Būvniecība un īpašums

FOTO: Plāno pārbūvēt un paplašināt Siguldas pilsētas vidusskolu

Db.lv, 21.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novada pašvaldība pieņēmusi lēmumu pārbūvēt un paplašināt lielāko vidusskolu Siguldas novadā, kurā mācās vairāk nekā 1100 skolēnu, piebūvējot skolai novadā lielāko sporta zāli.

Pašvaldība lēš, ka projektēšanas izmaksas varētu būt aptuveni pusmiljona eiro apmērā, bet izbūves izmaksas pie pašreizējā būvniecības cenu kāpuma prognozējamas pat vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā, ko pašvaldībai vienai nav iespējams paveikt, neatstājot novārtā pārējo pašvaldības infrastruktūru.

Lai paplašinātu Siguldas pilsētas vidusskolu atbilstoši pieaugušajam skolēnu skaitam un izveidotu mūsdienīgu mācību vidi, pašvaldība saskaņā ar vērtējumu par 80 000 eiro 14. aprīlī pieņēma lēmumu iegādāties 5598 kvadrātmetru zemi, savukārt otrs nekustamais īpašumus 5500 kvadrātmetru apjomā, kuru līdz šim pašvaldība īrēja, tika samainīts ar citu nekustamo īpašumu Siguldā. Tādējādi skolas teritorija tiks paplašināta par 11 000 kvadrātmetru.

“Skolas teritorijas paplašināšana, iegādājoties blakus zemi, bija vieglākais posms, kuru pašvaldība varēja paveikt patstāvīgi. Nākamie soļi ir projektēšana un finansējuma piesaiste. Siguldas pilsētas vidusskola ir lielākā Siguldas novada skola, kurai nav iespējams saņemt Eiropas Savienības līdzfinansējumu šajā un nebija iespējams to piesaistīt arī iepriekšējā plānošanas periodā. Manuprāt, tas ir nepareizi, jo izglītības kvalitāte un atbilstoša vide ir ne tikai pašvaldības, bet tai jābūt arī valsts prioritātei. Izglītības satura celšana un paredzētā jaunāko tehnoloģiju nodrošināšana skolās bez telpu un infrastruktūras pārbūves atbilstoši mūsdienu prasībām nenodrošinās to Latvijas izglītības izrāvienu, kuru šobrīd solām mūsu bērniem,” uzskata Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

“Ja finansējumu tomēr neizdosies piesaistīt, pašvaldība šo projektu varēs īstenot tikai par kredīta līdzekļiem,” viņš piebilst.

Projekta metu skici izstrādājis arhitekts Andris Kokins, uzsvaru liekot tieši uz sporta nodarbībām un interešu izglītībai piemērotu infrastruktūru.

Piemēram, sporta zāles plānojums paredz, ka tajā vienlaicīgi vairākās zonās var trenēties trīs klases dažādās sporta nodarbībās. Papildus tam projekta skice paredz izveidot arī lielu aktu zāli ar balkonu 750 vietām, ikdienā to sadalot vairākās funkcionālās telpās, kuras var izmantot gan mācību procesam, gan bērnu un jauniešu brīvā laika aktivitātēm.

Tāpat arī tiks labiekārtota un ar brīvā laika un sporta elementiem aprīkota slēgta skolas teritorija, uzmanību pievēršot iekšpagalmam, ko plānots veidot kā īpašu rekreācijas zonu, kurā varēs skatīties arī brīvdabas kino.

Projekta laikā būtiski būs pārplānot funkcionālās, klašu un atpūtas telpas, lai nodalītu vecāko un jaunāko klašu skolēnu plūsmas.

Multifunkcionāla un pārdalāma plānota arī skolas bibliotēka, daļēji nodalot skolēnu plūsmas. Līdzīgi tiks risināts arī ēdināšanas bloks.

Projektā papildus tiks risināta skolēnu ierašanās skolā, veidojot loģisku un ērtu satiksmes organizāciju. Skolu patlaban apmeklē vairāk nekā 1100 skolēnu, tādēļ nepieciešamas vismaz 300 velosipēdu novietnes ar jumtu. Jāveido arī droša automašīnu apļveida kustība, lai vecāki lielākos bērnus varētu izlaist pie skolas lieki neuzkavējoties, bet mazākos pavadīt līdz garderobēm un klasēm, novietojot automašīnu netālu no ieejas durvīm.

2022. gada sākumā Siguldas novadā deklarēti turpat 32 500 iedzīvotāju un kopējais pašvaldības budžets ir 59,49 miljoni eiro. Pēc administratīvi teritoriālās reformas Siguldas novadā patlaban ir 10 skolas, un tajās mācās gandrīz 3900 skolēnu, ik gadu šim skaitlim turpinot pieaugt Siguldas novadā.

Komentāri

Pievienot komentāru