Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas jaunuzņēmums ResQ Club savā tiesšaistes platformā jau palīdzējis «izglābt» pusotru miljonu ēdiena porciju

Katru mēnesi cilvēki izmanto ResQ Club, lai izglābtu desmitiem tūkstošu maltīšu no nonākšanas atkritumos. Uzņēmumam ir vairāk nekā tūkstoš partneru, kuri aktīvi piedāvā savu pārpalikušo ēdienu platformā, to vidū ir kafejnīcas, restorāni, pārtikas veikali. Tai ir pusmiljons reģistrēto lietotāju, no kuriem 25% ir veikuši pirkumus. Ideja par tiešsaistes platformu ēdienam, kas palicis pāri, nav ļoti jauna, un līdzīgas platformas Eiropā ir bijušas jau iepriekš. «Mūsu gadījumā tas sākās ar bufetēm – Somijā ir attīstīta pusdienu bufešu kultūra, un joprojām vairums pārpalikumu sabiedriskajā ēdināšanā nāk no tām. Mums tas bija dabisks sākumpunkts,» stāsta Sauli Bēms (Sauli Böhm), ResQ Club Oy vadītājs. Līdzīgas iniciatīvas šobrīd parādās daudzviet. «Es uzskatu, ka šajā jomā ir viegli ienākt, tāpēc redzam arvien vairāk vietējo spēlētāju. Manā skatījumā, tā ir laba lieta, jo cilvēki arvien vairāk tiek izglītoti par šo lietu un iespējamiem risinājumiem,» viņš saka. Ir arī tādi restorāni, kas gatavo ēdienu tikai no produktiem, kas kādam ir palikuši pāri. Arī šis virziens S. Bēmam šķiet atzīstams.

40 līdz 70% lētāk

«Kopumā klimata izmaiņas ir abstrakta lieta. Palīdz, ja to sadala mazākos gabaliņos. Pārtika ir viens no tiem, un pārtikas atkritumu samazināšana tiek piesaukta kā viena no lielākajām iespējām. Izlēmām risināt problēmu pārtikas piegādes ķēdē no pašām beigām, kur viss jau ir aizgājis nepareizi, izmantot kvalitatīvu ēdienu, nevis izmest to atkritumos,» saka S. Bēms. Uzņēmuma partneri – restorāni, kafejnīcas, veikali –, redzot to, ka ir pāri palikušas vairākas porcijas, šo informāciju publicē aplikācijā, kuras lietotāji tiek informēti par piedāvājumu. Pamatojoties uz to, kādam ēdienam cilvēks dod priekšroku vai kādi ir viņa diētas ierobežojumi, cilvēks saņem paziņojumus, ka konkrētajā restorānā ir pieejams šāds ēdiens, – viņš aplikācijā par to var samaksāt un aiziet pakaļ. Pārpalikušais ēdiens maksā 40 līdz 70% lētāk nekā tā regulārā cena. S. Bēms spriež, ka šādā platformā apvienojas gan iespēja ietaupīt naudu, gan glābt planētu. Pagaidām lietotāji visbiežāk aplikāciju izmanto vienu vai divas reizes mēnesī. Ir arī tādi, kas to lieto gandrīz katru dienu, bet tādu ir maz. «Esam novērojuši, ka apkaimēs, kur ir daudz piedāvājumu, ir arī lielāka aktivitāte no lietotāju puses,» saka S. Bēms. Uzņēmums strādā Somijā, Zviedrijā un arī Vācijā. Somija un Zviedrija ir tā lielākie tirgi. «Mūs interesē arī Baltija,» viņš piebilst.

«Manuprāt, somu uzņēmuma ideja ir izcila. Daudz kur Eiropā ir populāra vēl lietojama ēdiena izņemšana no atkritumu kastēm jeb dumpster diving. Varu saprast, ka šāda prakse ne visiem ir pieņemama, bet ēst restorānu ēdienu par puscenu ir patiešām lieliska iniciatīva,» saka Ulla Milbreta, Café M izveidotāja. Viņa ar vīru ir izveidojuši bezatkritumu kafejnīcu Café M, redzot to, pie kā noved cilvēku egoistiskais dzīvesveids, kas ir tendēts uz neapdomīgu patēriņu. Ar savu projektu viņi vēlas cilvēkiem parādīt, ka arī modernajā pasaulē ir iespējams pilnvērtīgi funkcionēt, neražojot atkritumus, vienlaicīgi nemazinot dzīves kvalitāti.

Visu rakstu lasiet 13. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 18. līdz 19. februārim Rīgā norisināsies hakatons "Future of Food", kurā dalībnieki meklēs un piedāvās jaunas idejas pārtikas nozarē.

Hakatona ietvaros divu dienu garumā dalībnieki izstrādās idejas četros virzienos: pārtikas atkritumi (food waste), plastmasas ierobežošana, jaunā pārtika (new food) un digitalizācija.

Idejas izstrādāt palīdzēs starptautiski mentori ar pieredzi pārtikas nozarē, uzņēmējdarbībā un tehnoloģiju vidē.

Starp apstiprinātajiem hakatona mentoriem ir Sauli Bohms (Sauli Böhm), pārtikas nozares jaunuzņēmuma "ResQ Club" vadītājs; Juhani Mikānens (Juhani Mykkänen), plaši pazīstamā servisa "Wolt" līdzdibinātājs; Šantele Engelena (Chantal Engelen), pārtikas nozares jaunuzņēmuma "Kromkommer" līdzdibinātāja, Sabīne de Vitte (Sabine de Witte), Nīderlandes jaunuzņēmumu asociācijas pārstāve un pieredzējusi eksperte mārketingā; Sandra van Kampena (Sandra van Kampen), pārtikas industrijas uzņēmuma "De Schaal van Kampen" dibinātāja, Anna Andersone, uzņēmēja un "Riga TechGirls" pārstāve. Hakatonu vadīs Kalums Kamerons (Calum Cameron), jaunuzņēmumu mentors.

Komentāri

Pievienot komentāru