Lauksaimniecība

FOTO: Db.lv viesojas strausu fermā Nornieki

Monta Glumane, 06.07.2018

Jaunākais izdevums

Kuldīgas novada Snēpeles pagasta «Norniekos» audzē strausus un kazas, uzņem tūristus un tuvākajā laikā turpat plānots atvērt arī restorānu, biznesa portālam db.lv pastāstīja saimniecības īpašnieki Pēteris Gobzemis un Anda Šīmane.

Strausu audzēšana «Norniekos» uzsākta 2011. gadā ar sešām strausu ģimenēm jeb 18 strausiem. Vienu strausu ģimeni veido viens tēviņš un trīs mātītes. Eiropas cena vienam vaislas strausam ir 1500 eiro, bet strausu ģimenei ap 6000 eiro.

Jautāts, kāds ir strausu raksturs, «Nornieku» saimnieks atbild: «Strausi ir ļoti skaisti, ļoti spēcīgi un ne īpaši gudri. Šo putnu acis sver 60 gramus, bet smadzenes - tikai 40 gramus. Tas arī visu izskaidro- katrs jauns rīts viņiem ir kā jauns piedzīvojums. To, kas redzēts dienā, smadzenes pa nakti nespēj apstrādāt,» joko saimnieks.

«Strausi ir arī ļoti ziņkārīgi, taču vienlaicīgi- ļoti bailīgi. Jebkura jauna situācija vai troksnis putnos rada stresu, un tas ātri var pārņemt visu baru. Šajā haosā simts strausi viegli var salauzt žogus, kuriem ikdienā viņi cauri nelaužas.» Tā kā strausiem nav arī mājās atgriešanās instinkta, parasti putni iet tur, kur acis rāda- īpaši nealkstot atgriezties fermā. «Pēc pēdējās izlaušanās viens putns bija aizstaigājis gandrīz līdz Skrundai,» stāsta P. Gobzemis.

Šobrīd strausu skaits saimniecībā ir mainīgs, jo norit aktīva cāļu šķilšanās. Aptuvenais putnu skaits fermā patlaban ir ap 100 strausiem, taču saimnieks cer, ka uz vasaras beigām viņam būs jau 180 putni.

Strausu attīstības cikls ir šāds – izšķiļas cālis, gadu aug, tad tas tiek realizēts gaļā, šķiļas nākamie un process nekad neapstājas. Cāļu šķilšanās beidzas septembra beigās vai oktobrī, tad strausu skaits samazinās un pavasarī atkal palielinās.

Strausu fermas pamatprodukcija ir šo putnu gaļa, kas tiek realizēta svaigā veidā, piegādājot restorāniem Kuldīgā, Saldū, Pūrē, Jūrmalā un Rīgā, kā arī privātiem klientiem. Šobrīd visa strausu gaļa tiek pārdota Latvijā, jo eksportam pagaidām apjoms ir par mazu.

Savukārt, ar Āfrikas būru kazu audzēšanu saimniecība nodarbojas jau aptuveni trīs gadus. Šobrīd ganāmpulkā ir 70 kazas, bet ir akceptēts Lauku atbalsta dienesta projekts jaunai kazu fermai un patlaban notiek sarunas ar bankām par finansējumu. Projekts paredz uzbūvēt kūti 300 lopiem.

Kazu gaļu paredzēts piegādāt restorāniem, un saimnieks stāsta, ka jau tagad no restorāniem ir pieprasījums, tāpēc ganāmpulka paplašināšana ir loģisks un neatliekams solis biznesa attīstībā. Pēc viņa aplēsēm, reāla kazu gaļas tirdzniecība sāksies nākamajā gadā un «Nornieki» būs pirmie, kas nodarbosies ar šīs gaļas piegādi restorāniem.

Trešā lielākā nozare «Norniekos» ir viesu uzņemšana. Pamatā apmeklētāji ir ģimenes ar bērniem, skolēnu grupas, kā arī darba kolektīvi. Papildu ekskursijai, var izmantot arī radošo darbnīcu piedāvājumu, pagatavojot sev suvenīru, rotu vai sapņu ķērāju ar strausa spalvām.

Visjaunākais projekts ir iecerētais lauku restorāns, kam arī piesaistīti Eiropas fondu līdzekļi. Viesi pēc pastaigas varēs uz vietas arī nobaudīt kādu ēdienu no strausu gaļas vai olas. Vēl tiek kārtotas pēdējās formalitātes ar Pārtikas un veterināro dienestu, lai restorānā varētu pabarot gan tūristu grupas, gan individuālus apmeklētājus. Tālākā nākotnē «Nornieku» saimnieki apsver iespēju piedāvāt vēl kādu pakalpojumu, piemēram, frīsbija taku, lauku golfu, kulinārās meistarklases vai brīvdienu māju dabas mīļotājiem.

Visu rakstu lasiet 6.jūlija laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Strausu audzētāji Nornieki būvēs pirmo gaļas kazu fermu Baltijā

Zane Atlāce - Bistere, 16.09.2019

Strausu un kazu fermas «Nornieki» saimnieki Anda Šīmane un Pēteris Gobzemis ar meitu Gusti.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Nornieki», kas Latvijā nodarbojas ar strausu audzēšanu, saņēmuši 150 000 eiro finansējumu no SEB bankas sava jaunā uzņēmējdarbības virziena attīstīšanai – pirmās gaļas kazu fermas būvniecībai Baltijas valstīs.

Nornieki līdz nākamajai ziemai plāno pabeigt 780m2 lielo fermu, kurā audzēs 300 kazu ganāmpulku. Šobrīd uzņēmuma saimniecībā ir 120 kazu ganāmpulks. Pēc būvniecības pabeigšanas, saimniecība varēs atgūt 40% projekta attiecināmo izmaksu, jo papildu SEB bankas finansējumam piesaistīts ir arī Eiropas Savienības līdzfinansējums un finanšu institūcijas «ALTUM» garantija.

Uzņēmums vēl šajā rudenī plāno piesaistīti papildu finansējumu no Eiropas Savienības līdzekļiem, lai iespējami vairāk mehanizēt darbus jaunajā fermā.

«Latvijā par gaļas kazu audzēšanu zina ļoti maz cilvēku, neskatoties uz to, mums jau ir pieprasījums ar regulārām piegādēm no dažādiem restorāniem Latvijā. Uzsākt plašāk attīstīt šo uzņēmējdarbības virzienu ir izaicinājums ne tikai mums, bet arī mūsu sadarbības partneriem,» atzīst Nornieki vadītāja Anda Šīmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #13

DB, 31.03.2020

Dalies ar šo rakstu

Krīze var skart jebkuru organizāciju, bet par spēju to pārvaldīt liecina tas, cik labi organizācija ir sagatavojusies. Jau šobrīd ir skaidrs, ka šā gada lielākās krīzes būs saistītas ar koronavīrusa izraisītajām sekām.

Saistībā ar koronavīrusa Covid-19 izplatību un ārkārtas situācijas izziņošanu Latvijā, mazumtirdzniecības veikalu tīklos tika novērots liels pircēju pieprasījums pēc ilgtermiņa uzglabāšanas produktiem. Veikali šo pieprasījumu spēja nodrošināt un ažiotāža novērsta.

Tikmēr ārkārtējā stāvokļa izsludināšana Latvijā ir radījusi neparedzētus apstākļus darba tirgū kā darba devējiem, tā darba ņēmējiem un arī dažādu pakalpojumu sniedzējiem, tādēļ advokāti steidz atbildēt uz jautājumiem par nepārvaramas varas apstākļu iestāšanos.

Lasi žurnāla "Dienas Bizness" 31. marta numurā:

  • viedokļi - "Latvijas Dzelzceļš" no devēja kļūst par prasītāju
  • aktuāli - force majeure apstākļi Covid-19 laikā
  • finanses - turpinās apkarot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju
  • tēma - krīžu cena, riski un iespējas
  • tabakas nozare grūtos laikus pārdzīvo labi
  • pasākumu organizēšana - Baltijas sporta samitu iesildīs tiešsaistē
  • parādu piedziņā jāmeklē kompromiss
  • pārtikas ražotāji iztur pircēju ažiotāžu un paradumu maiņu
  • lauksaimniecība - Strausu ferma "Nornieki" tiecas uz izcilību
  • intervija - Lauris Leitis, "Cafè Osiris" vadītājs
  • dizains - "mammalampa" iekarojusi savu vietu uz pasaules dizaina skatuves
  • auto - par degvielas veidu izšķiras politiķi
  • brīvdienu ceļvedis - Iveta Vanaga, SIA "A-Sono" un zīmola "FaceLatvia" līdzīpašniece, Rīgas gide

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strausu un kazu ferma "Nornieki" šogad plāno pabeigt apjomīgas kazu fermas būvniecību, aktivizēt gaļas piegādes un uzsākt brīvdienu mājas būvniecību atpūtniekiem.

"Nornieku" saimnieks Pēteris Gobzemis žurnālam "Dienas Bizness" atzīst, ka visi saimniecības piedāvājumi darbojas vienoti. Kad cilvēki ir izstaigājušies, apskatījuši strausus un kazas, tad labprāt paēd. Un, ja viņi atbrauc paēst, tad pēc tam izstaigājas pa svaigu gaisu. Tas viens otru papildina.

"Es gribu iedrošināt latviešus ar to, ka mēs mākam cītīgi strādāt, saražot labas lietas, bet nevajag baidīties par sevi stāstīt un pārdot sevi. Man šķiet, ka šādu saimniecību varētu būt vairāk, kur jau audzē kaut ko, darbojas kā mājražotāji – kūpina, taisa. Droši vajag stāstīt un rādīt to – jo mēs būsim vairāk tādi, jo foršāk," pārliecināts P. Gobzemis.

Komentāri

Pievienot komentāru