Eksperti

Eksperta viedoklis: Būvspeciālistu meklēšana Latvijā: melojam paši sev un citiem

Vilnis Birznieks, uzņēmējs, būvinženieris, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Jaunā Būvniecības likuma projekts, caur Saeimu vairākus gadus klibodams, uz kruķiem aizmaldījies līdz pēdējam lasījumam.

Daudzi – arī par projektu atbildīgā Ekonomikas ministrija – ir solījuši Latvijā eksistējošo pārspīlēto, birokrātisko un pagalam neeiropeisko sertificēšanu (Latvijā ir 33 dažādi sertifikātu veidi, kuru maksimālais derīguma termiņš ir pieci gadi, bet pats sertifikāts faktiski ir darba atļauja) aizstāt ar civilizētāku sistēmu, piemēram, brīvprātīgu, vienreizēju reģistrēšanos, to papildinot ar obligātu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

Taču galu galā visi solījumi ir aizmirsti, sertificētāju lobijs izrādās krietni pacenties un līdz pēdējam lasījumam aizsteberējušajā likuma projektā sertifikācijas sistēma jau ir nostiprināta likumā un padarīta vēl dzelžaināka – līdz šim, Kalvīša laikā, tā tika ielobēta tikai Ministru kabineta noteikumos. Protams, sertifikātu izsniedzējus var saprast – tas ir viņu bizness, sertifikātu kārtošana un atjaunošana izmaksā 300 līdz 500 latu gabalā, bet Latvijā ir vairāk nekā 6000 reģistrētu būvspeciālistu, un daudzi, lai varētu strādāt savā profesijā, ikdienas darbam spiesti kārtot vairākus sertifikātus.

Neapspriedīšu, cik ļoti šī sistēma apgrūtina Latvijas būvnieku darbu un cik arhaiski izskatāmies iepretim citvalstu būvniekiem – kaut vai mūsu kaimiņvalstij Igaunijai, kur nekad nav piemērojuši obligātu sertifikāciju un tuvākajā laikā negrasās to darīt. Gan pašu igauņu, gan mūsu, gan citu valstu arhitektiem un inženieriem tur pietiek ar augstskolas diplomu, darba pieredzi (3 gadi) un reģistrāciju, kas izmaksā 30 eiro. Darbam Vācijā inženierim vajadzīga divu gadu pieredze pēc augstskolas beigšanas un reģistrācija, kas maksā tos pašus 30 eiro. Turklāt vispārzināms ir daudzu tūkstošu inženieru trūkums, un Vācija ir paziņojusi par speciālistu ar augstāko izglītību piesaistes programmu. Dānija šim nolūkam piešķīrusi milzīgu budžetu. Kāpēc gan lai jauns, darboties gribošs būvinženieris šādos apstākļos paliktu Latvijā, kur viņam vispirms jāsaņem darba atļauja sertifikāta veidā, bet kvalifikācija ik pa pieciem gadiem tiek apšaubīta un tā jāapliecina, atkārtoti nokārtojot eksāmenus un samaksājot vairākus simtus latu?

Spriežot pēc visa, Latvijas valsts varas iestāžu prasības, kas attiecas uz būvinženieru profesionālo pieredzi, būtiski atšķiras no prasībām, kas tiek piemērotas visās pārējās ES valstīs – tikai tādā gadījumā Latvijas birokrāti var prasīt būvspeciālistiem kārtot papildu pārbaudījumus, kas saistīti ar sertifikātu iegūšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Šogad gaidāms aktīvs ieguldījumu periods

Anda Asere, 16.01.2019

Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) valdes loceklis Juris Birznieks (no kreisās) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad gaidāms jauns investīciju vilnis, jo pērn noslēdzās konkurss par vairāku riska kapitāla fondu pārvaldnieku atlasi; īpašs naudas pieplūdums gaidāms jaunuzņēmumu nozarē, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Riska kapitāla jomā pagājušais gads ir bijis fantastisks, jo veiksmīgi beigušies Altum organizētie konkursi par jauno ceturtās paaudzes riska kapitāla fondu pārvaldnieku izvēlēšanos. Līdz ar to ir vairāki jauni spēlētāji, un tie atbilst dažādām uzņēmumu attīstības stadijām, sākot no akseleratoriem un beidzot ar izaugsmes līmeni,» saka Edgars Pīgoznis, Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) valdes priekšsēdētājs. Pērn ar Altum atbalstu reģistrēti trīs jauni riska kapitāla fondu pārvaldnieki un izveidoti septiņi jauni riska kapitāla fondi, kuru rīcībā ir 105 miljoni eiro investīcijām uzņēmumos ar strauju izaugsmes potenciālu

Arī Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) valdes loceklis Juris Birznieks pagājušo gadu vērtē kā labu. Viņš īpaši priecājas, ka privātie investori tika iekļauti Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā un LatBAN ir paplašinājis savu starptautisko darbību un ar padomu palīdzējis izveidot biznesa eņģeļu tīklu Lietuvā, kā arī bijis pieredzes apmaiņā Moldāvijā un Baltkrievijā. «Tas, ka nozarē ir ienākuši jauni spēlētāji, LVCA ir liels pluss, bet eņģeļiem neliels mīnuss, jo paaugstinās konkurence. Protams, tirgus iegūst, ka nozarē ir jauni spēlētāji, jo pieejams vairāk finansējuma, bet vienlaikus tas ir trūkums, jo Latvijā tāpat nepietiek labu projektu. Jo lielāka nauda ir nozarē, jo grūtāk sagaidīt kvalitatīvu projektu pieaugumu, jo uzņēmēji kļūst izvēlīgāki. Taču, protams, ir labāk, lai nozarē ir vairāk naudas nekā mazāk,» viņš norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru