Pasaulē

Eiropas Parlaments prasa aizliegt pārtiku no klonētiem dzīvniekiem

Ritvars Bīders, 07.07.2010

Jaunākais izdevums

Balsojot par jauninājumiem normatīvajos aktos saistībā ar pārtikas produktiem, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no jauna izteikuši savu negatīvo nostāju pret pārtiku, kas ražota no klonētiem dzīvniekiem.

Deputāti arī pieprasījuši moratoriju pārtikas produktiem, kuru ražošanā tiek izmantota nanotehnoloģija, līdz brīdim, kad potenciālie draudi veselībai tiks pilnībā izslēgti.

Pārtikas produktu, kuru ražošanā izmantotas jaunas tehnoloģijas un kuri vairumā gadījumu tiek patērēti tikai ārpus Eiropas Savienības (ES), izplatība 27 valstu blokā tiek regulēta jau kopš 1997. gada

EP deputāti trešdien, 7. jūlijā, nobalsojuši par jaunu racionalizētu pārbaudes sistēmu ieviešanu pārtikas produktiem, kas ražoti, izmantojot netradicionālus ražošanas procesus, potenciālo risku izvērtēšanai. Tas tiek uzticēts Eiropas Pārtikas drošības inspekcijai.

Īpašas bažas EP deputāti pauduši tieši saistībā ar pārtiku, kas ražota no klonētiem dzīvniekiem un izmantojot nanotehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strīdi ap ģenētiski modificētu pārtiku drīz var šķist tikai «ziediņi», jo rindā uz nonākšanu cilvēku vēderos jau gaida klonēti dzīvnieki. To apzinoties, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti sarosījušies, lai pagūtu sakārtot uz šiem jaunajiem pārtikas produktiem attiecināmo likumdošanu, vēsta laikraksts Diena.

EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), kura darbojas Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, atzinusi, ka «klonētu dzīvnieku gaļa» izklausās biedējoši, taču norāda, ka likumdošanu esot jāsāk gatavot laikus, pirms šī jaunā pārtika sasniegusi Eiropas ražotnes un tirgotavas: «Šobrīd mūs glābj tas, ka pagaidām dzīvniekus vieglāk un lētāk audzēt parastos veidos nekā klonēt. Bet tajā brīdī, kad klonēšanas tehnoloģijas attīstīsies, būs tā kā ar ģenētiski modificētiem organismiem - tūlīt atskanēs žēli gaudās balsis, kuras teiks, ka mēs ar šo gaļu varētu pabarot visus pasaules bada cietējus. Taču to nedrīkst pieļaut bez pietiekamas zinātniskās bāzes, kas pierādītu, ka ilgākā laikā šādas gaļas lietošana uzturā neradīs novirzes no normas.»

Komentāri

Pievienot komentāru