Finanses

ES fondu atbalstu saņēmuši 5000 projekti

Žanete Hāka, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.-2013. gada periodā Latvijā Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu saņēmuši jau vairāk nekā 5000 projekti, informēja Finanšu ministrija (FM).

Īstenotie projekti ir uzlabojuši publiskās infrastruktūras, tajā skaitā ceļu, bērnudārzu, skolu un slimnīcu stāvokli. Atkritumu apsaimniekošanas un notekūdeņu attīrīšanas projekti ir snieguši iedzīvotājiem tīrāku vidi. Sniegtais ES fondu atbalsts uzņēmumiem ir radījis darba vietas, kā arī veicinājis konkurētspēju un eksportu.

Finansiālā izteiksmē 2007.-2013. gadā Latvijai ir pieejami ES fondu – Eiropas Sociālās fonda, Eiropas Reģionālas attīstības fonda un Kohēzijas fonda līdzekļi 3,2 miljardu latu apmērā, no kuriem jau 94,4% ir izmantoti vai piesaistīti atbalstītajiem projektiem. Arī 2014.-2020. gada periodā Latvijai būs pieejamas ES fondu investīcijas līdzvērtīgā apjomā.

Pirmdien, 8.aprīlī, Rīgā tiksies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Finanšu ministriju pārstāvji, lai dalītos pieredzē par ES fondu plānošanu nākamajā 2014.-2020. gada periodā. Kopš pievienošanās ES 2004.gadā pieejamās ES fondu investīcijas ir devušas būtisku ieguldījumu visu trīs Baltijas valstu attīstībā un iedzīvotāju dzīves kvalitātes celšanā. Lai nākamajā septiņu gadu periodā sasniegtu ES vidējo līmeni, Baltijas valstīm jāspēj gudri un prasmīgi izmantot ES fondu sniegtās iespējas.

Latvija savu attīstības virzienu nākamajiem septiņiem gadiem ir definējusi Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam, kurā noteiktas arī ES fondu investīciju prioritātes.

Šobrīd Latvija, Lietuva un Igaunija gatavo ES fondu 2014.-2020. gada perioda plānošanas dokumentus – Partnerības līgumu un Darbības programmu. Plānošanas dokumentu izstrādes procesā tiek veiktas konsultācijas ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem. Baltijas valstu tikšanās laikā gūtā pieredze ļaus Latvijai veiksmīgāk sagatavoties nākamajam periodam un nodrošināt, ka īstenotie ES fondu projekti vairo valsts un iedzīvotāju labklājību.

Komentāri

Pievienot komentāru