Finanses

FKTK maksājumu iestādei SIA Semfopay piemēro 25 tūkstošu eiro sodu un uz laiku aptur tās darbību

Db.lv, 22.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu maksājumu iestādei SIA Semfopay piemērot sodu 25 000 eiro apmērā, informē FKTK.

Tāpat FKTK nolēmusi uzlikt kompānijai vairākus tiesiskus pienākumus, tajā skaitā uz laiku apturēt maksājumu iestādes darbību un atsaukt no amata divus valdes locekļus.

Lēmums pamatots ar atkārtotiem SIA SemfopayNoziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) likuma un ar to saistītā normatīvā akta pārkāpumiem. SIA Semfopay nebija izveidojusi tādu savas darbības riskiem atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu NILLTFN jomā, kas nodrošinātu efektīvu NILLTFN likuma un tam pakārtoto normatīvo aktu prasību ievērošanu, un attiecīgi nebija veikusi pietiekamu darījumu uzraudzību un klientu izpēti, lai pārliecinātos, ka klientu veiktie darījumi nav uzskatāmi par aizdomīgiem.

FKTK padomes lēmums paredz, ka, sākot ar 2018. gada 23. augustu, ir apturēta SIA Semfopay maksājumu pakalpojumu sniegšana, maksājumu iestādei nav tiesību pieņemt klientu un trešo personu naudas līdzekļus savu klientu vārdā, bet naudas līdzekļus, kas tās klientu vārdā saņemti līdz 23.08.2018. plkst. 00.00, var pārskaitīt vienīgi uz klientu kontiem kredītiestādēs. FKTK ir uzlikusi SIA Semfopay tiesisku pienākumu nekavējoties informēt klientus un sadarbības partnerus par pakalpojumu sniegšanas izbeigšanu. FKTK sekos līdzi, lai maksājumu iestādes klientu intereses tiktu ievērotas un aizsargātas.

Saskaņā ar FKTK padomes lēmumu SIA Semfopay ir uzlikts pienākums atsaukt no amata valdes locekli Gunti Zālīti, kā arī par NILLTFN jomas pārraudzību atbildīgo valdes locekli, kurš vienlaikus ir atbildīgais darbinieks par NILLTFN likuma prasību izpildi uzņēmumā, Andreju Gaili un attiecīgi ir jāieceļ jauni valdes locekļi un par NILLTFN likuma prasību izpildi atbildīgais darbinieks. Līdztekus minētajam SIA Semfopay ir jāiesniedz komercdarbības plāns, to papildinošas uzņēmuma iekšējās politikas un procedūras, un plānotajam darbības veidam, sniegtajiem pakalpojumiem un klientu lokam piemītošā NILLTF riska novērtējums.

Komentāri

Pievienot komentāru