstitūciju

LETA--UNIAN, 31.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas parlaments likumu par amnestiju pieņēmis, pārkāpjot konstitūcijas normas, teikts ceturtdien izplatītajā opozīcijas frakciju līderu Arsēnija Jaceņuka, Vitālija Kļičko un Oļega Tjagņiboka kopīgajā paziņojumā.

«29.janvārī Reģionu partija Viktora Janukoviča vadībā atkal ķērās pie tiešas šantāžas, klajas krāpšanas un falsifikācijām, Ukrainas Augstākajā radā pieņemot likumprojektus,» teikts paziņojumā. «Praktiski pēc tā paša scenārija kā skandalozajā balsošanā 16.janvārī ar piespiešanas, spiediena, falsifikāciju un krāpšanās palīdzību «reģionāļi», komunisti un daži ārpusfrakciju deputāti pieņēma tā dēvēto likumu par amnestiju numur 4021-3 jeb, pareizāk sakot, «likumu par ķīlniekiem».»

«Laikā, kad notika balsošana par šo likumu, tika fiksēti masveidīgi pogu spaidīšanas gadījumi, tas ir, balsošana ar svešām kartītēm, ar ko tika pārkāpta Ukrainas konstitūcijas prasība, ka ir nepieciešama tautas deputātu personīga balsošana,» norāda opozīcijas līderi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Parlaments pieprasa kvalitatīvu neatliekamās palīdzības numura 112 darbību

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 6. septembrī

Eiropas Parlaments prasa Eiropas Komisijai izvērtēt neatliekamās palīdzības tālruņa numura 112 pakalpojumu kvalitāti un panākt, lai šis pakalpojums darbotos efektīvi visā Eiropas Savienībā. Šāds aicinājums izteikts 6. septembrī pieņemtajā Eiropas Parlamenta rakstiskajā deklarācijā.

Vienotais neatliekamās palīdzības numurs 112 tika ieviests 1991. gadā ar Padomes lēmumu, tomēr pakalpojuma kvalitāte joprojām daudzviet ir slikta. Numurs radīts, lai ES iedzīvotāji, kas arvien vairāk Eiropas robežās pārvietojas no vienas valsts uz citu, to varētu izmantot, nemeklējot, kāds ir atbilstošais numurs katrā atrašanās vietā. Tālruņa numurs 112 paredzēts visiem ārkārtas gadījumiem, sākot no vajadzības pēc ātrās medicīniskās palīdzības līdz teroristu uzbrukumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta zilās kartes kvalificēta darbaspēka piesaistei

, 20.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) šodien atbalstīja priekšlikumu Eiropā ieviest jaunu uzturēšanās atļaujas veidu — zilo karti. Dokuments balstās uz ASV zaļās kartes parauga un paredzēts augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei nozarēs, kur tā trūkst, informē EP.

Deputāti tomēr iesaka grozījumus: dot lielāku rīcības brīvību dalībvalstīm un novērst, ka sistēma rada smadzeņu aizplūšanu no trešajām valstīm. Parlaments apstiprina principu, ka priekšroka ir Eiropas speciālistiem.

Zilā karte ļaus augsti kvalificētam trešo valstu darbaspēkam uzturēties un strādāt Eiropas Savienībā, pamatojoties uz vienotu ES uzturēšanās atļaujas piešķiršanas procedūru. Direktīva neaizstās dalībvalstu esošo kārtību, bet radīs papildu iespēju. Karti paredzēts izsniegt uz trim gadiem, un to varēs pagarināt par vēl diviem.

"Mēs visi piedalāmies globālās sacensībās. ES viennozīmīgi atpaliek no pārējiem konkurentiem, jo augsti kvalificēts darbaspēks no trešām valstīm te ir tikai 1,72%. Austrālijā, Kanādā, Amerikas Savienotajās Valstīs un pat Šveicē tas ir lielāks," debatēs paskaidroja deputāts Manfreds Vēbers (Manfred WEBER).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bīstamu kravu pārvadājumi pa iekšējiem ūdensceļiem

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 5. septembrī

Eiropas Parlaments pirmajā lasījumā izskatīja Eiropas Komisijas sagatavoto priekšlikumu par bīstamu kravu pārvadāšanu Eiropas Savienībā — šādi pārvadājumi veido 8 % no visa ES iekšzemes kravu transporta. Galvenās izmaiņas salīdzinājumā ar pašreizējo kārtību: ES regulējums attieksies ne vien uz autoceļiem un dzelzceļu, bet arī iekšējiem ūdens ceļiem, kur kopīgu Eiropas Savienības noteikumu agrāk nebija.

Jaunā direktīva atvieglos noteikumu piemērošanu, apvienojot četras pašreizējās direktīvas un divus lēmumus.

Eiropas Parlaments likumprojektā ierosina veikt grozījumu, kas paredz, ka dalībvalstis var savā teritorijā noteikt īpašas prasības vietējo un starptautisko bīstamo kravu pārvadājumiem ar transportlīdzekļiem, kurus jaunā direktīva neskar. Grozījums tādas pašas dalībvalstu tiesības paredz noteiktu maršrutu un noteiktu transporta veidu izmantošanā, kā arī bīstamu kravu pārvadājumiem ar pasažieru vilcieniem. Pieņemti arī daži tehniska rakstura grozījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EP: ieviest jauno zivsaimniecības pārvaldības modeli vēl pāragri

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta plenārsesijā

Strasbūrā 2007. gada 6. septembrī

Šodien pieņemtajā Eiropas Parlamenta izvērtējumā par Eiropas Komisijas paziņojumu saistībā ar "maksimāli iespējamā ilgtspējīgā daudzuma" modeļa izmantošanu zivsaimniecībā EP deputāti secina, ka Eiropas Komisijas dokumentā "trūkst analīzes" un "vispārēja dziļāka vērtējuma". Deputāti uzskata, ka ieteikto modeli stingri piemērojot, drīz vien nozarē būtiski samazinātos zvejas apjomi, ienākumi un nodarbinātības iespējas.

Maksimāli iespējamais ilgtspējīgais daudzums ir atsauces lielums, kura mērķis ir cik iespējams palielināt zivsaimniecības ekonomiskos rezultātus attiecībā pret konkrētas sugas bioloģisko kapacitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pieprasa stingrus noteikumus Eiropas zušu glābšanai

Sandra Dieziņa, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Steidzami vajadzīgi jauni tiesību akti, kas palīdzētu atjaunot Eiropas zušu krājumus, kuri saskaņā ar zinātnieku aplēsēm pēdējo 30 gadu laikā sarukuši vismaz par 95%.

To pieprasa Eiropas Parlaments trešdien pieņemtajā rezolūcijā, informē EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele. Deputāti mudina Eiropas Komisiju iesniegt jauno noteikumu projektu līdz 2014. gada martam, paredzot arī sankcijas dalībvalstīm, kas nespēj savlaicīgi nodrošināt krājumu novērtēšanai vajadzīgos datus.

«Zutis ir nopietni apdraudēts, un dalībvalstis dara pārāk maz, lai to glābtu. Tāpēc Eiropas Parlaments aicina Komisiju iesniegt jaunu tiesību aktu ar mērķi atjaunot Eiropas zuša krājumus. Jaunajam tiesību aktam ir jānovērš pašreizējo noteikumu nepilnības, kas ir pieļauj pārmērīgu nozveju un neilgtspējīgu zušu tirdzniecību,» norādīja par noteikumu sagatavošanu atbildīgā deputāte Isabella Lēvina pēc tam, kad Parlaments bija pieņēmis viņas sagatavoto rezolūciju ar 427 balsīm par, 249 pret un 25 atturoties.

Komentāri

Pievienot komentāru