Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ notiekošajā sanāksmē ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) jau oyro mēnesi pēc kārtas nolēma turpināt samazināt monetārās stimulēšanas programmas iepirkumus, raksta Bloomberg.

Parādzīmju iepirkumi, tāpat kā iepriekšējā mēnesī, samazināti par desmit miljardiem ASV dolāru, sasniedzot 65 miljardus mēnesī. Decembrī programma tika samazināta no 85 līdz 75 miljardiem dolāru mēnesī.

FRS lēmumu pieņēmis, atsaucoties uz situāciju darba tirgū, kuru pēdējā laikā raksturo dažādi dati, tomēr kopumā tie uzrādījuši tālāku uzlabošanos, kā arī ekonomikas izaugsmi, kas pēdējo ceturkšņu laikā ir sākusi uzņemt tempu.

Šī bija pirmā sanāksme, par kuras rezultātu bija vienprātība FRS dalībnieku vidū kopš 2011.gada jūnija, liecinot, ka bremzēšanas stratēģija ir apvienojusi centrālās bankas pārstāvjus, kuri ir noraizējušies par riskiem, kas saistīti ar FRS rekordlielo 4,1 triljona dolāru bilanci un kas var radīt aktīvu cenu burbuļus.

FRS nemainīja iepriekšējo ziņojumu, ka visdrīzāk tā turēs bāzes procentu likmi tuvu nullei vēl ilgāku laika periodu, kamēr bezdarba līmenis saruks zem 6,5% un jo īpaši, ja inflācija turēsies zem komitejas ilgtermiņa mērķi – 2%.

Novembrī gada inflācija bija 0,9%, un FRS noteikto mērķa līmeni tā nav sasniegusi kopš 2012. gada marta.

Aktīvu iepirkumi tiks sadalīti – 35 miljardi dolāru ASV parādzīmēs un 30 miljardi dolāru hipotekāro ķīlu zīmēs.

Komentāri

Pievienot komentāru