Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdībai ir lielas ilūzijas par nodokļu pacelšanas iespējām, savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšlikumi ekonomikas glābšanai ir bērnišķīgi.

Tā izteicies Pacifika luterāņu universitātes (ASV) profesors Gundars Ķēniņš – Kings intervijā Latvijas Avīzei. «Bīstami ir domāt tikai ekonomiskās kategorijās. Jādomā plašāk!» saka profesors. «/../ieejam jaunu ideju, pārmaiņu laikmetā, un ļoti grūti ko droši pateikt par nākotni. /../ Man liekas, Latvijas valdībai ir lielas ilūzijas par nodokļu pacelšanas iespējām. Simtiem gadu latvieši nav maksājuši nodokļus, izņemot apgrozības nodokli – pirkuši par bargu naudu sāli – un tad vēl svešinieku uzspiesto galvasnaudu. Pret nodokļiem ir lielas antipātijas gan Latvijā, gan Amerikā,» atzīst profesors.

Tirdzniecības un rūpniecības kameras ieteikumu plāns visu reformēt pāris gados, viņaprāt, ir bērnišķīgs. Ieteicēji gaidot, ka delegācijas apskries pasauli, savāks īpašus speciālistus, tie atskries šurp un ieviesīs jaunu kārtību, iztaisīs revolūciju, sataisīs jaunus likumus, un «pusotra gada laikā viss ies kā pa šņorīti». Noderīgākie paraugi Latvijai, uzsver profesors, atrodami Igaunijā un Somijā. Viņš arī uzsver, ka Latvijas labklājības līmeni samazina korupcija.

Vienlaikus G. Ķēniņš - Kings nosoda Latvijas birokrātus. «Laikā, kad jādomā, kā samazināt deficītu 2011. gadam un kā iztikt bez deficīta 2012. gadā, liekas neticami, ka te jo ilgi strīdas par to, vai kādam ļaut sēdēt apstādījumu zālienos!» saka G. Ķēniņš – Kings.

Kā drošāko spēku, uz ko paļauties, G. Ķēniņš – Kings atzīst uzņēmējus. Savukārt komentējot gaidāmās vēlēšanas Latvijā, ASV profesors ir ironisks: «Te vēl ir padomju laika ideologi, ir padomju laika solījumu gaidītāji».

Komentāri

Pievienot komentāru