Būvniecība un īpašums

Eksportspēja: Atstāj nospiedumu citu zemju arhitektūrā

Linda Zalāne, speciāli DB, 21.05.2019

“Pitstop” ir Azerbaidžānas ceļu infrastruktūras projekts, kura ietvaros tiks izvietoti 52 apstāšanās punkti, kuros iespējams atpūsties, paēst un iegūt tūrisma informāciju. Šādi paviljoni izvietoti uz četrām noslogotākajām automaģistrālēm Azerbaidžānā, kuras ved uz Gruziju, Krieviju, Irānu kā arī tūristu apmeklēto atpūtas vietu Gabala Azerbaidžānas Ziemeļos.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

No Baku centrāltirgus līdz viesnīcai pie polārā loka Norvēģijā – Annvil.lv atstāj nospiedumu citu zemju arhitektūrā.

Kopš 2016. gada Annas Buteles birojs Annvil.lv pakāpeniski audzējis pakalpojumu eksporta īpatsvaru. 2016. gadā tas no apgrozījuma veidoja 14%, bet 2018. gadā jau 93%. Kopš 2019. gada uzņēmums SIA Annvil.lv pieder SIA Makemake holdingam, kura darbība koncentrējas vairākos virzienos.

Jau vairāk nekā gadu uzņēmumam ir pārstāvniecība Azerbaidžanā – birojs Cobalt. Kamēr Annvil.lv birojs Rīgā fokusējas uz interjera arhitektūras projektiem, tikmēr Baku birojs – uz arhitektūru un pilsētplānošanu. Gada laikā Cobalt birojs Baku izaudzis līdz 30 cilvēku lielai komandai, kuru galvenokārt veido arhitekti un pilsētplānotāji no dažādām pasaules valstīm. Līdztekus tam uzņēmumam ir sadarbības partneru birojs Space Group Oslo, kas sekmējis iekļūšanu Norvēģijas tirgū. Mērķtiecīgi paplašinot darbības diapazonu, Annvil.lv šobrīd strādā pie izstādes Berlīnē, kas tiks atvērta prestižajā Aedes arhitektūras galerijā Berlīnē šī gada augustā. Izstāde ir daļa no starpdisciplināra projekta, kura pirmo daļu veido Annvil.lv radītā grāmata ar 100 pasaulē zināmu arhitektu līdzdalību un otro daļu – izstāde, kurā transformēti darbi no grāmatas satura.

Sāk ar ziemeļiem

«Ar ārvalstu projektiem strādājām pastāvīgi, bet tie lielākoties bijuši privātā sektora klienti, kas paši mūs uzrunāja vai atrada nejauši. Par pirmo mērķtiecīgo un apzināto soli eksporta tirgū var saukt interjera projektu Polar Hotel viesnīcai Svalbārā, Norvēģijā. Tā ir Radisson Blu tīkla viesnīca, kas ir vistālāk ziemeļos bāzētā viesnīca pasaulē. Tā atrodas aptuveni 1000 km no Ziemeļu Polārā loka. Interesanti, ka daļa no viesnīcas ierīkota ēkā, kas atvesta no 1994. gada Lillehammeres olimpiskajām spēlēm. Mēs izstrādājām gan interjera koncepciju, gan veicām pilnu projekta realizācijas ciklu, tas ietver būvniecību, mēbeļu un aprīkojuma piegādi,» par pirmajiem spertajiem soļiem eksportā stāsta A. Butele, kura Polar Hotel projekta īstenošanā sadarbojās ar vecāko un pieredzes bagāto būvniecības un kuģniecības uzņēmumu Norvēģijā – Hurtigruten, kas jau vairāk nekā 120 gadus apkalpo ekspedīciju kuģu tūres uz Antarktīdu, Svalbāru un Grenlandi, kā arī realizē būvniecības projektus. Likumsakarīgi, ka sadarbība ar Hurtigruten kļuva par saskarsmes punktu tālākai eksporta attīstībai.

Norvēģija ir viens no Annvil.lv galvenajiem eksporta virzieniem līdztekus Azerbaidžānai. «Kontakti un sadarbības partneri ir nozīmīgi faktori eksporta attīstībā, bet, lai izveidotu kontaktu, svarīga ir iepriekšējā pieredze un projektu portfolio. Darbs ārpus lokālā tirgus ir izaicinājums, un katrā jaunā tirgū ir atšķirīgi biznesa uzstādījumi un piegājieni, kuri jāizprot. Izaicinošākais ir prasme izprast un spēt pielāgoties jaunajiem apstākļiem, jo jaunais tirgus tev nepielāgosies,» padomos dalās A. Butele, kura akcentē, ka kontrasts starp darba pieeju Latvijā un Norvēģija ir liels. Radikāli atšķirīga situācija ir Azerbaidžānā, kas, no vienas puses, ir vēsturiski vieglāk saprotama, jo arī Azerbaidžāna dzīvoja PSRS informācijas un pieredzes burbulī. No otras puses, Azerbaidžānā īpaši novērtē eiropiešu zināšanas un skatījumu. «Uz šī fona mums ir izveidojusies laba sadarbība, kas balstīta arī faktā, ka jau no pašiem pilsētbūvniecības pirmsākumiem Baku ir piesaistījusi arhitektus un pilsētplānotājus no Eiropas, piemēram, tur ir strādājuši itāļu un vācu arhitekti, būvniecības procesos piedalījās poļi,» viņa turpina.

Visu rakstu lasiet 21. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsturiskās kosmētikas “Dzintars” ražotnes rekonstrukcijas konkursā par labāko metu piedāvājumu ir atzīts arhitektūras un dizaina biroja ANNVIL piedāvājums.

Interese par konkursu bija liela, konkursa dokumentāciju izņēma 20 interesenti un plaši tika apsekotas abas ēkas. Metu konkursā tika iesniegti 4 darbi, kurus finālā žūrija arī vērtēja.

Metu konkursa uzvarētājs ir sācis sarunas ar H.A.Brieger par tālāku būvprojekta izstrādi šim objektam.

Arhitektūras un dizaina birojs ANNVIL sadarbībā ar arhitektūras biroju Space Group (ANNVIL/ SPACE GROUP) izstrādātais priekšlikums ar meta devīzi M30AB balstīts ilgtspējīgā dizaina pieejā ar fokusu uz sociālo ilgtspēju, adaptīvu, atkārtotu izmantošanu un multifunkcionāliem risinājumiem. Atbilstoši rekonstrukcijas iecerei, ražotnes pagalms ir iecerēts ar apzaļumotu atpūtas zonu un funkcionēs kā satikšanās un brīvā laika pavadīšanas vieta.

Komentāri

Pievienot komentāru