Citas ziņas

Garage48 palīdz tapt 17 radošu ideju prototipiem

Dienas Bizness, 30.03.2011

Garage48 ir starptautisku pasākumu sērija, kas veicina informācijas un mobilo tehnoloģiju biznesa vides attīstību. To aizsāka Igaunijas uzņēmēji ar mērķi radīt jaunas un konkurētspējīgas biznesa idejas 48 stundu laikā.

Garage48

Jaunākais izdevums

Aizvadītajā radošo ideju darbnīcā Garage48, kas norisinājās Rīgā, 48 stundu laikā jaunie informāciju tehnoloģiju (IT) nozares uzņēmēji un interesenti realizējuši 17 radošu ideju prototipus.

Par Garage48 uzvarētāju kļuvis projekts Planify, kurš palīdz atklāt un veidot kopīgus ceļojumu plānus ar draugiem.

Kā norādīja žūrijas loceklis Džastins Volhstaders (Justin Wohlstadter), riska kapitāla kompānijas InVenture līdzīpašnieks, tad uzvarētājas komandas risinātā problēma ir aktuāla ne tikai Baltijas reģionā dzīvojošajiem, bet visa pasaulē. Ceļotājiem, nokļūstot jaunā vietā, gribas zināt, ko par to saka citi ceļotāji vai arī vietējie iedzīvotāji. Arī citiem projektiem, kuri tika radīti 48 stundu laikā Rīgā, viņš redz iespēju ielauzties pasaules tirgū.

Godpilno otro vietu ieņem projekts Memorium, kas ir virtuālā kapsēta mirušo cilvēku sociālo tīklu profiliem.

Skatītāju simpātijas izpelnījās projekts GoCabbie, kura mērķis ir liberalizēt taksometru nozari, ļaujot jebkuram kļūt par taksometra vadītāju un, izmantojot internetu, atrast klientus.

Ievērību ir ieguvis arī projekts Crimemap.lv, kurš ļauj jebkuram iedzīvotājam atzīmēt uz kartes vietu, kur noticis kāds noziegums.

Rīgas Garage48 pasākums bijis unikāls, jo pirmo reizi kāds no tā sponsoriem piešķīris naudu tālākai produkta izstrādei. Samsung Electronics Baltics trim komandām pasniedza 5 000 eiro vērtus naudas grantus. Tos ieguva Tank Battle spēle Facebook socialajā tīklā, Mobideal – tālruņa aplikācija, kas ļauj atrast labāko pieslēguma veidu, balstoties uz sarunu statistiku, un Drinks Around – projekts, kura mērķis ir palīdzēt atrast labākās dzērienu cenas bāros, apmeklējot nezināmu pilsētu.

Pasākumā piedalījās 120 jaunie IT uzņēmēji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Kopumā tika prezentātas 37 idejas, no kurām 16 spēja piesaistīt komandu, kas ideju pilnveidoja un attīstīja 48 stundu laikā.

Pasākumu organizēja Garage48 biedrība sadarbībā ar Open Coffee Club Rīga un Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Garage48 ir starptautisku pasākumu sērija, kas veicina informācijas un mobilo tehnoloģiju biznesa vides attīstību. To aizsāka Igaunijas uzņēmēji ar mērķi radīt jaunas un konkurētspējīgas biznesa idejas 48 stundu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

FOTO: Garage48 Hardware & Arts hakatons Rīgā pulcē vairāk nekā 100 dalībnieku

Rūta Lapiņa, 03.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 100 dalībnieku, 14 strādājoši prototipi un kopumā 34 realizēšanai piedāvātas idejas - tāda ir statistika pēc pirmā Garage48 Harware & Arts hakatona Rīgā, informē Garage48 Hardware&Arts Riga Sabiedrisko attiecību vadītāja Latvijā Ieva Upeniece.

48 stundu laikā tika relalizētas tādas idejas kā interaktīva ierīce ogles zīmējumu radīšanai, ierīce negaisa izraisīšanai mājas apstākļos, autonoms tenisa bumbiņu savākšanas robots, šaha pulkstenis un mājas viedierīce.

I. Upeniece informē, ka Garage48 Hardware&Arts hakatona uzvarētāji ir komanda GAGA, kura radīja sfērisku mājas viedierīci, kura var pārvietoties un sekot saimniekam. Komanda ir apņēmusies turpināt darbu pie prototipa tālākas attīstīšanas. Pateicoties uzvarai hakatonā GAGA komandai būs iespēja savu prototipu izrādīt arī Riga Comm 2017 biznesa un inovāciju izstādē novembrī. Tāpat komanda izmantos iespēju piedalīties Igaunijas-Latvijas akselerācijas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Intensīvās prāta vētrās radīs jaunu produktu prototipus kokrūpniecības jomā

Raksts tapis sadarbībā ar <i>Garage48 Wood 2</i>, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 23. līdz 25. novembrim Latvijā, Cēsīs, notiks starptautiskais koksnes hakatons Garage48 Wood 2. Tajā jau otro reizi vienkopus pulcēsies Igaunijas un Latvijas kokrūpniecības nozares praktiķi, industriālie dizaineri, arhitekti, inženieri, kā arī saistīto jomu studenti, kuri kopā ar profesionālu un nozarē atpazīstamu mentoru palīdzību 48 stundu intensīvā komandu darbā izstrādās jaunu koksnes produktu prototipus, šoreiz meklējot risinājumus kokmateriālu izmantošanai publiskajās telpās un nozarē kopumā.

“Pirmais koksnes hakatons, kas norisinājās pirms gada Igaunijā, aktivizēja kokrūpniecības nozari. Starpdisciplinārās komandas darbs pasākuma ietvaros, kad vienā komandā darbojas dažādu specializāciju pārstāvji, palīdzēja MVU pārplānot dažādus procesus uzņēmumu iekšienē vēlāk. Balstoties uz atsauksmēm, kopš pagājušā gada koksnes hakatons ir viens no gaidītākajiem pasākumiem nozarē,” uzsver projekta “Koksne un mēbeles” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Laima Engere, kura ikdienas darbā cieši sadarbojas ar kokrūpniecības industrijas uzņēmējiem.

Hakatons kā ideju un pieredzes apmaiņas formāts ir ierasts jaunu ideju un virzienu atklāšanas instruments daudzās citās radošo industriju nozarēs. “Kopā ar sadarbības partneriem Igaunijā nolēmām organizēt hakatonu tieši kokrūpniecības nozarei, tajā sapulcējot starpdisciplināru dalībnieku sastāvu – gan nozares profesionāļus, gan dizainerus, arhitektus. Jau pērn pasākuma laikā redzējām šīs idejas efektivitāti un vērtību – 48 stundu laikā komandas radīja patiešām inovatīvas idejas ar augstu potenciālo pievienoto vērtību. Turklāt virkne no hakatonā dzimušajām idejām jau ir pārtapušas ļoti konkrētos projektos,” norāda Laima Engere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Sola 48 stundās biznesa idejas pārvērst produktos

Vēsma Lēvalde, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Augstskolā no 10.līdz 12.maijam notiks tehnoloģiju risinājumu ideju autoru pulcēšanās pasākumā Garage48.

Garage48 ir nedēļas nogale, kurā 48 stundu laikā dalībnieki sadalījumā pa 10-15 komandām izstrādā funkcionālus pakalpojumus vai produktus, balstoties uz savām biznesa idejām web un mobilo aplikāciju jomā. Pasākums jau vairāk nekā 20 reižu ir noticis Eiropā un Āfrikā, tostarp četras reizes Latvijā – Rīgā un Valmierā.

Pasākuma galvenais moto ir «mazāk vārdu, vairāk darbu», un viss tiek virzīts uz to, lai dalībniekiem ir iespēja 48 stundās nonākt līdz funkcionālam produktam un pat piesaistīt investīcijas tālākai attīstībai.

Garage48 Ventspils pulcēs starptautiskus mentorus Edu Housonu (Ed Howson) un Tomu Godberu (Tom Godber), kas ir Lielbritānijas uzņēmuma Masabi līdzīpašnieki, Latvisoft un Lizard Technology īpašnieku Karstenu Vandrupu (Karsten Vandrup), igauņus, Garage48; Pipedrive un Mooncascade īpašniekus Ragnāru Sasu un Prītu Salumā (Ragnar Sass un Priit Salumaa) un citus. Pasākumu atbalsta tā Microsoft un Credit24, kā arī Ventspils pilsētas dome un citi finanšu un nozares partneri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rīgā ceturto reizi notiks Garage48

Jānis Rancāns, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stokholmas Ekonomikas Augstskolas Rīgā telpās norisināsies start-up pasākums Garage48, kura ietvaros dalībnieki savas idejas par dažādiem IT risinājumiem centīsies pārvērst realitātē. Pasākums Latvijā notiks jau ceturto reizi.

Garage48 pasākumi radās pirms diviem gadiem Igaunijā. Līdz šim pasākumi notikuši 11 dažādās pasaules valstīs, no Dienvidāfrikas līdz Krievijai. Pasākumi notiek ar mērķi attīstīt start-up kultūru un parādīt, ka viena nedēļas nogale ir pietiekama, lai izveidotu jaunu biznesu vai tā prototipu.

Pasākumā tiek pulcēti dažādi cilvēki, kuri pārzina projektu vadību, grafisko dizainu, programmēšanu, mārketinga trikus. Tiek atrastas veiksmīgākās idejas, nokomplektētas komandas un 48 stundu laikā idejas tiek pārvērstas realitātē.

«Garage48 noteikti ir viens no nozīmīgākajiem start-up pasākumiem mūsu reģionā, kurā var gan notestēt savu ideju, gan savākt komandu un uztaisīt strādājošu prototipu 48 stundu laikā,» uzskata šī pavasara Garage48 Valmiera vienas no veiksmīgāko komandu – Fastr dibinātājs Eldars Loginovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 25. līdz 27. martam pirmo reizi Latvijā notiks starptautiskais biznesa ideju apmaiņas un izstrādes pasākums Garage48, kuram jau pieteikušies 30 informācijas un mobilo tehnoloģiju entuziasti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Somijas.

Kā Db.lv norādīja Garage48 pārstāvis Gunārs Grundštoks, tad reģistrācija pasākumam notiek pēc principa - «kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ». Tādējādi reģistrācija tiks slēgta tiklīdz būs pieteikušies 100 dalībnieki.

Dalības maksa noteikta 20 eiro apmērā, kas, kā norāda G. Grundštoks, galvenokārt nepieciešama tamdēļ, lai reģistrētais dalībnieks tiešām ierastos uz pasākumu.

Garage48 ir starptautisku pasākumu sērija, kas veicina informācijas un mobilo tehnoloģiju biznesa vides attīstību. To aizsāka Igaunijas uzņēmēji ar mērķi radīt jaunas un konkurētspējīgas biznesa idejas, kā arī atrast starptautiskus partnerus un atbalstītājus 48 stundu laikā. Garage48 jau ir apceļojis Skandināvijas valstis un Āfriku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lietojummprogrammu idejas konkursam Garage48 var iesniegt līdz šodienas vakaram

Gunta Kursiša, 19.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji aicināti pieteikt savas idejas pasākumā Garage48, kas no 26. līdz 28. oktobrim norisināsies Rīgā, Stokholmas Ekonomikas augstskolā. Lietojumprogrammu idejas iespējams pieteikt šodienas laikā – līdz 19. oktobra vakaram.

«Garage48 pasākumi ir unikāli ar to, ka savu ideju pieteikt un īstenot var ikviens – arī ar tehnoloģiju nozari absolūti nesaistīti cilvēki,» norāda kompānijas Samsung, Garage48 atbalstītāja, pārstāvji.

Pasākuma tematika šoreiz veltīta viedtālruņu aplikācijām, kā arī business to consumer risinājumiem, kas padara ērtāku cilvēku ikdienu.

Garage48 pasākums Latvijā norisināsies jau ceturto reizi, un pasākumu ietvaros ir dzimušas vairākas idejas, ko pašlaik var saukt par iesācējuzņēmumu veiksmes stāstiem. Piemēram, šopavasar Valmieras pasākumā tapusī Fastr aplikācija, kas nodrošina lietotāja apmācību ātrlasīšanā un tostarp var palīdzēt cilvēkiem ar disleksiju, guvusi plašu publicitāti visā pasaulē un saņēmusi vērā ņemamu finansējumu turpmākai attīstībai, atgādina Garage48 atbalstītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aicina pieteikties garāžas start-up pasākumam Latvijā

Gunta Kursiša, 23.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad trešo gadu norisināsies starptautisks pasākums jaunajiem uzņēmējiem (start-up) Garage48, kurā divu diennakšu laikā biznesa idejas tiks izstrādātas līdz reāli strādājošam prototipam. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, tas šogad norisināsies Valmierā.

Patlaban ir izsludināta pieteikšanās pasākumam, kurš notiks Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatorā.

«Garage48 rīkotāji uz pasākumu aicina programmētājus, web dizainerus, mārketinga speciālistus un projekta vadītājus, kuri ir gatavi veikt 48 stundu distanci – ģenerējot idejas, realizējot savas spējas un prasmes, mācoties no savas jomas speciālistiem un 48 stundu laikā tiekot no idejas līdz reāli strādājošam prototipam, kuru tālāk iespējams attīstīt veiksmīgā uzņēmējdarbībā,» teikts Valmieras biznesa inkubatora paziņojumā.

Kā veiksmīgs piemērs tiek minēti pirmā Garage48 dalībnieki Campalyst, kas pēc pirmā pasākuma guva Eiropas fonda Seedcamp finansiālo atbalstu sava projekta realizēšanai. Kopumā iepriekšējais Garage48 pasākums Rīgā pulcēja vairāk nekā 100 dalībniekus no desmit valstīm, kuri 48 stundu laikā attīstīja 13 idejas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vēl var pieteikties videospēļu prototipēšanas sacensībām Garage48 Gamedev

Dienas Bizness, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē – no 5. līdz 7. decembrim Rīgas Ekonomikas augstskolā norisināsies videospēļu prototipēšanas sacensība Garage48 Gamedev, kurā komandas 48 stundu laikā centīsies pārvērst savas spēļu idejas darbojošos prototipos, informē organizētāji.

Šāda mēroga starptautisks pasākums Latvijā notiks pirmoreiz un tas vienkopus pulcēs IT speciālistus, māksliniekus, dizainerus, mārketinga un biznesa entuziastus un speciālistus. Dalībnieki tiks aicināti 5.decembra vakarā prezentēt savas idejas un izveidot komandas. Nākamo 48 stundu laikā komandas dalībnieki liks lietā savas prasmes, lai radītu strādājošu prototipu, ko vērtēs mentoru žūrija.

Dalībniekiem izstrādes procesā ar komentāriem, ieteikumiem un veiksmes stāstiem palīdzēs veiksmīgākie startup dibinātāji no Baltijas reģiona. Ingus Rūķis ir ilggadējs Garage48 dalībnieks, kurš ir ieguvis pieredzi draugiem.lv projektos, piemēram, spēļu platformā. Šobrīd I. Rūķis savu pieredzi pielieto mapon.com attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Rīgā norisināsies Garage48 Hardware & Arts hakatons, kas uz nedēļas nogali - no 29. septembra līdz 1. oktobrim - pilsētu pārvērtīs par fizisku inovāciju centru, informē Garage48 Hardware & Arts Riga Sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Upeniece.

No piektdienas vakara līdz svētdienas pēcpusdienai komandas, kuras tiek izveidotas uz vietas hakatonā, strādā pie prototipu izveides.

«Komandām piemīt dažādu iemaņu un prasmju spektrs – sākot no iekārtu inženierijas, zemsprieguma un lietotņu izstrādes līdz fiziskai iekārtu un programmatūras projektēšanai. Apvienojot dažādus talantus, vienmēr izdodas izveidot fiziskus prototipus, vai nu tīra prieka pēc vai gluži otrādi – testējot nopietnas biznesa idejas,» stāsta Krists Avots, Lattelecom uzņēmuma attīstības vadītājs un hakatona moderators.

Ja komandas vēlēsies turpināt prototipa izstrādi, tām tiks dota iespēja uzsākt dalību pirms akselerācijas programmā EstLat Accelerate, kas veidota, lai sagatavotu agrīnās stadijas jaunuzņēmumus pārvarēt pārejas posmu, un pēc pirmā radītā prototipa turpināt pilna laika darbu pie biznesa idejas izstrādes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Garage48 žūrijai iepatikusies tehnoloģija, kas fotogrāfijas pārvērš animācijas filmiņās

Gunta Kursiša, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmierā aizvadītās nedēļas nogalē Garage48 pasākumā par labāko atzītā biznesa ideja GiveGif ir lietojumprogramma, kas dažu sekunžu laikā ierasto fotogrāfiju vietā rada īsas animācijas filmiņas.

GiveGif ideja ir ļoti vienkārša, uzskata Garage48 dibinātājs Prīts Salumā (Priit Salumaa). «Kad animācija ir gatava, to iespējams personalizēt, piemērojot dažādus iestatījumus,» skaidro GiveGif idejas autori.

GiveGif biznesa idejas komandā darbojas Gatis Strods, Kārlis Biķis, Mārcis Viškints, Dmitrijs Angelovskis un Kristaps Jaunzems.

Garage48 Valmieras pasākumā otro vietu ieguva Fastr – lietojumprogramma ātrai lasīšanai, kas ļauj ielādēt tekstus grāmatas Apple planšetdatorā iPad un tos lasīt, izmantojot ātrlasīšanas algoritmus. Tāpat Fastr Garage48 saņēmis pasākuma sponsoru FMS un Skype speciālās balvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakatonu idejas un prakses pirmsākumi meklējami jau 1999. gadā Kanādā. Tagad tie nonākuši arī līdz Latvijai.

Par hakatonu ideju biznesa portālam db.lv stāsta Aļona Beļinska, Latvijas Startup uzņēmumu asociācijas ‘Startin.lv’ projektu vadītāja.

Kas ir hakatons?

Hakatons jeb tehnoloģiju maratons ir pasākums, kas ilgst 48 stundas. Tā mērķis ir izveidot jaunas komandas un radīt jaunus tehnoloģiskus risinājumus. Sākotnēji katrs, kuram ir biznesa ideja, prezentē tās pārējiem dalībniekiem. Pēc tam dalībnieki izvēlas, pie kuras idejas attīstīšanas strādāt turpmākās 48 stundas un no nulles veido reālu produkta prototipu. Hakatons ir satikšanās vieta dažāda līmeņa un profesiju pārstāvjiem. Lai tajā piedalītos, nav nepieciešams būt profesionālim, tomēr pasākuma formāts nav domāts tikai studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latviešu ātrlasīšanas lietotne iepatikusies WSJ un gozējusies labāko jauno aplikāciju topā

Gunta Kursiša, 26.06.2012

Fastr līdzdibinātāji - Aleksejs Sinicins, Eldars Loginovs un Aleksandrs Bičkovs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediju arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc The Wall Street Journal publicētā raksta un videointervijas ar lietotnes Fastr līdzdibinātāju, latviešu radītā ātrlasīšanai paredzētā lietojumprogramma vairākas dienas atradusies piecu labāko jauno lietojumprogrammu sarakstā AppFresh Daily.

Lietojumprogramma Fastr paredzēta ātrākai teksta uztveršanai, un tā var palielināt lasīšanas ātrumu no 30% līdz 300%. Parasti cilvēks izlasa 240 vārdus minūtē, bet Fastr palīdz izlasīt 600 vārdus minūtē, videointervijā The Wall Street Journal stāsta Fastr līdzdibinātājs Eldars Loginovs.

Patlaban Fastr pieejams planšetdatoriem iPad, tomēr drīzā nākotnē to paredzēts izstrādāt arī iPhone.

Fastr risinājumā ātrākai grāmatu un tekstu lasīšanai izmantota pieeja, kas izstrādāta pirms desmit gadiem un bija domāta telefoniem – RSVP (rapid serial visual presentation). Tā tekstu parāda pa dažiem vārdiem, ātri mainot to kā attēlus, un tai ir divi pielietojumi – tā ļauj lasīt ātrāk, kā arī ļauj lasīt normālā ātrumā cilvēkiem, kam ir disleksija. «Šādā veidā parādīts teksts ir kā hibrīds starp lasīšanu un televīzijas skatīšanos,» iepriekš intervijā DB stāstīja E. Loginovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 15 līdz 17. aprīlim Latvijas Universitātes jaunajā Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā notiks Garage48 HealthTech

«Gribam sapulcināt jaunus speciālistus no dažādām sfērām – medicīnas, datorzinātnēm, inženierzinātnēm, biznesa un dizaina, lai viņi sāktu strādāt pie projektiem veselības tehnoloģiju jomā. Šis ir pirmais šāda veida pasākums Baltijā, kas veltīts tieši veselības tehnoloģijām,» saka Emīls Sjundjukovs, viens no Garage48 HealthTech organizatoriem, kā arī komūnas HealthHackers izveidotājs. Garage48 ir pasākumu sērija, kur satiekas dažādi speciālisti un 48 stundu laikā cenšas savas idejas pārvērst darbojošos prototipos.

Paredzēts, ka pasākumā piedalīsies 150 cilvēki no vairākām valstīm. Šobrīd pietiekušies jau vairāk nekā 80 no Latvijas, Igaunijas, Ukrainas, Baltkrievijas. «Arī mentori būs no dažādām valstīm,» saka E. Sjundjukovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izveidota noziegumu karte internetā

Dienas Bizness, 27.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā biznesa ideju apmaiņas un izstrādes pasākuma "Garage48" laikā izveidota jauna aplikācija - noziegumu karte internetā.

Interneta vietnē www.NoziegumuKarte.lv iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par noziegumiem, pievienojot noziegumu laiku, aprakstu, kā arī precīzas koordinātes kartē. Šādi brīdinot apkaimes iedzīvotājus. Projekta rezultātā tiek iegūta iedzīvotāju veidota unikāla karte, kurā fiksēti notikušie noziegumi.

Projekta autori cer veicināt iedzīvotāju iesaisti noziedzības apkarošanā, īpašu uzmanību pievēršot sīkiem noziegumiem, piemēram, velo zādzībām, par kurām bieži netiek ziņots policijā. Aplikācija ir pieejama arī sociālajā tīklā Draugiem.lv - www.draugiem.lv/noziegumukarte.

Līdzīgi projekti pastāv lielākajās pilsētās, piemēram, Londonā, Ņujorkā, Sanfrncisko, Osakā, un citur.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā biznesa ideju apmaiņas un izstrādes pasākuma Garage 48 laikā izveidotā Noziegumukarte.lv nav kļuvusi populāra, jo cilvēki neizrādīja pietiekošu interesi par šo projektu, Db.lv pastāstīja porojekta idejas autors Artis Āre.

No sākuma bija interese gan no preses, gan arī no sabiedrības puses, kas vēlāk noplaka, skaidro A. Āre. Turpmāku attīstību A. Āre projektam neplāno.

Db.lv jau vēstīja, ka martā starptautiskā biznesa ideju apmaiņas un izstrādes pasākuma Garage48 laikā tika izveidota aplikācija - noziegumu karte internetā.

Projekta autori cerēja veicināt iedzīvotāju iesaisti noziedzības apkarošanā, īpašu uzmanību pievēršot sīkiem noziegumiem, piemēram, velo zādzībām, par kurām bieži netiek ziņots policijā.

Līdzīgi projekti pastāv lielākajās pilsētās, piemēram, Londonā, Ņujorkā, Sanfrncisko, Osakā, un citur. Projekts ir tapis aptuveni 20 stundu laikā Garage48 ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) 5.augustā Mežaparka Lielajā estrādē atklāja pieteikšanos inovatīvo biznesa ideju konkursam “Ideju kauss 2021”.

“Ik gadu redzam, kā konkursa laureāti no biznesa idejas nonāk līdz dzīvotspējīgam biznesam un pilnvērtīgam produktam. Šogad esam palielinājuši gan balvu fondu, gan finālistu skaitu, lai no pandēmijas posma izietu vēl spēcīgāki. Turklāt pētījumā par uzņēmējdarbības uzsākšanu secinājām, ka aptuveni katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam savs bizness ir sapnis, kamēr nerealizēta biznesa ideja kopumā – 39% cilvēku,” akcentē LIAA Tehnoloģiju departamenta direktore Lauma Muižniece.

LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursu “Ideju kauss”, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem ir aicināts piedalīties, organizē 13. reizi. Ņemot vērā šī gada konkursa konceptu “Domā skaļi!”, par atklāšanas pasākuma norises vietu simboliski tika izvēlēta Mežaparka Lielā estrāde, iedrošinot sabiedrību aktīvi ģenerēt savas biznesa idejas un izteikt tās skaļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Classnote radītāji tradicionālo pierakstu kladi vēlas aizstāt ar digitālu rīku planšetdatorā

Aplikācija Classnote sola ātrāku un ērtāku pierakstu veikšanu planšetdatorā. «Tā ļauj ne tikai pierakstīt tekstu, bet arī veidot tehniskos zīmējumus, vēlāk pievienosim arī iespēju ērti pierakstīt vienādojumus – tas, kas studentiem un skolēniem ir vajadzīgs,» stāsta Mārtiņš Bratuškins, pierakstu veikšanas aplikācijas Classnote idejas autors.

Classnote mērķauditorija ir studenti un skolēni. Ar laiku paredzēts šo produktu piedāvāt arī korporatīvajiem klientiem, kas to varētu izmantot sapulcēs.

Pierakstu rīks ir gandrīz gatavs, bet vēl nav publiski pieejams. «Komanda strādā, lai maksimāli ātri to piedāvātu tirgū,» viņš sola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Garage48 projekta konkursā uzvar «mākslinieciska» lietojumprogramma un lietotne autobraucējiem

Gunta Kursiša, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Garage48 pasākumā, kurā pulcējās tehnoloģiju risinājumu ideju autori, noskaidrota labākā Android lietojumprogramma, kurā izmantots planšetdatora irbulis, kā arī lietotne, kura ir visvairāk noderīga ikdienā.

Pasākumā Garage48 par ikdienā visnoderīgāko lietojumprogrammu tika atzīta DriveWiz. Tās ideja ir palīdzēt plānot, piemēram, ģimenes locekļu, draugu vai kolēģu uzņemšanu automašīnā ceļā no darba uz mājām vai citos maršrutos. DriveWiz paredzēta Android un iOS ierīcēm. To lietojot, vispirms ir jāizvēlas starta atrašanās vieta un galamērķis, cilvēki, ar kuriem kopā šis ceļš tiks veikts, kā arī laiks, kad brauciens notiks. Rezultātā lietojumprogramma aprēķinās labāko maršruta variantu. Pašlaik DriveWiz ir izstrādes stadijā un, lai to iegādātos, kad lietojumprogramma būs gatava, DriveWiz mājas lapā var atstāt savu e-pastu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembra sākumā Igaunijā, Tartu notikušājā kosmosa hakatonā «Garage48 SpaceTech» Latvijas komanda izcīnija pirmo vietu, kad 48 stundu laikā tika radīts stratosfēras balona komplekts ar nosaukumu «iDO Baloon», informē komandas pārstāvis Jānis Ķirpītis.

Izstrādātais stratosfēras balona komplekts ir paredzēts skolām, ģimenēm un zinātnes muzejiem. Tas ir «DIY - do it yourself» jeb dari pats komplekts, kas sniegs iespēju jebkuram cilvēkam salikt un palaist debesīs balonu, un ar tā zondē esošās elektronikas palīdzību veikt nelielus izzinošus eksperimentus.

Ar šo ideju Latvijas komanda risina sabiedrības pieaugošo interesi par kosmosu un vēlmi pašiem kaut ko izdarīt, piemēram, palaist debesīs balonus un kosmiskās zondes.

Pēc uzvaras igauņu ekspertu komanda palīdzēs latviešiem sagatavaties Eiropas Kosmosa Aģentūras Bizesa Inkubācijas Centra akselerācijas programmai. Idejas autors un ZINOO vadītājs Pauls Irbins uzsver, ka «Igaunija ir ļoti labs piemērs kā maza valsts var veicināt pasaules līmeņa kosmosa tehnoloģiju attīstību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontakti, sākuma kapitāls, atgriezeniskā saite no jomas ekspertiem, ideja un ģeniāls izpildījums, tai skaitā ērta lietojamība un nedaudz veiksmes – pamata priekšnosacījumi, lai no startup projekta varētu izcelt milzu naudu , piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijā jaunu un perspektīvu informācijas tehnoloģiju iesācējuzņēmumu (startup) kultūra virmo jau vairākus gadus. Savā ziņā to jaunā līmenī pacēla šāda tipa uzņēmumu kopā strādāšanas vietas TechHub Riga izveide un dažādu pasākumu rīkošana, kas ļauj dzimt jaunām idejām un palīdz uz sevi paskatīties no malas, kas reizēm nozīmē piezemēt savas ambīcijas. Baltijas mērogā ar panākumiem startup jomā iepriekš tika pieminēta Igaunija, kur lielu pienesumu deva Skype darbinieku šajā vidē ieguldītās investīcijas, pieredze un laiks. Taču arī Latvijā ir pirmie veiksmes pumpuri.

Lai gan lielākā daļa no start-up projektiem nebūs veiksmīga, tomēr pāris var arī nākotnē izsisties miljonāru saulītē, un kā pamata priekšnosacījumi ir atzīmējami kontakti, sākuma kapitāls, atgriezeniskā saite no jomas ekspertiem, ideja un ģeniāls izpildījums, arī ērta lietojamība un nedaudz veiksmes. Pagājušajā nedēļas nogalē notika videospēļu prototipēšanas sacensības Garage48 Gamedev, kur divu dienu laikā idejas tika pārvērstas strādājošos prototipos. Dienas Biznesam kā vienīgajam medijam bija iespēja ielūkoties šajā procesā no idejas dzimšanas līdz realizēšanai. Garage48 Gamedev bija pirmais šī koncepta pasākums, kas veltīts konkrētai tēmai – spēļu izstrādei. Pasākumā piedalījās 94 cilvēki, prezentēja 26 idejas un no tām tika atlasītas 14, kuras divu dienu laikā pārvērtās prototipos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan nereti jaunuzņēmumi un lielās kompānijas tiek pretnostatītas, veiksmīgākie startup reiz kļūst par lielām korporācijām; abas puses var viena no otras mācīties

Iepriekš strādājis startup uzņēmumos, Lattelecom korporatīvās attīstības dienesta direktors Krists Avots cenšas organizācijā ienest jaunas vēsmas, mainīt organizāciju un izstrādāt jaunus produktus. Vairāk par motivāciju pāriet no jaunuzņēmuma uz Lattelecom, lielu organizāciju izaicinājumiem un kļūdu atzīšanu viņš stāsta intervijā DB.

Kā vērtē Latvijas startup vidi?

Mēs joprojām varētu būtu skaļāki par sevi. Kaimiņvalstis uz to ir naskākas. Mums ir virkne veiksmes stāstu, par kuriem esam pārstājuši runāt. Ir pāris Latvijas jaunuzņēmumu, kas ir nopietni vai apvienojušies ar lielākiem uzņēmumiem, un tad, kad viņus pārdod, par to ir raksts presē un ar to viss arī beidzas. Patiesībā tur daudz kas turpina notikt. Piemēram, no produkta puses mani fascinē, ko taisa Fullcontact komanda, kas apvienojās ar Cobook. Latvijā viņiem ir gana liels birojs, viņi dara tehnoloģiski fantastiskas lietas. Arī mani bijušie kolēģi Infogr.am pēc apvienošanās ar Prezi tagad dara vēl vairāk un vēl labākas lietas ne tikai ar Infogr.am produktu, bet arī attīsta Prezi. Tas viss turpinās, nes Latvijas ekonomikai milzīgu pienesumu. Pārskatāmā nākotnē startēs akselerācijas fondi, kas atvērs reālu finansiālu un zināšanu piešprici agrīnas un sēklas stadijas jaunuzņēmumiem. Tagad nevajadzētu būt problēmām ar finansējuma pieejamību. Arī pēdējais Garage48 pasākums bija pārpildīts, mums bija jāaizver reģistrācija, jo telpās gluži fiziski vairāk nebija vietas. Tas nozīmē, ka interese ir un kļūst tikai lielāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Biznesa ideju lielā iespēja

Jānis Goldbergs, 09.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 8. septembrim ikvienam ir iespēja savu biznesa ideju pieteikt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā inovatīvo biznesa ideju konkursā Ideju kauss 2019.

Biznesa ideju konkurss Ideju kauss notiek jau 11. gadu, un pirmajā pastāvēšanas desmitgadē tas palīdzējis daudziem savas ieceres realizēt dzīvē un uzsākt veiksmīgu biznesu. Pērn konkursā pieteica 160 idejas un 79 autoru komandām bija iespēja soli pa solim apgūt biznesa pamatus, bet 12 no tām iekļuva finālā, lai cīnītos par trīs galvenajām naudas balvām. Tiek prognozēts, ka arī šogad interese par konkursu būs liela, jo papildus tajā 25 labas idejas ar 2000 eiro lielu naudas balvu atbalsta Rīgas dome.

Konkursa kārtība

Dalībai LIAA organizētajā konkursā nav nekādu ierobežojumu, līdz ar to visi, kuriem idejas ir, var piedalīties.

«Reti izdodas izveidot ilglaicīgu un ilgtspējīgu pasākumu, bet Ideju kauss sevi ir pierādījis. Šobrīd ir izsludināta pieteikšanās Ideju kausam, kas norisināsies līdz 8. septembrim. Konkurss tiek organizēts kā sacensība, bet vienlaikus tās ir arī vērtīgas apmācības, kuru beigās tiek noteikti uzvarētāji. Grūti ir pateikt, kas ir nozīmīgāks – apmācības vai tas, ka beigās tiek noteikti trīs labākie, kas saņem naudas balvas. Jebkurā gadījumā gan mentori, gan eksperti, kuri piedalās apmācību programmās, ir augstākās raudzes. Ieteikumi un pamācības ir nozīmīgas un tiek novērtētas. Tās ir unikālas zināšanas. Kopskaitā visā apmācību posmā būs seši vebināri. Tas ir unikāls piedāvājums konkursantiem piedalīties apmācībās gan uz vietas, gan attālināti,» konkursa atklāšanā konceptuālajā mākslas telpā Berga Bazārā informēja LIAA Tehnoloģiju direktors Edgars Babris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja, ņemot vērā valsts iedzīvotāju skaitu, vajadzētu veidot statistiku par procentuāli visvairāk apmeklētajiem pasākumiem Garage, kas pulcē jaunos un darbu nesen sākušos uzņēmējus, tad Igaunija būtu šāda saraksta pirmajā vietā,» raksta The Wall Street Journal.

«Es biju patīkami pārsteigts par to, cik daudz jauno uzņēmumu un biznesa ideju pasākumā prezentētas, turklāt interesanti ir tas, ka lielākā daļa uzņēmumu mērķauditorija ir nevis vietējais, bet pasaules tirgus,» raksta WSJ žurnālists Bens Rūnijs (Ben Rooney), kas WSJ Eiropas tūres ietvaros jau ir apmeklējis jauno uzņēmuma tikšanās pasākumus Stokholmā, Amsterdamā, Parīzē, Stambulā un Telavivā. Par to, ka Igaunijas jaunie uzņēmēji vēlas savas biznesa idejas prezentēt pasaules nevis vietējā tirgū, liecina tas, ka visu sešu uzņēmumu, kurus laikraksts uzskatīja par interesantākajiem, mājas lapu adreses ir angļu valodā, tāpat nevienai no šo uzņēmumu interneta vietnēm netiek izmantots Igaunijas .ee domēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bez maksas mācīs, kā izveidot veiksmīgu start-up

Gunta Kursiša, 24.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) rīkos bezmaksas semināru «Kā izveidot veiksmīgu start-up».

Seminārs norisināsies Eiropas Biznesa atbalsta tīkl (EEN) projekta ietvaros, un tā mērķis ir informēt Latvijas uzņēmējus, informācijas tehnoloģiju, mārketinga un biznesa speciālistus un ideju autorus par to, kā savu ideju veiksmīgi pārvēst biznesa projektā un kā atrast mentoru jeb skolotāju. Tāpat tiks sniegtas zināšanas, kā sameklēt sadarbības partnerus un kur satikt līdzīgi domājošus cilvēku, kā arī - kā ieinteresēt investorus biznesa idejas atbalstam, informē LIAA pārstāvji.

Semināra lektori būs Igaunijas iesācējuzņēmumu vides popularizētājs un start-up pasākumu sērijas Garage48 un sadarbības centra Garage48 HUB līdzdibinātājs un mentors Ragnars Sass, žurnāla The Kernel redaktors, starptautiskā start-up inkubatora Tetuan Valley dibinātājs un vairāku iesācējuzņēmumu, piemēram, Igaunijas Wise Guys, Polijas Gamma Rebels dibinātājs un start-up aktīvists Alehandro Barrera. Tāpat pasākumā kā lektors uzstāsies Artūrs Zandersons, kas dibinājis SIA CleanStart un patlaban darbojas ASV Silīcija ielejas uzņēmumā Cleantech Open, kā arī Uldis Leiters – iesācējuzņēmuma Infogr.am idejas autors un realizētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai dažas dienas - līdz 8.septembrim - var pieteikties ideju konkursam Ideju kauss 2019, kas ir lieliska iespēja topošajiem uzņēmējiem iegūt vērtīgus ekspertu padomus un kontaktus savas biznesa idejas pilnveidošanai, kā arī piesaistīt starta kapitālu uzņēmējdarbības sākšanai.

«Ideju kauss» jau 11 gadus sniedz iespēju saņemt finansējumu, lai īstenotu savas biznesa idejas gan Latvijas, gan pasaules mērogā. Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) nodrošina 7000 eiro naudas balvu spožākās idejas autoram, bet otrās – 5000 eiro un trešās labākās idejas autori iegūs 3000 eiro. Savukārt 25 rīdzinieki varēs pretendēt uz Rīgas Domes grantu – katrs 2000 eiro vērtībā.

Konkursam var pieteikties, aizpildot anketu vietnē idejukauss.lv un nosūtot to uz e-pasta adresi [email protected]. Konkursā var piedalīties ikviens, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu un ir gatavs uzsākt uzņēmējdarbību, īstenojot savu biznesa ideju Latvijas vai pasaules mērogā. Īpaši aicinātas pieteikties ideju konkursam tiek autoru komandas, jo jebkura veiksmes stāsta pamatā ir komandas darbs.

Komentāri

Pievienot komentāru