Eksperti

Eksperta viedoklis: Banku restrukturizācija - Latvijas prakse un Īrijas rūgtā pieredze

Maikls Borks, A/s Parex banka padomes priekšsēdētājs, 08.02.2011

Jaunākais izdevums

Īrija, līdzīgi kā Latvija, šobrīd ar savu parakstu akceptējusi ES / SV Finanšu un ekonomikas atveseļošanās plānu, kas paredz saspringtus īstenošanas kritērijus gan valstij, gan tās iedzīvotājiem.

Problēmas, kas saistītas ar banku sistēmu, ir abu valstu pamatproblēma. Līdz ar to ir nepieciešami ļoti stingri pasākumi, lai īstenotu banku restrukturizāciju un tās turpinātu darboties kā komercbankas, kas atbilst tautsaimniecības vajadzībām un nodrošina ekonomisko izaugsmi. Līdz šim, izvēloties labākos no pieejamajiem risinājumiem, Latvija visādā ziņā ir daudz paveikusi banku sistēmas reformēšanā. Ir jāatzīmē, ka nav divu vienādu banku sistēmu un izmantotie problēmu risinājumi vienmēr būs atšķirīgi. Tomēr ir svarīgi jau pašā procesa sākumā pieņemt dažus būtiskus un pareizus lēmumus.

Nav šaubu, ka banku sektora sabrukuma iemesls abās valstīs ir ilgstoša, nenoturīga kreditēšana, kuras rezultātā nopietni zaudējumi tika nodarīti tautsaimniecībai. Abas valstis piedzīvoja spēcīgu ekonomisko izaugsmi, bet tā balstījās uz bankām, kas agresīvi un lēti kreditēja īpašumu spekulācijas un patēriņa izdevumus. Tika radīti īpašumu vērtību burbuļi, kas beigās eksplodēja. Īrijā šo procesu galvenokārt radīja agresīvi un strauji augoša banka - Anglo Irish bank, kuras sabrukums, iestājoties starptautisko kredītu tirgus izsīkumam, bija iespaidīgs. Anglo Irish bank bija privātbanka, kas apkalpoja ierobežotu klientu skaitu, tā sauktos turīgos klientus, galvenokārt lielo īpašumu attīstītājus. Milzīgās nominālās peļņas izaugsmes uzmundrinātas, arī tradicionāli konservatīvākās bankas - AIB Bank un Bank of Ireland - pārtrauca ievērot vispāratzītos kreditēšanas pamatprincipus un uzņēma līdzīgu kursu, pat paplašinot klientu loku no turīgiem līdz vidēji turīgiem klientiem.

Latvijā līdzīgu situāciju ar agresīvu un nenoturīgu kreditēšanu radīja Skandināvijas bankas ar to meitasbanku starpniecību. Šķita, ka skandināvu bankām ir nelimitēta pieeja kreditēšanas resursiem to mātesbankās Skandināvijā. Motivētas ar ātras (nominālās) peļņas gūšanas, kā arī ļoti lētas kreditēšanas iespēju vadītas, tās sagrāba lielu tirgus daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Vēlas iegūt Parex aktīvus par pazeminātu vērtību

Elīna Pankovska, 15.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā Parex banka aizvien biežāk sastopoties ar dažādu Latvijas un ārvalstu personu uzstājīgu vēlmi iegūt bankas aktīvus par pazeminātu vērtību, tā intervijā Dienā norāda bankas padomes priekšsēdētājs Maikls Borks.

Tas esot skaidrojams ar pasaulē pieaugošo investoru interesi par slikto kredītu iegādi par neadekvāti zemu cenu. «Regulāri saskaramies ar atsevišķu klientu un ieinteresēto personu centieniem tīši mazināt par labu bankai ieķīlāto aktīvu vērtību un arī vēlmi slēpt savu patieso finanšu stāvokli. Man šķiet netaisnīgi, ka jaunajai Parex bankas vadībai nākas uzklausīt dažu «ekspertu» kritiskās piezīmes,» uzsver M.Borks.

Runājot par sindicētā kredīta atmaksu, M.Borks atzīmē, ka līdz šim banka kopumā akumulējusi vairāk nekā 80 milj. Ls. Esot izstrādāti vairāki sindikāta atdošanas plāni un visi paredz kredīta atmaksu. Parex bankai esot izdevies arī noslēgt vairākus apjomīgus kredītu restrukturizācijas darījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri nosūtījuši bankas padomei pieprasījumu no bankas valdes locekļiem piedzīt bankai nodarītos zaudējumus, kas radušies par 100 USD pārdodot Baltkrievijas Pareks Līzings.

Parex bankas mazākuma akcionāru - Amber Trust, DCF Fund un Firebird - vārdā advokāts Viktors Tihonovs Db.lv informēja, ka nodarīto zaudējumu apjoms bankai un tās akcionāriem mērāms vismaz 1,58 miljonu USD jeb 850 tūkstošu latu apjomā, jo kompānijas vērtība bijusi ap 1.5 miljoni USD.

Mazākuma akcionāri, kuriem kopā pieder 2.72 miljoni Parex akciju, aicina Parex bankas padomi celt prasību tiesā pret bankas valdi, kas slēdz līgumu šogad 24.martā par Pareks Līzinga pārdošanu Rietumu bankai.

Pēc pieteikumā norādītā, Pareks Līzings 2009.gadu bija pabeidzis ar peļņu 941 tūkstošu eiro apjomā, ko Parex banka tās vadītāja Nila Melngaiļa personā ieteica nesadalīt un atstāt uzņēmuma Pareks Līzings rīcībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ārzemju medijs: vadītāji «Balkānu valstī» Latvijā kļuvuši bagāti uz bankas rēķina

Lelde Petrāne, 18.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas baņķieris, kas ir padomes priekšsēdētājs vienā no Latvijas grūtībās nonākušajām bankām, vada vairākus miljonus eiro vērtu tiesvedību pret diviem bankas bijušajiem vadītājiem, raksta kāds Īrijas portāls thepost.ie.

Medijs raksta, ka vadošo amatu Parex bankā Latvijas valdība Maiklam Borkam (Michael Bourke) piedāvāja šā gada sākumā, un tas sekoja bankas sabrukumam 2008.gadā.

Tālāk gan seko nedaudz kuriozs teikums, kurā paskaidrots, ka «Parex tiek uzskatīta par Balkānu valsts ekvivalentu Anglo Irish Bank, jo to vajadzēja glābt vadībai un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai».

Īru medijs arī vēsta, ka Borks savu karjeru sāka Īrijas centrālajā bankā un Latvijas banku nozarē iesaistīts jau vairākus gadus. Pēc viņa kļūšanas par Parex priekšsēdētāju, bankas valde cēlusi prasību tiesā pret diviem tās bijušajiem īpašniekiem, kas bija arī vadošos amatos bankā - Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

a/s Parex banka valdes loceklis Jurijs Adamovičs, kurš pirms tam strādāja ievērojami labāk apmaksātā amatā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā (ERAB), darbu Parex bankā pieņēmis, izaicinājumu vadīts.

Pirms pievienošanās Parex bankai viņš apsvēris arī citus darba piedāvājumus gan Londonā, gan Maskavā.

«Neslēpšu, ka Parex bankas piedāvājums finansiāli nebija izdevīgākais. Tomēr manu lēmumu ietekmēja citi, ar naudu nesaistīti faktori. Pirmkārt, Latvijā ir mana ģimene un esmu šai zemei piederīgs, otrkārt, Baltijas mērogā Parex banka ir unikāls projekts un tas sniedz tās komandas locekļiem nenovērtējamu pieredzi,» savu motivāciju pamest labi apmaksāto darbavietu skaidroja Adamovičs.

Turklāt pēc trim ERAB nostrādātajiem gadiem, kuru laikā viņš guvis nozīmīgu starptautisko pieredzi ievērojama mēroga restrukturizācijas darījumos, Adamovičs pērn vasarā ieguvis otro maģistra grādu, un tas mudinājis meklēt arī jaunus izaicinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Reverta Adamoviča vietā ievēl jaunu valdes locekli

Gunta Kursiša, 12.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Reverta, kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu Parex banka, valdē ievēlēta jauna valdes locekle – līdzšinējā Juridiskās direkcijas vadītāja Ruta Amtmane.

Tas noticis līdz ar iepriekšējā valdes locekļa Jurija Adamoviča atbrīvošanu no amata pienākumiem, ņemt vērā viņa iesniegumu par atkāpšanos no amata. J. Adamovičs šā gada jūnija beigās paziņoja par savu lēmumu turpināt savu profesionālo darbību ārpus Latvijas robežām.

R. Amtmane uzsāka darbu Parex bankā 2010. gadā, ieņemot Juridiskā atbalsta direkcijas vadītāja vietnieces amatu. Pēc gada viņa tika iecelta par Juridiskā atbalsta direkcijas vadītāju. Iepriekš, vairāk nekā desmit gadus, viņa darbojusies Latvijas banku sektorā, pildot Juridiskās pārvaldes vadītājas pienākumus DNB bankā un valdes priekšsēdētājas amata pienākumus SIA DNB Līzings.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reverta padomes priekšsēdētājs: problēmas rodas tikai ar tiem klientiem, kuriem ir skaļi vārdi

Andrejs Vaivars, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrībā labi zināmi cilvēki apgalvo, ka kredītus nav saņēmuši, un tiesā tic viņiem, nevis līgumos rakstītajam. Tā intervijā DB apgalvo tā dēvētās sliktās Parex bankas jeb Reverta padomes priekšsēdētājs Maikls Borks. Viņš pieļauj, ka tā rezultātā daļu kredītu nāksies norakstīt.

Jūsuprāt, var teikt, ka Latvijas tiesas interpretē likumdošanas normas par labu parādniekiem?

Tā tas izskatās. Principā jau tas ir ļoti vienkāršs process – es iedodu jums kredītu, mēs parakstām līgumu, kurā teikts, kad jūs man naudu atmaksāsiet, un, paredzot šādus tādus nosacījumus, tam vispār vajadzētu būt juridiskam dokumentam. Gadījumā, ja jūs man naudu neatmaksājat un es mūsu abu parakstīto līgumu aiznesu uz tiesu, tur tas tiek nolikts malā. Savukārt cilvēks, kurš ir aizņēmies, pasaka, ka viņš nekādu naudu neesot saņēmis. Pateicoties šādam apgalvojumam, tiesa mierīgi var neatzīt līgumā rakstīto. Tā dēvētie lielie cilvēki spēlējas ar šo situāciju, visus padarot trakus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada 1. janvārī valdes priekšsēdētājas amatu AS Reverta uzsāks pildīt Solvita Deglava, līdzšinējā uzņēmuma valdes locekle un vecākā viceprezidente kopš 2010. gada.

Šādu lēmumu padome ir pieņēmusi, novērtējot Solvitas Deglavas augsto profesionālismu uzņēmumu vadībā, darījumu slēgšanā un restrukturizācijā, finanšu, grāmatvedības un citās būtiskās jomās, informē uzņēmuma pārstāvji.

Līdzšinējais Reverta valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams, kurš ir nolēmis pieņemt jaunus profesionālus izaicinājumus ārpus Latvijas robežām, darba attiecības ar uzņēmumu pārtrauks 2013. gada 31. decembrī.

Tāpat kā līdz šim, Reverta valdes sastāvā darbu turpinās valdes locekle un vecākā viceprezidente Ruta Amtmane.

«Darbs Revertā ir liels izaicinājums uzņēmuma vadībai un darbiniekiem, tā kā apstiprinātais Restrukturizācijas plāns nosaka, ka līdz 2017. gada beigām mums ir jāspēj valstij atmaksāt iespējami vairāk naudas līdzekļu no savulaik veiktā valsts ieguldījuma. Turpināsim darbu pie kredītu restrukturizācijas un parādu piedziņas, tāpat arī nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un realizācijas, kas ģenerē aizvien vairāk naudas līdzekļu,» norāda Reverta padomes priekšsēdētājs Maikls Borks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Reverta padomes loceklis Kaspars Āboliņš atstāj amatu

Lelde Petrāne, 02.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Reverta padomes loceklis Kaspars Āboliņš ir iesniedzis paziņojumu par amata atstāšanu no 2015. gada 1. februāra, liecina paziņojums biržai Nasdaq Riga.

Tādējādi līdz lēmuma pieņemšanai par jauna padomes locekļa ievēlēšanu sabiedrības padome darbu turpinās trīs cilvēku sastāvā.

AS Reverta padomē darbu turpinās padomes priekšsēdētājs Maikls Borks (Michael Joseph Bourke), kā arī padomes locekļi Meri Elena Kolinsa (Mary Ellen Collins) un Andris Ozoliņš.

Saskaņā ar Reverta statūtiem padome tiek ievēlēta uz trīs gadiem.

AS Reverta darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana un nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana. Kopš 2010. gada 1.augusta līdz 2014. gada 31. decembrim Reverta no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 591 miljonu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par Reverta padomes priekšsēdētāju atkārtoti pārvēlēts Maikls Borks

Lelde Petrāne, 03.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Reverta padome atkārtoti par padomes priekšsēdētāju pārvēlējusi Maiklu Borku (Michael Joseph Bourke). Savukārt par padomes priekšsēdētāja vietnieci ir ievēlēta Līga Kļaviņa, informēja pārstāve Marita Ozoliņa.

Reverta padome tika pārvēlēta šā gada 28.maijā notikušajā kārtējā akcionāru sapulcē. Līdzšinējais padomes loceklis Kaspars Āboliņš 2015. gada 1.februārī atkāpās no amata. Padomē tika ievēlēti: Maikls Borks, Meri Elena Kolinsa (Mary Ellen Collins), Līga Kļaviņa un Artūrs Neimanis.

Saskaņā ar Reverta statūtiem padome tiek ievēlēta uz trīs gadiem.

Uzņēmuma darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010. gada 1.augusta līdz 2015. gada 31.martam Reverta no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 614 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Revertas padomes priekšsēdētājs reģistrē uzņēmumu ar 10,67 miljonu eiro pamatkapitālu

Žanete Hāka, 18.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā un komercreģistrā reģistrēti 177 jauni subjekti, kas ir par 68 subjektiem mazāk nekā pirms nedēļas, liecina UR dati.

Biedrību un nodibinājumu reģistrā tika reģistrēti 10 subjekti. No kopējā skaita visvairāk jeb 158 bija sabiedrības ar ierobežotu atbildību un 11 individuālie komersanti.

Pagājušajā nedēļā likvidēti 220 subjekti, kas ir par 17 subjektiem mazāk nekā pirms nedēļas.

Aizvadītajā nedēļā lielākais reģistrētais uzņēmums pēc pamatkapitāla bija SIA DeBurca Holdings. Tā pamatkapitāls ir 10,67 miljoni eiro. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Krišjāņa Valdemāra iela 19, Rīga un tā vienīgais valdes loceklis ir Maikls Borks, kurš ir arī AS Reverta padomes priekšsēdētājs.

Otrs lielākais reģistrētais uzņēmums pēc pamatkapitāla aizvadītajā nedēļā bija AS European Lingerie Brands ar 35 tūkstošiem eiro, kā arī AS Lauma International ar 35 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome izsniegusi ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci SIA "Indemo", informē FKTK.

"Indemo" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu pakalpojumi ir rīkojumu izpilde klientu vārdā, portfeļa pārvaldība, kā arī ieguldījumu konsultācijas un finanšu instrumentu izvietošana, neuzņemoties saistības izpirkt finanšu instrumentus.

Savukārt licencē norādītie atļautie ieguldījumu blakuspakalpojumi ir finanšu instrumentu turēšana, ieguldījumu pētījuma, finanšu analīzes vai citas vispārīgas rekomendācijas sniegšana attiecībā uz darījumiem ar finanšu instrumentiem, kā arī ar finanšu instrumentu sākotnējo izvietošanu saistīto pakalpojumu sniegšana.

Lai uzņēmums saņemtu ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci, tam jāvēršas FKTK ar ie1sniegumu, norādot, kādus ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus uzņēmums vēlas sniegt, kā arī jāiesniedz Ieguldījumu brokeru sabiedrību likumā noteiktie dokumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru