Tehnoloģijas

Eksperts: DEAC apvainojumiem nav pamata

Nozare.lv, 21.01.2014

Jaunākais izdevums

Datoru programmatūras izstrādātāja SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) izteiktie iebildumi pret Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu Alekseju Popovu un viņa izstrādāto programmatūru Skaistā klase ir nepamatoti, saka datorzinātņu doktorants Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT) Madars Virza.

Doktorants piekrīt, ka Skaistā klase izmainījusi e-klase lapas izskatu. «Tas notiek tādā pašā veidā, kā to dara jebkura pārlūkprogramma, kas atbalsta reklāmu bloķēšanu - vienkārši nerādot uzmācīgas reklāmas. Tā kā liekā satura novākšana ir lietotāja sankcionēta (tādu sankciju lietotājs dod, paplašinājumu instalējot), nevar būt ne runas par kaut kādu «satura pārveidošanu»,» norāda Virza. Populārāko tiešsaistes reklāmu bloķētāju AdBlock Plus lieto vairāki miljoni lietotāju, un tā darbības principi ir līdzīgi Skaistā klase izmantotajiem.

Ikkatrs interneta pārlūks izstrādātāju rakstīto kodu interpretē un pēc tā izveido satura vizuālo noformējumu. «Piemēram, ir cilvēki, kas lieto teksta vides pārlūkus, kas reklāmas nevar parādīt principā - vai viņus arī vajadzētu sodīt? Tas ir līdzīgi, kā saukt pie atbildības kādu, kas fiziskajā pasaulē pirms avīzes lasīšanas no tās ar šķērēm izgriež reklāmu,» uzskata Virza.

Jau ziņots, ka elektroniskās skolēnu dienasgrāmatas E-klase izstrādātāji, SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC), vērsušies pret kādu skolēnu, kura radītais programmas paplašinājums Skaista klase ļauj apiet portāla reklāmas un rakstus, atverot baltu lapu ar reģistrācijas logu. Lai panāktu Skaistas klases darbības pārtraukšanu, uzņēmuma pārstāvji pat ieradušies skolēna dzīvesvietā.

Atsaucoties uz faktu, ka DEAC pārstāvji iegriezušies pat Popova mājās un zinājuši viņa personas kodu, Virza pieļauj, ka varētu būt pieļauts pārkāpums personas datu aizsardzībā. «Vai varētu būt taisnība, ka šī priviliģētā informācija ir iegūta, izmantojot datus, ko DEAC varētu būt uzticējusi Alekseja skola, domājams, pavisam citu mērķu realizēšanai? Ja tā, vai DEAC ir uzticama vieta, kur glabāt savus datus?» jautā ASV studējošais latviešu datorzinātnieks.

Popovs ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 10.klases skolnieks. Vēl mācīdamies 9.klasē, viņš jau bija paspējis apliecināt sevi starptautiskā mērogā - iegūt divas bronzas medaļas starptautiskajā informātikas olimpiādē, atzinības rakstu starptautiskajā lingvistikas olimpiādē un uzvarēt vairākās Latvijas mācību priekšmetu olimpiādēs.

«DEAC pieder visas autortiesības uz mājaslapas e-klase.lv dizainu un datorprogrammas kodu. Atbilstoši Autortiesību likumam DEAC kā mantisko tiesību īpašniekam ir izņēmuma tiesības uz dizaina un datorprogrammas pārveidošanu. Tas nozīmē, ka potenciālajiem darba izmantotājiem attiecībā uz katru no darba izmantošanas veidiem un katru darba izmantošanas reizi ir jāsaņem autortiesību subjekta, šajā gadījumā - DEAC, atļauja. Saskaņā ar Autortiesību likumu ir vispārīgi aizliegts izmantot darbus, ja šāda atļauja nav saņemta,» teikts vēstulē, kuru skolēnam nosūtījuši DEAC advokāti.

«Ja līdz 2014.gada 24.janvārim Jūs savas nelikumīgās rīcības sekas nenovērsīsiet labprātīgi, mēs nekavējoties un bez papildu brīdinājuma vērsīsimies pret Jums visos iespējamos ar likumu atļautajos veidos, lai panāktu savu tiesību aizsardzību un Jūsu sodīšanu likumā paredzētajā kārtībā, tai skaitā griežoties ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu Valsts policijā,» piedraudējuši advokāti.

Sakarā ar to, ka situācija skar nepilngadīgu personu, DEAC pieaicinātais advokāts no komentāriem atteicies.

Skolēns paudis nožēlu, ka mēģinājumi padarīt savu un citu cilvēku dzīvi ērtāku beidzas šādi. «Visiem, kuri ir sekojuši šiem notikumiem, varu tikai atgādināt, ka jūsu tiesības un intereses ir pasargātas tikai tad, kad izmantojat atvērtā pirmkoda programmatūru, kā arī novēlēt, lai jums nekad nebūtu jāsaskaras ar cilvēkiem, kas jums teiks, ko jūs varat darīt ar datiem savā datorā, bet ko nē.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Bāliņa: DEAC un vidusskolnieka strīds apliecina, ka skolēnus jāizglīto IT juridiskajos aspektos

Gunta Kursiša, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šis gadījums apliecina, ka izglītības politikas veidošanā, organizējot datorikas mācību programmas skolās un atbalstot jauniešu papildu izglītošanās iespējas, ir jāpievērš vairāk uzmanības IT risinājumu izstrādes juridiskajiem aspektiem,» komentējot SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) un vidusskolēna Alekseja Popova strīdu par A. Popova izstrādāto paplašinājumu «Skaista klase», Db.lv norādīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Informācija, kas ir izskanējusi par DEAC un programmēšanas olimpiāžu laureāta A.Popova domstarpībām, kā arī publiski paustie ekspertu viedokļi par intelektuālā īpašuma pārveidojumiem un to tiesiskumu šajā gadījumā ir pretrunīgi, Db.lv pauda S. Bāliņa.

Jau ziņots, ka Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks A. Popovs izstrādāja Google Chrome pārlūkprogrammas paplašinājumu «Skaista klase». Viņš šo paplašinājumu piedāvāja izmantot arī citiem - paplašinājums bija pieejams lejupielādei Google Chrome Web Store. Tomēr ar to nav bijis apmierināts uzņēmuma DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis, kurš programmētājam nosūtīja vēstuli ar pieprasījumu no Google Chrome Web Store izņemt vienību «Skaista klase» un uzsvēra, ka «mēs neesam devuši un nedosim savu piekrišanu portāla e-klase.lv satura mainīšanai». Savukārt vēlāk A. Popovam pretenziju sagatavoja arī Magnusson Zvērinātu Advokātu birojs, kura pārstāvji ieradās pie jaunā programmētāja mājas vizītē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DEAC piemēro naudas sodu par advokāta sūtīšanu uz vidusskolēna mājām

LETA, 30.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu valsts inspekcija (DVI) administratīvi sodījusi SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) ar 1400 eiro naudas sodu par nelikumīgu personas datu iegūšana un izmantošanu, aģentūra LETA uzzināja Tieslietu ministrijā.

DEAC, izmantojot savas datubāzes informāciju, nosūtīja pie Rīgas 1.ģimnāzijas 10. klases skolēna Alekseja Popova uz mājām savu advokātu saistībā ar pārmetumiem par viņa radīto programmas paplašinājums Skaistā klase, kas ļāva apiet elektroniskās skolēnu dienasgrāmatas portāla e-klase reklāmas un rakstus, atverot baltu lapu ar reģistrācijas logu.

DVI sodu piemērojusi par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa paredzēto pārkāpumu - par nelikumīgu personas datu iegūšana un izmantošanu. Šāds lēmums pieņemts, veicot pārbaudi par DEAC rīcības atbilstību Fizisko personu datu aizsardzības likumam, izmantojot izglītības portāla e-klase pieejamos personas datus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DEAC valdes loceklis: Jaunais programmētājs e-Klasē nav veicis uzlabojumus, bet gan to sabojājis

Gunta Kursiša, 21.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidusskolnieks Aleksejs Popovs ir izveidojis programmu, kas pilnībā pārveido SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) izveidotās e-Klases izskatu. Tādējādi e-Klase ir nevis uzlabota, bet gan sabojāta, un tas vairs nav tāds produkts, kādu saviem klientiem vēlas piedāvāt DEAC, Db.lv norādīja DEAC valdes loceklis Andris Gailītis.

Otrdien sociālajos tīklos ievērību izpelnījās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks Aleksejs Popovs, kurš izstrādājis Google Chrome pārlūkprogrammas paplašinājumu «Skaista klase». Kā vidusskolēns skaidro savos sociālo tīklu kontos, viņš šo paplašinājumu piedāvāja izmantot arī citiem - paplašinājums bija pieejams lejupielādei Google Chrome Web Store. Tomēr ar to nav bijis apmierināts uzņēmuma DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis. Viņš programmētājam nosūtīja vēstuli ar pieprasījumu no Google Chrome Web Store izņemt vienību «Skaista klase» un uzsvēra, ka «mēs neesam devuši un nedosim savu piekrišanu portāla e-klase.lv satura mainīšanai». Savukārt vēlāk A. Popovam pretenziju sagatavoja arī Magnusson Zvērinātu Advokātu birojs. Tas radīja sašutumu sociālo tīklu, piemēram, Twitter, lietotājos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DEAC pērn dubultojis peļņu

Gunta Kursiša, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Digitālās Ekonomikas Attīstības Centrs (DEAC) pērno gadu noslēgusi ar divreiz lielāku peļņu nekā 2012. gadā. Proti, DEAC peļņa sasniegusi si 1,61 miljonu eiro (1,13 milj. Ls) iepretim 0,85 miljoniem eiro 2012. gadā, liecina Lursoft dati.

Tāpat 2013. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kāpis DEAC apgrozījums – bija vērojams apgrozījuma palielinājums par 64% līdz 8,00 miljoniem eiro (5,62 milj. Ls). Šo gadu DEAC plāno noslēgt ar 11 miljonu eiro apgrozījumu.

Uzņēmuma vadība straujos izaugsmes tempus skaidro ar savu piedāvāto pakalpojumu pieprasījumu eksporta reģionos. Eksporta tirgos lielāko daļu pieprasījuma DEAC nodrošinājusi Krievija un NVS valstis, kas kopumā rada 51% no DEAC kopējā apgrozījuma, teikts tehnoloģiju kompānijas vadības pārskatā.

Šogad DEAC plāno uzsākt darbības nozares starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai, un tuvākajos gados uzņēmums cer izvērst aktīvu darbību Eiropas un ASV tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Domina Shopping jauno direktori Dinu Bunci

Lelde Petrāne, 07.10.2016

Tad, kad ir iespēja, izraujamies divatā ar vīru un braucam, kur acis rāda. Smarža visapkārt ir neaprakstāma.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild tirdzniecības centra Domina Shopping jaunā direktore Dina Bunce.

Svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

Kā pati pirmā lieta noteikti jāmin tas, ka Domina Shopping ēka daļēji ir būvēta uz vēsturiskajiem leģendārās rūpnīcas VEF pamatiem, kas ir neatņemama Rīgas kultūrvēstures daļa. Tamdēļ jau no pirmsākumiem, kad tika projektēta tirdzniecības centra ēka, gan ārējā, bet jo īpaši iekšējā veidolā tika iekodēta urbāna, pilsētnieciska noskaņa.

Otrs interesantākais fakts par mūsu tirdzniecības centru arī ir saistīts ar būvniecību. Domina Shopping centrs ir būvēts vairākās kārtās. 2003.gadā, kad apmeklētājiem tika atklāta pirmā kārta, joprojām turpinājās aktīvi būvdarbi otrajā, kas tika atklāta gadu vēlāk. Zīmīgi ir arī tas, ka arī šobrīd esam svarīgā pārmaiņu procesā, jo ceturtdaļā no tirdzniecības centra platības notiek ievērojami rekonstrukcijas darbi, bet uzsākts darbs pie fasādes rekonstrukcijas. Visas šīs pārmaiņas noteikti ir uz labu, jo, runājot klasiķa vārdiem: «Pastāvēs, kas pārvērtīsies.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Ekonomikas un kultūras augstskolas un Alberta koledžas līdzīpašnieci Annu Saltikovu

Lelde Petrāne, 17.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Anna Saltikova, Ekonomikas un kultūras augstskolas (EKA) līdzīpašniece, valdes priekšsēdētāja, kā arī Alberta koledžas līdzīpašniece, valdes locekle.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Jau bērnībā sapņoju, ka man būs savs bizness. Pēc profesijas esmu juriste un pēc vecākā dēla piedzimšanas meklēju iespējas, kā rūpes par mazu bērnu savienot ar profesionālu darbošanos. Radās iespēja reizi nedēļā lasīt lekcijas un man tas ļoti iepatikās. Tā dzīve parādīja, kurā nozarē iesaistīties biznesa veidošanā. Strādāju izglītības nozarē tādēļ, ka tā ir mana sirds lieta.

Komentāri

Pievienot komentāru