Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 29. novembrī, pēc divu gadu ilgas renovācijas, apmeklētājiem tiks atvērta jaunā Igaunijas Jūras muzeja ekspozīcija, piedāvājot aplūkot 700 gadus vecu kuģa vraku un vēl citus 50 interaktīvus eksponātus.

Ēku komplekss Tallinā, kurā atrodas Igaunijas Jūras muzejs, ir iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā un jaunā multimediju ekspozīcija paplašinās redzesloku gan pieaugušajiem, gan arī bērniem.

Muzejā pēc rekonstrukcijas atvērts ne tikai tūristiem jau labi zināmais un iemīļotais artilērijas tornis “Resnā Margarēta”, bet arī Lielie Jūras vārti un jaunās telpas zem torņa un pagalma teritorijas, kas agrāk nebija pieejamas plašākai publikai. Kopumā apmeklētāji varēs apskatīt 1000 m² lielu ekspozīciju teritoriju.

“Jauno muzeja telpu izveidošana bija ne tikai būvniecības darbu lielākais izaicinājums, bet tas arī atklāja arheoloģiskos atradumus, kas paplašināja izpratni par pilsētas nocietinājumu pirms artilērijas torņa “Resnā Margarēta” uzcelšanas. Jaunatklātie fragmenti būs pieejami arī apskatei,” norādīja Urmass Dresens.

Tāpat būs apskatāmi aptuveni 70 kuģu modeļi, kuri sniegs priekšstatu par burukuģu, tvaikoņu un motorlaivu floti. Izstāde sniedz stāstu par Igaunijas un citu pasaules valstu jūrniecību no viduslaiku jūras tirdzniecības laikiem līdz pat mūsdienu kruīza ceļojumiem.

Ar digitālo risinājumu palīdzību apmeklētāji var ielūkoties arī savos reģionos un gūt ieskatu jūras satiksmē un tirdzniecībā, vietās, kur tika celti kuģi, kā arī kuģu ostās okupācijas laikā.

Izstādē apmeklētāji var apskatīt aptuveni 50 digitālos eksponātus, kas izveidoti ar mērķi vizualizēt vēsturiskos datus un izgudrojumus.

Kā skaidro Urmass Dresens, digitālie risinājumi palīdz pateikt vairāk, nekā to varētu izdarīt ar papīra izdrukām pie sienas. Turklāt tie palīdz atklāt faktus, kas līdz šim ir bijuši noslēpti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Kā izveidot muzeju

Egons Mudulis, 19.09.2019

Igaunijas Jūrniecības muzeja vēsturiskajā Tallinas hidroplānu angārā izvietotajai ekspozīcijai pusi ienākumu dod biļešu tirdzniecība u. c. pašu ieņēmumi, pusi – valsts. Pārējās fotogrāfijas skatāmas tālāk galerijā!

Foto: Egons Mudulis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāsāk ar darba grupu, vietas izvēli, atraktīvu koncepciju

Tādi secinājumi izriet no Latvijas Aviācijas muzeja tapšanā ieinteresēto pušu paustā pirms un pēc Igaunijas Jūrniecības muzeja (IJM) apmeklējuma, kura laikā tā direktors Urmass Dresens dalījās pieredzē ar to, kā īstenot šādus kultūras projektus.

Ja vien iespējams, tādus lielus projektus kā muzejs labāk īstenot vienā piegājienā, taču realitātē process notiek soli pa solim, kā tas noticis arī IJM vēsturiskajā Tallinas hidroplānu angārā izvietotās ekspozīcijas izveidē. 1990. gadu sākumā, «kad viss bija iespējams», privatizēto militāro objektu valstij izdevies pilnībā atgūt tikai 2000. gadu vidū. IJM, protams, bijis jāpārliecina Kultūras ministrija par jaunu telpu nepieciešamību, lai varētu izlikt apskatei tādus eksponātus kā zemūdene Lembi vai XVI gs. kuģa vraks. Cenšoties pārliecināt birokrātus, par finansēm atbildīgos un politiķus, jārēķinās, ka sākumā pozitīvas reakcijas nebūs, bet pēc kāda laika kāds ieklausīsies un atzīs, ka tā ir laba ideja, smaidot saka IJM direktors. Projekta īstenošanai muzejam izdevies piesaistīt arī ES līdzfinansējumu. Rezultātā 2012. gadā hidroplānu ostā atvērtā izstāde piesaista ap 200 tūkst. apmeklētāju gadā. Ap 30% ienākumu šim objektam nodrošina biļešu tirdzniecība, ap 20% kafejnīca, veikals u.c., bet otru pusi finansē valdība. Kaut arī gadu no gada valsts atbalsta lielums var mainīties atkarībā no ekonomiskā stāvokļa valstī, U. Dresens to neredz kā draudu muzeja ilgtspējai.

Komentāri

Pievienot komentāru