Pasaulē

Eversheds saņem prestižo Financial Times balvu

Elīna Pankovska, 03.11.2010

Jaunākais izdevums

Starptautiskā juridiskā firma Eversheds ieguvusi balvu kā inovatīvākā juridiskā firma prestižajā Financial Times nominācijā Inovatīvākie juristi.

Firma ierindota pirmajā vietā Financial Times Eiropas inovatīvāko juridisko firmu top 50.

RSG Consulting rīkotājdirektore un nominācijas žūrijas pārstāve Rēna Sengupta atzinusi: «Eversheds šajā jomā sevi ir pierādījusi kā līderi dažādos veidos. Šodien Eversheds pierāda sevi kā nobriedušu starptautisku juridisko firmu Eiropā ar patiesu apņemšanos darīt lietas savādāk.»

Savukārt Eversheds Bitāns vadošais partneris Agris Bitāns uzsver, ka ir liels prieks un sajūta, ka arī Latvijas birojs devis savu ieguldījumu, lai šāda balva tiktu saņemta. Šī godalga apliecinot to, Eversheds ir licis pamatus, lai radītu nākamās paaudzes juridisko firmu.

Eversheds International un tā 46 birojos 28 valstīs strādā vairāk nekā 3,5 tūkst. juristu un biznesa konsultantu, kas sniedz pakalpojumus gan privātajam, gan publiskajam sektoram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Banka: Kredītu procentu likmju samazinājums Latvijā varēja būt straujāks

LETA, 12.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Eiropas Centrālā banka sāka īstenot nestandarta monetāro politiku, Latvijas uzņēmumiem no jauna izsniegtajiem kredītiem eiro vidējās svērtās procentu likmes ir samazinājušās, taču sarukums bijis mazāks nekā citās valstīs, šodien diskusijā par zemo procentu likmju laikmetu sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Mārtiņš Bitāns.

Latvijā uzņēmumiem kredīti tiek izsniegti ar procentu likmēm, kas ir vienas no augstākajām eiro zonā, un Latvija pēc procentu likmju lieluma atrodas vienā līmenī ar valstīm, kuru ekonomikās situācija ir sliktāka nekā Latvijā, sacīja Bitāns, piebilstot, ka Latvijā procentu likmes ir samazinājušās nepietiekami.

Latvijas Bankas eksperti izpētījuši, ka procentu likmju piemērošanā Latvijā ir būtiskas atšķirības starp dažādiem banku klientiem. Banku kredītpolitika un procentu likmju piemērošana ir atkarīga no kredītņēmēja lieluma - lieliem uzņēmējiem likmes salīdzinājumā ar 2014.gada janvāri ir zemākas, tādējādi kredīti ir lētāki. Bitāns secināja, ka Latvijā lielāko labumu no nestandarta monetārās politikas gūst lielie uzņēmumi, kas jūt kredītlikmju samazināšanos, kamēr mazie uzņēmumi nekādu būtisku atvieglojumu nejūt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptauja: tikai 4% uzskata advokātus par godīgiem

Elīna Pankovska, 06.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Advokātu tēls sabiedrībā vairāk tiek vērtēts kā negatīvs. Tikai 16% respondentu norāda, ka tas ir pozitīvs, savukārt 36%, ka negatīvs, liecina OMD snapshot veiktā aptauja.

Vispopulārākais viedoklis par advokātiem, ka tie ir dārgi. Tā uzskata 73% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Vienlaikus 33% sabiedrības advokātus uzskata par savtīgiem, vienlaicīgi gan atzīstot, ka šādi speciālisti ir vajadzīgi. Tikai 5% advokātus vērtē kā uzticamus, bet 4% kā godīgus.

Būtiski, ka gandrīz vienādi negatīvs viedoklis par advokātiem ir tiem, kam ir sadarbības pieredze, gan tiem, kam nav. Tiem, kas nav saskārušies ar advokātiem personīgi, biežāk ir viedoklis, ka advokātu pakalpojumi ir dārgi. Tā domā 76% respondentu, kas nav izmantojuši pakalpojumus pretstatā 68 aptaujāto ar pieredzi.

Lielākā daļa jeb 64% respondentu norādījuši, ka nav izmantojuši advokātu pakalpojumus, biežāk tie bijuši lauku iedzīvotāji, kā arī respondentiem ar mazākiem ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Eversheds Sutherland Bitāns kļūst par Baltijas First North sertificēto konsultantu

Zane Atlāce-Bistere, 10.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērinātu advokātu birojs Eversheds Sutherland Bitāns kopš 10.jūlija kļuvis par Baltijas sertificēto konsultantu First North tirgū, informē biržas Nasdaq Riga pārstāvji.

Šī statusa iegūšana ļauj Eversheds Sutherland Bitāns sniegt savus pakalpojumus un konsultēt potenciālos Nasdaq Baltic First North uzņēmumus visās trijās Baltijas valstīs.

Nasdaq Baltic First North ir alternatīvais tirgus, kur maziem un vidējiem uzņēmumiem piesaistīt kapitālu attīstībai. First North prasības ir zemākas, salīdzinot ar regulētā tirgus prasībām, tādējādi augošiem uzņēmumiem ir vieglāk kļūt publiskiem. Sertificētā konsultanta uzdevums ir sniegt uzņēmumam atbalstu sagatavošanās procesā, kā arī vēlāk nodrošināt, lai uzņēmums izpilda First North noteikumu prasības.

«Pēdējos gados mūsu Baltijas Evershed Sutherland komanda ir bijusi aktīvs padomdevējs kapitāla tirgū. Esam bijuši plecu pie pleca ar dažādiem uzņēmumiem, kas ir meklējuši kapitāla piesaistes iespējas caur obligāciju un akciju kotāciju Nasdaq Baltic Regulētajā tirgū,» stāsta Eversheds Sutherland Bitāns vadošais partneris Agris Bitāns. «Mērķtiecīgi strādājot kopā ar Nasdaq Riga, mēs saredzam First North vēl nerealizēto potenciālu. Šī brīža biznesa vide, kurā kapitāla pieaugums ir daļa no biznesa stratēģijas, ir priekšnosacījums alternatīvā tirgus attīstībai Baltijā un iespēja augošiem uzņēmumiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Banka: gribam saglabāt esošo valūtas kursu

Sanita Igaune, 05.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējo valstu pieredze liecina, ka, pievienojoties eiro zonai, tajās tiek saglabāts esošais kurss. Tāda pozīcija arī ir Latvijas Bankai, proti, lai lata kurss pret eiro tiktu saglabāts nemainīgs - 0,702804, DB konferencē Biznesa prognozes 2013 norādīja Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Mārtiņš Bitāns. Tiesa, jāatzīmē, ka gala lēmumu kopīgi pieņems Latvijas un Eiropas institūcijas.

Attiecībā par Latvijas pievienošanos eiro M. Bitāns atzīmēja, ka Latvija atšķirībā no citām valstīm, kuras apsver pievienošanos eiro zonai, piemēram, Polija, Lietuva, ir izpildījusi visus Māstrihtas kritērijus. Tāpēc ir aktuāls jautājums, kāpēc Latvijai šo situāciju neizmantot.

Pēdējie aptaujas dati liecina, ka šobrīd lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju eiro ieviešanu neatbalsta. Tomēr 2008.gadā, kad eiro zonā valdīja fiskālā bezatbildība, tolaik veiktie aptaujas dati rādīja, ka cilvēki daudz vairāk atbalstīja pievienošanos eiro zonai, atgādināja M. Bitāns. Savukārt šobrīd, kad ir noteiktas stingras prasības, tad sabiedrības aptaujas dati apliecina par pretējo. «Vai atbalstām bezatbildību?» jautā M. Bitāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Dod iespēju jaunajiem juristiem uzzināt vairāk par savu profesionālo nākotni

Lelde Petrāne, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolūkā attīstīt jaunos talantus zvērinātu advokātu birojs Eversheds Bitāns organizē jurisprudences maģistrantūras studentiem meistarklasi, kurā studentiem ir iespēja tuvāk uzzināt par to, kā darbojas komerctiesību advokātu birojs. Laikā no oktobra līdz maijam trešo gadu pēc kārtas dalībnieku zināšanas papildināt ļāva biroja vadošie advokāti.

Labākais students iegūst iespēju piedalīties Eversheds jauno juristu vasaras skolas programmā Lielbritānijā, un šogad šo balvu par centīgu darbu ieguvusi Laura Marta Zobova. Savukārt Marats Golovkins un Elviss Lapiņš ieguva iespēju iziet apmaksātu praksi Eversheds Bitāns birojā.

Meistarklase norisinās kopš 2013. gada, un šajos trīs gados programmu absolvējuši 67 jaunie speciālisti. Katru gadu tiek uzņemti ne vairāk kā 25 studenti.

«Mūsu meistarklase pulcē tikai mērķtiecīgus jaunos juristus, kuri gatavi darīt vairāk nekā citi, paralēli studijām reizi mēnesī mācoties pie mums. Tā ir pozitīva enerģijas apmaiņa, un jāsaka, ka arī mēs mācāmies kopā ar programmas dalībniekiem,» stāsta biroja vecākais partneris, LU pasniedzējs Agris Bitāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Reverta un Kargins ar Krasovicki mēģinās izlīgt strīdā par 3,7 miljonu latu piedziņu no eksbaņķieriem

LETA, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien līdz 14.novembrim atlika lietas izskatīšanu AS Reverta prasībā pret kādreizējiem Parex bankas īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki saistībā ar aptuveni 3,7 miljonu latu parāda piedziņu par bankai neatmaksātajiem kredītiem, jo atbildētāji piedāvā vest mierizlīguma sarunas.

Tiesas sēdes sākumā Reverta pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns iesniedza prasības grozījumus, kas samazināja piedziņas summu. Tiesa prasības grozījumus pieņēma. Savukārt atbildētāju pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe tiesai lūdza apturēt tiesvedību šajā lietā, kamēr spēkā nebūs stājies spriedums Reverta pamatprasībā par vairāk nekā 60 miljonu latu piedziņu.

Grūbe arī papildināja, ka atbildētajiem nav iespējams veikt maksājumus par kredītiem, jo abu baņķieru naudas līdzekļi un manta kopš 2010.gada esot apķīlāti. Nodrošinājums sniedzoties gandrīz līdz 40 miljoniem latu.

Bitāns izteicās, kā šāds lūgums ir nepamatots un ir noraidāms, ko ņēma vērā arī tiesa, lūgumu noraidot. Pēc tam atbildētāju pārstāvji lūdza dot iespēju veikt sarunas par mierizlīgumu šajā lietā, ar ko gan vēl nebija iepazinusies Reverta. Prasītājas pārstāvjiem sazinoties ar klientu, tiesai tika paskaidrots, ka Reverta vēlas zināt «konkrētu ciparu» mierizlīgumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Meļko neesot pamata atzīt savu vainu

Elīna Pankovska, 16.06.2010

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki konvojē uz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu saistībā ar iespējamām pretlikumīgām darbībām aizturēto AS «Latvenergo» prezidenta vietnieku Aigaru Meļko, lai lemtu par drošības līdzekļa piemērošanu.

LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Rīgas pilsētas centra rajona tiesa lemj par piemērojamo drošības līdzekli AS Latvenergo vadītāja vietniekam Aigaram Meļko. Advokāts Agris Bitāns norādīja, ka viņa klientam neesot pamata atzīt savu vainu, bet vairāk informācijas par lietas apstākļiem viņš neatklāj, norādot, ka to viņam neļauj likums. Advokāts piebilda, ka līdz ar to kāds varētu izdarīt nepareizus secinājumus.

Db.lv jau ziņoja, ka bez AS Latvenergo vadītāja Kārļa Miķelsona aizturētas vēl četras Latvenergo amatpersonas un divas privātpersonas par iespējamu kukuļņemšanu un naudas atmazgāšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norāda, ka pret aizturētajām personām sākts kriminālprocess par iespējamām pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar tīšu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu lielā apmērā.

KNAB aizturējis piecas Latvenergo koncerna amatpersonas - prezidentu Kārli Miķelsonu un viņa vietnieku Aigaru Meļko, AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieks Andreju Stalažu, kā arī Sadales tīkla Austrumu reģiona tehnisko vadītāju Edgaru Vitkovski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā juristu un zvērinātu advokātu paaudze ienes konservatīvajā juridiskajā nozarē jaunas tendences; vērojami arī mēģinājumi pārpirkt speciālistus. Tomēr, kā atzīst jau pieredzējuši speciālisti, jaunajiem censoņiem bieži vien trūkst pamatzināšanu un spējas interpretēt likumu normas, kas ir viens no pamatiem, lai varētu veiksmīgi darboties advokāta profesijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nekustamo īpašumu tirgus Latvijā uzskatāms par pārdevēju tirgu, kas var diktēt noteikumus

LETA, 23.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos trīs gados pievilcīgākie nekustamā īpašuma investīciju objekti ir tirdzniecības objekti, kam seko biroja ēkas un Latvijas tirgū arī industriālie objekti, piektdien konferencē «Nekustamais īpašums un būvniecība Baltijā 2018» sacīja advokātu biroja «Eversheds Sutherland Bitāns» vecākā juriste Zanda Zaļuma.

Viņa piebilda, ka saskaņā ar statistikas datiem nekustamo īpašumu tirgus Latvijā uzskatāms par pārdevēju tirgu, kas var diktēt noteikumus. Ņemot vērā iedzīvotāju skaita samazināšanos un urbanizāciju, pēdējos gados Latvijā attīstītājiem ir tendence iegādāties nekustamos īpašumus Rīgas centrā krietni bēdīgā stāvoklī, vēlāk tos pārbūvējot un atjaunojot, atbilstoši mūsdienu prasībām. Šī tendence nākotnē turpināsies.

Pēc viņas sacītā, ieguldījumus nekustamajā īpašumā Rīgā šajā gadā ietekmēs jaunais Rīgas teritorijas plānojums, kas ir izstrādes stadijā un nākamgad varētu stāties spēkā. Tas paredz dažādas izmaiņas, piemēram, var samazināties apbūves augstums. Tāpat ietekme uz nekustamo īpašumu tirgu ir arī piedāvājuma un pieprasījuma mijiedarbībai. «Nav jēgas piedāvāt to, ko tirgus nevēlas. Ņemot vērā, ka nomas vai pārdošanas objekti Rīgas teritorijā ir limitētā skaitā, arvien biežāk tiek izmantoti nomas priekšlīgumi, jau laikus renovējot telpas, jo vēlāk nekustamie īpašumi nomai vairs nav pieejami,» viņa sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AT apķīlā atsevišķus Revertai piederošus īpašumus Kargina dēla prasībā par 15 miljonu eiro piedziņu

LETA, 06.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa (AT) ir apmierināja bijušā AS Parex banka akcionāra Valērija Kargina dēla Rema Kargina lūgumu par atsevišķu AS Reverta nekustamo īpašumu un arī kapitāldaļu apķīlāšanu.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, ar lēmumu tika apmierināts Kargina pieteikums par prasības nodrošināšanu civillietā.

Tiesa nolēma ierakstīt par labu Karginam ķīlas tiesības uz dažiem Reverta piederošajiem nekustamajiem īpašumiem, kā arī ierakstīt Kargina labā aizlieguma atzīmi Uzņēmumu reģistra Komercreģistrā uz konkrētām Reverta piederošajām kapitāla daļām. Tiesa arī noteica, ka prasības nodrošinājums sniedzas līdz 5 miljonu eiro apmēram.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Reverta, iepazīstoties ar tiesas lēmumu par prasības nodrošinājumu, Reverta esot guvusi pārliecību par tā nepamatotību, tāpēc AT spriedumu Kargina prasības lietā Reverta ir pārsūdzējusi un ir ierosināta kasācijas tiesvedība. "Būtiski, ka tiesa atzinuma sniegšanai ir pieaicinājusi Eiropas Komisiju, norāda Reverta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīgā notiks konference par iespējām kapitāla tirgū – Baltic Capital Markets Conference

www.balticcapmarkconference.com, 14.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada 6. oktobrī konferenču centrā ATTA Centre norisināsies konference vietējo uzņēmumu pārstāvjiem un kapitāla tirgus ekspertiem - Baltic Capital Markets Conference, kas pulcēs investīciju kopienas profesionāļus, lai visas dienas garumā gūtu jaunas idejas, apmainītos pieredzes stāstiem un tīklotos.

Vairāk nekā 30 eksperti no investīciju bankām, konsultantu, advokātu un grāmatvedības birojiem aptvers plašu nozares tēmu loku. Pasākums nodrošinās vietējiem un ārvalstu uzņēmējiem ieskatu kapitāla tirgus nozarē un ļaus atklāt jaunas iespējas finanšu resursu piesaistē.

Baltic Capital Markets Conference norisināsies četrās daļās. Pirmajā daļā tiks diskutēts par akciju tirgus tendencēm, Baltijas IPO 2021. un 2022. gados, par akciju kotēšanu biržā kā iespēju veicināt uzņēmuma atpazīstamību. Otrā daļa aptvers tēmu par obligāciju emisiju – obligāciju tirgus tendences Baltijā, obligāciju priekšrocības, kā arī praktiski padomi veiksmīgai obligāciju emitēšanai. Trešajā daļā Baltijas institucionālie investori diskutēs par iespējām plašākai privāto un institucionālo investoru iesaistei kapitāla tirgū. Savukārt noslēgumā, ieskats kāda ir “dzīve pirms un pēc kapitāla tirgus” – gatavošanās pirmreizējai akciju vai obligāciju izlaišanai fondu biržā, lietas, kas jāņem vērā, vērtīgi padomi uzņēmumiem, kas plāno veikt akciju vai obligāciju kotēšanu biržā, ceļvedis veiksmīgai finanšu dzīvei pēc akciju vai obligāciju izlaišanas fondu biržā. Diskusijas papildinās uzņēmumu Coffee Address Holding, Indexo un Madara Cosmetics veiksmes stāsti par to, kā kapitāla tirgus ir palīdzējis kompāniju izaugsmei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Advokātu biroju tīkls Eversheds paplašina darbību Tuvajos Austrumos

Elīna Pankovska, 27.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais advokātu biroju tīkls Eversheds ir paziņojis par apvienošanos ar Tuvo Austrumu advokātu biroju apvienību KSLG, kurā ietilpst Dhabaan & Partners, Sanad Law Grupa un Khasawneh & Associates advokātu biroji.

Šī apvienošanās ļaus Eversheds klientiem saņemt juridisko palīdzību birojos Abu Dabī, Ammānā, Bagdādē, Dohā, Dubajā un Rijādā, DB informēja ZAB Eversheds Bitāns pārstāve Laura Kuntsberga.

Eversheds sadarbojies ar KSLG jau vairākus gadus un šī ir stratēģiska tīkla paplašināšana Tuvajos Austrumos, kuras rezultātā biroju apvienība tiks pilnībā integrēta Eversheds LLP un tās nosaukums būs Eversheds KSLG.

Eversheds vadītājs Braiens Hjūzs norāda: «Tuvie Austrumi joprojām ir saistošs un dinamisks tirgus. Jau kādu laiku esam mēģinājuši izveidot reģiona mēroga piedāvājumu. KSLG labā reputācija un vietējās zināšanas sniegs būtisku pienesumu Eversheds pakalpojumu piedāvājumam šajā reģionā un radīs korporatīvo juridisko praksi Tuvajos Austrumos ar plašām izaugsmes iespējām.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pateicoties soda naudas samazināšanai, Citadele izbeidz pārsūdzību pret Konkurences padomi

Lelde Petrāne, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele ir pieņēmusi lēmumu izbeigt pārsūdzību un tiesisko strīdu ar Konkurences padomi par tās pērn pieņemto lēmumu attiecībā uz Konkurences likuma ievērošanu vairāku Latvijas komercbanku un ārvalstu banku Latvijas filiāļu darbībā. Citadele šodien ir noslēgusi administratīvo līgumu (izlīgumu) ar Konkurences padomi, informēja kredītiestādes Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Banka Citadele pērn, izvērtējot Konkurences padomes lēmumu, tam nepiekrita un 2011. gada aprīlī kopā ar vairākām citām Latvijas komercbankām pārsūdzēja lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā. Līdzšinējās tiesvedības un pārrunu rezultātā Konkurences padome ir nolēmusi samazināt bankai Citadele piemērotā naudas soda apmēru gandrīz uz pusi (no aptuveni 1,2 miljoniem latu uz aptuveni 666 tūkstošiem latu). Ņemot vērā naudas soda apmēra būtisko samazinājumu, kā arī izvērtējot prognozējamo tiesvedības ilgumu un ar ilgstošu tiesvedību saistītās ievērojamās izmaksas, Citadele ir pieņēmusi lēmumu pārsūdzību izbeigt, noslēgt administratīvo līgumu ar Konkurences padomi un samazināto naudas sodu pārskaitīt valsts budžetā, uzskatot to par finansiāli saprātīgāko risinājumu, skaidroja I. Prauliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - AT par labu Revertai no Kargina un Krasovicka piedzen 4,28 miljonus eiro

LETA, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien par labu AS Reverta no Parex bankas bijušajiem īpašniekiem un valdes locekļiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka lēma solidāri piedzīt 4 284 792 eiro.

Tāpat tiesa lēma par labu Revertai no bijušajiem bankas akcionāriem piedzīt tiesāšanās izdevumus - 230 550 eiro apmērā.

Tomēr prasību AT apmierināja daļēji un noraidīja to daļā par 81 180 583 eiro piedziņu.

Pilnu nolēmumu tiesa sagatavos 27.oktobrī, un to varēs pārsūdzēt 30 dienu laikā.

Kargina un Krasovicka pārstāvis Uģis Grūbe žurnālistiem pēc sprieduma pauda, ka, pēc atbildētāju domām, prasība bija pilnīgi noraidāma.

Advokāts skaidroja, ka lietā ir jāspriež pēc pierādījumiem un Revertas apgalvojumi par nepamatotajiem līgumiem nav objektīvi. Savukārt par sprieduma pārsūdzēšanu atbildētāji lems pēc iepazīšanās ar sprieduma motīvu daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma no Parex bankas bijušajiem īpašniekiem un valdes locekļiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka piedzīt vairāk nekā 3,5 miljonus latu, tādējādi daļēji apmierinot AS Revertas, kādreizējās Parex bankas, prasību.

Kā aģentūru LETA informēja Revertas pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Agris Bitāns, pārējā daļā prasība tika noraidīta. Kopējā prasījuma summa bija 62 miljoni latu.

Jautāts, vai spriedums tiks pārsūdzēts, Bitāns apstiprināja, ka tas tiks darīts, sagaidot pilnu tiesas spriedumu, kas varētu būs pieejams 4.janvārī, jo viņam nav skaidrs, kāpēc netika piedzīta visa prasījuma summa.

Šī ir viena no lietām, kas apgabaltiesā 11.jūnijā tika atdalīta no Revertas prasības pret Karginu un Krasovicki. Kā ziņots, no pamata procesa - par 62 miljonu latu piedziņu - toreiz atsevišķā tiesvedībā tika izdalīta viena lieta par zaudējumu atlīdzināšanu atbilstoši ieguldījuma līgumam, kas savulaik tika slēgts starp akcionāriem un valsti par akciju atsavināšanu, un otra lieta - par parāda piedziņu, kas izveidojies saistībā ar neatmaksātiem kredītiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Eksperts: Latvijā IPO ir inovācija un Madara varētu būt flagmanis

Rūta Lapiņa, 08.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā kompāniju IPO (akciju sākotnējais publiskais piedāvājums) ir inovācija, bet tādi uzņēmumi kā AS «MADARA Cosmetics»(«Madara»), kas nule kā to realizējusi, kā arī «HansaMatrix», kas pērn veikusi privāto akciju izvietojumu, varētu būt piemēri citām kompānijām, ikgadējā laikraksta «Dienas Bizness» rīkotajā konferencē «Biznesa prognozes» trešdien sacīja «Eversheds Sutherland Bitāns» vecākais jurists Toms Puriņš.

«Skatoties Latvijas līmenī, IPO ir inovācija, tas ir retums. Arī Somijā pirms 8-9 gadiem tas bija retums, kam sekoja pirmais flagmanis, uz ko «pavilkās» citi, un tā lieta aizgāja. Latvijā «Madara» varētu būt šis piemērs, tāpat kā «HansaMatrix»,» sacīja T. Puriņš.

«Eversheds Sutherland Bitāns» ir Baltijas sertificētais konsultants «First North» tirgū. T. Puriņš atzīmē, ka viena lieta ir finansējuma piesaiste, otra - rast sinerģijas, «tīkloties» savstarpēji. «Jebkurā gadījumā, kad tiek piesaistīts finansējums, tiek iegūta pieredze, «networkings», skats no malas. Tas ir ļoti svarīgi. «Madaras» gadījumā pamatideja nāca no menedžmenta, atbalsts no konsultantiem, investīciju baņķieriem. Tā ir tā sinerģija, kad visi apvienojas kopīga mērķa vārdā,» atzina T. Puriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā advokātu biroju tīkla birojs ZAB Eversheds Sutherland Bitāns SIA noslēdzis nomas līgumu un pārcelsies uz jaunām biroja telpām vairāk nekā 850 kvadrātmetru platībā A klases biznesa centra “Novira Plaza” 5.stāvā.

"Ņemot vērā mūsu darbības mērogu, mūsu birojs nevarētu atrasties nekur citur, kā vien izcilā ēkā valsts galvaspilsētas centrā. Tāpēc esmu pārliecināts, ka izvēle par labu modernajai un ilgtspējīgajai "Novira Plaza" jaunbūvei ir pareizais lēmums mūsu komandai," komandas izvēli par labu jaunajām biroja telpām komentē vadošais partneris Agris Bitāns.

"Būvniecības darbiem tuvojoties noslēgumam, turpina papildināties nomnieku loks, un mēs esam ļoti gandarīti, ka “Novira Plaza” par savu jauno mājvietu izvēlas Latvijā un pasaulē atzīti uzņēmumi, kuri novērtē mūsu vīziju par ilgtspējīga, mūsdienīga un dinamiska biznesa centra izveidi pašā Rīgas sirdī,” teic “Evernord Asset Management” direktore un “Evernord Group” dibinātāja Jolanta Jurga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankai Citadele ar obligāciju emisiju izdodas piesaistīt 40 miljonus eiro

Žanete Hāka, 07.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele 6. decembrī ir emitējusi subordinētās obligācijas 40 miljonu eiro apmērā. Finansējuma piesaistes mērķis ir stiprināt bankas kapitālu nākotnes biznesa mērķu sasniegšanai, izmantojot piesaistītos līdzekļus kā bankas subordinēto kapitālu.

Banka plāno arī veikt pirmstermiņa subordinētā aizdevuma atmaksu Latvijas Privatizācijas aģentūrai.

Bankas Citadele Resursu direkcijas vadītājs un finanšu direktora p.i. Kaspars Jansons: Pieprasījums pēc Citadeles obligācijām pārsniedza piedāvājumu, kas liecina par investoru interesi kvalitatīvu Baltijas emitentu piedāvājumā. Obligācijas iegādājās vairāk nekā 20 investori no visām trim Baltijas valstīm. Esam gandarīti par plašu investoru interesi, un pateicīgi ABLV Bank un zvērinātu advokātu birojam Eversheds Bitāns par kvalitatīvi sagatavotu piedāvājumu investoriem.

Emisijas pamatprospekts un tā papildinājums ir reģistrēti Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Kopā subordinēto obligāciju pirmās sērijas pirmā laidiena ietvaros emitētas 4000 obligācijas ar nominālvērtību 10 000 eiro, tādējādi veiksmīgi noslēdzot bankas Citadele Pirmo nenodrošināto subordinēto obligāciju programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neņemot vērā skaļus strīdus un demisijas pieprasījumus, veselības un labklājības ministres turpina strādāt, bet tieslietu ministrs pamanījies nevienu nenokaitināt – DB izvērtējis, ko gada laikā paveikusi Ingrīda Circene, Ilze Viņķele un Jānis Bordāns.

Savukārt turpmākajos DB numuros varēsiet lasīt par pārējo ministru darbiem, kā arī paust savu viedokli, cik ražīgi ir strādājušas amatpersonas. Šonedēļ vērtējam izglītības, kultūras un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru paveikto – novērtēt ministrus varat šeit.

DB secina, ka padarīto darbu saraksts ministriem ir krietni pieaudzis un, tuvojoties vēlēšanām, var pieļaut, ka runas par paveikto izskanēs arvien skaļāk. Nepaveikto darbu ministriju skatījumā tikpat kā nav, jo visi esot iesākti vai atrodas izstrādes procesā. Tomēr tas, ka kaut kas tiek iesākts, nenozīmē, ka tas tiks pabeigts. Turklāt beigās rezultāts var būtiski atšķirties no sākotnēji paredzētā, tāpēc šos pasākumus iekļaujam nepadarīto darbu sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AT apmierina Kargina dēla prasību pret Revertu par 15 miljonu eiro piedziņu

LETA, 14.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa (AT) apmierinājusi bijušā AS Parex banka akcionāra Valērija Kargina dēla Rema Kargina prasību pret AS Reverta un viņam par labu piedzinusi vairāk nekā 15 miljonus eiro.

Kā aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, tiesa 13.jūnijā apmierināja Kargina prasību pret Revertu par termiņa noguldījuma piedziņu. Līdz ar to AT nolēma piedzīt Karginam par labu termiņa noguldījuma pamatsummu 15 000 000 eiro, valsts nodevu 10 687 eiro un izdevumus par advokāta palīdzību 18 150 eiro.

AT nolēma izbeigt tiesvedību prasībā pret Revertu par līguma un papildu vienošanās pie līguma izbeigšanu.

«Par šādu spriedumu pašlaik varam izteikt tikai savu izbrīnu, jo ir pasludināts tikai saīsinātais spriedums, kura teksts mums vēl nav pieejams. Gaidām to ar lielu interesi, jo šajā lietā esošie divi tiesneši bija tās tiesas sastāvā, kas analogā lietā Ņinas Kondratjevas prasību noraidīja,» tā aģentūrai LETA spriedumu komentēja Revertas pārstāvis Agris Bitāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" ir palielinājusi pamatkapitālu līdz 3 miljoniem eiro. Investīcijas piesaistītas, jo "Indexo" pārvaldīto aktīvu vērtība tuvojas 200 miljoniem eiro, kas ir likumā noteikta robeža augstākām kapitāla prasībām.

"Indexo" kopš dibināšanas ir bijis visstraujāk augošais Latvijas pensiju tirgus dalībnieks, un jaunais kapitāla apjoms ļaus turpināt uzņēmuma veiksmes stāstu.

"Šī ir pirmā pamatkapitāla palielināšana kopš "Indexo" licences saņemšanas. "Indexo" divarpus gadu laikā ir izveidojis spilgtu zīmolu, veiksmīgu biznesa modeli, uzticīgu klientu loku un biznesa kultūru, kas balstīta cīņā par labāku finanšu vidi Latvijā. Investori "Indexo" akcijas iegādājās par cenu, kas novērtē uzņēmumu 10 miljonu eiro vērtībā pirms kapitāla piesaistes - tas apliecina ticību gan "Indexo" sasniegtajam, gan spēcīgam izaugsmes potenciālam," saka Valdis Siksnis, "Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DelfinGroup akcionāru sapulcē apstiprināts IPO prospekts iesniegšanai FKTK

Db.lv, 13.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu koncerna AS DelfinGroup akcionāru sapulcē apstiprināts akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) prospekts, kas paredz emitēt līdz 8,395,000 jaunu uzņēmuma akciju.

IPO prospekts tiks iesniegts apstiprināšanai Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Tāpat akcionāru sapulcē tika pieņemta virkne ar IPO saistīti lēmumi, tostarp par valdes pilnvarošanu veikt nepieciešamās darbības sākotnējā publiskā piedāvājuma izteikšanai, akciju iekļaušanai un tirdzniecības uzsākšanai Nasdaq Riga regulētajā tirgū (Baltijas Oficiālajā sarakstā), statūtu jaunās redakcijas reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā, līgumu parakstīšanai ar Nasdaq Riga biržu un Nasdaq CSD SE depozitāriju, kā arī pieņemt lēmumus saistībā ar akciju cenas stabilizācijas realizāciju.

“Šobrīd pilnībā ir paveikti visi tehniskie un juridiskie priekšdarbi uzņēmuma IPO prospekta apstiprināšanai FKTK. Kolīdz regulators būs izvērtējis un apstiprinājis IPO prospektu, nevilcinoties izziņosim IPO sākumu. Kopumā IPO procesā plānojam piesaistīt jaunu kapitālu līdz 15 miljonu eiro apmērā. Viss piesaistītais kapitāls tiks izmantots uzņēmuma tālākai izaugsmei, kā arī, lai samazinātu uzņēmuma finansējuma izmaksas,” komentē AS DelfinGroup padomes priekšsēdētājs un akcionārs Agris Evertovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Startē Indexo IPO, kurā plānots piesaistīt 7,49 miljonus eiro

Db.lv, 28.06.2022

Indexo valdes loceklis Henriks Karmo (no kreisās) un valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 28.jūnija sākas pensiju pārvaldītāja IPAS “Indexo” akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO jeb Initial Public Offering), kura ietvaros Indexo plāno piesaistīt 7,49 miljonus eiro, lai veidotu jaunu banku.

Indexo IPO procesā tiks kopumā piedāvātas 535 tūkstoši akcijas un vienas akcijas cena būs 14 eiro. Indexo IPO procesā tiek piedāvāti 15% no uzņēmuma pamatkapitāla. Saskaņā ar IPO noteikto cenu, Indexo tirgus kapitalizācija, vai kopējā akciju vērtība būs 49,959 miljoni eiro. Akciju iegādei nav minimālā limita, proti, investori var iegādāties sākot no vienas akcijas 14 eiro vērtībā.

“Indexo nākotnes bankas ieceres pamatā ir mērķis panākt finanšu vērtības apriti, kuras centrā būs Latvija – proti, piesaistot vietējo kapitālu no plaša cilvēku loka, mēs izveidosim banku, kas atbalsta Latvijas biznesa izaugsmi un apkalpo Latvijas iedzīvotājus, bet šajā biznesā radīto vērtību iegulda tālākā attīstībā un nodod atpakaļ akcionāriem - Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Ar Indexo akciju sākotnējo piedāvājumu mēs aicinām cilvēkus iesaistīties šīs vērtības radīšanā un kļūt par īpašniekiem pašiem savā pensiju pārvaldes uzņēmumā un nākotnē arī bankā,” saka Valdis Siksnis, Indexo valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Alūksnes putnu fermas IPO mērķis ir saražoto olu daudzumu palielināt par 60%

Db.lv, 17.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS APF Holdings uzņēmumu grupa, kas ietver vienu no lielākajiem putnkopības un olu ražošanas uzņēmumiem Latvijā SIA Alūksnes putnu ferma un putnkopības un jaunputnu audzēšanas uzņēmumu SIA Preiļu putni, šī gada rudenī plānotā sākotnējā publiskā piedāvājumā (IPO jeb Initial Public Offering) mērķis ir piesaistīt investoru līdzekļus, lai līdz 2025. gadam audzētu ražoto olu daudzumu par 60%.

Šāda apjoma izaugsme nozīmēs, ka uzņēmuma ieņēmumi augs no aptuveni 11 miljoniem eiro 2022. gadā līdz pat 25 miljoniem 2025. gadā.

Papildus jau esošajām trim dējējvistu novietnēm iecerēts uzbūvēt vēl divas un paplašināt ražošanas atbalsta infrastruktūras jaudu. Tas ļaus palielināt ražoto olu daudzumu no 115 miljoniem gadā līdz pat 180 miljoniem, bet pašu dējējvistu skaitu audzēt līdz 665 000.

Tāpat plānots sākt olu pārstrādi, ražošanu papildinot ar jaunām ražošanas iekārtām.

Uzņēmumā skaidro, ka, pateicoties gan darbības apmēru, gan rentabilitātes pieaugumam, "APF Holdings" EBITDA kāpums plānots no aptuveni diviem miljoniem eiro pērn līdz 8,5 miljoniem eiro 2025.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spriedīs par Latvijas un Eiropas ekonomikas izaugsmi

Elīna Pankovska, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā notiks konference, kas būs veltīta ekonomikas izaugsmei Latvijā un Eiropā.

Konference ir plānota trīs sadaļās. Pirmajā notiks diskusija par valsts un Eiropas Savienības lomu ekonomiskajā izaugsmē, otrā sadaļa tiks veltīta ekonomikas atlabšanas iespējām un ierobežojumiem, bet trešajā sadaļā uzņēmēji sniegs skatījumu uz savas nozares attīstības perspektīvām un sadarbību ar valsti.

Konferencē piedalīsies premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), Eiropas Komisijas Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Lielbritānijas tautsaimniecības nodaļas vadītājs Gabriēls Džudiče, Eiropas Parlamenta Finanšu, ekonomikas un krīzes komitejas loceklis Franks Engels, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mārtiņš Bitāns, a/s Swedbanka galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks, DnB NORD bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru