Jaunākais izdevums

ASV bankas Freddie Mac augstākā līmeņa vadītāji jau pirms vairākiem gadiem tikuši brīdināti, ka banka piedāvā hipotēku kredītus, kas varētu radīt draudus pašai bankai un kredīta ņēmējiem, kā arī radīt lielākus riskus aizdevumiem visā nozarē. Tā liecina Freddie Mac iekšējie dokumenti, ziņo Washington Post.

ASV uzraudzības un reformu komiteja, kuras rīcībā ir minētie dokumenti, 9. decembrī rīko sēdi, kurā tiks apspriesta Fannie Mae un Freddie Mac "bojāeja".

Db.lv jau ziņoja, ka abas kompānijas nonāca valdības īpašumā pirms trim mēnešiem pēc tam, kad miljardiem ASV dolāru lielo zaudējumu dēļ gandrīz izputēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FIB, turot aizdomās Lehman Brothers, Fannie Mae, Freddie Mac un AIG, veic izmeklēšanu.

Par to raksta Lenta.ru. Izmeklēšana tikko sākusies un tiks pārbaudīta gan uzņēmumu darbība kopumā, gan atsevišķi vadītāji.

FIB būs jānoskaidro, vai finanšu kompāniju vadība nav nodarbojusies ar melīgas informācijas izplatīšanu par situāciju kompānijās. Lehman Brothers, Fannie Mae, Freddie Mac un AIG preses dienesti komentārus vēl nav snieguši.

Kā ziņo CNN, šī izmeklēšana ir tikai daļa no apjomīgas FIB izmeklēšanas, kas skar 26 uzņēmumus. Jau ziņots, ka investīciju bankas Lehman Brothers bankrota iestāšanās 2008. gada septembrī, hipotekāro aģentūru Fannie Mae un Freddie Mac pāreja ASV valdības kontrolē, kā arī apdrošināšanas uzņēmuma AIG nacionalizācija tiek uzskatīta par ASV finanšu krīzes galvenajiem iemesliem, kura atbalsis izskanēja pa visu pasauli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Fannie Mae piesaka 58.7 miljardus dolāru zaudējumus

, 27.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstiski kontrolētais lielākais ASV hipotekāro kredītu devējs Fannie Mae nošokējis ar gigantiskiem pērnā gada zaudējumiem gandrīz 60 miljardu apmērā, ziņo Spiegel.

No tiem 25.2 miljardi zaudēti pēdējā 2008. gada ceturksnī, kas bija sestais Fannie Mae zaudējumu ceturksnis pēc kārtas. Taču Fannie Mae biedina, ka šogad hipotēku un kredītu tirgus apstākļi varētu kļūt vēl ļaunāki, tāpēc uzņēmums pieprasījis papildu 15.2 miljardu dolāru finanšu injekciju. Fannie Mae kopā ar savu māsas institūtu Freddie Mac jau pērn pieprasījuši finanšu palīdzību attiecīgi 35 un 13.8 miljardu ASV dolāru apmērā.

Lai novērstu pilnīgu hipotekāro aizdevumu tirgus sabrukumu, ASV pērnā gada septembrī pārņēma abu institūtu vadību. Līdz ar to valsts stāv vidēji aiz katra otrā nekustamā īpašuma kredīta ASV. Uz abu institūtu izglābšanu balstās arī ASV prezidenta Baraka Obamas plāns, novērst apmēram 9 miljonus ģimeņu ēku piespiedu izsoli maksātnespējas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Freddie Mac finanšu direktors izdara pašnāvību

Sandra Dieziņa, Db, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās amerikāņu hipotēku aģentūras Freddie Mac finanšu direktors Deivids Kellermans (David Kellermann) dzīvi beidzis pašnāvībā, vēsta Times Online.

Kellermana sieva atradusi Kellermana mirstīgās atliekas šodien piecos no rīta pēc Vašingtonas laika. Netiek ziņots, kas kalpojis par iemeslu pašnāvībai.

41 gadu vecai Kellermans nostrādājis kompānijā vairāk nekā 16 gadus. Finanšu direktora amatu viņš saņēma 2008. gada pavasarī, kad lielākās hipotēku aģentūras Freddie Mac un Fannie Mae nonāca ASV valdības kontrolē. Šā gada martā kļuva zināms, ka tīrie Freddie Mac zaudējumi pērn bijuši 50.1 miljards USD un teju pusi no šīs summas – 23.9 miljardus USD kompānija zaudējusi pērnā gada ceturtajā ceturksnī. Par zaudējumu iemeslu kalpojusi aktīvu norakstīšana un kredītu apkalpošanas tēriņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae paziņo par ievērojamiem zaudējumiem un lūdz valdības palīdzību

Valdis Vikmanis, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais ASV hipotekāro kredītu devējs Fannie Mae šā gada pirmajā ceturksnī paziņojis par 13,1 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, ziņo Reuters.

Fannie Mae pieprasījis finanšu palīdzību 15,3 miljardu ASV dolāru apmērā.

Kompānija paziņoja, ka tā sagaida nekustamā īpašuma tirga nestabilitāti turpmākajos ceturkšņos, tādējādi tai ir svarīgi nodrošināt ilgtermiņa finansiālo stabilitāti. Fannie Mae vadība neizslēdz varbūtību, ka tai nāksies vērsties pēc finansiālas palīdzības arī nākamajos šī gada ceturkšņos.

Jāatzīmē, ka Fannie Mae zaudējumi sāk samazināties, jo pagājušā gada ceturtajā ceturksnī tās zaudējumi pārsniedza 16 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac pirmdien paziņojis, ka tam nepieciešami vēl 1,8 miljardi ASV dolāru kā palīdzība no nodokļu maksātājiem, vēsta Reuters.

Tā rezultātā kopējais Freddie Mac prasītās naudas apjoms kopš valdība to pārņēma pirms diviem gadiem jau pārsniedzis 64 miljardus ASV dolāru.

Šā gada otrajā ceturksnī hipotekāro kredītu sniedzējs strādājis ar 6,0 miljardu ASV dolāru zaudējumiem, kas ir mazāk nekā 8,0 miljardu ASV dolāru zaudējumi iepriekšējā ceturksnī. Pagājušā gada otrajā ceturksnī firma zaudēja 840 miljonus ASV dolāru.

ASV valsts kase kontroli pār Freddie Mac un tās māsas uzņēmumu Fannie Mae pārņēma finanšu krīzes karstumā 2008.gadā.

Kopš tā laika abas firmas kopā ir pieprasījušas tuvu 150 miljardiem ASV dolāru no valdības neierobežotās kredītlīnijas, kuras termiņš beigsies 2012.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Freddie Mac lūdz papildus 6.1 miljardu dolāru

, 13.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotekārā banka Freddie Mac, kuru pērn savā paspārnē paņēma ASV valdība, lūgusi papildus līdzekļus krīzes pārvarēšanai 6.1 miljarda ASV dolāru apmērā, ziņo CNN.

Ieskaitot tikko izteikto lūgumu, Freddie Mac no ASV valdības būs paņēmusi 51.7 miljardus ASV dolāru.

Šī gada pirmo ceturksni Freddie Mac māsas kompānija Fannie Mae noslēdza ar 23.2 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, tādējādi ASV valdībai lūdzot papildus finansējumu 19 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ekonomiste: «uzlabotais» Big Mac indekss liecina, ka lats pret dolāru ir nenovērtēts par 6,1%

Dienas Bizness, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uzlabotais» Big Mac indekss liecina par to, ka Latvijas lats pret ASV dolāru ir nenovērtēts par 6,1%, blogā interneta vietnē makroekonomika.lv raksta Latvijas Bankas ekonomiste Līva Zorgenfreija.

Ekonomiste norāda, ka izdevums The Economist 1986. gadā izveidoja Big Mac indeksu, kas ir domāts, kā viegli «sagremojams» rādītājs tam, vai valūtas kurss ir «pareizajā» līmenī. Indekss ir balstīts uz pirktspējas paritātes teoriju: ilgtermiņā identiska preču un pakalpojumu groza cenai, izteiktai vienā valūtā, būtu jāmainās tā, lai tā būtu vienādā līmenī jebkurās divās valstīs. Big Mac indeksa gadījumā gan šis grozs ir viena vienīga prece – lielais burgeris.

«Priekšrocība indeksam, protams, ir tāda, ka tas ir ļoti ātri un viegli aprēķināms un visiem saprotams. Ja pirktspējas paritātes aprēķiniem ir nepieciešams savākt tūkstošiem dažādu preču un pakalpojumu cenu, tad Big Mac indeksam pietiek ar viena vienīga produkta cenu katrā valstī. Turklāt preču grozi dažādās valstīs, piemēram, Ķīnā un ASV, ir ļoti atšķirīgi, bet Big Mac visās valstīs ir aptuveni vienādi – tātad vieglāk salīdzināmi,» raksta L. Zorgenfreija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Freddie Mac lūdz vēl vairāk nekā 10 miljardus no nodokļu maksātāju naudas

Lelde Petrāne, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglābtais ASV hipotekāro kredītu gigants Freddie Mac paziņojis, ka tas turpina zaudēt naudu un tam nepieciešama vēl 10,6 miljardu ASV dolāru palīdzība no ASV nodokļu maksātājiem, vēsta Washington Post.

Freddie Mac 2010.gada pirmajā ceturksnī strādājusi ar 6,7 miljardu ASV dolāru tīrajiem zaudējumiem. Tajā pašā periodā pirms gada tās zaudējumi bija 9,9 miljardi ASV dolāru.

Kā informē Washington Post, Freddie Mac vēršanās pie Valsts kases tagad saistīta galvenokārt ar izmaiņām grāmatvedības noteikumos, kas stājās spēkā šogad.

Kopš Freddie pārņemšanas ASV valdība kompānijai ir nodrošinājusi 50,7 miljardu ASV dolāru palīdzību. Ja tiks apmierināts arī jaunākais lūgums pēc palīdzības, kopējais kompānijā ieguldītais naudas apjoms pieaugs līdz 61,3 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae un Freddie Mac glābšana varētu izmaksāt pat 400 miljardus

Lelde Petrāne, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ASV mājokļu tirgus turpinās drupt, nodokļu maksātāju kopējās izmaksas par hipotekāro kredītu sniedzēju Fannie Mae un Freddie Mac glābšanu līdz 2013.gadam pārsniegs 400 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Federālās mājokļu finanšu aģentūras aplēsēm, vēsta nypost.com.

Tas vairāk nekā dubultotu 148 miljardu ASV dolāru summu, kas jau iepludināta šajās valsts īpašumā esošajās kompānijās.

Tik liela nepieciešamās naudas summas pieauguma pamatā būtu slikto kredītu pieaugums un gausā ekonomikas izaugsme.

ASV Valsts kase pārņēma kontroli Fannie un Freddie vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Big Mac – visu hamburgeru hamburgeram – šogad aprit 50 gadi

Šī ikoniskā kotlešmaize tika radīta 1967.gadā Pensilvānijas (ASV) pilsētiņā Jūnjentaunā (Uniontown). McDonald’s ātrās ēdināšanas restorānu franšīzes ņēmējam Džimam Deligati bija jāatrod kaut kas, ar ko pārspēt konkurentus. Tolaik hamburgers bija liellopu gaļas plakankotlete, iestūķēta divās baltmaizīšu puslodēs, bet gaisā bija jūtams, ka cilvēki grib ko vairāk. Deligati daudz nemocījās un vienkārši salika divus šādus hamburgerus kopā. Un voila! – ikoniskais Big Mac bija dzimis.

Tikai tad, kad kāda 21 gadu veca sekretāre McDonald’s galvenajā kantorī nāca klajā ar nosaukumu Big Mac, lietas aizgāja rūkdamas. Pēc gada šī dubultā kotlešmaize jau tika pārdota visos Amerikas McDonald’s restorānos, un pēc diviem gadiem tā jau ienesa piektdaļu no visiem ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visdārgākais Big Mac ir Norvēģijā, kur tas maksā 5.79 ASV dolārus, liecina jaunākais Big Mac indekss, ko aprēķinājis ASV žurnāls The Economist. Norvēģijas krona attiecībā pret dolāru ir pārvērtēta par 63 %.

Krievijas rublis attiecībā pret dolāru ir nenovērtēts par 51 % un Krievijā Big Mac maksā 1.73 dolārus. Zviedrijā Big Mac maksā 4.58 dolāru.

Šoreiz pētījumā Baltijas valstis nav iekļautas, bet pagājušā gada vasarā saskaņā ar The Economist datiem Latvijā, pārrēķinot dolāros, Big Mac maksāja 3.5 ASV dolārus, Igaunijā – 3.22 ASV dolārus, bet Lietuvā – 3.17 ASV dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo rezervju bankas lēmumi par kārtējo apjomīgo naudas summu iepludināšanu tirgū strauji «atdzesēja» dolāra cenu, kurš vakar vakarā piedzīvoja krasu vērtības kritumu pret lielāko daļu pasaules valūtu.

Pret eiro dolāra vērtība piedzīvoja straujāko vienas dienas kritumu kopš eiro ieviešanas – vakar eiro cena pret dolāru pakāpās par 4 % līdz 1.3517 dolāriem. Arī šodien dolāra vērtība turpināja savu kritumu, eiro/dolāra kursam pakāpjoties jau līdz 1.368 EUR/USD.

Dolāra vērtības krituma galvenais iemesls bija ASV centrālās bankas lēmums saprintēt kārtējo triljonu ASV dolāru, kā rezultātā investori nobažījušies par dolāra pārpietiekamību tirgū. «Tuvākajās dienās dolārs var atrasties zem liela spiediena, un tā cena var doties zemākos līmeņos, bet jāņem vērā, ka ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) pasākumi ir mērķēti uz ekonomikas atveseļošanu un pie pirmajām pazīmēm, ka pasākumi izrādīsies sekmīgi, dolārs savu zaudēto vērtību visticamāk atgūs,» piebilst Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dārgākais Big Mac joprojām Norvēģijā

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visdārgākais Big Mac ir Norvēģijā, kur tas maksā 7.02 ASV dolārus, liecina jaunākais Big Mac indekss, ko aprēķinājis ASV žurnāls The Economist. Norvēģijas krona attiecībā pret dolāru ir pārvērtēta par 96 %.

Šoreiz pētījumā Baltijas valstis nav iekļautas, bet pagājušā gada vasarā saskaņā ar The Economist datiem Latvijā, pārrēķinot dolāros, Big Mac maksāja 3.09 ASV dolārus, Igaunijā – 2.85 ASV dolārus, bet Lietuvā – 2.87 ASV dolārus. Salīdzinot ar dolāru lats pret dolāru bija par 13 % nenovērtēts, savukārt lits un krona – par 20 %.

Otrajā vietā ierindojusies Šveice, kurā Big Mac maksā 6.30 dolārus, un šīs valsts valūta pret dolāru ir par 75 % pārvērtēta. Eiro atrodas trešajā vietā un pret dolāru tas esot pārvērtēts par 35 %. Big Mac vidējā cena eirozonā ir 4.84 dolāri.

Vislētāk no apskatītajām valstīm Big Mac maksā Ķīnā – 1.83 dolārus. Attiecībā pret dolāru Ķīnas juaņa ir nenovērtēta par 49 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

SEN «klienti» meklē aizstāvību Briselē


Māris Ķirsons
, 04.11.2013

«Latvijas valsts amatpersonas mūsu argumentus ignorē un cenšas pieņemt likumu, kas darbosies ar atpakaļejošu spēku, radot zaudējumus biznesam,» tā Latvijas koģenerāccijas elektrostaciju asociācijas vadītājs Jānis Timma.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neapmierināti ar valdības vēlmi aplikt ienākumus no elektrības pārdošanas ar nodokli, uzņēmēji vērsušies Eiropas Komisijā ar lūgumu uzsākt pārkāpumu procedūru pret Latviju.

Vēstuli ar šādu ierosinājumu nosūtījusi Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācija, kurā apvienojušies elektroenerģijas ražotāji, kas šogad saražos aptuveni 190 000 MWh elektroenerģijas, kas ir trešā daļa no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma, neskaitot a/s Latvenergo un citu lielo koģenerācijas staciju izstrādi.

Neredz citu iespēju

«Latvijā valsts amatpersonas mūs nedzird, mūsu argumentus ignorē, cenšoties pieņemt subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likumu, kas darbosies ar atpakaļejošu spēku un radīs zaudējumus šajā biznesā strādājošajiem,» tā uz jautājumu, vai citas iespējas, kā cīnīties pret SEN ieviešanu, vairs nav, atbild Latvijas Koģenerācijas elektrostaciju asociācijas vadītājs Jānis Timma. Viņš atgādina, ka viens no nosacījumiem, lai Latvijā ieviestu SEN bija vajadzīga Eiropas Komisijas piekrišana, taču neesot ziņu, ka tāda būtu saņemta. «Tāda dīvaina politika – kad vajag kaut ko ātri pieņemt, tad kā arguments skan, ka tā ir ES prasība un Latvijā neko te vairs nevar izdarīt, taču SEN gadījumā nezin kādēļ Latvija ES atļauju negaida un cenšas steidzīgi ieviest jaunu diskriminējošu nodokli, jo samazināt iepirkuma tarifu jau strādājošajām stacijām neriskē,» sašutis ir J. Timma. Pēc asociācijas vadītāja domām SEN ir izdomāts kā instruments, lai koģenerācijas stacijām atņemtu naudu, un tas ir kā sods, kaut arī nodoklis būtībā nevar būt soda instruments. Jāatgādina, ka savulaik Windau lietā Latvijai par lēmumu pārtraukt iepriekš solīto atbalstu – elektroenerģiju iepirkt par dubulto tarifu – nācās ne tikai samaksāt Zviedrijas Nykomb Synergetics Technology Holding AB 1,6 milj. Ls kompensāciju, bet arī par solīto dubulto tarifu elektrību iepirkt līdz 2007. gada rudenim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par samazināto subsidētās elektroenerģijas nodokļa likmi ražotājiem var nākties smagi cīnīties

Māris Ķirsons, Sandra Dieziņa, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Normatīvo aktu pretrunu dēļ samazinātā – 5% – subsidētās elektroenerģijas nodokļa likme elektrības ražotājiem no biogāzes var būt grūti izcīnāma un pierādāma

Tādējādi subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likumā paredzētās 5% likmes vietā šiem ražotājiem var nākties «samierināties» ar divreiz lielāku – 10% – nodokļa likmi. Lai saņemtu SEN nodokļa atlaidi, elektroenerģijas ražotājiem jāaizpilda un jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā (LAD) sākotnējais iesniegums, pierādot elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas procesa atbilstību SEN likmes piemērošanai. LAD pēc šo dokumentu saņemšanas mēneša laikā pārbauda nodokļa maksātāja atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Pirms tam LAD ir jāizvērtē atbalsta pretendenta atbilstība šīs atlaides saņemšanai. Pēc Ekonomikas ministrijas pārstāves Evitas Urpenas sacītā, ministrija saņēmusi papildu ziņas par 11 uzņēmumiem, kuriem iepriekš noteiktās 10 % SEN likmes vietā tiks noteikta samazinātā – 5% SEN likme. Viņa arī aicināja uzņēmējus vērsties pie atbildīgajām iestādēm un noskaidrot visus neskaidros jautājumus. Šī nav vienīgā problēma, kas skar atjaunojamās enerģijas ražotājus. Kā zināms, Eiropas Komisija vēl nav apstiprinājusi SEN ieviešanu, tāpēc pat vēl neesot skaidrs šī nodokļa liktenis. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs DB teica, ka tas ir Ekonomikas ministrijas kompetencē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV grūtībās nonākušie kredītņēmēji varēs nomāt savus īpašumus

, 06.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV hipotekāro kredītu devējs Fannie Mae māju īpašniekiem, kuriem draud tiesību zaudēšana ieķīlāta īpašuma izpirkšanai, ļaus palikt savās mājās un nomāt tās. Tā ir daļa no valdības jaunākajiem centieniem palīdzēt grūtībās nonākušajiem aizņēmējiem, informē The Wall Street Journal.

Programmas ietvaros aizņēmēji var nodot savu īpašumu Fannie Mae apmaiņā pret nomu. Aizņēmējiem, kuri būs kļuvuši par īrniekiem, būs jāmaksā nomas maksa, kas lielākajā daļā gadījumu ir zemāka nekā hipotekārā kredīta maksājumi.

Kredītņēmējiem būs jāpierāda, ka viņi nevar atļauties pašreizējo hipotekāro kredītu, bet var maksāt nomas maksu.

Pagaidām nav zināms, cik daudz kredītņēmēju varētu izmantot šo iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV lielākā hipotēku aģentūra cieš 14.8 miljardu USD zaudējumus

, 07.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lielākā hipotēku aģentūra Fannie Mae ASV finanšu ministrijai lūgusi 10.7 miljardu USD lielu palīdzību, jo aģentūra šā gada otrajā ceturksnī cietusi 14.8 miljardus USD lielus zaudējumus, paziņojusi kompānija.

Pārrēķinot kompānijas zaudējumus uz akciju skaitu, speciālisti aplēsuši, ka katra uzņēmuma akcija zaudējusi vērtību 2.67 USD. Saskaņā ar kompānijas izplatīto paziņojumu presei šajā pašā periodā pērn tā cietusi 2.3 miljardus USD lielus zaudējumus.

Saskaņā ar ASV laikraksta Washington Post rīcībā esošo informāciju, ASV valdība izskata iespēju restrukturizēt Fannie Mae. Restrukturizācijas gaitā paredzēts kompāniju atbrīvot no parādiem, kurus turpinās administrēt valdības speciāli izveidota korporācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Keysoff darba dienas izpārdošana piedāvā Office 2021 uz mūžu par 27,95 € un Windows 11 Pro par 13,55 €!

Reklāmraksts, 03.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs esam izpētījuši tīmekli, lai piedāvātu jums visus labākos Microsoft Office piedāvājumus šajā mēnesī. Pat ņemot vērā Google Workspace un citu bezmaksas biroja programmatūru uzplaukumu, joprojām ir cilvēki, kuri darba uzdevumu veikšanai izvēlas izmantot Microsoft programmu komplektu. Ja tas attiecas uz jums, tad šeit ir Keysoff Darba svētku izpārdošana, lai palīdzētu jums ietaupīt naudu, piedāvājot lētāko cenu kolekciju par pilnu Windows 11 Pro un Microsoft Office 2021 komplektu.

Pamatlīmenī par 27,95€ jūs varat saņemt Word, Excel un PowerPoint programmu Microsoft Office 2021. Šiem produktiem šeit pievēršam uzmanību, jo tie ir vislētākie, visnoderīgākie un visplašāk izmantotie piedāvājumi.

Pēc tam kļūst sarežģītāk, jo ir pieejami dažādi Office dzīves cikla līmeņi, tostarp Office 2019 Professional par 20,59 €, kas ir piemērots tiem, kam nepatīk pārslēgties starp specifiskākiem lietojumiem un dažādām programmām - lai gan tie visi ir samērā pašsaprotami. Starp iekļautajiem pakalpojumiem ir Outlook, OneDrive, Teams, Editor, Clipchamp, OneNote, Access, Publisher un daudzi citi. Microsoft Office ir ideāla virtuves trauku mazgājamā mašīna produktivitātei!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Google beidzot paziņojusi, ka tās interneta pārlūks Chrome ir pieejams arī Mac un Linux lietotājiem.

Jāatzīmē, ka kompānija uzreiz norāda, ka tā būs beta versija, jo tā joprojām ir izstrādes stadijā.

«Mēs gribējām, ka Google Chrome Mac datoros jūtās kā mājās, tāpēc nācās esošo pārlūka programmu uzlabot,» norāda kompānijas Google produktu menedžeris Brains Rakovskis (Brian Rakowski).

Google Chrome Mac lietotājiem.

Google Chrome Linux lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārdzīvotais finanšu satricinājums investīciju banku dēļ atsauksies arī uz Latviju, jo saglabāsies augstas kredītu likmes.

Aptaujātie finanšu tirgus speciālist lēš, ka atbalsis Latvijā no Volstrītas giganta Lehman Brothers (LB) pieteiktā bankrota var būt dažādas - sākot ar resursu cenu un līdz ar to kredītu sadārdzināšanos un beidzot ar lielākiem mīnusiem pensiju plānos, kuros piesaistītie līdzekļi vairāk ieguldīti akcijās. Akciju cenas pasaules biržās pēdējās dienās piedzīvo lielāko kritumu kopš 2001. gada 11. septembra teroraktiem Ņujorkā. «Tikai pirmdien visā pasaulē no akciju indeksu kritumiem zaudējumi bija 10 mljrd. eiro. Un otrdien tas turpinās,» tā ekonomikas doktors profesors Jānis Ofmanis. Viņš domā, ka ietekme Latvijā, vismaz pagaidām, būs psiholoģiska. AB.LV galvenais analītiķis Leonīds Aļšanskis norādīja, ka LB krahs parādīja finanšu krīzes dziļumu, ko tagad pārdzīvo gan amerikāņu, gan pasaules banku sistēma. Pēc viņa teiktā, šīs banku krīzes būtiski atšķiras no ASV banku krīzes 80.gados, kad gruva tikai nelielas bankas - šodien krīze faktiski skārusi sistēmu veidojošas finanšu iestādes. «Nenoteiktība un uzticības zaudēšana pasaules starpbanku tirgū noveda līdz «kredītu krīzei» - būtiskam kreditēšanas apjomu samazinājumam, kas jau palēninājis pasaules ekonomikas pieauguma tempus. Abas krīzes izsauca pesimisma vilni gan pasaules akciju, gan obligāciju tirgū, kur zaudējumi kopš 2007. gada augusta jau mērāmi vairākos desmitos triljonu USD,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

FRS turpinās iepirkt ASV valdības parādzīmes

Žanete Hāka, 11.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) savā otrdienas sanāksmē nolēmusi rīkoties, lai stimulētu ekonomikas atveseļošanos un saglabāt ASV valdības parādzīmju iepirkšanas līmeni, liecina FRS paziņojums.

FRS norāda, ka ražošanas izlaides un nodarbinātības līmenis pēdējo mēnešu laikā ir palēninājies. Mājsaimniecību tēriņi pakāpeniski pieaug, taču joprojām tos ierobežo augstais bezdarba līmenis, mērenais ienākumu pieaugums un citi faktori.

Pēdējo pāris gadu laikā FRS ekonomikā ir jau iepludinājis triljoniem dolāru, veicot aktīvu iepirkšanas programmu, ieskaitot vairāk nekā vienu triljonu parādzīmju iepirkumu, kas nodrošinātas ar valdības sponsorēto hipotekāro kredītu kompāniju Fannie Mae un Freddie Mac ķīlu zīmēm un parādzīmēm.

Kā jau tirgus dalībnieki gaidīja, FRS atstāja bāzes likmi nemainītu 0-0,25% līmenī. Likme nav mainīta jau kopš 2008. gada decembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma tirgus pasaulē atgūsies visai ātri, taču analītiķu domas dalās par to, kurā valstī pirmajā būs vērojamas atveseļošanās pazīmes.

Lietišķo ziņu portāls rynok.biz, apkopojot izskanējušo informāciju publiskajā telpā, ziņo, ka daļa ekspertu un investoru pieļaujot, ka pirmais atgūsies krīzes papluinītais Lielbritānijas nekustamā īpašuma tirgus, savukārt citi domā, ka pirmie uzlabojumi būs vērojami jaunattīstības valstīs.

Massey Knakal Realty Services piesauc faktu, ka šā gada 1. ceturksnī, ņemot vērā ierobežoto kreditēšanu, ko izraisīja Lehman Brothers, Fannie Mae un Freddie Mac sabrukums, darījumi ar īpašumiem Manhetenā ir sasnieguši zemāko atzīmi pēdējos 25 gados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot ASV prezidenta Obamas administrācijas izveidoto banku — agregatoru, Džordžs Soross sniedzis savus komentārus, kā pareizi glābt bankas no bankrota, raksta Inopressa.

Bankā — agregatorā paredzēts ieguldīt toksiskos citu banku vērtspapīrus par summu 1 triljons ASV dolāru.«Toksiskos vērtspapīrus ir grūti novērtēt un liela tā pircēja parādīšanās neveicinās to reālās cenas noteikšanu,» tā Soross. Pēc viņa domām tā ir lieka nodokļu maksātāju naudas tērēšana, kas nepalīdzēs atjaunot kreditēšanu par konkurētspējīgām likmēm.

Obamas administrācija atrodas smagas izvēles priekšā: vai nu daļēji nacionalizēt bankas, jeb nacionalizēt to toksiskos aktīvus, piebilst autors. Pirmā izvēle būtu smags trieciens daudzajiem banku akciju īpašniekiem un pensiju fondu turētājiem, taču palīdzētu atveseļot ekonomiku. Otrs variants iedzīšot banku sistēmu tajā pašā strupceļā, kur jau bijuši tādi upuri kā Fannie Mae un Freddie Mac: ja arī bankas atjaunotu kreditēšanu uz pievilcīgiem nosacījumiem, tad tikai zem valsts spiediena, pretojoties pašsaglabāšanās instinktam, uzsver Soross.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Romnijs: pie ASV reitinga samazināšanas vainojams Obama

Jānis Rancāns, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par ASV kredītreitinga samazinājumu visa vaina ir jāuzņemas prezidentam Barakam Obamam, paziņojis kandidāts republikāņu nominācijai ASV prezidenta vēlēšanās Mits Romnijs.

«[ASV] reitinga samazinājums ir kārtējā prezidenta izgāšanās,» uzstājoties Ņūhempšīrā, klāstīja Mits Romnijs. «Prezidentam vajag atjaunot Amerikas finanšu pamatu un uzticību mūsu finansiālajām spējām, lai uzlabotu ekonomiku,» skaidroja M. Romnijs.

«Jūs esat prezidents. Mēs esam pārliecināti, ka jums ir jābūt pavisam citā līmenī – jāveic darījumi augstākā līmenī. Tomēr es esmu pārliecināts, ka savas dzīves laikā neesmu redzējis nosodāmāku prezidentūru,» uzsvēra M. Romnijs.

Savukārt demokrātu senators Džons Kerijs norādīja, ka par ASV reitinga samazinājumu atbildība ir jāuzņemas Pārstāvju palātas konservatīvajam spārnam, kas nevēlējās atbalstīt nekādus kompromisus haotisko parāda griestu sarunu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru