Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija ar Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi patlaban ir satraucoša, tomēr risks, ka līdz 2020.gadam netiek apgūti visi pieejamie līdzekļi, vēl nav pārāk liels, šorīt Latvijas Radio sacīja Finanšu ministrijas (FM) ES fondu stratēģijas departamenta direktors Edgars Šadris.

«Līdz šī gada beigām paredzēts apstiprināt Ministru kabineta (MK) noteikumus un sākt īstenot aptuveni 90% no ES fondu programmām. Ja šī gada plānu izdosies īstenot vismaz par 80%, tad risks līdz 2020.gadam neapgūt visus pieejamos līdzekļus nav pārāk liels,» stāstīja Šadris.

Viņš norādīja, ka patlaban 2014.-2020.gada plānošanas periodā ir apgūti aptuveni 12% pieejamā ES finansējuma, kas jau ir piesaistīts konkrētiem projektiem. Līdz pagājušā gada beigām aptuveni 140 miljoni eiro no valsts budžeta jau ir investēti ES fondu līdzfinansētos projektos.

«Virknē programmu jau notiek darbi un tiek veikti maksājumi - tā ir autoceļu programma, kā arī sociālā atbalsta un nodarbinātības programmas. Citās nozarēs vēl notiek MK noteikumu saskaņošana, tur darbs ar projektiem vēl priekšā,» sacīja Šadris.

Lielākais kavēšanās iemesls ir ieilgušās diskusijas par ES atbalsta piešķiršanas nosacījumiem konkrētās programmās. Piemēram, pērn no 81 plānotās programmas tikai 49 tika apstiprināti MK noteikumi - pagājušā gada plāns ir izpildīts tikai par 60%.

«Satraucoša ir situācija ar lielajiem infrastruktūras projektiem, nevienā ar būvniecību saistītā nozarē vēl netiek īstenoti ES fondu līdzfinansētie projekti. Kādā brīdī diskusijām ir jāpieliek punkts, jo patlaban pastāv sakaršanas draudi 2017.-2018.gadā, kad no valsts puses var būt liels būvniecības pasūtījumu apjoms un nozare nespēs tos realizēt,» skaidroja Šadris.

FM pārstāvis piebilda, ka kavējas arī uzņēmējdarbības atbalsta un zinātnes finansēšanas projekti.

«Ir skaidrs, ka diskusijas nevar būt bezgalīgas, tāpēc tagad jau ir nosprausts skaidrs laika rāmis - diskusijai par katru programmu nevar atvēlēt vairāk par diviem-trīs mēnešiem. Pēc šiem mēnešiem ir jāliek galdā uz to brīdi labākais risinājums un programma jāsāk īstenot,» uzsvēra Šadris.

Komentāri

Pievienot komentāru