Jaunākais izdevums

Itālijas naftas un gāzes kompānija "Eni" otrdien paziņoja, ka atvērusi eiro un Krievijas rubļu kontus, lai samaksātu par Krievijas gāzes piegādēm, tādējādi pakļaujoties Maskavas prasībām.

"Eni" norādīja, ka uzņēmums Krievijas bankā "Gazprombank" piesardzības nolūkos atvēris divus kontus, jo dažās nākamajās dienās tuvojas samaksas termiņš par dabasgāzes piegādēm.

Uzņēmums paskaidroja, ka šāda rīcība esot saskaņā ar pašreizējo starptautisko sankciju ietvaru un Itālijas varastiestādes esot informētas.

"No šodienas "Gazprom Export" un attiecīgās Krievijas iestādes apstiprinājušas, ka rēķinu izrakstīšana un apmaksa turpināsies eiro, kā tas norādīts līgumos," vēstī "Eni". "Klīringa aģents Maskavas fondu biržā veiks valūtas konvertēšanu rubļos 48 stundu laikā bez Krievijas centrālās bankas iesaistīšanās."

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins 31.martā parakstīja dekrētu, kas paredz no 1.aprīļa pieņemt samaksu par dabasgāzi no valstīm, kuras Krievija uzskata par nedraudzīgām, tikai rubļos. Krievija ieviesusi sistēmu, ka klients samaksu var pārskaitīt eiro vai dolāros, taču klientam jāatver rubļu konts, kurā tiks ieskaitīta samaksātā summa, konvertēta rubļos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras piekrastē atklāts liels dabasgāzes lauks, pirmdien pavēstīja valdība un Itālijas enerģētikas uzņēmums "Eni".

Dabasgāzes lauku atklājis Itālijas un Francijas enerģētikas konsorcijs "Eni-Total", un tajā varētu būt aptuveni 70 miljardi kubikmetru dabasgāzes, pavēstīja Kipras enerģētikas ministre Natasa Pileidou.

"Eni" paziņojumā minēja "svarīgu atradumu" 2287 metru dziļumā un aptuveni 160 kilometru attālumā no Kipras krasta.

2011.gadā ASV uzņēmums "Noble Energy" jau atklāja lielus dabasgāzes laukus Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, veicot urbšanu tālāk uz austrumiem no jaunāko atradumu vietas.

Kopš tā laika izraisījušās domstarpības ar kaimiņvalsti Turciju par gāzes izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Palielinot Transalpu cauruļvada jaudu, izbeigs Čehijas atkarību no Krievijas naftas

LETA--AFP/DPA, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čehijas valsts naftas cauruļvadu operators "Mero" parakstījis vienošanos par Transalpu naftas cauruļvada jaudas palielināšanu, lai līdz 2025.gadam izbeigtu Čehijas atkarību no Krievijas naftas.

Transalpu cauruļvads savieno Triestes ostu Itālijā ar Vācijas dienvidu pilsētu Ingolštati, bet no turienes ir savienojums ar Čehiju.

Cauruļvada jaudas palielināšana, kuras gaitā tiks nomainīti sūkņi, izmaksās līdz 67 miljoniem eiro. To finansēs "Mero".

Pēc jaudas palielināšanas Čehija no 2025.gada pa Transalpu cauruļvadu varēs saņemt līdz astoņiem miljoniem tonnu naftas gadā.

"Šī vienošanās ir mūsu nākotne, pēc ilgiem sešdesmit gadiem tā mūs atdalīs no Krievijas un palīdzēs mums sasniegt neatkarību, brīvību un suverenitāti enerģijas piegādēs," otrdien žurnālistiem sacīja "Mero" vadītājs Jaroslavs Pantūčeks.

Čehijā ir divas naftas pārstrādes rūpnīcas, kuras pagājušajā gadā saņēma 7,4 miljonus tonnu naftas, un 56% no šī daudzuma tika saņemtas pa cauruļvadu "Družba" no Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru