Lauksaimniecība

Getliņu jēru projektā ieguldīti 10 tūkstoši

Sandra Dieziņa, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Atkritumu poligona Getliņi jēru projektā ieguldītās investīcijas ir aptuveni 10 tūkstoši latu.

Investīcijas veido jēru iegāde, elektriskā gana iegāde teritorijas aprīkošanai, video kameru un sistēmas izveide ganāmpulka apsargāšanai, piebraucamo ceļu ierīkošana, kā arī dzīvnieku patvertnes būvniecība, informē uzņēmuma pārstāve Linda Vītola – Barānova.

Poligonam šis projekts esot nozīmīgs solis eko-saimniecības virzienā. Jau ziņots, ka turpmāk poligona neaktīvās teritorijas apsaimniekos 100 jēru ganāmpulks, kas, ēdot zāli, uzturēs šīs teritorijas sakārtotas. Jēru ganāmpulka uzturēšanās poligona teritorijās kā ganībās, esot reti izplatīta, bet pārbaudīta pieredze Eiropas poligonos un to īsteno tādas valstis kā Holande un Zviedrija.

Lēmums par ganāmpulka iegādi tika pieņemts pēc konsultācijām ar dzīvnieku ekspertiem, Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī augsnes analīžu un rūpīgas situācijas izvērtēšanas. Jau ziņots, ka šogad Getliņi sāks jaunu projektu - elektroenerģijas ražošanas procesā radītā siltuma izmantošana tomātu audzēšanā poligona teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkritumu apsaimniekošanas poligonā Getliņi trešo ganību sezonu atklājis jēru ganāmpulks.

60 Latvijas tumšgalvu aitu ganāmpulks tiek nomāts no zemnieku saimniecības Jelgavas rajonā. Rudenī, noslēdzoties sezonai, jēri atgriezīsies saimniecībā.

Ganību sezonas laikā ganāmpulks apsaimniekos 20 ha neaktīvās poligona teritorijas rekultivētā atkritumu kalnā. Aitas darbojas kā bioloģiskās pļaujmašīnas, kas, ēdot zāli, uzturēs šīs teritorijas vizuāli skaistas un sakārtotas, norāda Getliņi. Poligona apsaimniekotāji taupīšot videi svarīgos elektroenerģijas resursus un citus resursus, kas bez jēru palīdzības būtu nepieciešami, lai regulāri pļautu un uzturētu teritoriju kārtībā.

Getliņi EKO jēriem tiek nodrošinātas dabiskas ganības, kurās netiek izmantoti minerālmēsli un pesticīdi. Dzīvniekiem draudzīgos apstākļus apstiprinot arī līdzšinējās veiktās analīzes, kas apliecinot, ka Getliņu zāle ir ievērojami tīrāka un nekaitīgāka dzīvnieku uzturam nekā zāle ganībās netālu no satiksmes ceļiem. Par dzīvnieku drošību un labsajūtu rūpējoties kvalificēts zooinženieris, kā arī diennakts video uzraudzība.

Komentāri

Pievienot komentāru