FOTO: Nosaka Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu siera recepti 

Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un cienītāji, Rimi Gardēži kopā ar siera vedmeistariem noteica Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu sieru.

Žanete Hāka, 17.6.2016
1/41

Publicitātes foto

Rimi siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar Lakstīgalu ielas Jāņu sieru, informē Rimi pārstāvji.

Lai noteiktu gardākā siera recepti, Rimi Gardēži Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm. Izvelēto sieru žūrija raksturoja kā daudzpusīgu, taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir ar odziņu: «Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu, un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā noteikti iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē.»

Par gardāko mājās sieto Jāņu sieru – desertu - tika atzīta jaunpilnieces Ženijas Liepas siera recepte, kas ieguva arī skatītāju simpātijas balvu. Gardākā mājās sietā Jāņu siera pie vīna titulu izpelnījās Regīna Daņiļeviča no Lauteres Madonas novadā ar Saulgriežu siera recepti. Nominācijā gardākais mājās sietais Jāņu siers kā pamatēdiens uzvarēja Edītes Jurjānes sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers, kas ieguva arī labākā siera titulu.

Rimi Gardēde un Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne atzīst, ka pašu gatavots siers – tā ir arī mūsdienu vērtība: «Latviešu tradīcijas siet sieru kļūst aktuālas, un iet roku rokā ar mūsdienīgo un moderno, vienlaikus nezaudējot savu vēsturisko nozīmi. Pat dzīvojot pilsētā, siera siešana pašu rokām nesagādā grūtības – visas izejvielas ir ērti pieejamas, un izmēģināt siera siešanas prasmes var ikviens. Pašā galda viducī starp citiem labumiem novietot pašu sietu sieru – tas svētku mielastam piešķirs pievienoto vērtību un plašāku garšu buķeti. Aicinu šajos svētkos ikvienu celt galdā paša sietu siera rituli – saules simbolu».

 

Tevi varētu interesēt

Šogad Jāņu sieru ražos pieci industriālie uzņēmumi, savukārt piensaimnieku kooperatīvs...

Nepalaid garām

Ja valsts eksperts apgalvo, ka šķeldu ceļa uzturēšana izmaksās 10 miljonus nākamo...

Eiropas Savienības prioritātes ir mainījušās. Tuvākajā laikā var sākt mainīties Eiropas ekonomiskie...

Igauņi pirmie pārgāja uz dabasgāzes izmantošanu sabiedriskajā transportā un Tallinā gandrīz...

"Dienas Bizness" sadarbībā ar "Lursoft" ik gadu izdod zīmola izdevumu "TOP 500",...

No šīs sadaļas

AS Latvijas Gāze saņēmusi valdes locekļa Mario Nullmeiera iesniegumu par amata atstāšanu...

Starptautiskā lidosta Rīga ir izvēlējusies Latvijas aviācijas nozares izaugsmes scenāriju, ko stutē...

Sakarā ar Līgo svētkiem laika posmā no 22. līdz 26.jūnijam gaidāmas izmaiņas...

Biznesā, tāpat kā sportā, viss notiek pakāpeniski: nereti tiec atmests atpakaļ un...

Pirmsjāņu nedēļā portāls db.lv ciemojas Valmiermuižas alus darītavā, lai saviem lasītājiem...

Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma (ENVI) komitejas deputāti...

Par 4,5 miljoniem eiro plānots izbūvēt ūdeņraža ražošanas, uzglabāšanas un uzpildes...

Londonas fondu biržas Briselē prezentētajā izdevumā 1000 uzņēmumi, kuri iedvesmo Eiropu kā...

Latvijas modulāro ēku ražotāja rūpnīca Forta Medical trešdien prezentēja Framecad plānsienu...

Līdz ar jahtu ostu infrastruktūras attīstību Latvija varētu kļūt par iekārojamu ārvalstu...