Finanses

Gada otrajā pusē varētu straujāk augt aizdevumu pieteikumu skaits

Žanete Hāka, 23.08.2013

Jaunākais izdevums

Šā gada otrajā pusgadā kredītiestādes gaida gan mājsaimniecību, gan nefinanšu sabiedrību veiktā kredītu pieprasījuma pieaugumu, liecina Latvijas Bankas veiktā banku aptauja.

Kopš 2010. gada vērojamā kredītu pieprasījuma kāpuma tendence, un pirmajā pusgadā nefinanšu sabiedrību pieprasījums pēc kredītiem pieauga lēnāk, savukārt mājsaimniecībām bija vērojams nedaudz lielāks pieprasījuma pieaugums nekā iepriekšējā pusgadā.

Jau tradicionāli kā nefinanšu sabiedrību pieprasījuma pēc kredītiem veicinošo faktoru bankas min nepieciešamību veikt ieguldījumus pamatlīdzekļos un finansēt krājumus un apgrozāmos līdzekļus, turklāt jau otro pusgadu pēc kārtas mazākas nefinanšu sabiedrību iekšējo līdzekļu izmantošanas iespējas arī veicināja kredītu pieprasījumu.

Vairākas kredītiestādes norādīja, ka citu kredītiestāžu aizdevumi ierobežoja kredītu pieprasījumu konkrētajā kredītiestādē. Savukārt kā galvenie pieprasījuma pēc mājsaimniecību kredītiem kāpumu veicinošie faktori (tāpat kā iepriekš) tika minēti augstāka kredītņēmēju pārliecība par sava finansiālā stāvokļa uzlabošanos un optimistiskāks mājokļu tirgus perspektīvas redzējums.

Citu finansējuma avotu izmantošana nedaudz ierobežoja patēriņa un pārējo kredītu pieprasījuma kāpumu, skaidrojušas bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei ģimeņu aizdevumu nekustamā īpašuma iegādes programmā ar valsts garantiju nākas atteikt; kreditēšanas kopējie apjomi pagaidām vēl rūk , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šā gada sākums hipotekāro kredītu tirgū iezīmējies ar atslābumu, jo pagājušā gada nogalē mājsaimniecības steidza pieteikties aizdevumiem, baidoties no pirmās iemaksas apmēra palielināšanas t.s. nolikto atslēgu principa ieviešanas dēļ, taču darījumu nenoformēja, jo bankas savu brīdinājumu realizēja. Taču, tā kā šis princips kopš šā gada marta ieviests kā izvēles iespēja, tās prasības ir mīkstinājušas, un pieprasījums pēc kredītiem lēnām pieaug. Savukārt par vēl vienu jaunievedumu – ģimeņu mājokļu iegādes programmu ar valsts garantiju – interese ir liela.

Gada laikā mājokļu kredītu tirgus piedzīvojis kritumu – par 5,5%, līdz 4,66 miljardiem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Šā gada pirmajā ceturksnī no jauna izsniegti mājokļu kredīti 45 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 4% mazāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vieglprātība un skopums liedz ieguldīt eksportā saskaņā ar riska izvērtējumu; apdrošināšana risinātu virkni problēmu

Sākot ar pilnīgi liekiem un pat muļķīgiem uzņēmējdarbības riskiem un beidzot ar Latvijas tirdzniecības bilances izkļūšanu no hroniski negatīvajiem rādītājiem – tik plaša spektra risinājumu spēj dot eksporta kredītrisku vadības instrumenti. Neinformētība par tiem Latvijā ir kritiski augsta. Tā secināts attīstības finanšu institūcijas Altum un DB rīkotajā ekspertu diskusijā Riski eksporta tirgos un priekšizpētē.

Priekšapmaksas bremze

Jau pēc gadiem ilgušiem valsts atbalsta pasākumiem eksportētājiem no jaunu tirgu meklējumiem, biznesa sākšanas līdz apjomīgām kredītgarantijām uzņēmēju neinformētība par to, kā arī neticīga attieksme pret šādiem finanšu instrumentiem Latvijā ir ļoti augsta. Dažādās auditorijās tā ir atšķirīga. DB aptaujas rezultāti ir redzami grafikā, un Altum dati ir līdzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas lielākās bankas peļņa sarukusi par 9 miljoniem

Lelde Petrāne, 17.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" peļņa 2020. gada divos ceturkšņos bijusi 47 miljoni eiro, kas ir par 9 miljoniem eiro mazāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā. Iemesls peļņas samazinājumam galvenokārt saistāms ar lielāku kredītuzkrājumu veidošanu.

Tīrie procentu ienākumi ir turpinājuši pieaugt, ko veicināja kredītportfeļa izaugsme – pusgadā kāpums par 2 procentiem, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu. Kredītportfelis ir audzis par 3 procentiem, turklāt pieaugums vērojams gan uzņēmumu, gan arī mājsaimniecību kreditēšanā. Noguldījumu apjoms ir palielinājies par 14 procentiem, informē kredītiestādes pārstāvis Jānis Krops.

Tīrie komisiju ienākumi pirmajā pusgadā ir sarukuši par 8 procentiem. Iemesls tam ir mazāki ieņēmumi no karšu un maksājumu apkalpošanas. Citi ieņēmumi ir samazinājušies par 10 procentiem, ko pārsvarā ietekmēja mazāki ienākumi no apdrošināšanas biznesa.

Kopējie izdevumi gada griezumā ir palikuši nemainīgi. Pieaugušas izmaksas, kas saistītas ar darbaspēku, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku samazināšanu un ieguldījumiem digitālajos risinājumos. Savukārt administratīvie izdevumi ir samazinājušies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotājs «Maxima Latvija» uzsācis Biznesa pakalpojumu centra izveidi. Tā ietvaros tiks izveidota vienota platforma, kurā tiks reģistrēti un strukturēti visi klientu un darbinieku pieprasījumi, jautājumi un cita informācija, ļaujot statistiski fiksēt aktuālākos jautājumus, kā arī savlaicīgi un efektīvi identificēt jomas, kuras nepieciešamas pilnveidot.

«Stiprinot klientu pieredzes pārvaldību augstākās vadības līmenī, esam uzsākuši darbu pie jaunas uzņēmuma struktūrvienības izveides, uzticot to zinošam un profesionālam klientu attiecību ekspertam Ingai Šeningai, kurai ir vairāk nekā 20 gadu pieredze klientu pieredzes vadībā,» informē «Maxima Latvija» valdes locekle Kristīne Āboltiņa.

I. Šeningas pienākumos ietilps jaunā Biznesa pakalpojumu centra izveide, vadība un darbības nodrošināšana. Plānots, ka Biznesa pakalpojumu centrs klientiem un darbiniekiem būs pieejams no 2020. gada sākuma, līdz tam koncentrējoties uz tā izveidi, testēšanu un labākas pieredzes ieviešanu praksē.

«Biznesa pakalpojumu centra izveide būs ieguvums gan «Maxima» veikalu darbiniekiem, gan ikvienam pircējam. Viens no galvenajiem uzdevumiem būs ātras un ērtas informācijas aprites sistēmas izveide, kas veicinās veikalu operatīvo darbu un nodrošinās pilnveidotu informācijas apmaiņas procesu ar mūsu klientiem,» norāda I. Šeninga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz sarežģījumiem ekonomikā, Latvijas uzņēmumi un privātpersonas turpina interesēties par kredītu saņemšanu un bankas turpina izsniegt jaunus aizdevumus, informē "Swedbank".

Salīdzinot ar situāciju pirms mēneša, klientu interese par finansējumu ir jūtami samazinājusies, tomēr interese par mājokļu kreditēšanu, līzingu un citu finansējumu pagaidām nav apsīkusi.

Banka gan novērojusi, ka klienti arvien rūpīgāk izsver dažādus riskus, un arī no savas puses aicina ņemt vērā, ka Covid-19 ierobežošanas līdzekļu ietekmē tiek prognozēta būtiska ietekme uz ekonomiku, kas var negatīvi ietekmēt gan iedzīvotāju un uzņēmumu maksātspēju, gan dažādu aktīvu, tai skaitā, nekustamā īpašuma vērtību.

Pēdējo divu nedēļu laikā iedzīvotāju interese par kredītiem ir ievērojami mazinājusies, taču joprojām no privātpersonām dienā tiek saņemti vairāk nekā 250 dažāda veida kredīta pieprasījumi. Iedzīvotāji joprojām turpina pieteikties gan patēriņa, gan mājokļu kredītiem, gan arī līzingam automašīnas iegādei. Viena daļa no pieteikumiem ir saistīti ar jau iepriekš rūpīgi plānotiem lielākiem pirkumiem, taču lielākais pieprasījuma kritums ir jūtams pēc patēriņa kredītiem, kas bieži vien tiek ņemti arī mājokļa remonta vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tendences privātmāju būvniecībā

Ivars Golovanovs, SEB bankas Privātpersonu būvniecības finansēšanas vadītājs, 20.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sapnis par savu māju, savu dārzu un pagalmu uztur stabilu pieprasījumu privātmāju tirgū – interesi par privātmājas iegādi vai būvniecību nav “nokāvis” ne Euribor kāpums, ne būvniecības izmaksu pieaugums. Vērtējot finansējuma pieprasījumu skaitu, var secināt, ka cilvēki, kuri ir pieņēmuši lēmumu par labu privātmājai, pie tā arī pieturas.

Galvenās šā brīža tendences: cilvēki izvēlas kompaktas mājas un pasūta jau gatavus risinājumus (moduļu mājas, koka karkasa mājas), lai nofiksētu izmaksas un nebūtu jāmeklē celtnieki. Pozitīva tendence – finansējuma pieprasījumi liecina, ka privātmājas būvē ne tikai Pierīgā, bet gandrīz visā Latvijā.

Māju plānojums – kompakti un efektīvi

Lielu uzmanību cilvēki pievērš būvējamās vai jau gatavās mājas plānojumam – no vienas puses, lai ģimenei būtu ērti un visiem pietiktu vietas, no otras, – lai mājā nebūtu lieku kvadrātmetru. Pieprasītākais mājas dzīvojamās platības “izmērs” ir no 100 līdz 120 kvadrātmetriem. Retos gadījumos tie ir 150 un vairāk kvadrātmetri, taču ir arī ļoti kompakti projekti, jo ģimenes no 50 kvadrātmetru liela dzīvokļa labprāt pārvācas uz 80 kvadrātmetru lielu privātmāju. Liels ieguvums šādos gadījumos ir sava zeme pie mājas, kas vienmēr paplašina ikdienas dzīves telpu un rada iepriekš nepieejamas ērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valdības darba daļēja apturēšana par 0,25 procentpunktiem samazinās paredzamos valsts ceturtā ceturkšņa izaugsmes rādītājus, kā arī būs par iemeslu vismaz 120 tūkstošiem darba vietu zudumam, atklājis ASV prezidenta Baraka Obamas vecākais ekonomikas padomnieks.

ASV Prezidenta administrācijas Ekonomisko konsultantu padomes vadītājs Džeisons Fūrmans atklājis, ka ekonomiskie dati liecina par pasliktinājušos situāciju tādās jomās kā mazumtirdzniecība, ekonomiskā pārliecība un hipotekāro kredītu pieprasījumi. Daļa no šīm problēmām esot tieši saistīta ar ASV valdības darba daļēju apturēšanu.

«Tas viss liecina, cik nevajadzīga un ekonomikai sāpīga bijusi valdības darba apturēšana, kā arī apliecina to, ka no šādas situācijas nepieciešams izvairīties,» Dž. Fūrmana sacīto citē Bloomberg.

Tikmēr analītiķi norāda, ka Baltā Nama aplēses par ekonomikas zaudējumiem ASV valdības darba pārtraukšanas periodā ir visai pieticīgas. Ameriprise Financial Inc. eksperts Rassels Praiss pieļāvis, ka ASV ekonomikas izaugsme šā gada ceturtajā ceturksnī varētu būt zemāka par 0,5 procentpunktiem, nekā ticis aplēsts iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru