Atpūta

FOTO: Trimen Tractors dekorācijas Liepāja-Rīga šosejas malā liek pasmaidīt

Monta Glumane, 18.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sanācis, ka izdzīvojam tādu kā neliela ciemata vietējo rokzvaigžņu ikdienu,» biznesa portālam db.lv atzīst «Trimen Tractors» direktors Gints Timoško. Uzņēmums ikdienā nodarbojas ar celtniecības tehnikas tirdzniecību, bet šķiet, ka kļuvis atpazīstamāks ar to, ka svētku laikā rada un šosejas malā izvieto dažāda veida dekorācijas, par kurām sajūsminās garāmbraucēji.

Ideja par dekorāciju izveidošanu šosejas Liepāja - Rīga malā aizsākusies 2016. gada Ziemassvētku laikā, kad uzņēmums nesen bija iekārtojies jaunajā teritorijā un nolēmuši ar īpaša teleskopa palīdzību pacelt gaisā eglīti ar visām lampiņām. Uzņēmuma direktors atzīst, ka tumsā tas izskatījies ļoti skaisti. Jau pēc dažām dienām tika saņemti e-pasti no garāmbraucējiem, kuri veikumu novērtējuši.

«Viens no tiem bija ļoti aizkustinošs stāsts par smago ikdienu un to, cik ļoti noder kaut mazākais iemesls pasmaidīt. Tā arī viss sākās. Katrs nākamais darbs bija iepriekšējo atsauksmju rezultāts. Un nu jau tā ir stabila atbildības sajūta pret tiem simtiem cilvēku, kuri dekorācijas gaida. Pēdējā gada laikā esam saņēmuši vairāk nekā 1000 atsauksmes un komentārus, kuros labie vārdi un pateicība līst pāri malām. Negribas tiem cilvēkiem kādreiz likt vilties. Man tā būtu kā neliela izmēra traģēdija,» saka G. Timoško.

Pateicoties dekorācijām, uzņēmuma klientiem ir daudz vieglāk izskaidrot, kur uzņēmums atrodas, jo vismaz divi no trīs klientiem būs par uzņēmumu kaut ko dzirdējuši vai redzējuši garāmbraucot.

«Cilvēki piestāj, lai vienkārši aprunātos, samīļotu, nofotogrāfētos vai atvestu kūkas. Sanācis, ka izdzīvojam tādu, kā neliela ciemata vietējo rokzvaigžņu ikdienu. Bet, ja tā nopietni, tad diez vai no mums tagad pērk vairāk ekskavatora kausu, jo ceļmalā liekam dekorācijas. Ja mēs tirgotu plaša patēriņa preces, tad, iespējams, tas mums tiešām sekmētu tirdzniecību. Taču tad šim visam vairs nebūtu tādas auras. Mūsu dekorācijām nav nekāda sakara ar mūsu uzņēmējdarbību, un tas, manuprāt, tam visam piešķir papildu burvību. Tā ir vienkārša vēlme likt pārējiem pasmieties. Skolā mani par to meta ārā no klases, tagad par to nekas nebūs,» pajoko «Trimen Tractors» direktors.

Tomēr dekorāciju veidošana prasa arī zināmus izdevumus. Uzņēmuma direktors min, ka 2,5 gadu laikā vidējie tēriņi uz katru dekorāciju ir 300-400 eiro.

«Dažas neizmaksā neko, dažas krietni vairāk par neko. Pārsvarā salasām to, kas mētājas šķūnī. Mums jau ir izveidojusies «Nacionālā teātra» cienīga rekvizītu noliktava.» No veca ventilatora motora izveidoti helikoptera spārni, no siltināšanas putām - citplanētieši utt. Dārgākais pirkums bijis salmu Lāčplēsis, taču daudz kas tiek izmantots atkārtoti.

«Piemēram, pirms diviem gadiem nopirktie seši manekeni - katrs no viņiem ir izdzīvojis vairākas lomas. Dažiem karjera neglābjami ir beigusies, daži vēl noteikti parādīsies uz lielās šosejas skatuves.»

Visas dekorāciju idejas dzīvē realizē uzņēmuma servisa vadītājs un trīs mehāniķi. «Visbiežāk viņiem sanāk uztaisīt labāk, nekā tas sākotnēji tiek uzzīmēts uz papīra. Bez tādiem, kādi ir viņi, te nekas nenotiktu. Neviens nav jābaksta. Visi izbauda procesu un ir strādājuši gan naktīs, gan brīvdienās, lai pabeigtu darbu, jo 90% gadījumu mēs visu darām pēdējā brīdī.»

Uzņēmums «Trimen Tractors» nodarbojas ar celtniecības tehnikas tirdzniecību un pārsvarā visi darījumi notiek ārpus Latvijas robežām. «Varam tehniku nopirkt tepat Eiropā un aizvest to, piemēram, uz Vjetnamu, Urugvaju vai ASV. Darbs ir diezgan interesants, un tas nekad nestāv uz vietas. Savukārt, vietējā tirgū liels uzsvars tiek likts tieši uz tehniku aprīkojumu - rokamajiem kausiem, sakabēm, šķērēm utt.»

Komentāri

Pievienot komentāru