Enerģētika

FOTO: Vieta, kur naftas un gāzes nozares darbiniekus trenē ārkārtas situācijām

Žanete Hāka, 03.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ūdenī iegāzies helikopters, apgāzusies laiva, naftas platformā noticis sprādziens - kā rīkoties šādās situācijās? Šos un vēl vairāk nekā 30 apmācību veidus piedāvā Polijas ārkārtas situāciju apmācību centrs "Vulcan Training Center", kuru apmeklēja portāls Db.lv

Naftas un gāzes rūpniecības uzņēmumu darbiniekiem, kas strādā uz platformām jūrās un okeānos, nepieciešamas specifiskas zināšanas, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Šādas apmācības piedāvā īpaši apmācību centri, taču, ņemot vērā specifisko jomu, tādu Eiropā nav daudz. "Vulcan Training Center" atrodas Polijā, Šcecinā, un tas ir vienīgais šāda tipa centrs valstī, kas atbilst OPITO standartiem.

Centru sākotnēji dibinājuši entuziasti, kuri iepriekš strādājuši gan uz starptautiskajiem kuģiem, gan ugunsdzēsības sektorā visā pasaulē, un tas piedāvā vairāk nekā 34 veidu nodarbības speciālistu apmācībās.

Katram darbiniekam, kurš uzsāk darbu šajā nozarē, lai iegūtu sertifikātu par drošības un glābšanas prasmēm, jāapmeklē sākotnējās - pamata līmeņa - apmācības, kas ietver pārvietošanos ar helikopteru, pirmo palīdzību, ārkārtas situācijas laivā un rīcību ugunsgrēka gadījumos, stāsta kompānijas pārstāvis Lukašs Fajts. Pēc tam - atkarībā no darbības jomas - zināšanas regulāri jāatjauno.

Viņš skaidro, ka atkarībā no reģiona, kurā cilvēks plāno strādāt, apmācības atšķiras. Ir pamata nodarbības, kas ir paredzētas visiem, un papildu nodarbības, ņemot vērā plānoto darbības reģionu. Tā, piemēram, ir nodarbību komplekss Norvēģijai, Āfrikai, Āzijai un citām vietām, ņemot vērā konkrēto reģionu riska faktorus.

Nodarbības notiek gan klasē, gan praktisko nodarbību telpās. Klasē tiek apgūtas dažādas teorētiskās zināšanas, ieskaitot pirmo palīdzību, savukārt praktiskajā daļā tiek izspēlēti dažādu katastrofu scenāriji, piemēram, sprādziens, ugunsgrēks, helikoptera avārija un citi. Uzņēmuma ēkā atrodas baseins treniņiem glābšanas laivā, siena, kurā tiek imitēts darbs augstumā, kā arī helikoptera simulators ar vairākām pasažieru vietām, kurās nodarbību apmeklētāji iemācās izglābties no ūdenī iekrituša helikoptera. Tāpat "Vulcan Training Center" pasniedzēji, vienojoties ar konkrētu uzņēmumu īpašniekiem, var braukt apmācīt darbiniekus konkrētajā vietā, ja, piemēram, nepieciešams specifisks aprīkojums.

Runājot par kursu noslodzi, viņš stāsta, ka daži kursi ir pilnībā rezervēti, dažos ir mazāk cilvēku - tas atkarīgs no kursa popularitātes un specifikas. Gada laikā "Vulcan Training Center" apmāca vairākus tūkstošus cilvēku. Kopumā centrā nodarbības vada 18 kvalificēti pasniedzēji un tajā tiek piedāvāti vairāk nekā 34 veidu kursi.

Kursu cena atšķiras atkarībā no apmācībām - sākot no 100 eiro, bet dārgākās pārsniedz 1000 eiro.

Papildu apmācību centram "Vulcan Training Center" piedāvā arī viesnīcu aptuveni 200 kursu apmeklētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru