Jaunākais izdevums

Šobrīd grāmatvedībā ienāk jaunā paaudze. «Līdz ar to tiek ienestas svaigas vēsmas šajā nozarē. Ir labi, ja kolektīvā ir grāmatveži ar lielāku un mazāku pieredzi, gados jaunāki un vecāki. Abas puses mācās, un veidojas ļoti laba sadarbība,» uzskata Linda Lazda, Grant Thornton Rimess Baltic grāmatvede.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apvienojušies LF Eksperts un Grant Thornton Rimess

Lelde Petrāne, 14.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grant Thornton Rimess un LF Eksperts ir apvienojušies un no 2015. gada oktobra strādā ar vienu nosaukumu: Grant Thornton Baltic.

Grant Thornton Rimess un LF Eksperts ir divas no vadošajām Latvijas revīzijas, grāmatvedības un konsultāciju sabiedrībām. Apvienošanās nostiprina Grant Thornton Baltic Group (Grant Thornton Baltic SIA Latvijā, Grant Thornton Baltic OÜ Igaunijā un UAB Grant Thornton Baltic Lietuvā) pozīcijas Baltijas reģionā.

«Uzņēmumu apvienošanās ir likumsakarīgs izaugsmes solis,» stāsta jaunais Grant Thornton Baltic SIA vadītājs Latvijā Kaspars Rutkis.

Kaspars Rutkis, kas iepriekš bija LF Eksperts vadošais partneris, ir Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas un Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes loceklis. Grant Thornton Baltic SIA vadības komandā kopā ar Kasparu Rutki strādās partneri Ilze Palmbaha, Jelena Žovnikova, Silvija Gulbe un Dainis Tunsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas uzņēmēji kā nopietnu draudu attīstībai redz ekonomisko nestabilitāti un kvalificēta darbaspēka trūkumu

Gunta Kursiša, 25.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievērojama daļa Latvijas uzņēmumu vadītāju kā ārkārtīgi nopietnu draudu uzņēmējdarbības attīstībai nākotnē vērtē ekonomiskās situācijas neskaidrību un kvalificēta darbaspēka trūkumā. Lietuvā un Igaunijā šādi uzskata krietni mazāk uzņēmēju, liecina Grant Thornton veiktais pētījums.

Starptautiskā pētījuma ietvaros Grant Thornton Rimess Baltic Latvijā pētīja, kādus tuvākās nākotnes attīstības scenārijus un izaicinājumus sagaida Latvijas uzņēmumu vadītāji. Pārskata rezultāti rāda, ka Latvijā vismaz puse vadības līmeņa darbinieku tuvākajā nākotnē paredz gan nestabilitāti ekonomiskajā vidē, gan kvalificētu speciālistu trūkumu.

Lietuvā ekonomiskās situācijas neskaidrību kā draudu vērtē tikai 24% uzņēmumu, bet Igaunijā - 22%. Arī par kvalificēta darbaspēka trūkumu kaimiņvalstu uzņēmēji nav tik norūpējušies: Lietuvā ar to paredz saskarties 29%, bet Igaunijā - 38%.

Savukārt vismazāk Baltijas uzņēmumu izaugsmi ietekmēs informāciju tehnoloģiju nodrošinājums un kvalitāte valstī un transporta infrastruktūra. Latvijā līdzīgi kā kaimiņvalstīs tās kā apmierinošas vērtē attiecīgi 76% un 72% vadītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

60% Baltijas uzņēmumu attīstīs darbību, izmantojot pašu līdzekļus

Žanete Hāka, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa jeb 60% Latvijas uzņēmumu savu turpmāko attīstību plāno finansēt no uzkrātajiem līdzekļiem, liecina starptautiskā audita un uzņēmējdarbības konsultāciju kompānijas Grant Thornton veiktā International Business Report ekonomikas pārskata rezultāti.

46% uzņēmumu plāno izmantot banku aizdevumus, savukārt 30% finansējumu savai izaugsmei meklēs no privātajiem investoriem.

Grant Thornton Rimess Baltic starptautiskā pētījuma ietvaros Latvijā, Lietuvā un Igaunijā skaidroja, kādas izaugsmes iespējas un attīstības, tostarp arī finansēšanas, modeļus paredz uzņēmumu vadītāji.

Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa uzņēmumu visās trīs Baltijas valstīs attīstību turpmākos trīs gadus plāno finansēt no pašu līdzekļiem. Visvairāk šādu uzņēmumu ir Igaunijā, kur attīstību no pašu kapitāla finansēs 68% uzņēmumu, savukārt Lietuvā - 51 %. Piesaistīt privāto investoru līdzekļus plāno 30% Latvijas, 22% Lietuvas un 18% Igaunijas uzņēmumu. Biznesa attīstību ar banku aizdevumiem plāno finansēt 46% Latvijas, 39% Lietuvas un 36% Igaunijas kompāniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Latviešu uzņēmumi par nākotni cerīgāki nekā vidēji ES

Guntars Gūte, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā un Baltijas valstīs kopumā uzņēmumi nākotnē raugās cerīgāk un gaišāk nekā vidēji citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, rāda Revīzijas un uzņēmējdarbības konsultāciju uzņēmumu grupas Grant Thornton ikgadējā International Business Report pētījuma rezultāti.

Starptautiskā projekta ietvaros Grant Thornton pētīja to, kā uzņēmumi vērtē gan savas, gan valsts ekonomikas izaugsmes iespējas. 8% no Latvijas uzņēmumu vadītājiem ir optimistiski noskaņoti un paredz ekonomiskās situācijas uzlabošanos. Par latviešiem vēl pozitīvāk noskaņoti ir igauņu uzņēmēji, no kuriem 18% paredz ekonomikas uzlabošanos. Lai arī Lietuvā šādi optimistiski noskaņoti ir tikai 2% uzņēmēju, tas ir ievērojami vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Ekonomisko izredžu indeksā tas ir mīnus 17%, kas nozīmē, ka 17% Eiropas Savienības uzņēmumu līderu pesimistiski raugās uz ES ekonomikas nākotnes izredzēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: Latvija viena no līderēm dzimumu līdztiesībā uzņēmējdarbībā

Dienas Bizness, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir viena no līderēm dzimumu līdztiesībā – 43% no vadošajiem amatiem uzņēmumos ieņem sievietes un tas ir otrs labākais rādītājs Eiropas Savienībā (ES).

To apliecina revīzijas un uzņēmējdarbības konsultāciju uzņēmumu grupas Grant Thornton ikgadējais International Business Report pētījums. Daļa no pētījuma, kas veikts kopā ar Forbes Insight un kurā šogad pirmo reizi ir iekļautas arī Baltijas valstis, ir veltīta sieviešu lomai darbavietās un dzimumu līdztiesībai.

Pētījumā secināts, ka Latvija ir viena no vadošajām valstīm dzimumu līdztiesībā darbavietās, par ko liecina salīdzinoši lielais sieviešu īpatsvars vadošajās pozīcijās. Sieviešu īpatsvars vadošajās pozīcijās lielāks ir vien Ķīnā un Polijā – attiecīgi 51% un 48%. Kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva dala ceturto un piekto vietu, savukārt pēdējā vietā šajā sarakstā ierindojas Japāna, kur tikai 7% vadošo amatu ieņem sievietes, kamēr pasaules vidējais rādītājs ir 24%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzņēmēji Latvijā piesardzīgāki prognozēs par ekonomikas augšupeju nekā vidēji ES

Žanete Hāka, 02.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu vadītāji Latvijā ir piesardzīgāki savās prognozēs par ekonomikas augšupeju savā valstī nekā vidēji citu Eiropas valstu komersanti, liecina jaunākā Grant Thornton veiktā International Business Report pētījuma rezultāti.

Dažās Eiropas Savienības (ES) valstīs uzņēmumi ir ļoti pozitīvi noskaņoti, bet citās savienības valstīs uz nākotni raugās ar lielu skepsi.

Interanational Business Report rezultātus veido indekss, kas rāda to, par cik procentiem vairāk respondentu ir atbildējuši apstiprinoši uz konkrētu jautājumu nekā atbildējuši noliedzoši, ņemot vērā arī neitrālas atbildes. Atbildot uz jautājumu, vai jūsu valsts ekonomikā gaidāmi pozitīvi pavērsieni tuvākā gada laikā, Latvijas uzņēmumu vadītāji kopumā bija vairāk pozitīvi nekā negatīvi noskaņoti, uzrādot 12 % rezultātu. Taču šāds rādītājs ir ievērojami pesimistiskās par ES vidējo rezultātu — 29%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā uzņēmumu populārākās sociālās atbildības aktivitātes - kopienas un ziedošana labdarībai

Žanete Hāka, 16.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā populārākās uzņēmumu sociālās atbildības aktivitātes ir piedalīšanās kopienas aktivitātēs (piemēram, talkās) un ziedošana labdarībai.

Starptautiskā pētījuma ietvaros Grant Thornton Rimess Baltic pētīja korporatīvās sociālās atbildības praksi Latvijā un uzņēmumu motivāciju iesaistīties šajās aktivitātēs. International Business Report rezultāti rāda, ka Latvijā populārākās sociālās atbildības aktivitātes ir piedalīšanās kopienas aktivitātēs (59 %) un ziedošana labdarībai (57%), kā arī enerģijas patēriņa mazināšana un atkritumu pārstrāde (52 %). Šie rādītāji ir ļoti līdzīgi visās trīs Baltijas valstīs un arī Eiropas Savienībā (ES) kopumā, bet ar vienu izņēmumu — kompāniju iesaisti enerģijas patēriņa mazināšanā un atkritumu pārstrādāšanā. Neskatoties uz to, ka šī ir starp populārākajām sociālās atbildības aktivitātēm Latvijā, ES vidējais rādītājs ir vēl augstāks — šādas iniciatīvas raksturīgas vidēji 73 % uzņēmumu, kas to padara par pārliecinoši populārāko sociālās atbildības aktivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Salīdzinot ar pārējo Eiropu, Latvijā visvairāk sieviešu vadošos amatos

Gunta Kursiša, 21.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā sievietes biežāk ieņem vadošus amatus nekā jebkur citur Eiropā – 41% darbinieku uzņēmumu valdēs un augstākajā vadībā (senior management) ir sievietes, liecina Thornton Rimess Baltic veiktā International Business Report pētījuma rezultāti.

Baltijas valstis ir izteiktas līderes Eiropas Savienībā (ES) šajos rādītājos. Lietuvā 39% vadošo amatu ieņem sievietes, savukārt Igaunijā – 37% vadītāju ir sievietes. Arī Polijā šis rādītājs ir samērā augsts - šajā Austrumeiropas valstī katru trešo vadošo amatu ieņem sieviete (34%). Polijai seko Beļģija ar 30% sieviešu īpatsvaru vadošos amatos. Pēc pētījuma datiem vidēji Eiropā 23% vadošu amatu atrodas sievietes.

40% aptaujāto Latvijas uzņēmumu sievietes ieņem finanšu direktores amatu. Vēl starp izplatītākajiem vadošajiem amatiem sieviešu vidū ir uzņēmuma izpilddirektore (22%), operāciju direktore (17%) un cilvēkresursu vadības direktore (14%).

Komentāri

Pievienot komentāru