Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi jaunus noteikumus, kuras mērķis ir ierobežot elektronisko iekārtu atkritumu kā, piemēram, vecu mobilo tālruņu, datoru un ledusskapju nokļūšanu apkārtējā vidē. Komisija norāda, ka elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi (EEIA) ir viena no visstraujāk pieaugošajām atkritumu plūsmām.

Direktīvā, kas stājās spēkā pirmdien, paredzēts, ka dalībvalstīm sākot no 2016. gada vajadzēs savākt 45% no pārdotā elektronisko ierīču daudzuma. Šis īpatsvars pieaugs līdz 65% 2019. gadā. Sākot no 2018. gada, direktīvas piemērošanas joma, kas patlaban ir ierobežota, tiks paplašināta, ietverot visas elektronisko iekārtu atkritumu kategorijas, attiecībā uz kurām vispirms jāveic ietekmes novērtējums, norāda komisija.

Komisija skaidro, ka dažas dalībvalstis varēs uz noteiktu laikposmu atkāpties no jaunajiem mērķiem, ja tas būs pamatots ar nepieciešamās infrastruktūras trūkumu vai elektronisko iekārtu zemu patēriņa apjomu.

Sistemātiska savākšana un atbilstīga apstrāde ir priekšnosacījums, kas jāievēro attiecībā uz tādiem pārstrādājamiem materiāliem kā zelts, sudrabs, varš un retie metāli, kas atrodami lietotajos televizoros, klēpjdatoros un mobilajos tālruņos, uzsver komisija.

EK norāda, ka elektronisko atkritumu nelegāla izgāšana attīstības valstīs ir nopietna problēma. Atkritumi nereti tiek uzdoti par lietotu preču kravām, lai apietu ES noteikumus par atkritumu apsaimniekošanu. Jaunajā direktīvā paredzēts, ka eksportētājiem jāpārbauda iekārtu funkcionalitāte un jāiesniedz dokumenti par to sūtījumu veidu, kuru likumību varētu apšaubīt.

Visbiežāk elektroniskie atkritumu kravām tiek izmantotas Nīderlandes un Lielbritānijas ostas, Euobserver pastāstīja ANO Vides programmas pārstāvji. Lielākā daļa Eiropas elektronisko atkritumu nonāk tādās valstīs kā Benina, Gana, Nigērija, Kotdivuāra un Libērija, kur izraisa vides apdraudējumu.

Patlaban Eiropas Savienībā atbilstīgi dokumentētai sistēmai dalīti savāc tikai vienu trešo daļu no elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem, norāda Komisija. Pašreizējais ES savākšanas mērķis paredz uz vienu iedzīvotāju savākt 4 kg EEIA, gadā sasniedzot apmēram divus miljonus tonnu, ņemot vērā, ka Eiropas Savienībā gadā radīto atkritumu apjoms ir apmēram desmit miljoni tonnu. Tiek lēsts, ka līdz 2020. gadam EEIA apjoms palielināsies līdz 12 miljoniem tonnu. Jaunās direktīvas galamērķis, proti, savākt ambiciozi paredzētos 85 % no radīto EEIA kopējā apjoma, nodrošinās, ka Eiropas Savienībā 2020. gadā dalīti tiks savākti apmēram 10 miljoni tonnu jeb 20 kg uz vienu iedzīvotāju, skaidro EK.

Komentāri

Pievienot komentāru