Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka pēdējā nedēļa pasaules akciju tirgos izaugsmes ziņā kopumā vērtējama ar mīnusa zīmi, šodien investori slēdz spekulatīvās pozīcijas, kas vērstas uz tālāku akciju cenu samazināšanos, gaidot potenciālos paziņojumus no G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmes.

Sammitā tiek apspriesti jautājumi, kas saistīti ar tā dēvētajiem valūtu kariem, parādu un valstu budžetu deficītu problēmām, tomēr maz ticams, ka tiks paziņots kaut kas tāds, kas varētu liecināt par drūzmā gaidāmo globālās ekonomikas tempu būtisku palielināšanos. Neraugoties uz to, investoru vidē šie paziņojumi tiek gaidīti ar lielu degsmi, cerībā, ka varētu tikt pateikts kaut kas tāds, lai ieilgušais akciju cenu kāpums pasaulē varētu turpināties.

Valdot šādam noskaņojumam, šodien samērā strauju kāpumu (par 1,4%) demonstrē Francijas akciju tirgus indekss CAC 40, tikmēr tās kaimiņvalsts – Vācijas akciju tirgus barometrs DAX spējis pakāpties vien aptuveni par 0,5%, bet Londonas biržas indeksa FTSE atskaites bāzē iekļauto akciju cenas šodien ir palielinājušās caurmērā par 0,7%. Arī ASV biržas indeksu nākotnes vērtības pagaidām ir pozitīvas.

Kopumā gan akciju tirdzniecība šonedēļ salīdzinājumā ar iepriekšējām vērsta uz akciju cenu samazināšanos. Eiropas lielo biržu indeksi caurmērā samazinājušies par pāris procentiem, lielāks kritums ir Vācijā, kur šodien pēcpusdienā biržas indeksa vērtība ir apmēram par trijiem procentiem zemāka nekā iepriekšējās nedēļas beigās.

Līdzīgu cenu samazinājumu nedēļas pirmo četru biržas tirdzniecības sesiju ietvaros uzrāda ASV plašā tirgus jeb 500 lielāko kompāniju indekss Standard & Poor's 500, savukārt lielo kompāniju indekss Dow Jones Industrial Average krities par 2,2%.

Runājot par plašā tirgus indeksu, raugoties no tehniskās analīzes viedokļa pastāv viedoklis, ka gadījumā ja šis biržas indikators lejupejošā virzībā caursitīs 1540 punktu robežu, tā nākošais vērtības orientieris ir vērsts virzienā uz 1500 punktu atzīmi. Vakar biržu slēdzot indeksa vērtība bija 1541,61 punkts jeb par 0,67% mazāk nekā dienu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru