Ražošana

Grāmatas ar specefektiem

Kristīne Stepiņa, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Grāmatu ražotāji plāno apgrozījuma pieaugumu, mēģina nosargāt esošos eksporta tirgus – gan gaidot Krievijas rubļa kursa stabilizēšanos, gan radot pievienoto vērtību, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Apgrozījuma apjomu neietekmēs e–grāmatu un to lietotāju skaita palielināšanās, uzskata DB aptaujātie grāmatu ražotāji, uzsverot, ka svarīgas ir investīcijas modernās iekārtās, kas ļaus uzlabot produkcijas kvalitāti un konkurētspēju, palielināt ražošanas ātrumu un samazināt pašizmaksu. Nozares veiksme ir ne tikai jaunu eksporta tirgu iekaršanā un esošo nosargāšanā, bet arī grāmatu mīlēšanā, kas Latvijā ir daudz izteiktāka nekā citās Eiropas valstīs.

Grāmatu specefekti

SIA Livonia Print apgrozījums 2014. gadā bija 43 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš, stāsta SIA Livonia Print vadītāja Janīna Blūma. Peļņa pērn noteikti būs, bet tās lielumu šobrīd vēl nevarot pateikt. 2014. gadā uzņēmums ir sācis produkcijas eksportu uz Lielbritāniju. «Pirmajā gadā eksporta apjoms uz Angliju nebija pārāk liels, kopējais apgrozījums bija aptuveni 300 tūkstoši eiro, bet pirmajam sadarbības gadam to var vērtēt kā ļoti labu rezultātu,» atzīst J. Blūma. Kopumā 99,7% no saražotajām gāmatām SIA Livonia Print eksportē, galvenie tirgi ir Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Vācija un Somija. «Klientu vidū ir lielākās Skandināvijas izdevniecības, kurām ir svarīgi, lai pasūtījumu izpilde tiktu nodrošināta ne tikai klusajā sezonā, bet arī gada otrajā pusē, kad tirgus ir ļoti aktīvs, un mēs to varam,» saka J. Blūma. Galvenie kritēriji grāmatu ražošanā ir kvalitāte un termiņu ievērošana, taču pēdējos gados ir novērota tendence, ka jebkurai grāmatai ir nepieciešama arī kāda pievienotā vērtība jeb specefekti, tie var būt gan speciāli pēcapstrādes elementi, gan īpaši materiāli, kas no uzņēmuma prasa ieguldījumus to testēšanā, jaunu tehnoloģiju apgūšanā un jaunu drukas veidu ieviešanā. «Ja klients vēlas, ir jāspēj radīt visdažādākie tehniskie risinājumu, piemēram, jāpanāk mitrā asfalta efekts uz grāmatas vāka, īpašs metālisks spīdums, matējums un visdažādākās toņu pārejas, kam ir nepieciešami veseli pieci dažādi ražošanas procesi,» stāsta J. Blūma.

Pētījumi un iekārtas

Pērn SIA Livonia Print ir veikusi investīcijas 3,4 miljonu eiro apjomā, iegādājoties un uzstādot Vācijā ražotu pēdējās paaudzes astoņu krāsu iespiedmašīnu.

Jaunu iekārtu iegāde ne tikai uzlabo drukas kvalitāti, bet arī ievērojami samazina produkcijas pašizmaksu, ir pārliecināts arī PNB Print vadītājs Aleksandrs Smogļukovs. Arī PNB Print tikko ir iegādājies jaunu Vācijā ražotu iespiedmašīnu, kopējās investīcijas jaunajā ražošanas iekārtā ir 5,4 miljoni eiro, no tiem 45% jeb 2,1 miljons eiro – ES līdzfinansējums.

Visu rakstu Grāmatas ar specefektiem lasiet 10. marta laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Livonia Print darbības paplašināšanai saņēmusi 2,65 miljonu eiro aizdevumu

Žanete Hāka, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas poligrāfijas uzņēmums Livonia Print ir saņēmis Swedbank aizdevumu 2,65 miljonu eiro apmērā augstas pievienotās vērtības programmas 4.kārtas īstenošanai, informē Swedbank pārstāvji.

Livonia Print jau ir noslēgusi šīs programmas iepriekšējās kārtas ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Swedbank atbalstu. Programmas ietvaros uzņēmums investē efektīvās iekārtās, lai ar jaunām tehnoloģijām radītu inovatīvus produktus iespējami efektīvākā veidā.

Augstas pievienotās vērtības programmas 2.kārtas ietvaros divu gadu laikā Livonia Print investējusi vairāk nekā 7,5 miljonus eiro, no kuriem 6,3 miljonus eiro piešķīrusi Swedbank.

Investīcijas veiktas modernās drukas un iesiešanas līnijās, kas uzņēmumam sniedz iespēju strādāt efektīvāk, kā arī paplašināt produktu klāstu esošajos eksporta tirgos. Pērn Livonia Print darbinieku skaits palielinājās par 76 cilvēkiem, sasniedzot 456 darbiniekus - 28 darbinieki piesaistīti tieši augstas pievienotās vērtības programmas ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Poligrāfijas nozare muskuļus audzē eksporta tirgos

Kristīne Stepiņa, Anda Asere, 23.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas uzņēmumi nākotnē raugās cerīgi - audzē muskuļus eksporta tirgos, investē modernās tehnoloģijās un kļūst videi draudzīgāki, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lai arī 2016. gada darbības rezultāti vēl nav apkopoti, Latvijas poligrāfijas uzņēmumu asociācijas aplēses liecina, ka gads bijis veiksmīgs, audzis gandrīz visu tās uzņēmumu apgrozījums. Nozares lielākie uzņēmumi uzrādījuši vērā ņemamu izaugsmi: SIA Livonia Print apgrozījums bijis 53 miljoni eiro, kas ir par 9% vairāk nekā 2015.gadā, SIA PNB Print apgrozījums 2016. gadā bija tāds pats kā gadu iepriekš – 17,6 miljoni eiro, bet SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala (PGM) tas pieaudzis par aptuveni 25%, sasniedzot 17 miljonus eiro.

«Pagājušajā gadā uzņēmums ir samazinājis atkarību no Austrumeiropas tirgus un vairāk sācis orientēties uz Rietumeiropas klientiem. PNB Print ir pārveidojis pārdošanas daļas struktūru, ir būtiski palielināts darbinieku skaits Eiropas tirgus nodaļā, kā arī ir attīstītas jaunas tehnoloģijas. Kopumā 2016.gads ir vērtējams pozitīvi, un tas noteikti palīdzēs veidot stabilu pamatu turpmākajai attīstībai,» saka SIA PNB Print vadītājs Aleksandrs Smogļukovs. 2017. gadā paredzēts uzņēmuma apgrozījuma pieaugums vismaz par 25%. Šogad uzņēmums plāno palielināt ekskluzīvo produktu eksportu uz Lielbritāniju, apgūt Vācijas tirgu un palielināt ietekmi Baltijas valstīs. SIA PNB Print eksportē 85% saražotās produkcijas. Galvenie eksporta tirgi ir Norvēģija, Dānija, Zviedrija un Krievija. 2017.gadā būtiskas investīcijas uzņēmuma attīstībā nav paredzētas. A. Smogļukovs atzīst, ka pēdējo gadu laikā ir vērojama strauja poligrāfijas nozares izaugsme, ko lielā mērā veicinājis Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsts. «Vislielākā izaugsme ir tieši lielajiem uzņēmumiem, kas ir sociāli atbildīgi un var piedalīties Eiropas tenderos, kur viena no galvenajām prasībām ir veiksmīgi izieta Sociālā audita procedūra,» ir novērojis SIA PNB Print vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pacietīgu darbu un vērienīgām investīcijām SIA Livonia Print iekarojis Skandināvijas un Vācijas tirgu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

2014. gadā Latvijas poligrāfisti, grāmatu ražotāji, eksportēja produkciju aptuveni 100 miljonu eiro apmērā. SIA Livonia Print eksports veidoja 43 miljonus, līdz ar to uzņēmums pērn nodrošināja nedaudz mazāk par pusi no Latvijas grāmatu eksporta. SIA Livonia Print piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2015 kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

«Esam līderi Latvijas poligrāfijas jomā. 2007. gadā bijām pirmie, kas sāka eksportēt uz Skandināvijas valstīm, un šo gadu laikā esam ieguvuši labu reputāciju, kas pavēra eksporta ceļu arī citām Latvijas tipogrāfijām,» stāsta SIA Livonia Print pārdošanas direktore, valdes priekšsēdētāja Janīna Blūma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas uzņēmuma SIA Livonia Print līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Kjells Gunnars Hoffs atstājis amatu, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

Kjells Gunnars Hoffs par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju tika iecelts 2016.gada 4.martā, bet otrdien, 25.septembrī reģistrēta viņa atbrīvošana no šī amata.

Jaunu valdes priekšsēdētāju uzņēmums nav iecēlis, un šobrīd SIA Livonia Print valdē darbojas divi valdes locekļi - uzņēmuma lielākais īpašnieks Tronds Eriks Isaksens un Andreas Ingvars Johanssons.

Katram no valdes locekļiem ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi.

Tipogrāfija SIA Livonia Print dibināta 2006.gadā. Tās pamatkapitāls ir 1 500 000 eiro. Uzņēmuma lielākais akcionārs ir Norvēģijas pilsonis Tronds Eriks Isaksens, kuram pieder 96,5% akciju, bet atlikušie 3,5% pieder Zanei Blūmai-Johansonei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā intervijā Dienas biznesam atzīst uzņēmuma Livonia Print valdes priekšsēdētāja Janīna Blūma

Poligrāfijas bizness ir sezonāls. Gada pirmajā pusē ir klusā sezona, kad varam satikties, atskatīties uz paveikto un ieskatīties tuvākās nākotnes plānos. Janīnas Blūmas vadītais uzņēmums Livonia Print ir atzīts par eksportspējīgāko komersantu lielo un vidējo komercsabiedrību grupā Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2015.

Runā, ka Ziemeļvalstu uzņēmēji poligrāfijas jomā ir diezgan konservatīvi un tāpēc ir nokavējuši iespēju ieviest modernās poligrāfijas tehnoloģijas. Vai tiešām Latvija šajā ziņā viņus apsteidz?

Ja pie mums krīze 2008. un 2009. gadā bija reāla, tad kolēģiem Eiropā krīze vairāk bija galvās. Livonia Print 2007. gadā sāka darbību ar pilnīgi jaunām iekārtām. Katru gadu, arī krīzes laikā, esam investējuši iekārtās. Poligrāfijas uzņēmumi ārvalstīs šādas investīcijas nav veikuši. Tāpat Skandināvijas uzņēmumos darba ņēmējiem ir citas prasības pret darba devējiem, piemēram, Zviedrijā poligrāfijas nozares arodbiedrība pieprasīja 35 stundu garu darba nedēļu un 1,5% piemaksu pie darba algas. Līdzīgas prasības ir arī citās Skandināvijas valstīs – Norvēģijā, Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Livonia Print, palielinot prasījumu summu par 3,5 miljoniem eiro, pārjauno komercķīlu

Db.lv, 11.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas uzņēmums SIA Livonia Print pārjaunojis komercķīlu, palielinot nodrošinātā prasījuma maksimālo summu par 3,504 miljoniem eiro līdz 8,590 miljoniem eiro, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

Uzņēmums par labu AS Swedbank ieķīlājis krājumus, nemateriālos ieguldījumus, ķermeniskos pamatlīdzekļus prasījuma tiesības un uzņēmumu kā lietu kopību. Komercķīla nodrošina vairākus starp banku un uzņēmumu noslēgtos aizdevuma līgumus.

Līdz ar jaunās komercķīlas reģistrāciju 10.janvārī, dzēsta 2016.gadā reģistrētā komercķīla, kuras nodrošinātā prasījuma maksimālā summa bija 5,086 miljoni eiro.

Tipogrāfija SIA Livonia Print dibināta 2006.gadā. Tās pamatkapitāls ir 1 500 000 eiro. Uzņēmuma lielākais akcionārs ir Norvēģijas pilsonis Trond Erik Isaksen, kuram pieder 96,5% akciju, bet atlikušie 3,5% pieder Zanei Blūmai-Johansonei.

2017.gadā SIA Livonia Print konsolidētais apgrozījums pieauga līdz 55,975 miljoniem eiro, savukārt uzņēmuma konsolidētā peļņa pēc nodokļiem pieauga līdz 3,057 miljoniem eiro. Gada beigās SIA Livonia Print nodarbināja 560 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas uzņēmumi arī šogad turpinās stiprināt savas pozīcijas eksporta tirgos; vienlaikus viens no lielākajiem izaicinājumiem arvien ir darbaspēks.

Lielāko daļu drukas uzņēmumu apgrozījuma veido eksports, un tie šogad turpinās stiprināt savas pozīcijas ārzemēs.

Tā, piemēram, SIA PNB Print 2019. gadā turpinās orientēties uz pozīciju stiprināšanu Rietumu tirgū. «Uzskatu, ka Krievijas virziens ir ļoti riskants. Tur mūs jau zina, pie pārrunu galda ciena, taču neplānojam ieguldīt šī tirgus virziena attīstīšanā. Mums ir laba kompetence, to vajag aktīvi piedāvāt un pārdot arī citur,» spriež Igors Rozanovs, SIA PNB Print direktors.

«2019. gada budžetā plānots apgrozījuma pieaugums. Mūsu pārdošanas komanda intensīvi strādā pie jauna tirgus apgūšanas, un cerams, ka, tāpat kā iepriekš, plānoto izdosies sasniegt,» saka Janīna Blūma, SIA Livonia Print izpilddirektora vietniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Luminor" banka piešķīrusi Baltijā lielākajam grāmatu ražošanas uzņēmumam "Livonia Print" finansējumu 12,4 miljonu eiro apmērā. Tas paredzēts apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kā arī investīcijām uzņēmuma turpmākai attīstībai.

"Luminor" banka uzņēmumam piešķīrusi finansējumu 12,4 miljonu eiro apmērā, tostarp nodrošinot faktoringa un overdrafta limitus, kas paredzēti apgrozāmo līdzekļu palielināšanai. Tāpat banka izsniegusi "Livonia Print" ilgtermiņa kredītu jauna aprīkojuma iegādei – jaunās drukas, līmēšanas un iesiešanas iekārtas palīdzēs palielināt uzņēmuma ražošanas efektivitāti un padarīt to videi draudzīgāku.

"Livonia Print" ir lielākais grāmatu ražotājs Ziemeļeiropā, kas kopš dibināšanas 2007. gadā strādā gandrīz tikai eksporta tirgos, eksportējot ap 99% produkcijas uz 20 valstīm. Ja pirmajā desmitgadē lielākais apjoms grāmatu tika piegādāts izdevniecībām Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, tad pēdējo gadu laikā ievērojami palielināts apgrozījums arī Vācijā un Lielbritānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Putnu gaļas ražotājai AS Putnu fabrika Ķekava (Ķekava) piešķirs uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi 3,69 miljonu eiro apmērā, šodien nolēma valdība.

Kā norādīts Ekonomikas ministrijas skaidrojumā, Ķekavas plānoto investīciju apjoms ir 14,97 miljoni eiro, tādējādi saskaņā ar normatīvajiem aktiem sabiedrībai pēc projekta īstenošanas būs tiesības piemērot UIN atlaidi 3,69 miljonu apmērā. Investīciju projekta īstenošanas ilgums ir 36 mēneši, sākot projektu 2015.gada jūnijā.

Tāpat norādīts, ka, ņemot vērā sabiedrības prognozēto apgrozījuma un nomaksājamo nodokļu pieaugumu, papildus valsts budžetā iemaksātie nodokļi pārsniegs atlaidi 3,69 miljonu eiro apmērā jau pēc projekta pabeigšanas jeb 2019.gadā.

Kā ziņots, normatīvie akti paredz piemērot atlaidi 25% apmērā par investīciju summu, kas pārsniedz desmit miljonus eiro, nodokļu maksātājiem, kuri veikuši ieguldījumus pamatlīdzekļos, lai palielinātu ražošanas vai pakalpojumu jaudu, sāktu jaunas produkcijas ražošanu vai būtiski mainītu ražošanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Par investīcijām ražotnes izveidē SIA Vika Wood saņems UIN atlaidi 2,6 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 10.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 10. oktobra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas ierosinājumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides piešķiršanu kokrūpniecības SIA «Vika Wood» investīciju projekta «SIA Vika Wood ilgtermiņa ieguldījumi ražošanas efektivitātes uzlabošanai» īstenošanai.

SIA «Vika Wood» investīciju projekta ietvaros iegādāsies jaunas ražošanas iekārtas, kas ļaus paplašināt savu ražoto produktu klāstu un uzlabot esošo produktu kvalitāti.

Investīciju projekta ieguldījumu apmērs ir 10 500 000 eiro (attiecināmās izmaksas), kuru finansējuma avots būs uzņēmuma pašu līdzekļi un bankas kredīts. Līdz ar to pēc projekta īstenošanas SIA «Vika Wood» būs iespēja piemērot UIN atlaidi līdz 2 625 000,00 eiro apmērā.

SIA «Vika Wood» projekts ir 31. projekts, kuru Ministru kabinets ir atbalstījis. Līdz šim Ministru kabinetā ir atbalstīti AS «Dobeles dzirnavnieks», SIA «Baltic Crystal», AS «Tērvetes AL», SIA «AKG Thermotechnik Lettland», SIA «Metalleks», SIA «L-Ekspresis», AS «Olainfarm», AS «Latvijas Mobilais telefons», SIA «Staburadze», AS «Stora Enso Latvija», AS «Grindeks», AS «Latvijas Finieris», SIA «Bite Latvija», SIA «Kronospan Riga», SIA «Cross Timber Systems», SIA «Livonia Print», SIA «Plantos», AS «Rīgas piena kombināts», AS «Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca», SIA «PNB Print», SIA «ADUGS», SIA «Alfa Agro», SIA «Cotton Club Liepāja», SIA «Tecnopali North Europe», AS «Valmieras stikla šķiedra», AS «Putnu fabrika Ķekava», SIA «Broceni Pellets», SIA «Stiga RM», SIA «Avoti SWF» un SIA «Rimi Latvia» projekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par investīcijām jaunu ražotņu izveidē SIA Līgo Auto saņems UIN atlaidi 11,4 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 09.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 9.janvāra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas ierosinājumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides piešķiršanu SIA «Līgo Auto» investīciju projekta «Jaunu ražošanas ēku būvniecība pilna cikla laminētā bērza saplākšņa ražošanai» īstenošanai.

SIA « Līgo Auto» investīciju projekta ietvaros uzsāks jaunu darbības veidu – nelaminētā (parastā) un laminētā bērza saplākšņa, kā arī saplākšņu izejmateriāla (lobskaidas) ražošanu. Investīciju projekts jaunās darbības uzsākšanai paredz sākotnējos ilgtermiņa ieguldījumus triju jaunu ražošanas ēku izbūvei un šo ēku aprīkošanai ar visām nepieciešamajām ražošanas iekārtām.

Investīciju projekta ieguldījumu apmērs ir 45 580 000 eiro (attiecināmās izmaksas), kuru finansējuma avots būs uzņēmuma pašu līdzekļi un bankas kredīts. Līdz ar to pēc projekta īstenošanas SIA «Līgo Auto» būs iespēja piemērot UIN atlaidi līdz 11 395 000 eiro apmērā.

SIA «Līgo Auto» projekts ir 33. projekts, kuru Ministru kabinets ir atbalstījis. Līdz šim Ministru kabinetā ir atbalstīti AS «Dobeles dzirnavnieks», SIA «Baltic Crystal», AS «Tērvetes AL», SIA «AKG Thermotechnik Lettland», SIA «Metalleks», SIA «L-Ekspresis», AS «Olainfarm», AS «Latvijas Mobilais telefons», SIA «Staburadze», AS «Stora Enso Latvija», AS «Grindeks», AS «Latvijas Finieris», SIA «Bite Latvija», SIA «Kronospan Riga», SIA «Cross Timber Systems», SIA«Livonia Print», SIA «Plantos», AS «Rīgas piena kombināts», AS «Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca», SIA «PNB Print», SIA «ADUGS», SIA «Alfa Agro», SIA «Cotton Club Liepāja», SIA «Tecnopali North Europe», AS «Valmieras stikla šķiedra», AS «Putnu fabrika Ķekava», SIA «Broceni Pellets», SIA «Stiga RM», SIA «Avoti SWF», SIA «Rimi Latvia», SIA «Vika Wood» un AS «Latvijas balzams» projekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta: Kronospan Riga saņem UIN atlaidi gandrīz 20 miljonu eiro apmērā

Zane Atlāce - Bistere, 26.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 26. jūnija sēdē atbalstīja uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides 19 997 000 eiro apmērā piešķiršanu vienam no vadošajiem meža nozares ražošanas uzņēmumiem Latvijā SIA «KronospanRiga» pēc investīciju projekta SIA Kronospan Riga konkurētspējas palielināšana» īstenošanas.

Investīciju projekta mērķis ir palielināt uzņēmuma konkurētspēju globālajā tirgū, paplašinot izejmateriālu pieejamību un modernizējot ražošanu, kas dos iespēju palielināt esošo ražošanas jaudu un paaugstināt ražošanas procesu efektivitāti. Uzņēmums plāno veikt nozīmīgas investīcijas inovatīvu un videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešanā, kuru rezultātā tiks nodrošināta iespēja ražošanas procesā izmantot alternatīvu izejmateriālu – otrreiz pārstrādājamo koksni. Tāpat uzņēmums plāno būtiskus ieguldījumus orientēto skaidu plātņu un kokskaidu plātņu ražošanas procesa pilnveidošanā, kas dos iespēju gan palielināt ražošanas jaudu, gan arī ievērojami uzlabot ražošanas procesa efektivitāti un uzņēmuma produktivitāti kopumā. Investīciju projektu plānots realizēt līdz 2020. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Modri vaktē jaunos poligrāfijas speciālistus

Anda Asere, Kristīne Stepiņa, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas nozarē profesionālo izglītību apgūstošo audzēkņu skaits samazinās, uzņēmēji savlaicīgi noskata darbiniekus un slēdz darba līgumus, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pašlaik Rīgas Valsts tehnikumā (RVT), kas ir vienīgā mācību iestāde Latvijā, kurā var apgūt poligrāfiju. Audzēkņu skaits, salīdzinot ar pagājušo mācību gadu, ir samazinājies par 13%. Šobrīd RVT Poligrāfijas nodaļā mācās 211 jaunieši. RVT pasniedzēji pauž cerību, ka līdz ar jaunā mācību korpusa izveidi, audzēkņu skaits palielināsies.

Visvairāk audzēkņu apgūst iespieddarbu noformēšanas speciālista profesiju, ko jauniešiem ar pamatizglītību tehnikumā māca četrus gadus, stāsta RVT Poligrāfijas nodaļas vadītājs Agris Sondors.

Pieprasījums darba tirgū ir pēc poligrāfijas ražošanas tehniķiem, iespieddarbu digitālā noformējuma un apstrādes speciālistiem, šīs profesijas jaunieši ar vidējo izglītību RVT var apgūt 1,5 gadu laikā. A. Sondors uzsver, ka darba tirgū poligrāfijas speciālisti ir ļoti pieprasīti, gandrīz visi RVT audzēkņi iegūst labi apmaksātu darbu, daudzi pēc tehnikuma beigšanas veido savus uzņēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas kompānija PNB Print palielina klātbūtni Eiropā, bet vēl vairāk sašaurina fokusu uz Krievijas tirgu

Kopumā eksports veido 90% no PNB Print apgrozījuma. Lielākais uzņēmuma eksporta tirgus ir Dānija, Norvēģija, Beniluksa valstis, kā arī Lielbritānija un Vācija. Šogad uzņēmuma lielākais fokuss ir uz Vāciju, PNB Print lūko paplašināt biznesu arī Skandināvijā. «Vācijā ir pieprasīti tie produkcijas veidi, ko mēs ļoti labi mākam ražot, tostarp bērnu literatūru, grāmatas cietajos vākos, nodrošinot īpašus apstrādes veidus,» saka Igors Rozanovs, SIA PNB Print valdes loceklis. Vaicāts, cik sarežģīti ir ieiet jaunā tirgū, viņš teic, ka tas ir tikpat grūti kā iespiesties pārpildītā autobusā – neviens ar ziediem nesagaida, visas vietas ir aizņemtas.

Uzņēmuma specializācija ir bērnu grāmatas un produkcija cietajos vākos. «Cilvēku rocība aug, viņi ir gatavi bērniem tērēt vairāk – nopērk nevis vienu, bet divas grāmatiņas. Ir vecāki, kuri labāk planšetes vietā bērniem izvēlas piedāvāt grāmatu. Visi runā par to, ka grāmatu segments mirst, bet, piemēram, Londonā un citās pilsētās, ir grāmatu veikali vairākos stāvos, un pircēju tur ir daudz. Mani vairāk uztrauc nevis papīra un elektronisko grāmatu konkurence, bet gan grāmatu un seriālu konkurence. Grāmata lielākoties ir izklaide, un cilvēks var izklaidēties dažādi. Tāpat uzskatu, ka lielākais kino konkurents ir videospēles,» saka I. Rozanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ražo poligrāfijas nozares «mersedesus», taču, vienalga, nākas lauzt priekšstatu, ka drukas industrija ir mirstošs dinozaurs

Tā DB atzīst apaļā galda diskusijas dalībnieki. Poligrāfija kopš 2008. gada valstī piedzīvo tikai augšupeju un strauju attīstību kopumā, iesāk Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere.

Nozares eksports pērn uzauga jau līdz 75% (277 milj. eiro vērtībā) no kopējā saražotā apjoma. Pārsvarā mūsu eksporta produkcija nonāk ES valstīs, Norvēģijā, Islandē un arī NVS valstīs. Turklāt, kā uzsver Jelgavas tipogrāfijas valdes priekšsēdētājs Māris Matrevics, šurp sūta drukāt darbus nevis izdevīgākas cenas, bet gan augstas kvalitātes, kolosālas attieksmes, modernu iekārtu un cilvēkresursu prasmju pēc. Gan šim uzņēmumam, gan Livonia print nišas produkts ir grāmatas. Tās kopumā aizņem 29% no Latvijas poligrāfijas uzņēmumu apgrozījuma, un tas ir viens no labākajiem rādītājiem Eiropā. Te I. Bečere ievieš papildus skaidrību, ka, skatoties Eiropas kontekstā, eksporta pieaugums ir sarežģītas, dārgas produkcijas segmentā. Tās ir ekskluzīvas grāmatas jeb poligrāfijas nozares «mersedesi» ar augstāko pievienoto vērtību un ražošanas procesā ieguldītu intelektu. Tāpat arī saražotais iepakojums ir augstā līmenī un nonāk nopietnās starptautiskās kompānijās. Protams, vienam otram uzņēmumam sāpīgs sitiens ir grāmatu, etiķešu un iepakojuma eksporta apjoma sarukums uz NVS valstīm, tostarp, Krieviju, kas ir arī ķēdes reakcija pārtikas eksporta kritumam. Iepakojums, etiķetes ir vieni no svarīgākajiem produkcijas veidiem, aizņemot pat 41% no Latvijas poligrāfijas uzņēmumu apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Briest par sešiem procentiem

Anda Asere, 03.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā Latvijas lielākie poligrāfijas uzņēmumi spējuši palielināt apgrozījumu par aptuveni 6%, sasniedzot 371 miljonu eiro, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tādas aplēses ir Ievai Bečerei, Latvijas poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektorei. Viņas vērtējumā šis gads kopumā nozares uzņēmumiem bijis labs. Gada sākumā vairāki uzņēmumi norādījuši, ka viņiem ir bijušas problēmas ar Baltkrievijas un Krievijas tirgu, kurus ietekmējušas nesenās sankcijas un Krievijas rubļa vērtības kritums, tomēr zaudējumi ir mazai daļai uzņēmumu. Turklāt šis gads ir devis iespēju iestrādāties Rietumeiropas tirgos.

A/s VG Kvadra Pak šis gads ritējis atbilstoši iepriekš plānotajam. «Līdz gada beigām paredzam sasniegt izvirzītos mērķus un pat mazliet pārsniegt tos. Salīdzinot ar 2014. gadu, paredzams apgrozījuma pieaugums 5% apmērā. Ņemot vērā esošo ģeopolitisko un ekonomisko situāciju, esam apmierināti ar sasniegtajiem rezultātiem un panākto izaugsmi. Šajā gadā esam veikuši vēl lielāku pārorientāciju no nestabilajiem austrumu tirgiem uz daudz stabilāko Baltiju un Ziemeļvalstīm,» atklāj Roberts Vasiļevskis, a/s VG Kvadra Pak ģenerāldirektors. Šī akciju sabiedrība ietilpst Van Genechten Packaging grupā, kas 2014. gadā ir iegādājusies vēl vienu rūpnīcu Krievijā, bet 2015. gadā – rūpnīcu Ungārijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CARGOSON - Transporta pārvaldības sistēma[TMS] uzņēmumiem (ražošanas, vairumtirdzniecības, mazumtirdzniecības, lauksaimniecības un lielākiem e-komercijas uzņēmumiem).

Loģistikas biznesā laiks ir nauda, un Cargoson ļauj ietaupīt abus. Šī inovatīvā TMS viegli un ērti pārvaldāmā tiešsaistes platformā ļauj operatīvi salīdzināt cenas, izvēloties izdevīgāko piedāvājumu, rezervēt pakalpojumus, izsekot sūtījumus un efektivizēt kravu pārvadājumu pārvaldību.

Cargoson sistēmā visu pārvadājumu uzskaite ir vienkopus ērti pārskatāma vienā informācijas panelī, kur pieejami arī visi cenu piedāvājumi. Sev izdevīgāko piedāvājumu iespējams izvēlēties gan pēc cenas, gan uzkraušanās/piegāžu laikiem, CO2 izmešu daudzuma un citiem parametriem.

TMS sistēmas ieguvumi

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Lielākā komercķīla – SIA Livonia Print

Žanete Hāka, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 88komercķīlas, bet 110 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 193 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 132 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 61 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Livonia Print – 17,62 miljonu eiro vērtībā. Komercķīlas ņēmēja ir AS Swedbank. Komercķīlu izziņās redzams, ka uzņēmums pēdējā laikā pārjaunojis divas komercķīlas, kuru kopējā vērtība sasniedz 34,721 miljonus eiro. Par labu ķīlas ņēmējai AS Swedbank ir ieķīlāti vērtspapīri, krājumi, nemateriālie ieguldījumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi un prasījuma tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2015 laureāti

Šogad tika iesniegti 105 pieteikumi no uzņēmumiem visā Latvijā. No tiem žūrijas komisija atlasīja un konkursa otrajā kārtā virzīja 32 uzņēmumus.

Šogad titulu Eksporta čempions saņēma Rīgas Stradiņa universitāte.

Kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā pirmo vietu ieguva SIA Livonia Print. Otro vietu ieguva SIA Atea Global Services un i/k Rešetilovs un Co. Par Eksportspējīgāko komersantu mazo komercsabiedrību grupā tika atzīts SIA D Dupleks. Otro vietu ieguva SIA Infogram, bet trešo – SIA Glamoralle. Kategorijā Importa aizstājējprodukts pirmo vietu ieguva SIA Milzu! graudaugu pārslas, otro vietu SIA Linum Color beices Paint Eco, trešo – SIA Lat Eko Food biezeņi bērniem Rūdolfs. Par Inovatīvāko produktu tika atzīts a/s SAF Tehnika mikroviļņu spektra analizators Spectrum Compact. Otro vietu ieguva SIA Vizulo āra gaismekļu produktu līnija Vizulo Stork, bet trešo – SIA Blue Shock Race elektrokartingi. Kategorijā Rūpnieciskais dizains pirmo vietu piešķīra SIA Velo Sock velosipēdu pārsegiem iekštelpām, otro vietu SIA Shaman Inventions transformējamam bērnu velosipēdam Leg&Go, bet trešo vietu – SIA Dizaina papīrlietas ādas dienasgrāmatai Flux Book, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Livonia Print iegādāsies iekārtas par vairākiem miljoniem eiro

Žanete Hāka, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušies vairāki SIA Livonia Print izsludinātie iepirkumi par ražošanas iekārtu iegādi, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Uzņēmums iegādāsies Integrētu mīksto sējumu iesiešanas līnija ar sanešanu, trīsnazi, stekeri un paletētāju par 1,98 miljoniem eiro. To piegādās Polijas uzņēmums Muller Martini Sp.z.o.o.

Tāpat kompānija iegādāsies grāmatu ievākošanas līniju par 1,66 miljoniem eiro. Arī to piegādāsies Muller Martini Sp.z.o.o.

Iepirkumi tiek īstenoti ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas nozarē lielākais uzņēmums pēc apgrozījuma pērn, tāpat kā gadu iepriekš, Latvijā bija Livonia Print, kura valdes loceklis un lielākais īpašnieks ir Tronds Eriks Isaksens. 2017. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 55,975 miljoni eiro. Kompānijas apgrozījums pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, palielinājās par 4,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksporta un inovācijas balvai 2015 otrajā kārtā izvirzīti 32 uzņēmumi

Dienas Bizness, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2015 četrās kategorijās iesniegti 105 pieteikumi no uzņēmumiem visā Latvijā. Konkursa otrajai kārtai izvirzīti 32 uzņēmumi, informē LIAA.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: AS ABLV Bank, SIA Atea Global Services, SIA Bio-Venta, Graanul Invest, SIA Kreiss, SIA Livonia print, SIA Nordic Homes, IK Rešetilovs un Co, AS SAF Tehnika.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: SIA D Dupleks, SIA El Prod, SIA Glamoralle, SIA Infogram, SIA Preco, SIA Premium chocolate, SIA Rotons, SIA Velo sock, SIA Vizulo.

Konkursa kategorijā Importa aizstājējprodukts 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: SIA Centre composite (aviācijas inženierpakalpojumi), SIA D Dupleks (gludstobra ložu munīcija), SIA Dizaina papīrlietas (Purpurs grāmatu sērija Etno), SIA GIGI Bloks (GIGI Bloks lielizmēra rotaļkluči), SIA Hebe (bērnu apģērbi), SIA LAT eko food (mammas gardais biezpiens Rūdolfs), SIA Linum color (Paint Eco beices), SIA MILZU! (graudaugu pārslas MILZU!), SIA Vizulo (āra un iekštelpu gaismekļu produktu līnijas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šodien atbalstīja priekšlikumu piešķirt AS «Latvijas balzams» uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi 4,24 miljonu eiro apmērā par apjomīga investīciju projekta īstenošanu.

Iepriekš Ministru kabinets vairākkārt atlika lēmuma pieņemšanu pēc nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) pieprasījuma. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka sākotnēji pieejamā informācija par šo jautājumu nebija pietiekama, tāpēc politiskais spēks vēlējās iepazīties ar materiāliem, kas apliecinātu uzņēmuma veiktos ieguldījumus atbilstoši likuma nosacījumiem.

Valdības vilcināšanās rada nenoteiktību

«Latvijas balzama» neauditētajā 2017.gada sešu mēnešu finanšu pārskatā uzņēmuma vadība norādīja, ka kompānija ir sākusi lielu ražošanas telpu modernizācijas un rekonstrukcijas projektu, ar mērķi apvienot esošās divas ražotnes zem viena jumta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Gofrētā kartona izstrādājumi SIA Skultes kartons

Žanete Hāka, 21.02.2020

Tālāk galerijā skatāms, kā top gofrētā kartona izstrādājumi SIA "Skultes kartons". Uzņēmums ražo C markas (4 mm biezums) gofrēto kartonu.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Saulkrastu novada uzņēmuma SIA "Skultes kartons" ražotnē, kur top gofrētā kartona izstrādājumi.

SIA "Skultes kartons" dibināts 2009.gada aprīlī, un patlaban savu produkciju realizē gan vietējā tirgū, gan ārvalstīs.

Kompānijas ražotās produkcijas klāstā ietilpst gofrētais kartons un dažādi iepakojumi no šī materiāla, piemēram, kastes mēbeļu ražošanas nozarei, transporta sektoram, pārtikas rūpniecībai un citām jomām, stāsta kompānijas valdes loceklis Aigars Bārda.

Starp kompānijas klientiem ir tādi Latvijā zināmi ražotāji kā "PNB Print", "Troll Smiltene", "Cosybed", kā arī vēl aptuveni 200 mazāki klienti, tāpat uzņēmums sadarbojas arī ar starpniekiem, kas kastes tālāk pārdod citās valstīs, piemēram, Somijas uzņēmumam "Fiskars", latvieša radītajai alus darītavai Rovaniemi un citiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru