Viedierīces

Google gatavojas mesties planšetdatoru tirgū; «cīņa starp Android un Apple būs «brutāla»»

Jānis Rancāns, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Nākošo sešu mēnešu laikā Google plāno nākt klajā ar savu planšetdatoru, paziņojis kompānijas vadītājs Ēriks Šmits.

«Nākamajos sešos mēnešos mēs plānojam piedāvāt augstas kvalitātes planšetdatoru,» Ē. Šmits sacīja Itālijas laikrakstam Corriere della Sea. Plašāka informācija par topošo Google planšetdatoru netiek sniegta.

Google topošais planšetdators var radīt nopietnu konkurenci Apple ražotajiem produktiem. Ē. Šmits sarunā ar laikrakstu uzsvēra, ka cīņa starp Android un Apple būs «brutāla».

Pašlaik Apple jau saskāries ar nopietnu konkurenci no Amazon Kindle Fire puses. Amazon planšetdators ir aprīkots ar Android operētājistēmu un ASV kļuvis par vienu no galvenajām Ziemassvētku dāvanām, vēsta Technorati.

Db.lv jau vēstīja, ka Google uzsākusi Motorola Mobility pārņemšanu. Darījuma vērtība tiek vērsta 12,5 miljardu ASV dolāru apmērā, kas līdz šim ir kompānijas lielākais pirkums. Google izpilddirektors Lerijs Peidžs uzsvēris, ka tas «superuzlādēs visu Android ekosistēmu». Tomēr darījumu ir aizkavējusi Eiropas Komisija, kas lūgusi papildus informāciju par plānoto pārņemšanu.

E. Šmits arī akcentēja Apple līdzdibinātāja Stīva Džobsa lomu planšetdatoru tirgus radīšanā. «Džobss bija mūsu laikmeta Mikelandželo,» sacīja Ē. Šmits. «Stīvs saprata revolucionāro planšetdatora potenciālu un radīja brīnišķīgu produktu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stīvs Džobss rakstniekam, kas sagatavoja viņa biogrāfiju, pavēstījis, ka vēlas iznīcināt Google radīto operētājsistēmu Android un, lai to panāktu, viņš ziedos visu kompānijas Apple naudu un, ja tas būs nepieciešams, arī savu pēdējo elpas vilcienu, raksta BBC.

Pilns saturs, kurā Apple nu jau mūžībā aizgājušais līdzdibinātājs pauž savu niknumu pret Google izstrādāto operētājsistēmu, tiks atklāts gaidāmajā S. Džobsa biogrāfijā. Tās autoram Valteram Īzaksonam (Water Isaacson) Apple līdzdibinātājs atklāj, ka viņš uzskata Android līdzību Apple izstrādātajai iOS operētājsistēmai par «grandiozu zādzību».

Patlaban Apple tiesājas ar vairākiem viedtālruņu ražotājiem, kas darbojas ar Android operētājsistēmu.

Saskaņā ar V. Īzaksona grāmatu, kuras izdevējs būs Asociated Press, S. Džobss ir teicis: «Es iznīcināšu Android, jo tas ir zagts produkts. Par to esmu gatavs uzsākt kodoltermālo karu.» Grāmatā Apple līdzdibinātājs citēts, sakot: «Es cīnīšos līdz pēdējam elpas vilcienam un iztērēšu katru Apple peniju no tā 40 miljardu bagātībām, lai cīnītos par savu taisnību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā apgabaltiesa aizliegusi Samsung planšetdatoru Galaxy Tab 10.1 tirgošanu ASV, kamēr tā sniegs galīgo lēmumu Apple un Samsung «patentu karā», vēsta pasaules mediji.

Jau vairākkārt vēstīts, ka ASV tehnoloģiju milzis Apple sūdzējies, ka Samsung pārkāpusi kompānijas patentu tiesības, kopējot tās populāro ierīci iPad. Daudzi nozares analītiķi sāncenšu Samsung planšetdatoru uzskata par lielāko Apple iPad konkurentu.

«Samsung ir tiesības konkurēt tirgū, tomēr kompānijai nav tiesību to darīt negodīgā ceļā, iepludinot tirgū «pārkāpjošus» produktus,» norādīja ASV Federālā apgabala tiesnese Lūsija Koha (Lucy Koh). Iepriekš viņa gan noraidīja Apple prasību Galaxy planšetdatoru aizliegumam, tomēr Federālā Apelāciju tiesa ieteica viņai šo lēmumu vēlreiz apdomāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Android operētājsistēma planšetdatoriem aug uz Apple iOS rēķina

Gunta Kursiša, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google Android operētājsistēmas daļa pasaules planšetdatoru tirgū ir krasi pieaugusi, un tas ir noticis galvenokārt uz sāncenšu Apple izstrādātās operētājsistēmas iOS rēķina, atsaucoties uz Strategy Analytics pētījumu, vēsta BBC.

Pērnā gada pēdējos trīs mēnešos Android operētājsistēma aizņēma 39% no planšetdatoru tirgus, kas ir par 10 procentpunktiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada. Savukārt Apple operētājsistēmas tirgus daļa gada laikā samazinājusies no 68% līdz 58%. Google izstrādāto operētājsistēmu Android izmanto vairāki planšetdaotru ražotāji, tostarp Amazon un Samsung.

Microsoft operētājsistēmu daļa pasaules planšetdatoru tirgū saglabājās 1,5% apmērā.

«Pieprasījums pēc planšetdatoriem ir saglabājies spēcīgs,» norāda Strategy Analytics pārstāvis Pīters Kings (Peter King).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google gatavo planšetdatoru cīņai ar iPad; plānos interneta veikals

Gunta Kursiša, 30.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Google gatavojas iesaistīties sīvā sāncesībā par planšetdatoru tirgus daļu ar Apple. Līdzīgi kā Apple un Amazon, plašāku klientu loka piesaistīšanai arī Google gatavojas atvērt interneta veikalu, vēsta pasaules mediji.

«Līdzīgi kā gadījumā ar viedtālruņiem Nexus One, ko, izmantojot Android bāzi, ražoja kompānija HTC, tiek paredzēts, ka dažiem Android atbalstītiem planšetdatoriem tiks dots arī Google vārds jeb veidots kopīgs zīmols. Kompānija plāno pārdot planšetdatorus no dažādiem ražotājiem, Google pati iekārtas neražos, un tās jau esošie partneri – tādi kā Samsung Electronics un Asus Computer – būs atbildīgi par planšetdatora detaļu ražošanu,» Wall Street Journal pauda anonīms, Google pietuvināts avots.

Vienu kopīgā zīmola planšetdatoru plāno laist klajā interneta veikalā jau šogad, un, visticamāk, tas būs tapis, sadarbojoties ar Taivānā bāzēto kompāniju Asus, norādīja avots. Projekta detaļas patlaban vēl nav pilnībā skaidras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple un Google turpina «šķiršanos» - no iOS 6 pazūd YouTube lietotne

Gunta Kursiša, 07.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple «šķiršanās» no Google tuvojas noslēgumam – šoreiz no jaunākās Apple operētājsistēmas iOS 6 beta versijas pazudusi YouTube lietotne. Kompānija Apple norādījusi, ka šāds solis sperts, jo beidzies YouTube lietojumprogrammas licences termiņš, vēsta betanews.com.

Ziņas par YouTube lietones pazušanu no iOS 6 Beta 4 programmatūras nāk klajā neilgi pēc tam, kad Apple pavēstīja, ka kompānija atteiksies no Google Maps par labu savam piedāvātajam karšu risinājumam.

Abas kompānijas - Apple un Google - cenšas norobežoties viena no otras, jo pēdējā laikā sevišķi pieaugusi uzņēmumu sāncensība viedtālruņu tirgū. Pēdējie dati liecina, ka Google radītā Android sistēma ieguvusi lielāku tirgus daļu nekā Apple iOS. Tāpat jau vēstīts, ka Apple iesaistījusies vairākā stiesvedībās ar tehnoloģiju kompānijām, kuru ražotās ierīces darbojas uz Google radītās Android bāzes, savukārt bijušais Apple vadītājs Stīvs Džobss vēl pirms savas nāves norādījis, ka vēlas «iznīcināt» Android.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Viedtālruņu pasaulē turpinās tiesas saceltā panika - iesaistās Adroid ražotājs; Samsung izsūta paziņojumu darbiniekiem

Gunta Kursiša, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu un planšetdatoru operētājsistēmas Android ražotāja Google nevēlas, ka ASV tiesas spriedums «patentu karā» ierobežotu lietotāju pieeju Android operētājsistēmas ierīču izmantošanai, savukārt kompānija Samsung saviem darbiniekiem nosūtījusi ziņojumu, kurā pausts, ka ASV tiesas lēmums nav bijis taisnīgs, raksta BBC.

Samsung ziņojumā saviem darbiniekiem skaidrots, ka Samsung esot vēlējusies risināt nesaprašanos patentu jautājumos ar Apple, kas ir viens no Samsung nozīmīgākajiem klientiem, mierīgā sarunu ceļā, taču konkurenti uzstājuši, ka kompānijām jātiesājas. Tāpat paziņojumā norādīts, ka ASV tiesas lēmums stipri kontrastē ar lēmumiem šajā lietā citās valstīs, ieskaitot Lielbritāniju, Vāciju un Nīderlandi.

«Vēsture ir rādījusi, ka līdz šim nav pastāvējusi tāda kompānija, kas būtu ieguvusi patērētāju sirdis un prātus un sasniegusi nemainīgu izaugsmi, ja tā būtu ļaunprātīgi izmantojusi patentu likumu, nevis ieviesusi inovācijas,» pausts Samsung paziņojumā darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Topošais Google planšetdators draud «nogalināt» citus Android ierīču ražotājus

Jānis Rancāns, 27.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta giganta Google topošais planšetdators var ievērojami samazināt citu Android ierīču ražotāju pārdošanas apjomus.

Pašlaik kompānijas Acer, ASUS, HTC, Samsung un Sony aktīvi sadarbojas ar Google, lai nākamgad laistu klajā planšetdatorus, kuri aprīkoti ar Android 4.0 Ice Cream Sandwich operētājsistēmu. Savukārt pats jaunais Google planšetdators būšot aprīkots ar Android 4.1 operētājsistēmu, atsaucoties uz avotiem nozarē, vēsta tehnoloģiju portāls DigiTimes. Tas nozīmē, ka lietotāji visticamāk izvēlēsies Google planšetdatoru un tas var «nogalināt» interneta giganta partneru produktus.

Tāpat Apple iPad nesagraujamā dominance, kā arī lētāku planšetdatoru, piemēram, Amazon Kindle Fire un Nook Tablet sekmes, liek atsevišķiem ierīču ražotājiem pārskatīt savus plānus, norāda portāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple līdera Stīva Džobsa nāve draud kompānijai ar pozīciju vājināšanos tehnoloģiju nozarē, ko varētu izmantot konkurenti, piemēram, Samsung, Google un Microsoft.

«Apple rīcībā vairs nav tikpat radoša un ambicioza cilvēka, kāds bija S. Džobss. Tā bija Džobsa Apple, nevis Apple Džobss,» tā par S. Džobsa nāvi izsakās aģentūras Reuters aptaujātie nozares eksperti, norādot, ka Apple visai iespējams zaudēs savu inovatīvo garu, ko ātri vien steigs izmantot konkurenti.

Shinoyoung Securities tehnoloģiju analītiķis Lī Sung Vo (Lee Seung-woo) uzskata, ka Apple ir mainījusi nozari, un tās ietekme bez S. Džobsa pazudīs. «Džobsa vadībā Apple apvienoja segmentēto IT nozari vienā lielā patērētāju tirgū,» norāda Lī. «Bez Džobsa Apple konkurentiem, piemēram, Google, Samsung, Microsoft un Facebook ir iespēja ieņemt kompānijas vietu un tie arī to darīs».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Google mārketingu mēs, digitālās mārketinga aģentūras MMN pārstāvji saucam Google Ads reklāmu platformas sniegtās iespējas un mājaslapas SEO optimizāciju uz Google dabiskiem meklēšanas rezultātiem. Abas šīs iespējas uzņēmējiem sniedz lielu potenciālu sasniegt to mērķauditoriju, kas jau ir ieinteresēta produktā vai pakalpojumā. Šodien apskatīsim šo mārketinga kanālu attīstības tendences, par ko vairāk diskutē speciālisti 2022.gadā.

Pirmās puses datu nozīme

No vairākiem aspektiem skatoties, pirmās puses datu, tas ir uzņēmuma/mājaslapas pašu datu nozīme pieaug arvien straujāk. Šobrīd ir privātuma laikmets, daudziem tas ir svarīgs aspekts - gan dažādas organizācijas, valstis, savienības, gan arī sabiedrība satraucas par to, kur nonāk interneta lietotāju dati un kā tie tiek izmantoti.

Trešās puses dati kļūst arvien nepieejamāki un lielās reklāmas platformas diezgan strauji pāriet uz tikai pirmās puses datu izmantošanu. Tas nozīmē, ka jaunam spēlētājam konkrētā digitālās reklāmas tirgū būs daudz grūtāk un dārgāk iekarot vēlamo auditoriju nekā uzņēmumam, kurš tajā jau kādu laiku apgrozās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Google izstrādā spēļu konsoli, kas darbosies izmantojot Android operētājsistēmu, laikrakstam Wall Street Journal atklājuši situāciju pārzinoši anonīmi avoti.

Tāpat Google gatavojoties nākt klajā Android rokaspulksteni un Nexus Q izklaides platformu, kas apliecina, ka kompānija vēlas nostiprināties arī citās tirgus nišās un dot pretstatu Apple, kura arī nodarbojas ar dažādu, ārpus ierastā viedtālruņu un planšetdatoru segmenta, ierīču izstrādāšanu.

Avoti atklājuši, ka vienas no minētajām ierīcēm tirdzniecību Google plāno uzsākt jau šā gada rudenī. Izskanējušo informāciju Google atteikusies komentēt.

Medijs norāda, ka spēles, kas radītas Android operētājsistēmai, ir kļuvušas ārkārtīgi populāras un izaugsme šajā jomā ir daudz straujāka nekā konkurentu, piemēram, Microsoft vai Sony, sistēmās. Tas licis elektrotehnikas ražotājiem izstrādāt dažādas ierīces, kas piemērotas speciāli Android operētājsistēmai. Gan Sony, gan Microsoft nesen nākušas klajā ar savu spēļu konsoļu jaunākajām versijām. Tirdzniecībā šīs ierīces nonāks gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google jaunā konfidencialitātes politika pārkāpj Eiropas Savienības (ES) likumu, pavēstījis Eiropas komisijas (EK) tieslietu komisārs, vēsta BBC. Savukārt portāls Techland Time jau apkopojis veidus, kā lietotājs var izvairīties no Google konfidencialitātes politikas. Jaunā Google konfidencialitātes politika, kas stājusies spēkā šā gada 1. martā, paredz to, ka dati, kas izmantoti Google pakalpojumu sniedzējiem var tikt izmantoti arī kompānijas citās platformās, piemēram Youtube, Gmail un Blogger. Google uzskata, ka tā jaunā politika atbilst ES likuma normām, savukārt datu regulatori Francijā pauduši bažas par Google konfidencialitātes politikas legalitāti un ir uzsākuši Eiropas mēroga izmeklēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Google nodrošinās vienu miljardu dolāru no Apple peļņas

Jānis Rancāns, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp tehnoloģiju kompānijām Apple un Google valda gan naidīgas attiecības, gan arī dziļa savstarpējā sadarbība. To apliecina jaunākās analītiķu kompānijas Morgan Stanley aplēses - Google 2014. gadā varētu maksāt vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru, lai turpinātu būt par galveno iOS ierīču interneta meklētāju.

Vēl pirms dažiem gadiem – 2009. – Google par šādu privilēģiju maksāja tikai 82 miljonus ASV dolāru, un šī darījuma vērtība turpina pieaug, atsaucoties uz Morgan Stanley, vēsta Tech Crunch.

Analītiķi aprēķinājuši, ka no katra dolāra, kuru Google nopelna no reklāmas interneta meklētājā iOS ierīcēs, Apple saņem 75 centus. Summa turpina pieaugt, jo palielinās iOS ierīču pārdošanas apjomi.

Lielākais ieguvējs no šāda darījuma ir Google, uzskata analītiķi, norādot uz to, ka kompānija kontrolē aptuveni 95% mobilā interneta meklēšanas tirgus. Gadījumā, ja Apple izlemtu atteikties no Google interneta meklētāja, līdzīgi, kā tas noticis ar Google Maps karšu pakalpojumu, sekas interneta gigantam būtu visai jūtamas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple kārtējā prāvā nepaveicas ar skeptisku tiesnesi

Jānis Rancāns, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijai Apple sarežģījies uzvaras gājiens pa pasaules tiesas zālēm, kurās tā aizstāv savas tiesības uz patentiem un preču zīmēm. Jaunākajā strīdā Apple sanācis «uzrauties» uz skeptiskas tiesneses.

Kopš aizvadītā gada Apple cenšas pierādīt, ka tās tiešsaistes veikala App Store nosaukums ir ar autortiesībām aizsargājama frāze un citām kompānijām jāpārtrauc izmantot līdzīgi nosaukumi. Aizvadītā gada martā Apple tiesā iesūdzēja kompāniju Amazon, kura neilgi pirms tam bija atvērusi Android operētājsistēmas tiešsaistes veikalu Amazon Appstore.

Kalifornijas tiesā Apple sanācis saskarties ar visai skeptisku tiesnesi Filisu Hamiltoni (Phyllis Hamilton), kura paudusi šaubas, ka Apple vispār izdosies pierādīt, ka Amazon ar savu tiešsaistes veikalu var maldināt patērētājus, raksta Ars Technica. Tiesnesi neesot pārliecinājuši Apple izvēlētie argumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Topošais Google planšetdators būšot lēts un mazs

Jānis Rancāns, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošais Google planšetdators tiks aprīkots ar septiņu collu skārienjūtīgu ekrānu un maksās mazāk nekā 200 ASV dolārus. Tādējādi tas būs tiešs konkurents Amazon Kindle Fire planšetdatoram, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta Digitimes.

Medijs arī norāda, ka Google, iespējams, plāno ar planšetdatoru nākt klajā martā, vai arī aprīlī un tas ir mērķēts uz zemāku cenu kategoriju. Iepriekš izskanēja ziņas, ka Google galvenais konkurents būs Apple.

Db.lv jau vēstīja, ka decembrī interneta giganta Google vadītājs Ēriks Šmits pavēstīja, ka kompānija tuvāko sešu mēnešu laikā laidīs klajā savu Android planšetdatoru. Tāpat Google vadītājs uzsvēra, ka cīņa starp Android un Apple būs «brutāla».

Tiek pieļauts, ka jauno Google ierīci varētu izstrādāt Motorola Mobility, par kuras pārņemšanu interneta gigants paziņoja augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple vēlas aizliegt arī Samsung Galaxy S3 viedtālruņa tirdzniecību

Gunta Kursiša, 03.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu Samsung ierīču sarakstam, kuriem uz patentu pārkāpšanas pamata konkurents Apple vēlas panākt tirdzniecības aizliegumu, ASV tehnoloģiju uzņēmums pievienojis vēl 13, ieskaitot patlaban vislabāk pārdoto Samsung mobilo tālruni Galaxy S3, vēsta BBC.

Apple Kalifornijas tiesā iesniedzis sarakstu ar 21 Samsung ierīci, kas, pēc kompānijas domām, kopē Apple produkciju. Līdz šimt tiesai tika prasīts astoņu Samsung ierīču pārdošanas aizliegums.

Papildinātajā sarakstā ir gan Samsung patlaban visvairāk pārdotais Galaxy S3 viedtālrunis, gan planšetdators Galaxy Note.

Šis saraksts nav iesniegts tajā pašā tiesā, kas augusta beigās atzina, ka Samsung pārkāpis Apple patentus un piesprieda Samsug 1,05 miljardu ASV dolāru sodu, kas tai jāizmaksā kompānijai Apple.

«Tā vietā, lai attīstītu pašu tehnoloģijas un Samsung oriģinālu dizainu kompānijas ražotājiem viedtālruņiem un planšetdatoriem, Samsung izvēlējies kopēt Apple tehnoloģijas, inovatīvo dizainu un lietotāju saskarni,» iesniegumā norādīja Apple.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Google prezentē savu pirmo planšetdatoru; nākamgad gaidāmas arī superbrilles

Gunta Kursiša, 28.06.2012

Google pirmais planšetdators Nexus 7, kas darbojas, izmantojot Android jaunāko versiju Jelly Bean.

Avots: Google Play

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple iOS sīvākās sāncenses operētājsistēmas Android izstrādātājs Google laidis klajā savu pirmo planšetdatoru Nexus 7. Tāpat Google turpina iekarot tehnoloģiju tirgu, uzsākot pieņemt pasūtījumus paplašinātās realitātes brillēm, kas varētu nonākt pārdošanā nākamgad, vēsta BBC.

Google planšetdatoru Nexus 7 ražojusi Taivānas kompānija Asus, un ierīce darbojas, izmantojot Android jauno versiju Jelly Bean.

Astoņu gigabaitu (GB) un septiņu collu (17,8 centimetru) planšetdatora versija tiks tirgota par 199 ASV dolāriem sākot no jūlija vidus. Paredzams, ka Google sīkrīks kļūs par nozīmīgu konkurentu Amazon Kindle Fire. Planšetdatora izmēri ir līdzīgi sāncenšu Samsung Galaxy Tab 2 7.0, kas arī darbojas, izmantojot Android sistēmu, bet tā ekrāna lielums ir ievērojami mazāks nekā Apple labāk pārdotajam 9,7 collu (24,6 centimetru) iPad. Nexus 7 sver 340 gramus. Nexus 7 ir pirmā ierīce, kas izmanto Google Chrome kā noklusējuma pārlūku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apdraudēta Apple dominēšana planšetdatoru tirgū

Jānis Rancāns, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī Apple iPad kontrolēja 55% no planšetdatoru tirgus, liecina pētījumu kompānijas ABI Research apkopotie dati. Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, Apple planšetdatoru tirgus daļa samazinājusies par 14 procentpunktiem.

Tirgus daļu uz Apple rēķina savukārt izdevies audzēt Android ierīču ražotājiem, kuri aizvadītajā ceturksnī kontrolējuši 44 procentus planšetdatoru tirgus.

«Mēs paredzam, ka Android ekosistēmas ierīču skaits turpinās pieaugt. Parādīsies jauni ražotāji un programmatūras izstrādātāji,» prognozēja ABI pārstāvis Džefs Ors (Jeff Orr).

Atgūt zaudēto tirgus daļu Apple nepalīdzēs arī jaunākais iPad Mini planšetdators. «Ar mazāka un lētāka planšetdatora radīšanu Apple atzinusi Android pārākumu septiņu collu planšetdatoru jomā. Apple šajā jomā nav spējusi nodrošināt nozīmīgas pozīcijas,» klāstīja Dž. Ors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google steidz ieņemt Apple vietu - akcijas vērtība sasniedz rekordus

Jānis Rancāns, 20.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta kompānijas Google akcijas vērtība pārsniegusi 800 ASV dolāru atzīmi, kas uzņēmuma vēsturē ir rekordsumma. Vērtības kāpumu Google akcijām veicinājusi investoru pārliecība par interneta milža izaugsmi.

Pirms pieciem gadiem Google akcijas vērtība bija sasniegusi 700 ASV dolāru, tomēr pēc tam sekoja finanšu krīze, kas lika ievērojami krist kompānijas akciju vērtībai. Pēc krīzes Google sāka atgūties un otrdien tās akcijas vērtība jau bija sasniegusi 806,85 ASV dolāru, vēsta AP.

Google akciju vērtības kāpums noticis pēdējo septiņu mēnešu laikā – periodā, kas pārklājās ar ievērojamo Apple akciju vērtības samazināšanos. Kopš aizvadītā gada Apple zaudējusi aptuveni 35% savas tirgus vērtības.

Pēc ievērojamā akciju vērtības krituma Apple uz laiku bija zaudējusi pat pasaules vērtīgākās kompānijas statusu. Tomēr vēlāk, akciju vērtībai palēnām atgūstot savas pozīcijas, Apple atkal kļuva par pasaules vērtīgāko kompāniju ar tirgus vērtību 432 miljardu ASV dolāru apmērā. Otrajā vietā palikusi enerģētikas kompānija Exxon Mobil Corp. (402 miljardi ASV dolāru), bet trešo ar 266 miljardiem, ieņem Google.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā Google ieviesusi jaunu privātuma politiku, kas raisījusi bažas, vai tā nav pretrunā ar personas privātuma tiesībām. Trīs datornozares speciālisti dalās savā redzējumā par Google jauno politiku, paužot pilnīgi pretējus viedokļus, vēsta BBC.

«Uzdevu sev jautājumu, vai man patīk Google pakalpojumu izmantošanas noteikumi un vai esmu gatavs tos ievērot? Abos gadījumos atbilde bija noraidoša,» stāsta Extreme Labs rīkotājdirektors Toms Hendersons (Tom Henderson). Viņš pieņēma lēmumu atteikties no Google pakalpojumiem, ieskaitot YouTube, Blogger un Gmail, kā arī uzrakstīja manifestu IT pasaulei - Kā es izšķīros ar Google (How I divorced Google). Pēc manifesta publicēšanas ir pagājuši aptuveni četri mēneši, un Extreme Labs rīkotājdirektors norāda, ka šajā laikā viņš nav izmantojis meklētāja gigantu vai kādu no citiem kompānijas pakalpojumiem. Viņš norāda, ka aizvien «ilgojas» pēc YouTube, tomēr tagad video skatās Vimeo. Braukšanas norādījumu saņemšanai viņš izmanto MapQuest, bet meklētāja vietā – platformu Duck Duck Go, kas ir speciāli radīta privātuma aizsargāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta gigants Google nākamo Android operētājsistēmas versiju nosaucis par Android KitKat. Lēmums nodēvēt operētājsistēmu kompānijas Nestle šokolādes vārdā tiek uzskatīts par veiklu mārketinga gājienu.

Google pārstāvji gan norādījuši, ka neviena puse nemaksā otrai, vēsta BBC. «Šis nav darījums, kurā nauda vienkārši maina īpašnieku,» sarunā ar britu mediju sacījis Android globālās partnerības direktors Džons Lāgerlings (John Lagerling). Viņš norādīja, ka ideja jauno operētājsistēmu nodēvēt šādā vārdā radusies saistībā ar vēlmi izdarīt kaut ko «jautru un neparedzētu». Iepriekš tika uzskatīts, ka Google Android 4.4 nodēvēs par Key Lime Pie.

Zīmolu eksperti tikmēr jau norādījuši uz Google un KitKat savienības iespējiem trūkumiem. «Ja jūsu zīmols ir saistīts ar kādu citu, jūs nenovēršami tiekat saistīts ar to – gan labā, gan sliktā nozīmē,» skaidroja konsultantu kompānijas Prophet pārstāvis Saimons Maijers, vēršot uzmanību uz kritiku, kuru Nestle pēdējā laikā saņēmusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - iPhone 5 dzen Apple jaunās virsotnēs; tehnoloģiju pasaule sajūsmā

Jānis Rancāns, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akciju cena pārsniegusi 700 ASV dolāru robežu pēc tam, kad kļuva zināms, ka jaunākā viedtālruņa iPhone 5 rezervāciju skaits pirmajā dienā pārsniedzis divus miljonus.

[Papildināta no 5. līdz 9. rindkopai]

Jaunā viedtālruņa rezervāciju skaits nedēļas nogalē bijis tik milzīgs, ka Apple bija spiesta pat noteikt vēlāku piegādes laiku. «iPhone 5 rezervāciju skaits ievērojami pārsniedza iPhone 4S rekordu. Klientu reakcija bija fenomenāla,» sacīja Apple viceprezidents Filips Šillers (Philip Schiller).

Savukārt tirgus analītiķu kompānija Baird Equity Research prognozē, ka Apple, visticamāk, pirmajās trijās dienās būs izdevies pārdot vairāk nekā piecus miljonus iPhone 5.

Milzīgā iPhone 5 popularitāte likusi Apple akciju vērtībai sasniegt galvu reibinošus augstumus. Trešdienas pēcpusdienā Apple akciju vērtība pārsniedza 701 ASV dolārus, uzkāpjot līdz 701,91 ASV dolāram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņi rada draudus tradicionālajai pulksteņu industrijai

Dažkārt, izvērtējot kādu tendenču ietekmi, vieglāk ir noteikt zaudētājus nekā uzvarētājus. Līdzīgi, runājot par investīcijām tehnoloģiju kompānijās, teicis arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets. Proti, leģendārais investors, uzstājoties ar retu lekciju kādā ASV universitātē, norādīja, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē bija faktiski neiespējami pateikt, kura ASV autoražotāja akcijās ieguldījumi varētu būt perspektīvākie. Spēkratu ražotāju un dažādu zīmolu bija pārāk daudz, un bija zināms, ka izdzīvot visi nespēs. Pasakot šo, V. Bafets izmeta asprātīgu padomu, ka tajā brīdī bija skaidrs, ka zaudētāji būs zirgi, un tādēļ investoram vajadzēja «šortot zirgus» (šortošana ir īso pozīciju atvēršana jeb spēlēšana uz vērtspapīru cenu kritumu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Google mātesuzņēmuma Alphabet vērtība sasniegusi 570 miljardus ASV dolāru, tādējādi pārspējot Apple un kļūstot par vērtīgāko kompāniju pasaulē, raksta CNBC.

Apple tirgus vērtība otrdien bija aptuveni 535 miljardi ASV dolāru.

Pēdējā reize, kad Google bija vērtīgāka nekā Apple, bija 2010.gads, kad abu kompāniju vērtība bija mazāka nekā 200 miljardi ASV dolāru. Toreiz Apple nesen bija laidis pārdošanā savu pirmo iPad, jaunākais iPhone tirgū bija 3GS un lielākos pārdošanas apjomus veidoja Mac – aptuveni trešdaļu. Tolaik kompāniju vadīja Stīvs Džobss.

Google vadītājs toreiz bija Ēriks Šmidts, kurš nākamajā gadā atdeva vadības grožus uzņēmuma līdzdibinātājam Lerijam Peidžam. Kompānija toreiz bija aptuveni uz pusi mazāka nekā patlaban.

Laikā starp 2008. un 2010.gadu Google un Apple vairākas reizes mainīja līdera godu, taču tad Apple vērtība uzlēca no 180 miljardiem dolāru līdz vairāk nekā 650 miljardiem dolāru 2012.gada septembrī. Toreiz kompāniju vērtība atšķīrās par vairāk nekā 400 miljardiem ASV doolāru. 2011.gadā Apple pārspēja Exxon un kļuva par pasaulē vērtīgāko uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izvairītos no patentu tiesvedības, tehnoloģiju kompānija Samsung piekritusi maksāt Microsoft neatklātu summu par katru Android ierīci, kas tiks pārdota, ziņo pasaules mediji.

Kompānijas Microsoft un Apple jau vairākus mēnešus ir izdarījušas spiedienu uz Google un mobilo ierīču ražotājiem, kas izmanto Android, apgalvojot, ka Google operētājsistēma pārkāpj vairākus to patentus.

Kā norāda The Wall Street Journal – slēdzot šādu vienošanos, Samsung, kas ir Android ierīču lielākais ražotājs, atzinis, ka Microsoft prasībām ir pamats.

Microsoft un Samsung vienošanās varētu kaitēt arī Google, kura savu izstrādāto Android izplata bez maksas. Portāls Digital Trends norāda, ka «Google sapnis par bezmaksas atvērtā koda programmatūru drīz var pārvērsties ļaunā murgā». Google jauno Microsoft un Samsung darījumu jau nosaukusi par «izspiešanu».

Komentāri

Pievienot komentāru