Tehnoloģijas

eZvans Latvijā sāks darboties 2017. gadā

Žanete Hāka, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Elektronisko sakaru komersanti, kas nodrošina publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu eCall jeb eZvana signāla identificēšanu tīklā, kā arī bezmaksas izsaukumu nodrošinās no 2017.gada.

Proti, no 2017. gada elektronisko sakaru komersanti, kas nodrošina publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu, ierīkos, uzturēs un papildinās eZvana sekmīgai darbībai nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu, kā arī nodrošinās eZvana bezmaksas izsaukumu.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi Elektronisko sakaru likumā, ko otrdien, 7.aprīlī, atbalstīja valdība. Lai grozījumi stātos spēkā, tie jāatbalsta arī Saeimā.

Minētie grozījumi tapuši sadarbībā ar Iekšlietu ministriju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Latvijas elektronisko sakaru komersantiem, kas nodrošina GSM/UMTS publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu.

Pašlaik Latvijā ir trīs šādi komersanti – SIA Latvijas Mobilais telefons, SIA Tele2, SIA Bite Latvija.

Latvija 2011. gadā pievienojās Memorandam par eZvana iniciatīvas ieviešanu, lai sekmētu cilvēku, kuri cieš ceļu satiksmes negadījumos, dzīvību glābšanu. Projekta eZvans mērķis ir samazināt neatliekamās palīdzības dienestu reaģēšanas laiku lauku apvidos par 50%, savukārt pilsētās par 40%.

Eiropas Komisijas aprēķini liecina, ka Eiropā tādējādi būtu iespējams izglābt līdz pat 2500 cilvēku gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No 2018. gada jaunajās automašīnās jābūt avārijas zvanu ierīcei

Žanete Hāka, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta šodienas balsojumu, no 2018. gada 31. marta visos jaunajos vieglo auto un mikroautobusu modeļos būs jāiebūvē avārijas zvanu ierīces, kas automātiski brīdina glābšanas dienestus par negadījumu (eCall), informē EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Eiropas Savienībā ceļu satiksmes negadījumi 2014. gadā ir paņēmuši 25,7 tūkstošus dzīvību. Jaunā ierīce varētu samazināt šo skaitu par 10% gadā.

«Iebūvēta glābšanas dienestu izsaukuma sistēmas palīdzēs uzlabot ceļu satiksmes drošību visās 28 dalībvalstīs. Eiropas Parlaments atkārtoti uzsvēris, ka nāvju skaita un miesas bojājumu smagumu samazināšana Eiropā ir prioritāra. eCall būs publisks pakalpojums, kas palīdzēs sasniegt šo mērķi,» teica ziņotāja Olga Sehnalová (S&D, CZ).

eCall sistēma izmanto avārijas zvanu līnijas 112 sistēmu, lai automātiski paziņotu glābšanas dienestiem par nopietniem ceļu satiksmes negadījumiem. Tas ļaus ātrāk pieņemt lēmumu par vajadzīgās glābšanas operācijas veidu un apjomu, ātrāk ierasties negadījuma vietā un glābt vairāk cilvēku dzīvības un mazināt ievainojumu smagumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No svētdienas, 1. oktobra Latvijā sāks darboties avārijas zvanu automātiskā eZvana sistēma – ja transportlīdzeklis būs iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā, neatliekamo palīdzību varēs izsaukt, izmantojot automātisko avārijas zvanu sistēmu, kas iebūvēta transportlīdzeklī, informē Iekšlietu ministrija.

Šis pakalpojums būs pieejams tām automašīnām, kuras ir tehniski aprīkotas ar šādu iespēju. Eiropas Savienības prasības nosaka, ka no 2018.gada visām jaunāko modeļu automašīnām būs jābūt aprīkotām ar šādu sistēmu.

Lai eZvanu ieviestu, sagatavošanās darbus veikuši gan Latvijas mobilo sakaru operatori, gan Iekšlietu ministrija, izveidojot eZvana pieņemšanas, reģistrēšanas un apstrādes infrastruktūru. Latvijā eZvanu pieņemšanu veiks Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

eZvana ieviešana ir viena no Eiropas Komisijas iniciatīvām satiksmes drošības jomā, lai glābtu ceļu satiksmes negadījumos cietušo iedzīvotāju dzīvības. ES dalībvalstīm uzdots līdz 2017.gada 1.oktobri ieviest eZvana ārkārtas izsaukumu centrāļu infrastruktūru, kā arī nodrošināt, lai šādu izsaukumu apstrāde pakalpojuma lietotājiem būtu bez maksas.

Komentāri

Pievienot komentāru