Citas ziņas

Finanšu direktori kļūst arvien noderīgāki

, 02.09.2008

Jaunākais izdevums

Lielākā daļa (gandrīz 80%) Latvijas uzņēmumu finanšu direktoru uzskata, ka viņi savos uzņēmumos ir izvirzījuši sasniedzamus mērķus, kas ir cieši saistīti ar atalgojumu. Tas secināts Starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānijas Deloitte veiktajā aptaujā.

Aptaujas, kurā piedalījās vairāk nekā 30 Latvijas lielo un vidējo uzņēmumu finanšu direktori, rezultāti norāda uz to, ka Latvijas finanšu direktori jūtas droši tādās jomās, kas vairāk ir saistītas ar grāmatvedību un kontroli, taču esošā ekonomiskā situācija pieprasa stratēģisko domāšanu, spēju definēt stratēģiju, kapitāla piesaistīšanas un riska pārvaldīšanas iemaņas. Diemžēl šīs kompetences finanšu direktoriem ir attīstītas visvājāk.

Pasaules prakse rāda, ka finanšu direktori arvien vairāk pārorientējas, no grāmatvežiem kļūst par stratēģiem. Arvien biežāk uzņēmumi sāk izmantot grāmatvedības pakalpojumus no ārpuses, lai vairāk pievērstos tām jomām, kurās viņi būs vairāk noderīgi uzņēmumam, piemēram, stratēģisko virzienu noteikšanas procesā. Latvijā šīs process vēl ir agrīnā stadijā, galvenokārt tāpēc, ka ģenerāldirektori mēģina uzturēt monopolu svarīgu lēmumu pieņemšanā vai vienkārši nespēj deleģēt pienākumus.

Vairākumam Latvijas uzņēmumu pārdošanas apjomi pagājušogad auga, tagad tiem esošās ekonomiskās situācijas dēļ ir jākoncentrējas uz izmaksu optimizāciju, rentabilitāti un likviditāti. Ja vien ģenerāldirektoriem nav ilggadējas pieredzes finansēs, viņi būs spiesti iesaistīt finanšu direktorus stratēģijas izstrādē. Tātad, finanšu direktori kļūst arvien noderīgāki.

Diemžēl, ne visiem finanšu direktoriem ir pieredze alternatīvās finansēšanas piesaistē, un daudziem grūtības sagādā uzņēmuma risku pārvaldīšana. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, tā ir Latvijas finanšu direktoru vismazāk attīstītā spēja.

Katram finanšu direktoram pašam ir jāizlemj, kuras ir galvenās jomas, kas jāuzlabo. Ja finanšu departaments neattīstīsies, tas nebūs pievilcīgs potenciālajiem talantiem. Attīstības jomas ir individuālas katram finanšu departamentam, tās ir atkarīgas no uzņēmuma lieluma, finanšu departamenta attīstības līmeņa, kā arī esošās uzņēmuma situācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu direktori: Latvijas ekonomikas izaugsmi visvairāk veicinātu nodokļu samazināšana

Žanete Hāka, 17.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu likmju samazināšana visvairāk veicinātu Latvijas ekonomikas izaugsmi tuvāko piecu gadu laikā, uzskata Deloitte CE CFO survey pētījuma laikā aptaujātie finanšu direktori.

Kā nākamie izaugsmes faktori tiek minēti tehnoloģiju attīstība un valsts atbalsts uzņēmējiem, piemēram, ES fondi vai nodokļu atvieglojumi.

Šogad pirmo reizi aptaujā piedalījās arī Latvijas uzņēmumu finanšu direktori un dalījās savā redzējumā par ekonomisko situāciju valstī, salīdzinot to ar savu Bulgārijas, Horvātijas, Čehijas, Ungārijas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas kolēģu viedokļiem.

Šajā gadā direktori prognozē mērenu ekonomikas izaugsmi robežās no 1,5% līdz 3%, un visstraujākā izaugsme tiek prognozēta tirdzniecības un pakalpojumu nozarei, nākamās straujāk augošās nozares - ražošana, finanšu pakalpojumi, nekustamais īpašums un celtniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izglītības eksperti: direktori spiesti meklēt iespējas piesaistīt skolām papildus līdzekļus

, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skolu finansēšana ir valsts un pašvaldību funkcija, taču to piešķirtie līdzekļi nav pietiekami, lai varētu nodrošināt pienācīgu skolas infrastruktūras uzturēšanu un apgādi ar nepieciešamajiem materiāliem. Tādēļ skolu direktori ir spiesti meklēt iespējas skolām piesaistīt papildus līdzekļus.

Kā norāda pētījumu kompānijas Initiative/VIA veiktais pētījums, skolas visbiežāk pēc palīdzības vēršas pie vecākiem. 77% iedzīvotāju, kuru ģimenē ir skolēns, gada laikā savu bērnu skolai ziedo vismaz 50 latus.

„Ir jomas, kur trūkst līdzekļu. Pateicoties vecāku dibinātā fonda atbalstam varam vairāk iegādāties mācību materiālus, kanceleju un biroja tehniku, kā arī finansēt skolas attīstības projektus,” atzīst Jūrmalas Alternatīvās skolas direktors Egils Blūms.

Eksperti uzskata, ka Latvijas skolu finansēšanas modelis ir radīts ideālajai situācijai, ja skolām tiktu piešķirts pietiekams finansējums. Taču labi zināms, ka reālā situācija ir pavisam cita – skolām trūkst finansējuma un skolu direktoriem ir jāmeklē iespējas to piesaistīt no citiem avotiem. Līdz ar to vecāku atbalsts skolām vēl joprojām ir ļoti nozīmīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

16% lielo uzņēmumu plāno samazināt darbinieku skaitu; 25% - palielināt

Žanete Hāka, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas šī gada septembrī veiktā finanšu direktoru aptauja liecina, ka 25% Latvijas lielās kompānijas, 33% Igaunijas un 43% Lietuvas lielie uzņēmumi plāno tuvāko sešu mēnešu laikā palielināt savu darbinieku skaitu. Turklāt 61% Lietuvas, 53% Igaunijas un 48% Latvijas lielo kompāniju gatavojas 2017. gadā kāpināt arī savas izmaksas.

SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts: «Lietuvas lielajiem uzņēmumiem ir ļoti izteiktas ambīcijas kāpināt savas izmaksas un pieņemt jaunus darbiniekus. Visdrīzāk, tās ir saistītas ar Lietuvas ekonomikā valdošo kopējo optimismu – tas atspoguļojas arī kreditēšanas tempos, kas šogad gan uzņēmumu, gan iedzīvotāju segmentos krietni pārspēj Latvijas un Igaunijas rādītājus.

Taču arī Igaunijas uzņēmumi ir noskaņoti kareivīgi, kamēr Latvijas kompāniju plāni darbinieku skaita un izmaksu jomā ir piezemētāki.

Iepriekšējo gadu laikā esam varējuši vērot, kā Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi mērķtiecīgi investē sava biznesa attīstībā, kamēr Latvijas kompānijas savus brīvos līdzekļus izvēlējās novirzīt kredītsaistību samazināšanai un dividenžu izmaksai – citiem vārdiem sakot, ņēma naudu ārā no biznesa. Tādēļ pozitīvi vērtējams tas, ka šogad Latvijas lielo uzņēmumu ambīcijas investēt savā biznesā vairs neatpaliek no kaimiņvalstīm – visās trīs Baltijas valstīs apmēram 60% lielo uzņēmumu savus brīvos līdzekļus plāno ieguldīt uzņēmuma attīstībā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ernst&Young: kompāniju valdēs izķer finanšu direktorus

Gunta Kursiša, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarežģīto ekonomisko apstākļu un stingrāku likumdošanas prasību kontekstā pasaules uzņēmumos neparastu kāpumu pieredzējis pieprasījums pēc finanšu direktoriem - teju 80% finanšu direktoru saskata arvien lielāku pieprasījumu pēc viņu kompetences, secināts Ernst&Young veiktajā pētījumā.

Pētījuma pamatā ir 800 finanšu direktoru apsekojums pasaulē, finanšu direktoru karjeras virzības izpēte 347 pasaules lielākos uzņēmumos, kuru gada ienākumi ir lielāki par pieciem miljardiem ASV dolāru, kā arī intervijas ar finanšu direktoriem, vadības speciālistiem un akadēmiķiem.

«Lielo pieprasījumu valdēs pēc finanšu direktoru pieredzes visā pasaulē nosaka stingrākas juridiskā regulējuma prasības. Daudzās valstīs finanšu direktora kompetence finansēs tiek ne tikai augsti vērtēta, bet ir arī obligāta prasība,» skaidro Ernst&Young partnere Diāna Krišjāne. Viņa piebilst, ka, ņemot vērā uzņēmumi cīņu ar ekonomikas nepastāvīgumu un atšķirīgajām izaugsmes tendencēm attīstītajos un ātri augošajos tirgos, kompānijas arvien biežāk vēlas saņemt kompetentu viedokli un atbalstu izmaksu, risku un naudas plūsmas vadības izpratnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Caur Belokoņam piederošo banku plūduši fiktīvu darījumu miljoni

Lelde Petrāne, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Neierasti bargu sodu pērn samaksāja viena no lielākajām ASV bankām - Wachovia. Bankai bija jāšķiras no 160 miljoniem ASV dolāru par palīdzēšanu slēpt Meksikas narkotiku baronu netīro naudu 378 miljardu apmērā. Daļa naudas nāca no Sinaloa karteļa, kas ir niknākie pretinieki Meksikas narkotiku karā ar valsts armiju. Kā atklājas, arī šajos darījumos nauda plūdusi caur Latvijas bankām un izmantotas Latvijā tirgotas ārzonu kompānijas,» šodien raksta laikraksts Diena.

Wachovia lietas izskatīšanas laikā tiesā Maiami izskanēja četru Jaunzēlandē reģistrētu firmu nosaukumi, kas palīdzēja atmazgāt karteļu naudu: Keronol, Melide, Tormex un Dorio. Visām šīm firmām bija konti Latvijas Baltic International Bank (BIB), kas pieder Belokoņu ģimenei.

Kā izriet no Wachovia Londonas biroja drošības dienesta ziņojumiem 2008. gadā, caur šīm četrām firmām no BIB un tālāk uz Wachovia banku Londonā aizgāja vismaz 40 miljoni ASV dolāru narkokarteļu naudas. Nauda tika izmantota, lai iegādātos lidmašīnas kokaīna pārvadāšanai. 40 miljonu gan ir tikai zināmie narkokarteļu miljoni. Kopējais naudas apjoms, kas, iespējams, izlaists caur BIB, ir vismaz 15 reižu lielāks, norāda laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Toyota direktori brīvprātīgi atmaksā daļu no savas algas

Lelde Petrāne, 04.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotājs Toyota Motor Corp. darījis zināmu, ka tā direktoru atalgojums pagājušajā finanšu gadā bijis 1,64 miljardi jēnu (18 miljoni ASV dolāru), kas ir par 11% mazāk nekā iepriekšējā gadā, jo direktori atdevuši daļu no atalgojuma, uzņemoties atbildību par iepriekšējā gada zaudējumiem, vēsta The Wall Street Journal.

Dokumentā, kas pievienots uzaicinājumam uz akcionāru pilnsapulci, kas notiks 24.jūnijā, kompānija norādījusi, ka no 1,64 miljardiem jēnu, tā 1,43 miljardus jēnu samaksājusi saviem 38 direktoriem un 210 miljonus jēnu - septiņiem revidentiem. Tā arī informējusi, ka fiskālajā gadā, kas noslēdzās 2010.gada martā, prēmijas nav maksātas.

Saskaņā ar autoražotāja sniegto informāciju direktori brīvprātīgi atgriezuši daļu no mēneša atalgojuma. Tas saistīts ar pirmajiem tīrajiem zaudējumiem 59 gadu laikā, kurus kompānija cieta fiskālajā gadā, kas noslēdzās 2009.gada martā.

Kompānija pagājušajā mēnesī informēja, ka tās direktori brīvprātīgi turpinās atmaksāt daļu no savas ikmēneša algas, un kompānijai nav plāna maksāt prēmijas arī šajā fiskālajā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarīgi no tā, ko vēlies drukāt, ir pieejami visdažādākie printeri, kas spēs paveikt visu nepieciešamo. Taču zināt, kā izvēlēties printeri, ne vienmēr ir viegli, ņemot vērā milzīgo tirgū pieejamo iespēju skaitu. Lai palīdzētu, mēs esam izveidojuši nelielu rokasgrāmatu printera izvēlei ar vienkāršu skaidrojumu dažiem visbiežāk lietotajiem terminiem, kā arī ieteikumus, kas noderēs, izvēloties printeri. Lasi un uzzini vairāk turpinājumā!

#1 Tintes vai lāzera printeris?

Pirmais jautājums, uz kuru visiem printeru pircējiem ir jāatbild, ir vienkāršs – ko un cik daudz Tu plāno drukāt. Tintes printeros tiek izmantotas tintes kasetnes, kuras uz papīra tiek uzklātas mitras un ātri izžūst, savukārt lāzerprinteros tiek izmantots toneris – tintes putekļu veids, kas saķeras ar papīru, lai nodrošinātu ātru rezultātu un efektīvu resursu izmantošanu.

• Krāsu tintes printeris veido lielāko daļu tirgus vienkārši tāpēc, ka var drukāt gandrīz jebko: rakstītu tekstu, sektoru diagrammas, glancētas fotogrāfijas. Un mūsdienu tintes printeri un daudzfunkciju printeri ir ātri, bieži ar drukas ātrumu, kas konkurē vai pārspēj lāzera printerus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien straujākās pārmaiņas, kas sev līdzi nes aizvien modernākas iespējas, rada arī izmaiņas mediju jomā. Mēs izmantojam šo laiku un iespējas, lai kļūtu vēl labāki, vēl pieejamāki un vēl noderīgāki Jūsu ikdienā, tādēļ vēlamies pavēstīt, mūsuprāt, izcilus jaunumus – esam izveidojuši jaunu digitālu platformu, kurā turpmāk būs pieejamas visas mūsu izdevumu digitālās versijas.

Mājas lapas ekiosks.lv video instrukcijā parādīts kā piereģistrēties (izveidot savu profilu) un kā veikt kāda izdevuma pirkumu.

Video soli pa solim parādīta secība kāda ir jāveic, kāda informācija ir nepieciešama, lai reģistrētos mājas lapā Ekiosks.lv, kā arī parādīta secība, kā var veikt pirkumu – iegādāties abonementu.

Jaunā mājaslapa www.ekiosks.lv nodrošinās vieglāku un pieejamāku digitālo izdevumu lasīšanu.

Jebkuru jautājumu vai neskaidrību gadījumā lūdzam zvanīt uz klientu servisu pa tālruni 67063333 vai 67292633 vai rakstīt uz e-pastu; [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien straujākās pārmaiņas, kas sev līdzi nes aizvien modernākas iespējas, rada arī izmaiņas mediju jomā. Mēs izmantojam šo laiku un iespējas, lai kļūtu vēl labāki, vēl pieejamāki un vēl noderīgāki Jūsu ikdienā, tādēļ vēlamies pavēstīt, mūsuprāt, izcilus jaunumus – esam izveidojuši jaunu digitālu platformu, kurā turpmāk būs pieejamas visas mūsu izdevumu digitālās versijas.

Mājas lapas ekiosks.lv produkta funkcionalitātes instrukcijā parādīts, kādas iespējas piedāvā lasīt izdevumu digitālā veidā.

Piemēram, pielāgot teksta iestatījumus pēc lasītāja gaumes (lielāki vai mazāki burti; lielākas vai mazākas atstarpes starp rindiņām; mainīt burtu fontu; izvēlēties lasīt pdf vai raksta režīmā).

Jaunā mājaslapa www.ekiosks.lv nodrošinās vieglāku un pieejamāku digitālo izdevumu lasīšanu.

Jebkuru jautājumu vai neskaidrību gadījumā lūdzam zvanīt uz klientu servisu pa tālruni 67063333 vai 67292633 vai rakstīt uz e-pastu; [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu sadārdzinājums un darbaspēka pieejamība būs galvenie ēdināšanas nozares izaicinājumi

Uzņēmēji DB un DNB bankas rīkotā apaļā galda diskusijā prognozē jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū un paredz, ka nākotnē varētu pieaugt gatavo maltīšu piegādes klientiem.

Kāda šobrīd ir situācija sabiedriskajā ēdināšanā? Vai, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un augot iedzīvotāju labklājībai, ēdināšanas uzņēmumi izjūt tendenci vairāk ieturēt maltīti ārpus mājas?

McDonald’s Mārketinga direktore Baltijas valstīs Baiba Zaķe:

Šobrīd noteikti ēšana ārpus mājas kļūst arvien populārāka. Ja kādu laiku bija sajūta, ka cilvēki vairāk gatavo, tagad vairs tā nav. Jo laika, kas paliek pāri pēc saspringtās ikdienas, ir tik maz, ka cilvēki labāk izvēlas vairāk laika pavadīt ar draugiem un ģimeni, nekā būt pie katliem. Redzam arī, ka McDrive vairāk cilvēku brauc, lai ietaupītu savu laiku, paņem maltīti un brauc tālāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Facebook uzsācis sadarbību ar Httpool, lai atbalstītu vietējos uzņēmumus nelielos tirgos

Db.lv, 09.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Facebook un Httpool izziņo stratēģiskās partnerības uzsākšanu Balkānu reģionā - Bulgārijā, Horvātijā, Serbijā un Slovēnijā, informē Httpool pārstāvji.

Tādējādi Facebook uzsver vēlmi būt tuvāk savam klientam - gan aģentūrām, gan vietējiem uzņēmumiem - un veidot ilgtermiņa sadarbību, lai nodrošinātu iespēju gan viņiem sasniegt lielāku auditoriju, gan arī vēl precīzāk un veiksmīgāk veidot jēgpilnas sarunas.

Httpool ir zināms arī Latvijā kā vienīgais oficiālais LinkedIn un Twitter reklāmu partneris, taču grupas uzņēmums tagad būs arī Facebook oficiālais reklāmas pārdošanas partneris Balkānu reģionā. Šajās valstīs Httpool grupa nodrošinās atbalstu un zināšanas mārketinga stratēģijas veidošanai visās Facebook platformās - Facebook, Instagram, Facebook Messenger un Whatsapp. Tādējādi Httpool izmantos citās platformās uzkrātās zināšanas par veiksmīgām kampaņām un realizēs tās arī Facebook platformās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir patīkami saņemt atzinīgus vārdus par paveikto, taču prasmīgi izteikti komplimenti un kritika ir daudz noderīgāki

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parasti SIA Skonto būve līdzīpašnieks stāsta par notikumiem un tendencēm paša pārstāvētajā būvniecības nozarē, taču šoreiz gan izteicies par kopējo situāciju valstī, kādu saredz no malas.

Pēc G. Rāvja sacītā, politiskā un ekonomiskā situācija valstī ir diezgan bezcerīga valdošo politiķu bezdarbības dēļ, un pēc viņa prognozēm, pašlaik nekas neliecina par to, ka tuvāko gadu laikā kaut kas varētu mainīties. G. Rāvis norādīja, ka šāda tāda situācija radusies tādēļ, ka valdībā un Saeimā sēž cilvēki, kuri īsti neko nevēlas darīt sabiedrības un tautas labā, bet cilvēki, kas reāli ir rīcībspējīgi strādā privātos biznesos un pelna naudu. Tāpat, pēc G. Rāvja teiktā, Saeimā ir liela daļa mākslinieku, kuri būtu noderīgāki citur: "Piemēram, Raimonds Pauls varētu sacerēt mūziku, Kantānes kundze varētu spēlēt teātrī, savukārt Ščerbatihs – turpinātu sasniegt izcilus rezultātus sportā." Saeimā būtu jāatstāj aptuveni 30 deputāti, uzskata G. Rāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publiskajā telpā izskanot pretrunīgiem paziņojumiem par gāzes krājumu pietiekamību visai ziemai, uzņēmējiem nākas domāt par alternatīviem risinājumiem ražotņu, noliktavu un citu komercplatību apsildīšanai. Pašreizējos apstākļos, kad ir grūtības iegādāties gan dabasgāzi, gan kokskaidu granulas, par glābiņu varētu kļūt laika pārbaudi izturējušie, bet modernie dīzeļdegvielas sildītāji.

Tie iedalās divās grupās – siltā gaisa pūtēji un siltuma izstarotāji. Pirmie, atbilstoši nosaukumam, pūš telpā siltu, tīru gaisu, paši būtiski nesasilstot, kamēr otrie darbojas pēc krāsns principa. To sildīšanas virsma sakarst un uzsilda gaisu visapkārt. Siltā gaisa pūtēji ir noderīgāki plašāku telpu apsildīšanai, bet siltuma izstarotāji vairāk noderēs vietās, kur komfortabla temperatūra jāuztur nelielākā teritorijā vai tieši blakus siltuma avotam. Šāda tipa iekārtu var uzstādīt, piemēram, tieši pie strādājošo darbagaldiem.

Jaudīgās, taču mobilās iekārtas ir ļoti praktiskas un arī ekonomiski izdevīgas. Tās spēj ļoti ātri piesildīt un uzturēt izvēlēto temperatūru gan ražotnēs un noliktavu telpās, gan arī celtniecības objektos. Industriālie sildītāji ir izdevīgs risinājums arī pagaidu darbavietās, kurās neatmaksājas uzstādīt dārgu pastāvīgu apkures iekārtu. Tā kā pārvietojamie industriālie dīzeļdegvielas sildītāji ir novietojami tieši tur, kur nepieciešams siltums, enerģija netiek izniekota velti. Turklāt tos darba gaitā var pārvietot uz jebkuru vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas policijai izdevies atklāt rekordlielu skaitu gadījumu, kad cilvēki centušies no valsts izvest naudu un dažādas luksusa preces, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Gada pirmajos sešos mēnešos uz robežām izņemto preču vērtība sasniegusi 41 miljonu eiro, kas, salīdzinot ar attiecīgu periodu pirms gada, ir pieaugums 78% apmērā.

Šādi panākumi Itālijas policijai izdevušies pateicoties labradoru šķirnes suņiem, kas apmācīti saost naudas banknotes, vēsta britu laikraksts The Guardian. Itālijas policija norāda, ka ceļotāji naudu mēdz paslēpt lellēs, apģērbā vai kurpju papēžos.

Tā kāda ķīniešu uzņēmēja aizturēta ar 100 tūkstošiem eiro, kurus tā bija paslēpusi savā apakšveļā, bet kāds ķīnietis bija pamanījies cigaretēs nobēdzināt 500 eiro banknotes kopumā 200 tūkstošu eiro apmērā.

Policija labradoru apmācībai izmanto no Itālijas bankas ziedotām, sasmalcinātām eiro naudas zīmēm veidotus sapresētus kubus. «Labradori ir noderīgāki šādam darbam nekā vācu aitu suņi, jo ir rūpīgāki un mierīgāki, tādējādi spējot labāk sajust smalko naudas smaržu,» klāstīja Itālijas policijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mainās prasības pret uzņēmumu valdēm. Jāmainās arī pašām valdēm

Guntars Krols, EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs, 21.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīvi strādāt uzņēmuma valdē kļūst arvien grūtāk. It sevišķi, ja tas ir liels, kotēts vai valstij piederošs uzņēmums.

Tas tādēļ, ka digitalizācijas, pandēmijas, ilgtspējas jautājumu un dažādu normatīvo prasību pieauguma rezultātā ir mainījies gan darba saturs, gan slogs. No valdes tiek gaidīts viss tas, kas agrāk, bet tiek izvirzītas vēl vesela virkne jaunu prasību.

Šeit piedāvāšu četrus secinājumus par situāciju šobrīd un četras tendences, kas maina valdes dienaskārtību un darbu. Šie ir novērojumi, kurus esam apsprieduši ar EY kolēģiem ārvalstīs un redzam, ka tie būtiski neatšķiras atkarībā no uzņēmuma darbības valsts, proti, tie ir tikpat izteikti kā Latvijā, tā Vācijā vai ASV.

4 secinājumi par situāciju šobrīd

Pirmkārt, novērojama “juridiskā pārslodze”, kas valdes darbu pārpludina ar arvien jaunām likumdošanas prasībām un risku novēršanas dienaskārtību. Tas nozīmē, ka valdes pastiprināti strādā, lai pildītu dažādas normatīvās prasības, kamēr laika un enerģijas stratēģiskai vadībai kļūst arvien mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vairums Baltijas lielo uzņēmumu piesardzīgi vērtē biznesa iespējas 2020. gadā

Žanete Hāka, 07.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa Baltijas lielo uzņēmumu ir piesardzīgi savās prognozēs par biznesa izaugsmi nākamajos 12 mēnešos, liecina SEB bankas šī gada septembrī veiktā Baltijas lielo kompāniju finanšu direktoru aptauja.

Mazāk nekā puse (40%) Latvijas lielo kompāniju finanšu direktoru ir pārliecināti, ka 2020. gads biznesam būs labvēlīgs, kamēr Igaunijā šāds viedoklis ir 49%, savukārt Lietuvā – 51% aptaujāto finanšu ekspertu. Salīdzinot ar pērn veiktās aptaujas rezultātiem, optimistiski noskaņoto uzņēmumu īpatsvars visvairāk ir samazinājies Latvijā – 56% 2018. gadā, šogad 40%, bet Lietuvā samazinājums ir tikai par 1% (52% 2018. gadā, šogad 51%).

Savukārt Igaunijā optimistiski noskaņoto uzņēmumu īpatsvars par 1% ir palielinājies – 48% 2018. gadā, šogad 49%. Vienlaikus 10% lielo uzņēmumu Latvijā, 8% Lietuvā un 18% Igaunijā ir nobažījušies, ka nākamie 12 mēneši biznesam būs nelabvēlīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopš Latvijas pievienošanās eirozonai piedzīvotas fundamentālas pārmaiņas finanšu stabilitātes jomā

Latvijas Bankas ekonomiste Dace Antuža, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējuši pieci gadi, kopš Latvija ir pievienojusies eirozonai, un ir vērts atskatīties, kas kopš tā laika eirozonā mainījies finanšu stabilitātes jomā.

Jāteic, ka tieši pēdējos piecos gados eiro zonas un līdz ar to arī Latvijas finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanas jomā notikušas iespaidīgas, fundamentālas pārmaiņas.

Šīs pārmaiņas eiro zonā galvenokārt saistāmas ar Banku savienības izveidi. Banku savienība nozīmē, ka tās dalībvalstīs tiek īstenota:

  1. vienota banku uzraudzība (sākot ar 2014. gada novembri);
  2. vienots banku noregulējums un atveseļošana banku finanšu grūtību gadījumā (pilnā apmērā, sākot ar 2016. gada janvāri);
  3. vienota noguldījumu garantiju sistēma (vēl nav ieviesta).

Vienotā banku uzraudzība, atveseļošana un noregulējums balstās uz vienotu regulējošo prasību kopumu[2] (Single rule book), kurā ietverti:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas veiktā finanšu direktoru aptauja liecina, ka lielākā daļa Baltijas lielo uzņēmumu prognozē, ka nākamajā gadā to apgrozījums pieaugs.

Šādu viedokli pauduši 67% Latvijas lielo uzņēmumu, 70% Igaunijas un 59% Lietuvas lielās kompānijas. Tas norāda uz augstāko optimismu kopš 2014. gada, kad Baltijā tiek veikta finanšu direktoru aptauja.

Vienlaikus, arī pesimistu īpatsvars pašlaik atrodas zemākajā līmenī – vien 5% aptaujāto Latvijas uzņēmumu finanšu direktori sagaida, ka uzņēmuma apgrozījums nākamgad varētu samazināties. Līdzīgs viedoklis ir arī 10% lietuviešu un 11% igauņu lielo uzņēmumu finansistiem.

SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts: «Lielās kompānijas jūtas pārliecinoši un to prognozes par biznesa iespējām nākamajā gadā ir optimistiskas. Baltijas valstu ekonomiku attīstība šobrīd ir uzņēmusi straujāko tempu pēdējo sešu gadu laikā, un viss liecina, ka arī nākamajā gadā pozitīvas tendences turpināsies. Vienlaikus ir interesanti, ka, lai arī lielās kompānijas plāno apgrozījuma pieaugumu, kasun tas daudzās nozarēs prasīs palielināt ražošanas apjomus, lielākā daļa lielo kompāniju neplāno audzēt savu darbinieku skaitu. Tas norāda, ka uzņēmumi saskata iespējas uzlabot savu efektivitāti, piemēram, automatizējot atsevišķus procesus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

To, ka ir likuma subjekti, nereti uzņēmēji uzzina tikai VID pārbaudes laikā

Sintija Radionova, ZAB PRIMUS DERLING zvērināta advokāte, partnere, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasības attiecināmas gandrīz uz ikvienu Latvijas uzņēmēju

Valsts ieņēmuma dienesta Vadlīnijas Valsts ieņēmumu dienesta uzraugāmajiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjektiem, kas pieņemtas, pamatojoties uz 2017.gada nogalē pieņemtajiem apjomīgajiem grozījumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, ieviesa būtiskas izmaiņas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas vai terorisma finansēšanas novēršanas uzraudzības jomā. Tā rezultātā liela daļa Latvijas uzņēmēju VID ieskatā ir kļuvuši par minētā likuma subjektiem, kas uzliek jaunus pienākumus un paredz ievērojamu sodu par to neievērošanu.

Attiecībā uz pienākumiem saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu visas personas var iedalīt: personās, kas nav likuma subjekti, un likuma subjektos. Turklāt, personām, kas nav likuma subjekti, arī ir pienākums pildīt likuma prasības attiecībā uz ziņu sniegšanu par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem. Taču ievērojami lielākas prasības un pienākumus, un attiecīgi sankcijas par to neievērošanu, likums uzliek likuma subjektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu infrastruktūrā izmaiņas būs lielas

Sandris Točs, speciāli DB, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūkojāmies arī uz Kipru, Šveici, Luksemburgu, Lielbritāniju, Maltu. Visas šīs valstis no mūsu skatu punkta Latvijai zaudē,» saka investīciju eksperts, uzņēmumu AS AFI Investīcijas, AS Bonds Invest un AS PV Investīcijas dibinātājs Deniss Pospelovs.

D. Pospelovam ir aptuveni 20 gadu darbības pieredze vērtspapīru tirgos. Viņa ieguldījumu stratēģijas balstās uz matemātiskiem vērtspapīru investīciju modeļiem. D. Pospelovs ar izcilību ir beidzis Maskavas Inženierfizikas Institūtu (MIFI) matemātikas specialitātē, kur viņa galvenie zinātniskās izpētes virzieni bija mākslīgā intelekta sistēmas un datortehnoloģiju izmantošana finanšu jomā. Kopš 1998. gada D. Pospelovs ir aktīvi strādājis vērtspapīru ieguldījumu jomā galvenokārt parāda vērtspapīru un atvasināto finanšu instrumentu tirgos, izmantojot zinātniski iegūtu matemātisku modeļu un analīzes bāzi. Daudzus gadus D. Pospelovs ir veiksmīgi vadījis arī vairāku Krievijas banku investīciju virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gatavojoties DORA: kā finanšu iestādes turpmāk pārvaldīs IKT pakalpojumu sniedzēju riskus?

Maira Pužule, COBALT juriste, 10.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik pa laikam Eiropas Savienības institūciju dienas kārtībā parādās kādas nozares vai jautājuma vispusīga sakārtošana. Tā tas notika gan ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomu, gan personas datu aizsardzību, kas uzņēmumu ikdienā ienesa virkni jaunu politiku, procedūru un pienākumu. Tagad ir pienācis laiks līdzīgam vingrinājumam arī attiecībā uz digitālo risku pārvaldību finanšu nozarē.

Digitālās darbības noturības regula jeb DORA (Digital Operational Resilience Act), kas stāsies spēkā 2025. gada 17. janvārī, pirmo reizi vienā tiesību aktā apvienos noteikumus, kas attiecas uz digitālo risku finanšu nozarē. Daļa šo noteikumu jau parādās sektorālajos Eiropas Savienības tiesību aktos.

Piemēram, daļa informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) riska pārvaldes noteikumu attiecībā uz maksājumu iestādēm ir iekļauta Maksājumu pakalpojumu direktīvā (PSD2), attiecībā uz ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām – Finanšu instrumentu tirgus direktīvā (MiFID), utt. DORA papildinās jau pastāvošos noteikumus, ieviešot vienotu regulējumu visām finanšu iestādēm.DORA ir piemērojama ļoti plašam finanšu iestāžu lokam, tostarp kredītiestādēm, maksājumu iestādēm, elektroniskās naudas iestādēm, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem (ar šauru izņēmumu), apdrošināšanas un pārapdrošināšanas sabiedrībām (ar šauru izņēmumu), apdrošināšanas starpniekiem, un kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jānis Platais: Pārdomas par Latvijas Ekonomiku

Gada lekcijas ekonomikā lektors Jānis Platais, 21.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ir sarežģīts brīdis gan Latvijas, gan pasaules ekonomikā un Jūs sastapsieties ar tik pat dažādiem viedokļiem, cik vien speciālistus satiksiet un uzrunāsiet. Daudzas iepriekš izstrādātās stratēģijas vairs nedarbojas un ir jāturpina analizēt situācija, lai tai varētu pielāgoties un pārvarēt negatīvās tendences. Daudzi jautās par to – kas ir noticis un kādēļ? Kāda ir valdības loma un atbildība par ekonomikas stāvokli?

Pasaulē

Pēdējie 20 gadi pasaules ekonomikā iezīmējās ar aukstā kara beigām, militāro izdevumu strauju samazināšanos, ievērojamu valsts iejaukšanās samazināšanos ekonomisko procesu regulēšanā attīstītajās pasaules valstīs un lielākajai daļai pasaules valstu pieņemot brīvā tirgus saimniekošanas principus. Tas nodrošināja nepieredzētu labklājības pieaugumu attīstītajās valstīs, strauju nabadzības samazināšanos jaunattīstības zemēs un ekonomikas pārkārtošanos uz tirgus principiem valstīs ar centralizētās plānošanas ekonomikas vadības modeli.

Ļoti svarīga loma pasaules ekonomikā saglabājās viena vienīgai valstij – ASV, kas ar savu ārkārtīgi plašo tirgu noteica ekonomikas attīstības tendences visā pasaulē. 90-jos gados ASV ekonomikai bija raksturīga strauja procentu likmju samazināšanās krītoties valsts budžeta deficītam un intensīvi iedzīvotāju ieguldījumi akciju tirgos, kas radīja strauju aktīvu vērtības pieaugumu. Šī desmitgade ASV ekonomikā bija raksturīga ar aktīvu vērtības stabilizēšanos vai pat krišanos akciju tirgos un mājokļu tirgus vērtību straujš pieaugums līdz pat 2006. gadam. Patēriņu augstākā līmenī uzturēja nodokļu samazināšanas programmas un straujš militāro izdevumu pieaugums, sakarā ar operācijām Irākā un Afganistānā. Spekulatīvi ieguldījumi mājokļu tirgū un finanšu instrumentu atvasinājumu izplatīšanās radīja jaunus riskus, kuru izvērtējums līdz pat nesenam laikam nebija pietiekams. Pasaules finanšu tirgu globalizācija un investīciju brīva kustība samazināja nacionālo finanšu tirgus uzraudzības institūciju spēju laicīgi novērtēt aktīvu patieso vērtību un finanšu tirgus institūciju likviditāti un kapitāla pietiekamību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konferencē meklēs iespējas atgūt naudu no finanšu piramīdām

Vēsma Lēvalde, Db, 11.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Noguldījumu drošība izplatījusi aicinājumu apmeklēt konferenci Kā MULBERRY, PANAMAS CREDIT UNION un EPC/EAPT klientiem atgūt ieguldīto naudu.

Konference plānota 14. martā Liepājā, Liepājas rajona padomes zālē.

"Pēdējo četru gadu laikā visā Latvijā, bet jo īpaši Kurzemē iedzīvotāji iemaksājuši tūkstošiem dolārus ieguldījumu struktūrā, kas bijusi pazīstama kā European American Prosperity Trust, Mulberry Group un tagad — Panamas Credit Union. Jau vairāk nekā gadu lielākā daļa ieguldītāju nav saņēmuši ne ieguldītās summas, ne pielīgtos procentus. Daudzi konsultanti un direktori no saviem klientiem izvairās un pat telefonus neceļ. Cerības uz naudas atgūšanu zūd. Cilvēki ticēja struktūras direktoriem un ieguldīja naudu viņu norādītajos ieguldījumu "fondos", bet īstenībā tā bija iepriekš plānota sistemātiska naudas izkrāpšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru