Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz universālveikala Stockmann jumta sev jaunu mājvietu radušas septiņas bišu saimes - biškopjiem Jānim Šnikvaldam un Arturam Balandiņam piederošie bišu stropi.

Tiek plānots, ka sezonas beigās, strādājot Rīgas parkos, bites būs ievākušas ap 350 kilogramiem garda medus.

«Urbānā biškopība nav modes lieta. Tas ir viens no zaļās domāšanas indikatoriem, veids, kā vēl vairāk ļaujam dabai «ienākt» pilsētā un pilsētai - dabā, un tā to uztver arī universālveikala kolektīvs,» teic Dace Goldmane, universālveikala «Stockmann» vadītāja.

Bites aprūpēs to saimnieki. Līdz šim biškopībā nav novērtēts pilsētas potenciāls, kaut zināms, ka pilsētvide ir brīva no intensīvajā lauksaimniecībā izmantoto pesticīdu atliekvielām. Pilsētā ir arī mazākas temperatūras svārstības, kas tīk bitēm. Turklāt Rīga ir izteikti zaļa pilsēta ar ziedošiem kokiem parkos un krāšņām puķu dobēm, jūnijā un jūlijā pilsētā zied liepas un daudzi košumkrūmi.

«Alberts Einšteins ir teicis - ja izzudīs bites, tad cilvēks varētu būt nākamais. Ja iedziļināmies teiktajā, tad nevaram nepiekrist, ņemot vērā to, ka bites apputeksnē vienu trešo daļu no augļiem un dārzeņiem, kurus cilvēks lieto uzturā. Tādēļ varam secināt, ka Dievs radījis biti ar cēlu mērķi, proti, apputeksnēt. Bite ir kā mazs indikators, neatņemams liecinieks norisēm dabā, dodot iespēju augiem augļoties un vairoties. Rīgas dārzi un parki bitēm ir kļuvuši par tādām kā zaļajām oāzēm, no kurām apmaiņā iegūt pārsteidzoši liela daudzuma nektāra, kuru vēlāk stropā tās nogatavina par augstākās kvalitātes medu,» uzsver biškopis J.Šnikvalds.

Komentāri

Pievienot komentāru