Tehnoloģijas

Greenpeace: videi draudzīgākā kompānija ir HP, nedraudzīgākā - RIM

Jānis Rancāns, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Videi draudzīgākās elektrotehnikas kompānijas ir Hewlett – Packard (HP), Dell un Nokia, secinājusi vides aizstāvju organizācija Greenpeace, kas izveidojusi sarakstu ar videi draudzīgākajiem un nedraudzīgākajiem uzņēmumiem.

HP vides aizstāvju 2011. gada novembra reitingā Greenpeace Guide to Greener Electronics saņēmuši 5,9 punktus, Dell – 5,1 punktu un Nokia – 4,9 punktus no desmit iespējamajiem punktiem. Iepriekšējo gadu laikā Nokia atradās šī saraksta galvgalī, taču tagad ir piedzīvojusi kritumu uz trešo vietu.

Greenpeace norāda, ka kompānijas HP un Dell spējušas nodrošināt videi draudzīgu piegādes ķēdi, kā arī samazinājušas kaitīgos izmešus ražošanas procesā. Kompānija Dell aizvadītā gada pētījumā bija iekļuvusi desmitajā vietā, bet gada laikā piedzīvojusi «dramatisku lēcienu uz priekšu».

Ikoniskā ASV kompānija Apple Greenpeace sarakstā iekļuvusi ceturtajā vietā. Kompānija sarakstā spējusi pakāpties par piecām vietām kopš aizvadītā gada. Vides aizstāvji atzīst, ka Apple pievērš lielu uzmanību videi draudzīgu produktu ražošanai, bet neineteresējas par «tīras» enerģijas izmantošanu ražošanas procesā, kā arī nepievērš pietiekamu uzmanību otrreizējai pārstrādei.

Zemāko reitingu Greanpeace sarakstā ieguviz BlackBerry viedtālruņu ražotājs kanādiešu Research In Motion (RIM) (1,6 punkti), Toshiba (2,8 punkti) un LG Electronics (2,8 punkti).

Greanpeace skaidro, ka RIM nav izstrādāts «tīras» elektroenerģijas lietošanas plāns vai mērķis izmantot atjaunojamo enerģiju. RIM ražotie produkti ir energonepietiekami un kompānija ir iestājusies tirdzniecības asociācijā, kura ir vērsusies pret stingrākas energoefektivitātes standartu ieviešanu.

Savukārt Toshiba un LG Electronics nav atrisinājuši problēmas, kas saistītas ar izmešu samazināšanu un bīstamu vielu klātbūtni produktos. Kopumā Greenpeace reitingā apkopota informācija par 15 pasaules lielākajiem elektrotehnikas ražotājiem.

Greenpeace Guide to Greener Electronics iznāk jau kopš 2007. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Greenpeace: IT gigantu mākoņi ir «netīri»

Jānis Rancāns, 18.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizstāvju organizācija Greenpeace apsūdzējusi lielākās pasaules IT kompānijas «netīru» resursu izmantošanā, lai nodrošinātu mākoņskaitļošanas pakalpojumus.

Organizācijas pētījumā «How Clean is Your Cloud» Apple, Microsoft, IBM, Amazon un Twitter atzīmētas kā kompānijas, kuras mākoņskaitļošanu uztur ar «netīriem» resursiem – izmantojot ogles savu datu centru darbības nodrošināšanai.

«Apple mākoņskaitļošanas pakalpojuma nodrošināšanai izmanto «netīru» enerģiju, galvenokārt ogles,» norāda Greanpeace. «Tā noteikti nav lieta, kuru jūs sagaidat no kompānijas, kas aicina mūs domāt savādāk.»

Savukārt tehnoloģiju milži Facebook, Google un Yahoo esot nozares līderi atjaunojamo energoresursu izmantošanā. Tā, piemēram, sociālais tīkls Facebook Zviedrijā ceļot datu centru, kurā 100% patērētās enerģijas nāks no atkārtoti izmantojamiem dabas resursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14 pazīstamu zīmolu ražotāju apģērbos atklātas videi un cilvēka veselībai bīstamas ķīmiskās vielas pēdas, otrdien paziņoja starptautiskā vides aizstāvju organizācija Greenpeace.

Visā pasaulē populāro zīmolu, piemēram, Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, H&M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse un Ralph Lauren, ražoto apģērbu paraugi pierādīja, ka tie ir apstrādāti ar ķīmiskajām vielām nonilfenola etoksilātiem (NPE), teikts Greenpeace ziņojumā Dirty Laundry 2 (Netīrā veļa 2).

Greenpeace aktīviste Li Jifana skaidroja, ka NPE ir bieži rūpniecībā lietoti tīrīšanas līdzekļi, tostarp ražojot dabiskos un sintētiskos audumus. Ķīmisko vielu klātbūtne tika konstatēta divās trešdaļās no visiem paraugiem, kurus pētīja Greenpeace.

«NPE atdalās no nonilfenola, kam ir toksiskas, grūti sadalāmas un hormonus noārdošas īpašības,» Li teica žurnālistiem Pekinā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

BlackBerry spiesta atteikties no korporatīvajām lidmašīnām

Jānis Rancāns, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties ietaupīt vienu miljardu ASV dolāru, problēmu nomocītā Kanādas kompānija Research in Motion (RIM), kas izgatavo BlackBerry viedtālruņus, plāno pārdot arī vienu no savām korporatīvajām lidmašīnām.

Kompānijai pieder divas reaktīvās lidmašīnas – deviņvietīga Dassault Falcon 50EX un Dassault Falcon 900EX ar 14 vietām. Pārdot RIM iecerējusi deviņvietīgo lidmašīnu.

Pārdodamā lidmašīna izgreznota ar ādas un koka salonu, kā arī aprīkota ar apzeltītu aparatūru. Iespējams, ka RIM izdosies savu gaisa kuģi pārdot par septiņiem miljoniem. Papildus ietaupījumus būs iespējams iegūt arī no lidmašīnu apkalpes un gaisa kuģa uzturēšanas izmaksu samazinājuma.

Kopumā RIM iecerējusi samazināt savus tēriņus par vienu miljardu ASV dolāru, kā arī atlaist trešo daļu no 16,5 tūkstošiem darbinieku. Tāpat RIM iecerējusi samazināt savu rūpnīcu skaitu no desmit līdz trijām. Līdz šim RIM izdevies savus tēriņus samazināt par 300 miljoniem ASV dolāru no iecerētā miljarda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts budžetā nav naudas jaunu iniciatīvu un vajadzību finansēšanai, uzskata Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Nozīmīgs jautājums Latvijas attīstības kontekstā ir tas, vai Latvijas valsts spēs saglabāt saprātīgo budžeta politiku, kas ļāva izkļūt no krīzes, un vai valsts spēs neatgriezties pie politikas, kuras dēļ nokļuva krīzē, skaidroja centrālās bankas vadītājs.

Darbs pie nākamā gada budžeta izstrādes ir tikai pašā sākuma stadijā un vēl daudz kas var mainīties un tikt uzlabots, sacīja Rimšēvičs un uzsvēra, ka tieši tāpēc ir svarīgi jau pietiekami savlaicīgi diagnosticēt iespējamos riskus un veikt nepieciešamos soļus, lai izvairītos no riskiem.

Latvijas Bankas prezidenta vērtējumā, pēdējās tendences un publiskie izteikumi rāda, ka situācija ir gana satraucoša. Bažas rada daudzās iniciatīvas, kas prasa papildu budžeta līdzekļus, labi zinot, ka naudas un ienākumu šo solījumu finansēšanai Latvijai nav. «Tā ir rīcība, kas rada bīstamu tendenci un var īsā laika posmā sagraut visus pūliņus, kas līdz šim ieguldīti makroekonomiskās situācijas stabilizēšanā un fiskālās ilgtspējas nodrošināšanā,» brīdināja Rimšēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Blackberry ražotājs cīnās par palikšanu virs ūdens

Jānis Rancāns, 21.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu Blackberry ražotājs Kanādas kompānija Research in Motion (RIM) ceturksnī, kas noslēdzās 1. decembrī, gada griezumā piedzīvojusi ievērojamu peļņas kritumu.

Tiesa, kompānijai izdevies pārtraukt ieilgušo zaudējumu periodu – finanšu gada trešajā ceturksnī RIM zaudējumi veidoja 235 miljonus ASV dolāru.

Minētajā laika posmā RIM nopelnījusi deviņus miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 265 miljoniem attiecīgā laika posmā pirms gada, vēsta BBC. No 80 miljoniem līdz 79 miljoniem samazinājies arī RIM pasaules abonementu skaits. Gada griezumā par 47% kritušies arī RIM ieņēmumi, kas minētajā ceturksnī veidoja 2,7 miljardus ASV dolāru.

Tikmēr RIM cer situāciju mainīt ar jaunāko operētājsistēmu, kuras prezentācija paredzēta 30. janvārī, un jaunākās paaudzes viedtālruņiem, kuriem būs jākonkurē ar Apple un Samsung ražotajām ierīcēm. Pēdējos gados kompānija ir zaudējusi savas pozīcijas viedtālruņu tirgū, piekāpjoties iPhone un Android ierīcēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Research in Motion ar BlackBerry 10 cer cīnīties pret Apple iOS un Android

Jānis Rancāns, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 30. janvārī tirdzniecībā nonāks ilgi gaidītais Kanādas kompānijas Research in Motion (RIM) jaunākais viedtālrunis BlackBerry 10, pavēstījusi kompānija. Paredzēts, ka kopumā tiks tirgoti seši viedtālruņa modeļi – daļa no tiem būs aprīkoti ar QWERTY tastatūru, bet daļa – ar skārienjūtīgu ekrānu.

Viedtālruņi aptvers gan zemās, gan vidējās un augstās cenu kategorijas, paziņojis RIM mārketinga direktors Frens Boulbens (Frank Boulben). Ar jauno viedtālruni BlackBerry saista lielas cerības un cer, ka tas mainīs kompānijas ne pārāk spožo situāciju.

Pēdējo gadu laikā RIM bijis spiests piekāpties Apple iOS un Google Android priekšā. Kompānija likusi visas cerības uz jaunāko viedtālruni, kuram vajadzētu to noturēt virs ūdens. Vienlaikus ar viedtālruni kompānija iecerējusi prezentēt arī jaunākās paaudzes operētājsistēmu.

Finanšu gada ceturtajā ceturksnī, kas noslēdzās 1. decembrī, RIM piedzīvoja ievērojamu peļņas kritumu. Tiesa, kompānijai izdevās arī pārtraukt ieilgušo zaudējumu periodu – iepriekšējo ceturksni RIM noslēdza ar zaudējumiem 235 miljonu ASV dolāru apmērā. Ceturtajā ceturksnī RIM nopelnīja deviņus miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 265 miljoniem attiecīgā laika posmā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlackBerry ražotājam nākas ciest zaudējumus, nespējot konkurēt ar citiem viedtālruņu ražotājiem, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Pieaugošās bažas par kompānijas Research In Motion (RIM) nākotni apstiprinājuši jaunākie kompānijas finanšu rezultāti. Tie atklājuši, ka RIM apgrozījums pagājušajā fiskālajā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarucis par 24,6% - līdz 4,19 miljardiem ASV dolāru. Turklāt kompānijas vadība atzinusi, ka turpmākie ceturkšņi būs vēl sliktāki. Pēdējā ceturksnī RIM strādājusi ar 125 miljonu lieliem zaudējumiem. Investoru bažas par kompāniju palīdz ilustrēt arī tas, ka pēdējo trīs gadu laikā RIM vērtība pēc kapitalizācijas ir sarukusi jau par 50 miljardiem USD, ziņo Reuters. Valdot šādam fonam, kompānijas vadība atzinusi, ka viens no potenciālajiem esošo problēmu risinājumiem varētu būt RIM pārdošana. Tāpat īstenu revīziju piedzīvojusi kompānijas vadība, kur no amata nācies šķirties gan kompānijas direktoram, gan vairākām citām augstu stāvošām amatpersonām. Savukārt palikušie un jaunie RIM vadītāji mēģinās veikt apvērsumu kompānijā, lai izvairītos no agrāka vai vēlāka norieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Nokia lūdz aizliegt Blackberry tirdzniecību

Jānis Rancāns, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas Nokia lūgusi tiesām Kanādā, ASV un Lielbritānijā aizliegt kompānijas Research in Motion (RIM), kuru pēdējā laikā piemeklējuši apjomīgi zaudējumi, ražoto Blackberry ierīču tirdzniecību.

Iepriekš Zviedrijas tiesa atzina, ka RIM pārkāpis Nokia piederošas bezvadu komunikācijas tehnoloģiju patentus un kompānijām nepieciešams noslēgt licencēšanas līgumu. Nokia uzskata, ka spriedums nozīmē, ka RIM nav tiesību pārdot savus viedtālruņus, nesamaksājot kompensācijas.

Tikmēr RIM norāda, ka esot smagi un grūti strādājis, lai izstrādātu Blackberry viedtālruni un lai uzkrātu nozares vadošo patentu portfeli.

Tas varētu signalizēt par RIM iespējamiem pretpasākumiem pret Nokia ierīcēm. Analītiķi tomēr norāda, ka RIM, visticamāk, centīsies noslēgt licencēšanas līgumu, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiro ieviešana desmit gadu laikā procentu maksājumos valstij ļautu ietaupīt 900 miljonus eiro

Nozare.lv, 12.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieviešot eiro, Latvijas valsts budžets desmit gadu laikā procentu maksājumos ietaupītu aptuveni 900 miljonus eiro (632 miljonus latu), šodien preses konferencē informēja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš minēja vairākus aprēķinus par Latvijas valsts un sabiedrības ieguvumiem, ieviešot eiro. Rimšēvičs vēlējās kliedēt viedokli, ka vienreizējas izmaksas saistībā ar eiro ieviešanu - informācijas sistēmu maiņa, cenu zīmju maiņa, kases aparātu pārprogrammēšana - radīs milzīgas izmaksas un ieguvumi no eiro ieviešanas tos nespētu nosegt.

Centrālās bankas prezidents norādīja, ka pēc eiro ieviešanas kāps Latvijas kredītreitingi. Rimšēviča ieskatā, to var pateikt pilnīgi droši, jo Igaunijas gadījumā kredītreitingu līdz ar eiro ieviešanu - nedaudz pirms un uzreiz pēc tam - paaugstināja par trim pakāpēm gan reitingu aģentūra Standard & Poor's, gan arī Fitch. Augstāks kredītreitings nozīmē vairāk naudas valsts budžetā, jo lētāki būs valsts parāda pārfinansēšanas procenti. Desmit gadu laikā budžets procentu maksājumos ietaupītu aptuveni 900 miljonus eiro, aprēķinājusi centrālā banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlackBerry viedtālruņu ražotāja Research In Motion (RIM) vadītāji Džims Balzilijs un Maiks Lazaridiss atkāpušies no saviem ieņemamajiem amatiem. Uz šādu soli abus bijušos vadītājus pamudinājis investoru un akcionāru spiediens, kuri ir norūpējušies par kompānijas stāvokli.

Dž. Balzilijs un M. Lazaridiss bija arī kompānijas dibinātāji 1985. gadā. Divatā viņiem izdevās pārvērst necilo «garāžas uzņēmumu» par globālu un ietekmīgu viedtālruņu ražotāju. Tomēr, kad tirgū parādījās Apple un Google Android viedtālruņi, RIM piemeklēja sarežģītāki laiki.

«Katrai veiksmīgai kompānijai pienāk laiks, kad tās dibinātāji saprot, ka nepieciešams nodot stafeti jaunajai līderu paaudzei,» sacīja M. Lazaridiss. Par jauno RIM prezidentu un vadītāju iecelts Torstens Heinss, kurš iepriekš strādāja Siemens.

Dž. Balzilijs un M. Lazaridiss, kas ir arī vieni no lielākajiem RIM akciju turētājiem, turpmāk darbosies uzņēmuma valdē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas galvaspilsētā Maskavā policija aizturējusi desmit vides aizstāvju organizācijas Greenpeace aktīvistus, kas tērpušies leduslāču kostīmos protestēja pie enerģētikas milža Gazprom galvenās ēkas.

Aktīvisti aicināja Krievijas kompāniju pārtraukt naftas ieguvi Arktikā un nobloķēja ceļu, kas ved uz Gazprom ēku. Lāča kostīmos tērpušies Greenpeace biedri Gazprom ēkas priekšā izkaisīja mākslīgu sniegu un tajā viļājās.

Kaimiņvalsts likumsargi protestētājus aizgādājusi uz policijas iecirkni, kur viņiem, iespējams, tiks izvirzītas apsūdzības sabiedriskās kārtības graušanā.

Db.lv jau vēstīja, ka Greenpeace aktīvisti augustā sarīkoja protesta akcijas pie Gazprom naftas platformas Pečoru jūrā, Krievijas ziemeļu daļā.

Greenpeace aktīvisti uzrāpās naftas platformā, kur atritināja lielu plakātu, kurā brīdināja par ekoloģisku katastrofu, kā arī pieķēdējās pie platformas enkuriem. Organizācija tādējādi protestēja pret Gazprom plāniem Arktikā iegūt naftu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Blackberry ražotāja zaudējumi kļuvuši mazāki

Gunta Kursiša, 28.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Research in Motion (RIM), mobilo tālruņu Blackberry ražotājs, gada otro ceturksni noslēdzis ar zaudējumiem, tomēr tie ir mazāki nekā tika paredzēts iepriekš. Tas licis RIM akcijas cenai pakāpties par 18%, vēsta BBC.

Kompānijas finanšu gada otrajā ceturksnī RIM zaudējumi veidoja 235 miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 329 miljonu ASV dolāru peļņu šajā pašā laika posmā pērn. Zaudējumos neieskaitot summu, kas radusies pārstrukturēšanās izdevumu dēļ, RIM zaudējumi ir 142 milj. ASV dolāru apmērā.

Kopumā finanšu gada otrajā ceturksnī RIM piegādājis 7,4 miljonus Blackberry viedtālruņu un 130 tūkstošus BlackBerry PlayBook.

RIM akciju kāpumu nav ietekmējuši vienīgi zaudējumi, kas bijuši mazāki nekā cerēts, bet arī tas, ka tuvojas brīdis, kad tirgū nonāks jaunās paaudzes Blackberry tālruņi, kas darbosies ar jauno Blackberry 10 jeb BB10 operētājsistēmu. Kompānija, kura cīnās par tirgus daļu ar spēcīgajiem konkurentiem Apple un Samsung, visas nākotnes cerības saista ar BB 10 sistēmu. Analītiķi norāda, ka RIM «vēl ir iespēja atgriezties», jo kompānija cenšas fokusēties uz biznesa auditoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lai glābtu kompāniju, BlackBerry ražotāja bosi samazina algas līdz vienam dolāram

Jānis Rancāns, 19.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas kompānijas Research In Motion (RIM), kas pazīstama ar viedtālruņiem BlackBerry un PlayBook planšetdatoriem, vadītāji samazinājuši algas līdz vienam ASV dolāram.

RIM līdzvadītājs Džims Balzilijs un kompānijas vadītājs Maiks Lazaridiss sākot ar nākamo gadu saņems gada atalgojumu viena ASV dolāra apmērā. Savu apņemšanos RIM pārstāvji skaidro ar vēlmi uzlabot kompānijas darbību.

Minētie kompānijas vadītāji arī apliecināja savu apņēmību atrisināt kompānijas problēmas un pārtraukt RIM vērtības samazināšanos. Kopš gada sākuma RIM akciju vērtība ir samazinājusies par 75%, vēsta Financial Times. Kanādas viedtālruņu ražotāja vadītāji arī lūguši investoru «pacietību un sapratni».

Šā gada ceturtajā ceturksnī kompānija plāno pārdot tikai 11 līdz 12 miljonus BlackBerry viedtālruņu, kas ir daudz zemāk nekā iepriekš tika paredzējuši analītiķi. Savukārt kompānijas ieņēmumi gada trešajā ceturksnī sasniedza 265 miljonus ASV dolāru, kas ir ievērojams samazinājums no 911 miljoniem attiecīgajā laika posmā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispasaules avārija, kas šonedēļ piemeklējusi Blackberry, var dod «letālu triecienu» kanādiešu kompānijai Research In Motion, kas ražo šos viedtālruņus, uzskata CNN aptaujātie eksperti.

Lai arī tehnoloģiju kompānijas bieži vien piedzīvo dažādas avārijas, kas to perspektīvas maz ietekmē, RIM pašlaik varētu būt nokļuvis daudz savādākā situācijā.

Investori jau ilgāku laiku vēlas mainīt RIM vadību, sadalīt kompāniju vai arī to pārdot. Pēc globālajām nepatikšanām ar Blackberry viņu vēlme var gūt lielāku atbalstu.

Investoru kompānija Jaguar Financial Corporation, kas pārstāv divpadsmit no RIM divdesmit lielākajiem akciju turētājiem jau ir aicinājusi atkāpties Blackberry vadību.

«Vadība nav spējusi attīstīt RIM konkurētspēju, kas izskaidro to, kāpēc samazinās kompānijas tirgus daļa un vērtība. RIM kļuvusi par reakcionāru kompāniju, kas cenšas konkurēt inovatīvā nozarē,» norāda investori. RIM akciju vērtība kopš šī gada sākuma samazinājusies par 60%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro nestie ieguvumi Latvijai šajā nenoteiktības laikā ir milzīgi, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš vērsa uzmanību, ka tautsaimniecības gan Austrumos, gan Rietumos iet uz leju, bet Latvijas tautsaimniecība joprojām ir viena no trim straujāk augošajām ekonomikām eirozonā. Eiro ir nodrošinājis, ka Latvijas kredītreitingi tiek paaugstināti, līdz ar to valsts var gadā ietaupīt 70-80 miljonus eiro. Tā ir papildu nauda budžetā, kas neaiziet valsts parāda atmaksai, bet ko var tērēt Latvijā, uzsvēra Rimšēvičs. Viņš atzīmēja, ka ir samazinājušās valūtu konvertācijas izmaksas, kā arī lētākas un pieejamākas ir kļuvušas kredītu procentu likmes, pārfinansējot kredītus. Pēc eiro ieviešanas Latvijas komercbankām ir pieejams arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) finansējumam ārkārtas likviditātes nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple lēmums par ASV Vides aizsardzības aģentūras bijušās vadītājas Līsas Džeksones (Lisa Jackson) nolīgšanu darbam ar kompānijas ekoloģijas iniciatīvām ir drosmīgs solis, kas palīdzēs uzlabot tehnoloģiju milža vides aizsardzības centienus, pavēstījusi organizācija Greenpeace.

«Pieņemot darbā Līsu Džeksoni, kas sevi jau ir pierādījusi, cīnoties ar toksiskajiem atkritumiem un problēmām, kuras saistītas ar fosilā kurināmā izmantošanu, Apple ir spērusi drosmīgu soli, lai stātos pretim saviem lielākajiem izaicinājumiem,» sacīja vides aktīvistu kustības analītiķis Gerijs Kuks (Gary Coock).

Greenpeace arī norāda, ka L. Džeksone kompāniju Apple var padarīt par nozares «zaļo» līderi, kā arī izmantot tehnoloģiju milža ietekmi, lai arī citas kompānijas īstenotu nepieciešamas reformas.

Aizvadītajā gadā Greenpeace vērsa asu kritiku pret Apple, uzsverot, ka kompānija videi draudzīgas enerģijas izmantošanā ir atpalikusi no tādiem nozares pārstāvjiem kā Facebook un Google.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija gatavojas World Expo 2015. Tam grandiozajam pasākumam, kur iepriekšējā reizē pārsteidzām pasauli, un ķīniešus jo īpaši, ar savu vēja tuneli. Valstij ar tik maz iedzīvotājiem, ka mēs pat vienu Šanhajas MakDonaldu nespētu aizpildīt, pārsteigt ķīniešus globāli vērienīgākajā izstādē – tas ir spēks un vērtība. Un ja reiz kāds veiksmes stāsts mums ir bijis, tad šis jau nu noteikti.

Bet tas bija sen. Nākamajā izstādē Ekonomikas ministrija nolēma Latviju prezentēt kā bišu dravu. Tāpēc, ka... nu laikam, jo dravniecība ir Latvijas svarīgākā biznesa niša. Medus ir mūsu saldais zelts. Un vispār – mēs paši, latvieši un naturalizētie krievi arī, čakli kā tādas bitītes.

Taisnība vēja tuneļa autoram, kad viņš saka – mīlēt Latvijas dravas ir laba lieta, bet lielajā pasaulē tas izskatīsies pēc sekla provinciālisma. Vēl seklāk tas izskatās mūsu politikas kontekstā. No vienas puses Ekonomikas ministrija liek mums vazāties pa pasauli ar salmu cepurēm galvā un rudzupuķi aiz auss, lai rādītu, cik ekoloģiski zaļa valsts mums gadījusies. Bet tikmēr tepat uz vietas izdomā, kā tomēr nepieļaut nekādas zaļās enerģijas un videi pārāk draudzīgas industrijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

RIM aizkavē jaunā Blackberry 10 tirdzniecību un «cērt» 5000 darbavietu

Gunta Kursiša, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tālruņa Blackberry ražotājs Research in Motion (RIM) pavēstījis, ka viedtālruņa jaunās operētājsistēmas Blackberry 10 klajā laišana tiks aizkavēta, turklāt kompānija «apcirps» darba vietu skatu par pieciem tūkstošiem, vēsta BBC.

Ziņas par darba vietu samazināšanu seko pēc tam, kad RIM paziņoja par 518 miljonu ASV dolāru zaudējumiem triju mēnešu laikā no šā gada marta līdz jūnijam, salīdzinot ar 695 miljoniem ASV dolāru, ko kompānija nopelnīja šajā pašā laika posmā pērn. RIM ieņēmumi šā gada pirmajā ceturksnī samazinājušies par 43% līdz 2,8 miljardiem ASV dolāru, otro ceturksni pēc kārtas krasi samazinoties viedtālruņu Blackberry pārdošanas apjomiem

Analītiķi norādījuši, ka tālruņu ražotāja finanšu rezultāti ir sliktāki nekā tika paredzēts iepriekš, tāpat arī Balckberry 10 aizkavēšanās pievienojusies RIM slikto ziņu sarakstam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas uzņēmuma Research In Motion (RIM) viedtālruņi piedzīvojuši apjomīgas problēmas Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Miljoniem viedtālruņu lietotāju pirmdienas vakarā nevarēja izmantot Blackberry viedtālruņos e-pastu, kā arī tika ziņots, ka vairākiem lietotājiem bijušas problēmas ar viedtālruņa populāro ziņapmaiņas pakalpojumu (BBM) un internetu.

Avārija notikusi RIM datu centrā, kas atrodas netālu no Londonas, vēsta BBC. Vairākas stundas vēlāk RIM inženieri atjaunojuši e-pasta darbību, taču atsevišķi lietotāji turpinājuši ziņot par problēmām ar BBM un internetu, norāda britu medijs.

Kanādas kompānija atvainojusies lietotājiem, kas piedzīvojuši nepatīkamus brīžus avārijas dēļ. Avārija nav pārtraukusi pakalpojumus korporatīvajiem klientiem, tāpēc, pēc BBC pieņēmuma, problēma varētu būt saistīta ar BIS patērētāju sistēmu, nevis BES uzņēmumu sistēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības organizācijas Greenpeace aktīvisti sarīkojuši protesta akcijas pie Krievijas enerģētikas giganta Gazprom naftas platformas Pečoru jūrā, valsts ziemeļu daļā.

Greenpeace aktīvisti uzrāpās naftas platformā, kur atritināja lielu plakātu, kurā brīdināja par ekoloģisku katastrofu, kā arī pieķēdējās pie platformas enkuriem. Organizācija tādējādi protestēja pret Gazprom plāniem Arktikā iegūt naftu.

Aktīvisti savu uzmanību pievērsa Priražlomnajas naftas platformai, kas ir pirmā Arktikas klases, ledus izturīga naftas ieguves platforma pasaulē. Tiek paredzēts, ka 2013. gadā naftas platforma uzsāks darbu, tādējādi aizsākot naftas ieguvi Arktikā.

Greenpeace aktīvisti uzskata, ka Gazprom nav gatavs situācijām, kad izcelsies naftas noplūde, kas būs jāierobežo. Organizācija akcijas pret Gazprom uzsāka aizvadītajā piektdienā. Kopumā tās ilga piecas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Bankai ir labas iespējas stabilizēt rubļa kursu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

«No malas ir ļoti viegli spriest, ko kuram un kurā brīdī vajadzēja darīt. Krievijas Bankas veiktie pasākumi liecina, ka Krievijas Banka ir gatava sargāt rubļa kursu. Tomēr ir jāredz, vai vienlaikus klāt netiek piedrukāta liela likviditāte pie jau esošās rubļu masas. Es domāju, ka ir labas iespējas stabilizēt rubļa kursu. Taču, ja turpinās naudas drukāšana, tad situācija būs tikpat nestabila kā līdz šim,» teica Rimšēvičs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka valūtas kursa stabilizēšana ir ļoti grūta un sarežģīta lieta, jo situācijas dažādās valstīs ir atšķirīgas, piemēram, Latvijas Bankai bija nemainīga pozīcija 20 gadus un visa apgrozībā esošā nauda bija segta ar ārvalstu valūtu un zelta rezervēm, taču Krievijā rubļa kurss vienmēr ir bijis tā saucamajā «pārvaldītajā peldēšanā», kā arī vienmēr ir veiktas papildu emisijas, bet daudzus no šiem emitētajiem rubļiem Krievijas iedzīvotāji maina pret ārvalstu valūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rimšēvičs: Latvija būtu gatava krīzes otrajam vilnim tikai ar bezdeficīta budžetu vai budžetu ar pārpalikumu

BNS, 12.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija būtu gatava krīzes otrajam vilnim tikai tad, ja būtu pieņemts bezdeficīta budžets vai budžets ar nelielu pārpalikumu, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā gadskārtējā tautsaimniecības konferencē sacīja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš atzina, ka vairs nenotiek diskusijas par to, vai būs krīzes otrais vilnis, bet jautājums ir tikai par to, cik stiprs tas būs. Savukārt Latvijā ik pa laikam atskan vieglprātīgi apgalvojumi, ka valsts šim krīzes vilnim ir sagatavojusies. «Par gatavību otrajam krīzes vilnim varētu runāt tikai tad, ja būtu pieņemts bezdeficīta budžets vai budžets ar nelielu pārpalikumu,» uzsvēra Rimšēvičs.

Bankas vadītājs norādīja, ka vienīgā Latvijas izeja ir nākamā gada budžetā samazināt izdevumus par 150 miljoniem latu, bet deficītu – līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt 2013.gadā, pēc Rimšēviča teiktā, ir jāpieņem bezdeficīta budžets. «Krīze šajā gadījumā ir skaidri parādījusi, ka mazāk ir vairāk,» paskaidroja Latvijas Bankas vadītājs, piebilstot, ka izšķiršanās par nākamā gada budžetu noteiks Latvijas dzīvi nākamajos desmit gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Dombrovskis: varētu izvērtēt termiņa ierobežojumus Latvijas Bankas prezidenta amatam

Dienas Bizness, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē Saeima varētu izvērtēt, vai nepieciešams noteikt ierobežojumus tam, cik reizes amatā var stāties Latvijas Bankas prezidents, Rīta Panorāmā pauda ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka daudziem valsts amatiem ir termiņu ierobežojums – divi termiņi, savukārt Latvijas Bankas vadītājam tādi ierobežojumi nav noteikti.

Latvijas Bankas prezidenta amata kandidātu izvirzīšana ir Saeimas kompetencē, proti, kandidātus izvirza parlamenta deputāti, V. Dombrovskis skaidroja, kādēļ šoreiz uz Latvijas Bankas prezidenta amatu netika virzīti citi kandidāti, izņemot Ilmāru Rimšēviču, ko atbalstīja koalīcija.

Db.lv jau rakstīja, ka 31. oktobrī Saeima atkārtoti amatā pārvēlējusi pašreizējo Latvijas Bankas prezidentu I. Rimšēviču. Tas nozīmē, ka I. Rimšēvičs turpinās vadīt Latvijas Banku nākamos sešus gadus. Par viņa pārvēlēšanu balsoja 76 deputāti, pret bija trīs, bet atturējās četri tautas kalpi. I. Rimšēvičs bija vienīgais amatam izvirzītais kandidāts. Viņš Latvijas Bankas prezidenta amatu ieņems jau trešo reizi. I. Rimšēviču pirmo reizi amatā ievēlēja 2001. gada decembrī, otro – 2007. gada 1. novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Par gada lielāko izgāšanos mārketinga jomā atzīti astoņgadīgu meiteņu peldkostīmi

Jānis Rancāns, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizejošā gada lielākās mārketinga izgāšanās bijuši peldkostīmi astoņgadīgām meitenēm ar krūšu palielināšanas efektu, RIM nesekmīgais mēģinājums ielauzties planšetdatoru tirgū, kā arī Disney plāns izveidot nākamo 3D grāvēju.

2011. gada mārketinga lielākās izgāšanās apkopojusi vietne Daily Finance.

Šā gada martā apģērba ražošanas kompānija Abercrombie & Fitch laida klajā peldkostīmu līniju meitenēm Ashley. Peldkostīma augšdaļai bija iestrādāts push up efekts (krūšu apmēra palielināšana). Peldkostīms tika piedāvāts meitenēm vecumā no astoņiem līdz 14 gadiem.

Kompānijas izveidotais peldkostīms saskārās ar spēcīgu vecāku grupu un bērnu attīstības ekspertu kritiku. Vēlāk apģērba ražotājam nācās mainīt rekomendējošo vecumu.

Septembrī kompānija Netflix paziņoja, ka nodalīs savu tiešsaistes video servisu un DVD piegādes pakalpojumu. Tiešsaistes video vajadzēja turpināt strādāt, izmantojot Netflix zīmolu, savukārt DVD piegādēm tiktu izmantots jaunradīts zīmols Qwikster.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināta - Iepazīstina ar jaunāko BlackBerry; Latvijā gaidāms aprīļa sākumā

Jānis Rancāns, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Research In Motion (RIM) laidusi klajā ilgi gaidīto papildinājumu BlackBerry viedtālruņu sērijā, jaunu operētājsistēmu, kā arī mainījusi savu zīmolu. Tiesa gan kļuvis zināms, ka jaunie viedtālruņi tirdzniecībā ASV parādīsies tikai martā, kas sarūgtinājis investorus un izraisījis kompānijas akciju kritumu par 12 procentiem.

[Papildināta ar 2. rindkopu]

Latvijā BlackBerry 10 viedtālruņi gaidāmi šā gada aprīļa sākumā, bet to cena paredzēta 400 latu apmērā, Db.lv informēja mobilo sakaru operators Bite Latvija, kas ir BlackBerry viedtālruņu izplatītājs.

Kompānija cer, ka BlackBerry 10 iezīmēs pagrieziena punktu un ļaus atgūt zaudētās pozīcijas viedtālruņu tirgū. Jaunos viedtālruņus bija paredzēts prezentēt jau pirms gada, tomēr termiņš, saistībā ar operētājsistēmas uzlabošanu, tika divas reizes pagarināts. Tirdzniecībā parādīsies divi BlackBerry 10 modeļi – viens ar fizisku tastatūru (BlackBerry Q10) un otrs ar pilnībā skārienjūtīgu ekrānu (BlackBerry Z10).

Komentāri

Pievienot komentāru