Enerģētika

Gāzes cenu kāpuma ietekmē pieaug interese par bioapkuri

Db.lv, 13.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji pieaugot gāzes cenām, pēdējo mēnešu laikā palielinājusies publiskā sektora un ražotāju interese par bioapkuri, norāda modulāro katlumāju ražotāja SIA "Steel Pro" valdes loceklis Sandis Gromovs.

Gāzes cenu kāpums viņa vadītajam uzņēmumam nāk par labu, jo uzņēmēji saprot situāciju, un visiem vēl svaigi atmiņā ir 2008.gada cenu kāpums. Septembrī vien uzņēmums strādājis pie četru lieljaudas modulāro katlu māju izveides.

Ja cenas nesabremzēsies, pāreja uz alternatīvu biomasas apkuri būs neizbēgama, uzskata S.Gromovs.

Viņš norada, ka šķelda ir viens no energoresursiem, kas ļauj samazināt ogļskābās gāzes (CO2) izmešus, ko Eiropā uzņemtais zaļais kurss paredz kā prioritāti: "CO2 izmešu daudzums šķeldai, salīdzinot ar gāzi, ir divas līdz trīs reizes zemāks. Taupot līdzekļus, taupīsim arī planētu".

Uzņēmums to saredz kā iespēju attīstīties Eiropā, jo dažu mēnešu laikā spēj saražot pārvietojamas lieljaudas katlumājas, ko var savienot jau ar esošu gāzes apkures sistēmu.

Vācijas "Gaspool" biržā dabasgāzes cena šā gada oktobrī sasniedza 63,66 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 5,6 reizēm vairāk nekā šajā periodā 2020.gadā. Dabasgāzes nākotnes darījumu cenas TTF biržā oktobra sākumā sasniedza jaunu rekordu, pārsniedzot 100 eiro ar MWh. Patlaban gan tās sākušas samazināties.

Balstoties uz esošām dabasgāzes tirgus tendencēm un prognozēm, dabasgāzes cena tirgū varētu mazināties 2022. gada pavasarī, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Uzņēmums "Steel Pro" reģistrēts 2018.gadā, un tā pamatkapitāls ir 15 000 eiro. Pērn "Steel Pro" strādāja ar 2,94 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 18% vairāk nekā 2019.gadā, un nopelnīja 27 340 eiro. Uzņēmuma īpašnieki pastarpināti ir Jurijs Adamovičs un Gromovs.

Komentāri

Pievienot komentāru