Pasaulē

Francija draud nacionalizēt ražotāja ArcelorMittal rūpnīcu

Lelde Petrāne, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Francijas prezidents Fransuā Olands draud nacionalizēt rūpnīcu, kas pieder tērauda ražotājam ArcelorMittal. Tas ir nākamais solis arvien «karstākajā» strīdā, kura laikā valsts ministrs pat paziņojis, ka ražotājs Francijā vairs nav vēlams, vēsta thelocal.fr.

Neilgi pirms sarunām ar tērauda magnātu Lakšmi Mitalu Olands paziņojis, ka tiek izskatīta iespēja nacionalizēt ArcelorMittal rūpnīcu Francijas ziemeļaustrumos.

Sarunas ilgušas stundu, informējis kāds Francijas ierēdnis. Prezidenta dienesta paziņojumā teikts, ka Olands prasa, lai sarunas starp valsti un kompāniju turpinātos līdz sestdien noteiktajām termiņa beigām, kad jāatrod jauns investors. Arī uzņēmuma pārstāvis apliecinājis, ka sarunas turpinās.

Tā bija otrā reize, kad prezidents un Mitals tikās kopš strīda sākuma pirms diviem mēnešiem.

Mitals, kurš Forbes pasaulē bagātāko cilvēku sarakstā ieņem 21. vietu, strīdās ar Franciju par Floranges rūpnīcas nākotni. Olanda valdība, cenšoties atdzīvināt Francijas ekonomiku, kā prioritāti izvirzījusi darbavietu saglabāšanu. ArcelorMittal informējis, ka divas krāsnis Floranges rūpnīcā ir nekonkurētspējīgas daļēji tāpēc, ka tās ir pārāk tālu no ostām.

Uzņēmums deva valdībai divus mēnešus - termiņš beidzas sestdien, lai krāsnīm tiktu atrasts pircējs. Valdībai esot divi piedāvājumi, bet tie attiecas uz visu Floranges rūpnīcu. Šādam darījumam ArcelorMittal nepiekrīt.

ArcelorMittal atteicies pārdot visu biznesu un brīdinājis, ka Floranges rūpnīcas nacionalizācija apdraud visas tā aktivitātes Francijā, kurās nodarbināti 20 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija izaicina pasaules lielāko tērauda ražotāju un vairs nevēlas redzēt bagātāko indieti

Jānis Rancāns, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas prezidents Fransuā Olands pieļāvis iespēju, ka varētu tikt nacionalizēta pasaules lielākā tērauda ražotāja ArcelorMittal rūpnīca, tādējādi pastiprinot valdošās bažas, ka Francija investoriem kļūst aizvien nedraudzīgāka.

Savukārt Francijas Rūpniecības ministrs pavēstījis, ka ArcelorMittal īpašnieks, pasaules bagātākais indietis Lakšmi Mitals, Francijā vairs nav gaidīts.

Oktobrī ArcelorMittal, kas Francijā nodarbina aptuveni 20 tūkstošus cilvēku, pavēstīja, ka gatavojas Florangas ražotnē pārtraukt divu domnu krāšņu darbību, norādot, ka tās sarežģītajos tirgus apstākļos nav konkurētspējīgas. Krāšņu slēgšana apdraud vairāku simtu cilvēku darbavietas. Pēc Francijas valdības iebildumiem, kompānija lika sešdesmit dienu laikā Francijas valdībai atrast krāšņu pircēju. Valdībai izdevās atrast pircēju visai ražotnei, bet kompānija ražotni kopumā nevēlas pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās a/s Liepājas metalurgs pārdošana var ieilgt; administrators neizslēdz nomnieka piesaisti un liek cerības uz konsultantiem.

Liepājas metalurga (LM) īpašumu pārdošana var sākties 15 dienas pēc pārdošanas plāna iesniegšanas kreditoriem un tā saskaņošanas jeb aptuveni februāra vidū. Līdz ar to pārdošanas procesam atliks vien 3,5 mēneši, lēš LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers. Tas ir pārāk īss termiņš, lai noskaidrotu optimālo darījuma partneri. Visticamāk, nāksies kreditoriem lūgt termiņa pagarinājumu.

Sarežģījumu daudz

LM mantu plāno pārdot starptautiskajā piedāvājumā bez izsoles. Vispirms uz sarunu procesu par uzņēmuma iegādi tiks uzaicināts maksimāli plašs pretendentu loks, kas būs izvērtēts pēc to finanšu iespējām un ieinteresētības ražošanas atjaunošanā, sola administrators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Tērauda gigants ArcelorMittal pārdod Krievijas aktīvus

LETA--RBC, 20.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federālais antimonopola dienests apstiprinājis darījumu, kurā uzņēmums Nacionaļnaja topļivnaja kompaņija (NTK) iegādājas 100% akciju Nīderlandes kompānijā Kuzbass Holdings B.V., kas pieder tērauda gigantam ArcelorMittal.

Kuzbass Holdings pieder ogļu ieguves uzņēmums Severnij Kuzbass.

Laikraksts Kommersant vēsta, ka ArcelorMittal ogļu ieguves aktīvus 2008.gadā iegādājās no Krievijas tērauda ražotāja Severstaļ par 720 miljoniem dolāru.

Taču ArcelorMittal šos aktīvus attīstīt nespēja un ogļu ieguves apjoms gandrīz trīskārtīgi samazinājās.

Kommersant norāda, ka Severnij Kuzbass pircēja meklējumi tika sākti aptuveni pirms pusotra gada, taču aktivizējās pēc Ukrainas konflikta sākšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi ražotāji var izlemt pamest Eiropu un Ķīnu, lai priekšroku dotu Amerikas sapnim.

Jau kādu laiku izskatās, ka varētu būt aizsākusies lielā pasaules biznesu migrācija. Nemierīgākā un neskaidrākā pasaulē daudzkārt vairāk tiek novērtēta nosacīta stabilitāte. Attiecīgi gan dažādi potenciāli strauji plaukstoši riski, gan sankcijas, gan ekonomiski aprēķini uzņēmējiem liek domāt, kuros tirgos vispār ir vērts lielos apmēros ieguldīt un kur vēl ir iespējams izvērst tādu ražošanu, kas ļauj nopelnīt.

Šogad nenoliedzami viena no tēmām ir tā, ka pašsaprotamu iemeslu iespaidā starptautiskie biznesi pamet Krieviju. Tomēr šajā ziņā ap Krieviju notiekošais var būt vien mazais brālēns līdzīgam Ķīnas satricinājumam, ja tā izvēlēsies sākt karu par Taivānu. Lielas biznesu pārdomas par agrāk teju pilnībā ierasto darbību gan neaprobežojās vien ar attīstības valstīm. Arī pietiekami daudzi Eiropas ražotāji domā par savu darbību pārcelšanu uz ASV. Tiek vērsta uzmanība uz tur krietni zemākām enerģijas izmaksām. Galu galā ASV visai daudz ir gan sava nafta, gan gāze. Tāpat ASV tautsaimniecība tiek arī vērtēta kā veselīgāka ar, iespējams, paredzamāku politiku un dāsnākiem tās stimuliem vai vismaz mazāk naidīgu politiku pret vietējiem ražotājiem. Visa rezultāts nu ir tāds biznesa spēles laukums, kura nosacījumi arvien vairāk nosveras par labu ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

ThyssenKrupp un Tata vienojas par Eiropas tēraudrūpniecības biznesu apvienošanu

LETA, 02.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas rūpniecības un tērauda koncerns «ThyssenKrupp» paziņojis, ka beidzot panācis vienošanos ar Indijas tērauda kompāniju «Tata Steel» par tēraudrūpniecības biznesu apvienošanu, lai izveidotu Eiropā otro lielāko tērauda ražotāju.

Darbības apvienošanai «ThyssenKrupp» un «Tata» izveidos kopuzņēmumu «ThyssenKrupp Tata Steel», kas būs reģistrēts Nīderlandē un kurā katram no dibinātājiem piederēs 50% akciju.

Šis uzņēmums būs otrs lielākais tērauda ražotājs Eiropā pēc «ArcelorMittal».

Konkurences regulatoriem Eiropas Savienībā un citās jurisdikcijās gan vēl nepieciešams apstiprināt šo darījumu, norāda «ThyssenKrupp».

Abi uzņēmumi cer, ka šis apvienošanās darījumus, kura noslēgšana prasījusi divus gadus, radīs gada ietaupījumus aptuveni 400 līdz 500 miljonu eiro apmērā.

Plānots, ka jaunajam kopuzņēmumam būs 48 000 darbinieku 34 ražotnēs, bet tā tirdzniecības apjoms veidos aptuveni 15 miljardus dolāru un tas ražos 21 miljonu tonnu tērauda gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas un ASV akciju tirgos ceturtdien cenas lielākoties saruka, investoriem kļūstot aizvien bažīgākiem par sliktajiem makroekonomikas datiem un lielo uzņēmumu darbības rezultātiem.

Ceturtdien publicētie statistikas dati liecina, ka ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn samazinājies par 32,9%, tādējādi reģistrēta straujākā lejupslīde kopš šo datu apkopošanas sākuma 1947.gadā.

Savukārt Vācijas IKP šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējiem trīs mēnešiem, sarucis par 10,1%, tādējādi reģistrēta straujākā lejupslīde kopš šo datu apkopošanas sākuma 1970.gadā.

Vilšanos radīja arī tādu uzņēmumu kā "Airbus", "ArcelorMittal" un "Royal Dutch Shell" darbības rezultāti. Toties lielās digitālo tehnoloģiju kompānijas "Apple", "Amazon", "Facebook" un "Google" mātesuzņēmums "Alphabet" investorus iepriecināja ar labiem rezultātiem, tāpēc Ņujorkas biržas "Nasdaq" indekss pieauga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Papildināta - Liepājas metalurgs atlaidīs darbiniekus un samazinās algas

Žanete Hāka, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas metalurgs valde apstiprinājusi pasākumu plānu ražošanas izmaksu optimizācijai par 3,7 miljoniem latu un administrācijas izmaksu optimizācijai par 0,5 miljoniem latu, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Tāpat ir samazinātas sponsorēšanas izmaksas par 0,5 miljoniem latu.

Aprīlī tiek samazinātas vakantās štata vietas un tiek lauztas darba attiecības ar darbiniekiem uz savstarpējās vienošanās pamata. pamata. Tiek likvidētas 80 štata vietas, ik mēnesi radot ietaupījumu 49,6 tūkstošus latu mēnesī.

Ikmēneša darba algas fonds, ieskaitot darba devēja soc.nodokli, sākot ar aprīli ir samazināts par 113 tūkstošiem latu, kas ir līdzvērtīgi 188 cilvēku vidējai darba algai AS Liepājas metalurgs, ieskaitot darba devēja sociālo nodokli.

Vēl patlaban notiek plānošana un apspriešana par 229 štata vietu samazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurga akcionārs Zaharjins: man ir problēmas ar sirdi

Dienas Bizness, 20.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ar mani tas notika nākošajā dienā pēc kratīšanām, kas tika veiktas uzņēmuma vadības darba un dzīves vietās. Tajā skaitā pie manis. Manā mājā un pēc tam arī vasarnīcā ārpus pilsētas. Arī darba kabinetā,» tā intervijā laikrakstam Diena sacījis Liepājas metalurga akcionārs Sergejs Zaharjins. Intervija notikusi Liepājas reģionālajā slimnīcā.

«Nākošajā dienā man kļuva slikti un es nonācu slimnīcā,» viņš sacījis.

Jautāts, kāda ir viņam uzstādītā diagnoze, S. Zaharjins atbildējis: «Profesionālā valodā un precīzi jums to labāk pateiks mans ārstējošais ārsts, bet tas ir saistīts ar sirdi.»

«Pats galvenais, kas ir netaisnīgi attiecībā pret Liepājas metalurgu, ir tas, ka šodien ne ar vienu vārdu netiek pieminēta tā krīze, burtiski nozares sabrukums, kas ir noticis visā Eiropas metalurģijas sektorā. It kā tā nebūtu. It kā būtu kaut kādas vietējas Liepājas metalurga problēmas, it kā nozares krīzes visā pasaulē nebūtu, it kā tas nebūtu ar to saistīts. Vai tiešām kaut vienā valstī, kur pastāv metalurģijas nozare, to valdības tāpat attiecas pret šo valstu metalurģijas uzņēmumiem kā Latvijas valstī? Vai tiešām tādus valsts ierēdņu komentārus par savām metalurģijas rūpnīcām dzird citās valstīs? Vai tiešām ekonomikas un finanšu ministrs Vācijā tā runā ar uzņēmuma Thyssenkrupp vadību, kurš pagājušajā gadā cieta 4,7 miljardus dolāru lielus zaudējumus, vai tā kāds runā ar ArcelorMittal vadību, kas cieta 3,7 miljardus lielus zaudējumus, vai tā kāds runā ar Mitchell vadību? Tāpēc šāda attieksme pret Liepājas metalurgu ir vienkārši netaisnīga,» paudis uzņēmuma akcionārs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā pusgada rezultātu analīze liecina, ka melaurģijas nozare mazajās Eiropas valstīs ir bezcerīgi slima, ziņo specializētā interneta vietne metaltorg.ru.

«Vidējā temperatūra melnās metalurģijas slimnīcā» ir cēlusies tikai uz Ķīnas rēķina, vēsta metaltorg analītiķi.

Politiķu runas par panākumiem konkrētās ražošanas nozares krīzes pārvarēšanā pasaulē skaitļi neapstiprina. Pozitīvajiem kopsavilkumiem par ASV ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos līdzās var minēt metāla ražošanas kritumu pirmajā pusgadā šajā valstī par 6,41%. Pilnīgi pretēji apgalvojumiem par Ķīnas biznesa problēmām, tās saražotā metāla apjoms tirgū ir palielinājies par 7,67%.

Mazajās Eiropas valstīs metalurģija ir bezcerīgi slima: Bulgārijā (-29,32%), Maķedonijā (-28,83%), Grieķijā (-34,48%) un Ungārijā (-52,98%). Zem jautājuma zīmes ir metalurģijas perspektīvas Luksemburgā (-11,52%, kritums jūnijā par 28,69%) un Itālijā (-14,74%). Divām minētajām valstīm daudz perspektīvāks pēdējā laikā ir ārzonu finanšu tirgus un tūrisma bizness, norāda analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EM: Jāveido ES līmeņa tērauda nozares modernizācijas fonds

LETA, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija atbalsta Eiropas Savienības (ES) līmeņa tērauda nozares modernizācijas fonda izveidi, kas specifiski risinātu tērauda ražošanas sektora grūtības, uzskata Ekonomikas ministrija (EM).

EM šodien iepazīstināja valdību ar informatīvo ziņojumu par februāra beigās ES konkurētspējas ministru padomes sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem.

EM Latvijas pozīcijā norāda, ka, ņemot vērā situācijas saasinājumu tērauda nozarē, ir nepieciešama regulāra ES līmeņa analīze par situācijas attīstību tērauda nozarē. Šāda analīze un pārstrukturēšanas iespēju prognozēšana mazinātu potenciāli sāpīgākas ekonomiskās un sociālās sekas nākotnē.

Latvija uzskata, ka primāri nepieciešams pabeigt darbu pie ES tirdzniecības aizsardzības instrumentu modernizācijas. Nav pieļaujams, ka antidempinga un pretsubsīdiju pasākumu izmeklēšanas procedūra ilgst vairāk nekā gadu, liedzot iespēju gūt labumu no instrumentiem, kas vērsti uz godīgas konkurences nodrošināšanu un negodīgas tirdzniecības prakses izskaušanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

RB Rail potenciālajiem piegādātājiem Spānijā prezentē Rail Baltica projektu

Zane Atlāce-Bistere, 20.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sasniegtu pieredzējušākos un kompetentākos industrijas pārstāvjus un aicinātu tos dalīties ar savām zināšanām Rail Baltica Globālā projekta īstenošanā, AS RB Rail valdes loceklis un operacionālais vadītājs Kaspars Rokens šonedēļ apmeklē 6. Starptautisko Dzelzceļa sanāksmi Malagā, Spānijā, kur prezentē projektu un tiekas ar potenciālajiem piegādātājiem, kas ir ieinteresēti piedalīties gaidāmajos projekta iepirkumos.

6. Starptautiskā Dzelzceļa sanāksme risinās no 19. līdz 23. jūnijam. To organizē Spānijas Dzelzceļa Asociācija (Mafex). Pasākums ir tikšanās vieta spāņu dzelzceļa industrijai un delegātiem no to apkalpojošajiem uzņēmumiem, infrastruktūras administratoriem, nozīmīgāko pilsētas metro sistēmu pārstāvjiem un dzelzceļa pakalpojumu sniedzējiem no visas pasaules. Kaspars Rokens tika aicināts piedalīties pasākumā, lai pirmās dienas ietvaros prezentētu Rail Baltica kopā ar citiem dažādās realizācijas stadijās esošiem nozīmīgiem projektiem Kanādā, ASV un Ēģiptē. K.Rokens iepazīstināja piegādātājus ar projektu, prezentējot tā definīciju, tehniskos parametrus, izpildes grafiku, un sniedza informāciju par projekta realizētājiem. Tomēr galvenā uzmanība veltīta plānotajiem iepirkumiem – vispārīgajiem iepirkumu principiem, standartiem un iepirkumu plānam, kā arī piegādātāju un līgumslēdzējpušu rīcības kodeksam un minimālajām prasībām piegādātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru