Citas ziņas

Goba neizslēdz iespēju startēt politikā

Sandra Dieziņa, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Ilggadējais a/s Agrofirma Tērvete valdes priekšsēdētājs Modris Goba atstājis amatu un neizslēdz iespēju startēt politikā. M. Goba sarunā ar Db sacīja: «Nav izslēgts, ka es varētu startēt politikā, jo tagad tam būs vairāk laika.»

Viņš stāsta, ka savā dzīvē pieredzējis vairākas iespējas, kad varējis ienākt politikā. Pirmā iespēja – vēl agrākās Augstākās padomes laikā, kad no viena apgabala startējis vēlēšanās kopā ar Raitu Černaju, bet toreiz cilvēki neesot noticējuši un viņš nav ievēlēts. Taču M. Goba vadīja agrofirmu Tērvete un teic, ka savas ieceres politikā realizētu tāpat, kā vadot Tērveti, kas piedzīvojusi izaugsmi un nesusi labumu visai Latvijas tautsaimniecībai.

Otra reize bijusi tad, kad viņš ievēlēts 6. Saeimā, taču korupcijas novēršanas likuma dēļ nolika deputāta mandātu un turpināja vadīt agrofirmu, kas piedzīvojusi vērā ņemamu attīstību. Tagad M. Goba atzīst, ka varētu domāt par politiku, taču esot jāredz komanda, kur varētu iesaistīties. Viņš gan atzīst, ka «pagaidām, liekot roku uz sirds, neredzu tādu politisko spēku, kur varētu iesaistīties», taču, iespējams, ka līdz nākamajām vēlēšanām kas varētu mainīties.

M. Gobu neapmierina, ka politikā darbojas «īkšķa» princips, par kuru jābalso partijām, līdz ar to katram deputātam esot mazas iespējas ko ietekmēt. Tāpat viņam esot nepieņemama politisko spēku saistība ar oligarhiem. M. Goba uzskata, ka politiķiem pietrūkst stingrības neatkarīgu lēmumu pieņemšanā un tā ir «ietekme no tiem žņaugiem, kas Latvijai uzlikti iepriekšējo gadu cilvēku noslāņošanās dēļ, turklāt milzīgas oligarhu ietekmes un ārvalstu kapitāla ietekmes dēļ politiķi nevar būt brīvi lēmumu pieņemšanā».

Agrofirmu Tērvete M. Goba vadījis kopš 1990. gada. Turpmāk viņš darbosies kā uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Agrofirma Tērvete ieguldīs trīs milj. Ls piena lopkopības kompleksa izveidē

Gunta Kursiša, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudznozaru kompānija Agrofirma Tērvete plāno ieguldīt 3,035 miljonus latu piena lopkopības kompleksa izveidē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Agrofirma Tērvete paplašinās alus ražotni, kas ļaus palielināt jaudu divas reizes.

Paredzēts investēt vecā alus pagraba rekonstrukcijā un jaunas alus vārītavas izveidē, kā arī iekārtu iegādē un loģistikas paplašināšanā. «Alus ražošanā plānojam jaunu vārītavu, papildus jaudu alus pagraba izveidē un jaunu loģistiku – noliktavas, kā arī būtisku lietu - notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, lai mēs būtu videi draudzīgāki,» stāsta a/s Agrofirma Tērvete valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks. Investīcijas alus ražotnē paredzētas 3,5 miljonu latu apmērā. Sagaidāms, ka jauda pēc projekta pabeigšanas palielināsies divas reizes, kas balstīsies uz jauniem dabiski raudzētiem produktiem – kvasu, veselības dzērienu un citiem. Detalizētāku informāciju par jaunajiem produktiem D. Dominieks pagaidām neatklāj.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Tērvete turpina investīciju projektus

Sandra Dieziņa, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

5,3 miljonu vērtu komercķīlu a/s Swedbank reģistrējusi saistībā ar a/s Agrofirmas Tērvete investīciju projektiem.

Ķīlas devējs ir a/s Agrofirma Tērvete, bet ņēmējs – a/s Tērvetes AL. Agrofirmas valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks informē, ka ķīla saistīta ar vairākiem investīciju projektiem, kas pašlaik ir realizācijā.

A/s Tērvete AL jau sākusi jaunā alus pagraba izveidi. Pēc D. Dominieka paustā, 1973. gadā celtais alus pagrabs tiks modernizēts atbilstoši visām higiēnas prasībām. Vēlāk sekos jaunas noliktavas izveide un jaunu produktu ieviešana ražošanā. Kopumā trīs gadu laikā alus brūzī paredzēts ieguldīt aptuveni četrus miljonus latu. Jau ziņots, ka Tērvete AL nomās a/s Agrofirma Tērvete piederošās ražošanas ēkas un būves, kā arī veiks ieguldījumus pamatlīdzekļos, jaunās ražošanas iekārtās. «Tērvetes alus ražotnes modernizācija ir nepieciešama, lai veiksmīgi turpinātu alus ražošanas procesu nemainīgā kvalitātē, kā arī lai uzsāktu jaunu produktu ražošanu,» teikts kompānijas gada pārskatā. Modernizācijas procesā iecerēts uzlabot ražošanas mehānismus, ietaupot energoresursus un izejvielas, līdz ar to nodrošinot augstu konkurētspēju. Nākotnē a/s Tērvetes AL plāno ražot gan alu, gan arī jaunus produktus - kvasu un veselības dzērienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni pēc mēneša darbu varētu sākt Tērvete food saldējuma ražotne Druvā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

AS Agrofirma Tērvete īpašnieks Vitauts Paškausks sarunā ar DB pastāstīja, ka jūlija beigās vai augusta sākumā tiks sākta saldējuma ražošana, bet pagaidām vēl notiek iepirkumi un tiek iegādātas nepieciešamās iekārtas. «No Tērvetes piena ražosim saldējumu,» teica V. Paškausks. Viņš gan nevēlējās plašāk komentēt jautājumus, kas saistīti ar ieguldījumiem un ražotnes plāniem, sakot, ka tas vēl ir pāragri. Tiklīdz būsim ražotni palaiduši, stāstīsim plašāk, piebilda V. Paškausks.

Nonāca izsolē

Šā gada martā saldējuma ražotājas AS Druva food nekustamo īpašumu, kustamo mantu un ieķīlāto preču zīmi par gandrīz miljonu eiro iegādājies pērn reģistrētais uzņēmums Tērvete food, kura mērķis ir atsākt ražošanu, iepriekš pavēstīja Druva food maksātnespējas procesa administratore Daina Zaķe. Kā liecina Lursoft dati, Tērvete food ir reģistrēts pērn 2.novembrī Jelgavā un kompānijas apmaksātais pamatkapitāls ir 10 000 eiro. Uzņēmuma darbības veids ir holdingkompāniju darbība, tas pilnībā pieder Santai Paškauskai, bet valdes priekšsēdētājs ir alus ražotāja Tērvete AL padomes priekšsēdētājs Niks Paškausks. Agrofirma Tērvete ir lielākais lauksaimnieciskās produkcijas ražotājs, tostarp piena ražotājs. 2016. gadu Tērvete pabeidza ar 12,47 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, taču agrofirmas zaudējumi pērn pārsniedza vienu miljonu eiro, kas, visticamāk, saistīts ar zemo piena iepirkuma cenu. Pagājušā gada vadības ziņojums Lursoft vēl nav publiskots. Tērvete food šogad martā izsolē ar vienu soli iegādājies Druva food mantas kopību. Ja tiesa apstiprinās izsoles aktu, kompānija samaksās solīto naudu un izpildīsies visi likumā noteiktie nosacījumi, lai Tērvete food kļūtu par Druva food kustamās mantas īpašnieci, iepriekš vēstīja LETA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tērvetes alus ražotājam pērn 1,5 miljonu latu peļņa

Gunta Kursiša, 30.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudznozaru uzņēmums a/s Agrofirma Tērvete, kas ražo arī Tērvetes alu, 2012. gadā nopelnīja par 23% vairāk nekā iepriekšējā gadā – 1,59 miljonus latu, liecina informācija Lursoft.

Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā audzis par 6%, sasniedzot 7,49 miljonus latu.

Aizvadītajā gadā ieņēmumus no saimnieciskās darbības galvenokārt veidojusi alus, piena un graudu realizācija, kā arī ieņēmumi no mazumtirdzniecības, norādījusi uzņēmuma vadība. 2012. gadā a/s Agrofirma Tērvete realizējusi 5,4 tūkst. tonnu piena 1,1 milj. Ls apmērā, kā arī alu 4,4 milj. Ls vērtībā. Ieņēmumi no mazumtirdzniecības pērn veidoja 0,8 milj. Ls. Salīdzinot ar 2011.gadu, pērn apgrozījums alus ražošanas nozarē audzis par 13%.

Šogad a/s Agrofirma Tērvete uzņēmuma attīstībā plāno ieguldīt 8,5 milj. Ls.

A/s Agrofirma Tērvete darbības pamatvirzieni ir augkopība, piena ieguve un realizācija, alus ražošana un realizācija, kā arī mazumtirdzniecība un sabiedriskā ēdināšana. Uzņēmums reģistrēts 1992. gadā, Tērvetes pagasta «Tišās». Tā pamatkapitāls veido 1,11 miljonus latu. 2012. gadā uzņēmumā strādāja vidēji 195 darbinieki, savukārt valdes priekšsēdētāja amatā darbojas Dainis Domnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Agrofirmas Tērvete attīstībā šogad plānots investēt 10 miljonus eiro

LETA, 24.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Agrofirma "Tērvete"" attīstībā šogad plānots investēt 10 miljonus eiro, sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka projektos, kas šobrīd ir projektēšanas stadijā un kuru realizācija plānota 2024.-2025.gadā, investīcijas veidos 5,5 miljonus eiro.

Dominieks sacīja, ka uzņēmumā šogad plāno uzstādīt biometāna un sašķidrinātā biometāna (LNG) ražošanas iekārtu ar jaudu 800 kubikmetru stundā biogāzes attīrīšanai, saules parku ar jaudu trīs megavati stundā, kā arī izveidot uzņēmuma iekšējās elektroenerģijas sadales tīklu pašpatēriņa nodrošināšanai.

Tāpat plānots optimizēt sējumu platību atbilstoši uzņēmumā ražoto produktu klāstam.

Dominieks norādīja, ka šogad tiks projektēta arī digestāta pārstrādes līnija ar jaudu 140 000 tonnu gadā un CO2 pārtikas kvalitātes gāzes ražošanas līnija ar jaudu 7000 tonnu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena lopkopības uzņēmuma SIA «Agrofirma «Turība»» neto apgrozījums pagājušajā gadā pieaudzis 2,6 reizes, salīdzinot ar 2017.gadu, un bija 3,481 miljons eiro, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma peļņa gan samazinājusies - tā pērn pēc nodokļu nomaksas bija 103,8 tūkstoši eiro, kas bija par 17,1% mazāk nekā 2017.gadā.

SIA «Agrofirma «Turība»» vadības ziņojumā norādīts, ka uzņēmuma apgrozījums pieaudzis, jo 2018.gada sākumā tam tikai pievienots uzņēmums SIA «Sēļi», kas nodarbojas ar cūkgaļas ražošanu, sivēnu audzēšanu un piena ražošanu. Abu uzņēmumu lielākais dalībnieks ir AS «Preiļu siers", un reorganizācija tika veikta lai atvieglotu abu sabiedrību darbību un vienkāršotu to organizatorisko struktūru.

SIA «Agrofirma «Turība»» nodarbojas ar piena lopkopību un lauksaimniecības primārās produkcijas ražošanu. Uzņēmuma lielākajam dalībniekam AS «Preiļu siers» pieder 95,87% SIA «Agrofirma «Turība» pamatkapitāla daļu, pārējās kapitāldaļas pieder vairākām privātpersonām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrofirma Tērvete jūnija sākumā atklās miljoniem latu vērto lopkopības kompleksu un biogāzes ražotni.

Tā ir daļa no daudzmiljonu projekta, ko agrofirma pilnībā plāno pabeigt nākamgad. Kopējās Agrofirmā Tērvete investīcijas – 18 miljoni Ls, ko uzņēmums paredzējis ieguldīt trīs gadu laikā.

Uzņēmuma vadība lēš, ka investīcijas dos atdevi jau tuvākajos gados – divu trīs gadu laikā apgrozījumu paredzēts dubultot.

Jaunajā lopkopības kompleksā investīciju apjoms ir deviņi miljoni latu, biogāzes ražotnē – pieci miljoni latu, bet vēl aptuveni četri miljoni latu būs ieguldīti alus ražotnē.

Tērvetes sadarbības partneris ir Swedbank, ar kura palīdzību vērienīgais projekts tiek īstenots, bet celtniecības darbus veica SIA PMG. «Tās ir investīcijas ilgtermiņā, radot jaunas darbavietas laikā, kad cilvēki pamet Latviju. Varam jaunām ģimenēm piedāvāt ilgtermiņa perspektīvu, jo te ir laba infrastruktūra,» stāsta agrofirmas valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks. Pēc projekta pabeigšanas darbavietu skaits pieaugs par 20, savukārt ražošana Tērvetē būs maksimāli efektivizēta, no viena apsaimniekojamā hektāra iegūstot maksimālo atdevi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelabvēlīgā situācija piena tirgū nav ietekmējusi AS Agrofirma Tērvete mērķtiecību ganāmpulka palielināšanā, šogad klāt nākušas 300, bet nākamajā gadā – vēl 600 slaucamas govis, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Šis gads AS Agrofirma Tērvete ir bijis visnotaļ veiksmīgs, plānots par 10% procentiem palielināt apgrozījumu, sasniedzot 13 miljonus eiro. Uzņēmuma pamatdarbība ir lauksaimniecība un piena lopkopība, tāpat tas nodarbojas ar zirgkopību un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Alus zīmols Tērvetes alus ir nodots saistītajam uzņēmumam, sadarbības partnerim AS Tērvetes AL, kas attīsta alus biznesu un ir sācis arī kvasa ražošanu.

2016. gadā Tērvetes darbību nelabvēlīgi ir ietekmējusi būtiskā svaigpiena un elektroenerģijas iepirkuma cenu samazināšanās. AS Agrofirma Tērvete valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks stāsta, ka piena iepirkuma cenas šī gada astoņos mēnešos noslīdēja līdz 190 eiro par vienu tonnu, savukārt gada sākumā piens tika iepirkts par 230 eiro tonnā. «Šobrīd piena cena ir pieaugusi un tai ir tendence palielināties, kas vieš zināmas cerības, taču paļauties uz cenas pieaugumu nākotnē diemžēl nevar,» atzīst D. Dominieks. Tā kā pēdējos gados ir samazinājusies koģenerācijā no bioloģiskajiem atkritumiem iegūtās elektroeneģijas cena, kas ir piesaistīta dabasgāzes cenai, agrofirmas biogāzes ražotne strādā ar zaudējumiem. 2013. gadā, kad tika atvērta biogāzes ražotne, viena megavatstunda elektroenerģijas maksāja 177 eiro, bet šobrīd tās cena ir samazinājusies līdz 111 eiro, informē D. Dominieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Tērvete turpina palielināt apgrozījumu

Sandra Dieziņa, 20.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Agrofirma Tērvete pagājušo gadu pabeidza ar 7,1 miljonu latu apgrozījumu, kas ir lielāks, nekā gadu iepriekš, kad uzņēmums strādāja ar 6,60 miljonu Ls apgrozījumu.

Savukārt kompānijas peļņa pērn bija aptuveni 1,4 miljoni latu, kas ir iepriekšējā gada līmenī. Agrofirmas Tērvete valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks pastāstīja, ka gads bijis stabils, bez lielām svārstībām. Šogad apgrozījumu un peļņu Tērvete plāno aptuveni pagājušā gada līmenī. Agrofirma nodarbojas ar piena un alus ražošanu, kā arī graudkopību, zirgkopību un tirdzniecību un sniedz ēdināšanas pakalpojumus.

Db veidotajā lielāko lauksaimnieciskās produkcijas ražotāja TOP 100, Agrofirma Tērvete pēc 2010. gada apgrozījuma ierindojās 1. vietā, aiz sevis atstājot a/s Jēkabpils labība un SIA Sabiedrība Mārupe. 2010. gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, uzņēmums apgrozījumu palielinājis par 13 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Noslēdz otru iepirkumu konkursu Tērvetes alus brūža paplašināšanai

Gunta Kursiša, 01.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn vasarā dibinātā a/s Tērvetes AL, kas specializēsies alus darīšanā, noslēgusi otru iepirkumu konkursu vairāk nekā trīs milj. eiro apmērā, lai īstenotu alus brūvēšanas biznesa paplašināšanas plānus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zelta Druvas apgrozījums audzis par 16%

Žanete Hāka, 17.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības uzņēmuma SIA Agrofirma Zelta Druva apgrozījums pērn sasniedzis 3,512 miljonus latu, kas salīdzinājumā ar 2011.gadu ir par 16,23% vairāk, liecina Lursoft dati.

2,27 miljonus latu no uzņēmuma kopējā neto apgrozījuma sastādījuši ieņēmumi no svaigpiena realizācijas Latvijā, otrs lielākais ieņēmumu avots bijis kviešu realizācija (627,5 tūkstoši latu), bet spēkbarības maisījuma realizācija bijusi 199,37 tūkstoši latu.

Augstais apgrozījums uzņēmumam ļāvis arī ierindoties starp Dobeles novada lielākajiem uzņēmumiem. Vēl ievērojamāk nekā apgrozījums aizvadītajā gadā pieaugusi lauksaimniecības uzņēmuma peļņa, kura palielinājusies no 60,45 tūkstošiem latu 2011.gadā līdz 298,7 tūkstošiem latu pērn.

Pagājušais gads bijis raksturīgs ar labām graudu un augkopības kultūru ražām, bet grūtībām novākšanā un realizācijā, ko radīja paaugstinātais mitrums, norāda uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena lopkopības uzņēmums SIA «Agrofirma «Turība»» reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 1,707 miljoni eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Uzņēmums par labu «OP Corporate Bank plc» ieķīlājis dažādus fermā izmantojamus pamatlīdzekļus, piemēram, vārtus, nožogojumus, spirālkompresoru, apgaismojumu u.c.

Komercķīla reģistrēta 27. augustā, un tā ir otrā uzņēmumam aktuālā komercķīla.

SIA «Agrofirma «Turība»» nodarbojas ar piena lopkopību un lauksaimniecības primārās produkcijas ražošanu. Uzņēmuma lielākajam dalībniekam AS «Preiļu siers» pieder 95,87% SIA «Agrofirma «Turība» pamatkapitāla daļu, pārējās kapitāldaļas pieder vairākām privātpersonām.

SIA «Agrofirma «Turība»» apgrozījums 2018. gadā bija 3,481 miljons eiro, bet uzņēmuma peļņa bija 103,8 tūkstoši eiro. Tas nodarbināja 92 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc lauksaimniecības uzņēmuma A/S “Agrofirma Tērvete” pasūtījuma viens no vadošajiem elektrovairumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā “Baltijas Elektro Sabiedrība” SIA veic saules parka būvniecību Dobeles novada Tērvetē. Plānots, ka saules parks tiks nodots ekspluatācijā šī gada septembrī.

“Agrofirma Tērvete” valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks informē, ka saules parkā saražotā enerģija tiks izmantota gan uzņēmuma ražotnes vajadzībām, gan arī pārdošanai kopējā elektrības tīklā: "Elektroenerģijas un pārējo energoresursu ražošanas kompleksa darbība 2023.gadā ir pārejas posmā uz jauno darbības modeli, kurš pilnā apmērā funkcionēs 2024.gadā, palielinoties iespējai variēt ar energoresursu tirdzniecības, iegādes un pašpatēriņa funkcijām. Jau pērn uzņēmums paralēli lauksaimniecības produkcijai pārdevis 14,7 miljonus kilovatstundu elektrības, kā arī realizējis 11 660 megavatstundas siltuma. Līdz ar to jaunais saules parku projekts stiprinās uzņēmumu enerģētikas nišā".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atpūtas vieta "Glamping Tervete" Tērvetes pagastā, pie Indrānu ūdenskrituma paplašinās un pašreizējā namiņa rezervāciju kalendārs ir aizpildīts līdz pat rudenim.

"Šo tūrisma sezonu plānojam darbīgu, jo interese par namiņu ir pastāvīga. Rezervācijas uz šo sezonu sākām pieņemt jau decembra sākumā, un pašlaik mūsu mājaslapā ir redzams, ka kalendārs līdz pat rudenim ir pilns. Ja kāds datums atbrīvojas, piedāvājam interesentiem," stāsta "Glamping Tervete" radītāja Paula Cēsniece.

Db.lv jau rakstīja, ka Tērvetē kopš 2019.gada jūlija vidus darbību uzsācis "Glamping Tervete", kas saviem viesiem piedāvā nakšņošanu pie dabas.

Aprīļa mēnesis ir pirmais "Glamping Tervete" šīs sezonas mēnesis. Ņemot vērā esošo situāciju, vairāki viesi piesardzības nolūkos rezervācijas ir atteikuši. Šāds lēmums pilnībā ir saprotams, un atpūtas vietas saimnieki respektē šādu rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Tērvete koncentrēsies uz pienu un alu

Sandra Dieziņa, 14.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrolats Holding sastāvā ietilpstošais viens no lielākajiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem Latvijā a/s Agrofirma Tērvete turpmākos investīciju plānus galvenokārt saista ar piena lopkopības attīstību un alus ražošanas paplašināšanu.

Jau nākamgad iecerēts palielināt govju skaitu divas reizes, šobrīd kopējais liellopu skaits ir 1300 – tajā skaitā slaucamās govis – 700. Plānots uzbūvēt jaunu fermu, ieviest jaunas tehnoloģiskās iekārtas, mainīt turēšanas un slaukšanas tehnoloģijas, kā arī uzbūvēt jaunu kūtsmēslu krātuvi un krātuvi lopbarībai. Jau iesniegts projekts ES finansējuma saņemšanai un tiek gaidīta atbilde no Lauku Atbalsta dienesta, lai varētu sākt darbus. Turpmāko divu gadu laikā apjomus vēl paredzēts kāpināt, sasniedzot 3000 slaucamo govju skaitu. Tā ir vīzija, taču esot jāskatās, kā attīstīsies piena nozares bizness gan Eiropā, gan pasaulē, stāsta Agrolats Holding līdzīpašnieks Vitauts Paškausks, atgādinot, ka pirms pāris gadiem bija situācija, kad par piena kg maksāja 12 santīmus, kas pat nesedza ražošanas izmaksas. Galvenais iemesls ražošanas attīstībai ir pasaulē augošais pieprasījums pēc pārtikas. V. Paškausks uzskata, ka šajā nozarē ir visas iespējas darboties rentabli, tiesa, rentabilitāte nebūšot ļoti augsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Viens no valsts lielākajiem lauksaimiekiem meklē tiesisko aizsardzību

Sandra Dieziņa, 05.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret vienu no lielākajiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem SIA Agrofirma Turība ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lieta.

Par to liecina ieraksts maksātnespējas reģistrā. Lieta ierosināta Preiļu rajona tiesā šā gada 29. jūlijā, bet ieraksts maksātnespējas reģistrā veikts 30. jūlijā.

Db informē Agrofirmas Turība valdes priekšsēdētājs Valdis Meluškāns, lieta ierosināta pēc paša uzņēmuma pieteikuma. Iemesls – nodokļu parāds, kas uzņēmumam izveidojies jau krīzes laikā un joprojām «velkas līdzi». Tiesa, nodokļu parāda apjomu V. Meluškāns neizpauda. Viņš izteica cerību, ka parāds tiks nomaksāts pēc iespējas ātrākā laikaposmā un situācija normalizēsies.

Pērn agrofirma strādāja ar 998 tūkstošu Ls apgrozījumu, kas ir nedaudz vairāk, nekā gadu iepriekš. Taču uzņēmuma peļņa sarukusi no 85 tūkstošiem Ls 2011. gadā līdz trīs tūkstošiem pērn. Db veidotajā lielāko lauksaimnieku Top 100 pēc 2011. gada apgrozījuma Agrofirma Turība ierindojās 64. vietā. Tās galvenā specializācija ir augkopība un piena lopkopība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiski aktīvie iedzīvotāji Lietuvu pamet, tāpat kā to dara Latvijas iedzīvotāji, tāpēc jāeksportē savi produkti uz turieni, kur viņi aizbraukuši.

Gaļas pārstrādes uzņēmums Krekenavos agrofirma 2011. gadu pēc pagaidām provizoriskiem datiem ir noslēdzis gandrīz ar 10% apjomu pieaugumu salīdzinājumā ar 2008. gadu, kas bija līdz šim augstākais punkts uzņēmuma vēsturē. «Lai arī bija grūtības, pietiekami veiksmīgi pārdzīvojām arī krīzes periodu, apjomu kritums bija minimāls. Krīzes sākumā investējām pietiekami lielus līdzekļus jauna pusfabrikātu fasēšanas ceha būvniecībā, kas ļāva saglabāt apjomus. 2011. gads mūsu kompānijai ir bijis pietiekami veiksmīgs, apjomi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir auguši apmēram par 20%, un pēc pārdošanas pieauguma tempa esam līderi Lietuvā,» stāsta Lins Grikšs, Krekenavos agrofirma ģenerāldirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

DK Daugava bijušais šefs pārsēžas traktorā

Raivis Bahšteins, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar lauksaimniecību saistītā biznesā esmu vairāk nekā 25 gadus, esmu nomaksājis miljoniem eiro darba algās, miljoniem nodokļos, miljonus kredītiestādēm. Bet kur ir mani miljoni?

To DB intervijā vaicā zīmola Daugava izveidotājs Aigars Vaivars.

Ražošana nenotiek, visi cilvēki atlaisti. Šādi mediji interpretējuši jūsu biznesa situāciju. Kas tieši tiek pārdots un kāpēc?

Informācija ir izskanējusi nepareizi. DK Daugava pieder tikai piena pārstrādes rūpnīca. Rūpnīca savukārt pieder diviem īpašniekiem – viens ir Vaivars Aigars, kuram pieder 30%, otrs – divi Krievijas pilsoņi kopā ar Krievijas uzņēmumu Gogol-Mogol, viņiem kopā ir 70%. No Krievijas puses DK Daugavas darbība de iure ir pilnībā apturēta jau no rudens, kopš ieviesa embargo, jo tirgus pilnībā apstājās. Esmu arī izstājies no DK Daugava valdes, jo nevēlējos uzņemties saistības, kas varētu rasties pārējo īpašnieku darbības rezultātā. Mana firma Agrofirma Daugava ir noslēgusi līgumu ar piena rūpnīcu par tās izmantošanu, kur Agrofirma Daugava ir izvietojusi savu struktūrvienību un turpina ražot ar tiem strādniekiem, ko krievi atlaida, bet es pieņēmu atpakaļ. Viņi turpina strādāt tajā pašā rūpnīcā un ražo to pašu produkciju. Arī maizi turpinām cept.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rēķinām, cik maksā elektrība uz litru alu un govi

Sandris Točs, speciāli DB, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs ilgi pētām rēķinu, lai elektroiekārtas, kuras pērkam, noslogotu optimāli – lai neveidotos jaudas rezerves

Tā intervijā saka Agrofirmas Tērvete energonozares vadītājs Andris Ramons.

Agrofirma Tērvete tiek minēta, kā elektrotīkla jaudu efektīvas izmantošanas un optimizācijas piemērs. Kas pēdējo gadu laikā ir izdarīts?

Pēdējo gadu laikā agrofirmā būtībā ir paplašinājusies ražošana un veikta modernizācija visa veida ražotnēs – 90% gadījumu elektroiekārtas nomainītas pret modernām un jaunām. Uz ko mēs pamatā «spiežam», pirms ieviešam kaut ko jaunu? Mēs ilgi pētām rēķinu, lai elektroiekārtas, kuras pērkam, noslogotu optimāli – lai nav jaudas rezerves. Kādreiz bija tā – alus darītavā stāv lieli, jauni ventilatori, bet reāli tie griežas tikai uz niecīgu slodzi. Elektromotori lieli, būtībā ražojam aktīvo jaudu. Lai nebūtu daudz jāmaksā, pirkām kondensatoru baterijas. Savukārt tagad mums ir aprēķināti jaudu un izmaksu ziņā optimālie sūkņi un ventilatori, kas tiek noslogoti. Tāpat uzliktas modernākas apgaismes iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Agrofirma Tērvete ieguvusi 28,01% AS Kurzemes ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacija akciju

Žanete Hāka, 14.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Agrofirma Tērvete iegādājusies vēl AS Kurzemes ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacija akciju, kā rezultātā tās īpašumā patlaban ir 28,01% uzņēmuma vērtspapīru, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Kopējais AS Kurzemes ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacija akciju skaits ir 876 tūkstoši, no kuriem 245,5 tūkstoši pieder AS Agrofirma Tērvete.

Kā liecina biržas dati, 42,08% uzņēmuma akciju janvāra beigās piederēja SIA Latvijas šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība.

AS Kurzemes ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacija akcijas biržā sāka kotēt 2004.gadā. Patlaban viena uzņēmuma akcija maksā 1,98 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Agrofirma Tērvete par 2,9 miljoniem eiro pilnveidos piena kompleksu

Žanete Hāka, 10.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies Agrofirma Tērvete izsludinātais iepirkums par piena kompleksa pilnveidošanu, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā tika saņemti sešu pretendentu piedāvājumi, un par uzvarētāju atzīta SIA Bildberg. Uzvarētāja piedāvātā līgumcena ir 2,95 miljoni eiro.

AS Agrofirma Tērvete ir daudznozaru lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmums, kas darbojas kopš 1947. gada. Uzņēmumu veido piecas nozares: augkopība; piena lopkopība; zirgkopība; biogāzes ražošana; pārtikas mazumtirdzniecība un ēdināšanas serviss.Uzņēmumā strādā 190 darbinieki, apsaimniekojamā zemes platība - 2972 ha.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gadā ar zaudējumiem strādājuši deviņi no TOP 100 lauksaimniecības uzņēmumiem, pērn – jau 19; šogad peļņas krituma tendence turpinās, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pelnošie uzņēmumi no TOP 100 vidus 2014. gadā nopelnījuši 25,64 milj. eiro, bet gadu iepriekš – 42,31 milj. eiro. Nozares flagmanis a/s Agrofirma Tērvete savu statusu pēc apgrozījuma nezaudēja arī 2014. gadā, lai arī strādāja ar 93 tūkst. eiro lieliem zaudējumiem. Šo laiku uzņēmums vērtē kā ilgtermiņa dzīvotspējas pārbaudes gadu gan piena krīzes, gan dabas gāzes cenas krituma un nodokļu sloga pieauguma dēļ, iepriekš DB skaidroja Agrofirma Tērvete vadītājs Dainis Dominieks. Arī 2015. gadu tērvetnieki plāno pabeigt ar līdzīgiem rezultātiem. Uzņēmumā šogad veikta alus darītavas rekonstrukcija, kvasa ražošanas līnijas izveide, lielfermas Tērces otrās kārtas un elektroenerģijas ražotnes būve. Daudznozaru uzņēmuma saimnieciskā darbība veidota kā noslēgta cikla lauksaimnieciskā ražošana; jomas viena otru papildina, uzlabojot kopējo rezultātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Druvas saldējums un Lāči veido jaunu saldējumu līniju

Db.lv, 31.05.2022

"Druvas saldējuma" produktu grozu šosezon papildina jaunie mini saldējumi uz kociņa.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Tērvete Food" šo gadu uzsākusi, atjaunojot zīmola "Druvas saldējums" iepakojuma dizainu, paplašinot produktu piedāvājumu un attīstot jaunus darbības virzienus.

Uzņēmums fokusējas uz zīmola attīstību, paplašina eksporta tirgus, un tāpēc īpaši būtiska ir jaunu, aktuālu produktu ieviešana.

Ražotājs SIA "Tērvete food" zīmola "Druvas saldējums" atjaunošanā investējis 90 000 eiro, vēsta LETA.

"Druvas saldējuma" produktu grozu šosezon papildina jaunie mini saldējumi uz kociņa - Mango-apelsīnu saldējums piena šokolādē, Sāļās karameles saldējums Amber šokolādē, Piparmētru saldējums tumšajā šokolādē un Cigoriņu saldējums tumšajā šokolādē.

"Meklējot risinājumu izcilākajam saldējumam uz kociņa, saldējumu glazūrai izmantojam augstvērtīgu premium šokolādi," stāsta SIA "Tērvete food" ražošanas vadītāja, pārtikas tehnologs Sanita Vaičkus. "Produktu izstrādē ņēmām vērā to, ka siltā laikā saldējums īpaši ātri kūst, tādēļ ikdienas skrējienā saldējuma izmēram ir būtiska nozīme."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāks a/s Agrofirma Tērvete ganāmpulks dos izejvielu biogāzei un attiecīgi siltumam, ko tālāk izmantos alus brūzī.

Tāds veidosies Agrofirmas Tērvete ražošanas cikls pēc tam, kad nākamo trīs gadu laikā uzņēmums ieguldīs 14 miljonus latu. Ieguldījumi paredzēti jauna piena lopkopības kompleksa izveidē, biogāzes koģenerācijas stacijas celtniecībā un alus ražotnes rekonstrukcijā. Kopumā uzņēmumā paredzēts izveidot pilna cikla ražošanas procesu. Šogad uzņēmumā ir plānots ieguldīt ap septiņiem miljoniem latu, bet turpmākajos divos gados atlikušo summu. Lielākoties uzņēmuma modernizācijā paredzēts izmantot bankas kredītus.

Agrofirmas Tērvete valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks stāsta, ka piena lopkopībā paredzēts izbūvēt jaunu kompleksu līdz 3000 govīm, kur kopējie ieguldījumi būs aptuveni 6 miljoni Ls. Projekta realizēšana paredzēta pakāpeniski trīs gadu garumā - šogad slaucamo govju skaitu paredzēts palielināt līdz 1000 govīm, bet nākamajos divos gados vēl par tūkstoti katru gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru