Citas ziņas

Grindeks piešķir 70 000 RTU ķīmiķiem

, 10.11.2006

Jaunākais izdevums

No kopumā 90 000 latu, ko 10.novembrī, starptautiskajā Zinātnes dienā Baltijas valstu farmācijas uzņēmuma Grindeks fonds Zinātnes un izglītības atbalstam pasniedza pieredzējušajiem un jaunajiem Latvijas zinātniekiem, mācību spēkiem un mācību iestādēm, vislielākā atbalsta summa - 70 000 latu - piešķirta Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU). Nauda paredzēta RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmijas tehnoloģijas katedrai jaunas laboratorijas izveidei, Db.lv informēja Grindeks pārstāve Ilze Kreicmane.

"Viens no Grindeks veiksmes faktoriem ir sadarbība ar zinātniskajiem institūtiem un mācību iestādēm, kas sniedz iespēju veiksmīgāk apzināt un ieviest jaunākās tehnoloģijas, radīt jaunus produktus, sekmīgi sadarboties klīnisko pētījumu jomā un produktu izpētē, kā arī veicināt profesionālu nozares speciālistu izaugsmi un izglītošanos. Šogad lielāko atbalsta prēmiju Grindeks fonds Zinātnes un izglītības atbalstam piešķir Rīgas Tehniskajai universitātei, kas sagatavo farmaceitiskajai nozarei un tautsaimniecībai kopumā tik vitāli svarīgos eksakto un dabaszinātņu profesionāļus. Sadarbojoties ar mācību iestādēm - aprīkojot laboratorijas ar jaunākajām tehnoloģijām, labiekārtojot telpas un atjaunojot materiālo bāzi - Grindeks sniedz iespēju studentiem mācību procesā apgūtās zināšanas pārbaudīt praktiski, izmantot jaunākās tehnoloģijas un atbilstoši sagatavoties profesionālās karjeras sākumam farmācijas ražotnēs un pētniecības institūtos," norāda Grindeks valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons.

Prēmijas starptautiskajā zinātnes dienā no Grindeks fonda Zinātnes un izglītības atbalstam saņēma arī citas mācību iestādes. Piecus tūkstošus latu liels atbalsts tika piešķirts Rīgas 1.medicīnas koledžai, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžai un arī Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultātei.

Lai mudinātu skolotājus pēc iespējas aktīvāk ieinteresēt jauniešus par dabaszinātnēm, Grindeks fondā Zinātnes un izglītības atbalstam īpaša loma atvēlēta mācībspēku atbalstīšanai. Lielākā 250 latu stipendija piešķirta arī Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas direktoram, lektoram un profesionālo mācību priekšmetu skolotājam Valērijam Krupskim. Savukārt trīs pārējās prēmijas saņēma Ādažu brīvās Valdorfa skolas ķīmijas skolotāja Iveta Babare, Salas vidusskolas bioloģijas un ķīmijas skolotāja Daina Sondore un Āgenskalna valsts Ģimnāzijas ķīmijas skolotāja Gaida Kuduma.

Augstskolu un vidējās izglītības iestāžu mācību spēkiem Fonda stipendijas piešķir par Grindeks nepieciešamo mācību programmu izstrādi un iesniegšanu licencēšanai vai akreditācijai; padziļinātu inovatīvu dabas zinātņu kursu (vidējās izglītības iestādēm) izveidi; kursa darbu un prakses programmu organizēšanu Grindeks; skolēnu skaitu (sarakstu), kas iestājas augstskolā Grindeks vēlamajās specialitātēs.

Par izcilu veikumu vai mūža ieguldījumu zinātnē tika piešķirtas trīs Zelta pūces, un katrs no laureātiem saņēma arī 1000 latu lielu prēmiju. Par nozīmīgiem pētījumiem infekcijas slimību izsaucošo vīrusu un baktēriju molekulārajā epidemioloģijā Latvijā Zelta pūci saņēma bioloģijas doktors, profesors, LU Bioloģijas fakultātes Molekulārās bioloģijas katedras vadītājs Viesturs Baumanis.

Zelta pūce piešķirta arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) korespondētājloceklim, RTU Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūta direktoram Jurijam Dehtjaram par izciliem sasniegumiem cilvēka kaula materiāla elektronisko īpašību pētījumos un sekmīgu medicīnas fizikas un medicīnas inženierzinātņu studiju programmu izveidi RTU. Zelta pūci saņēma arī LZA korespondētājlocekle, LZA Ekonomikas institūta vadošā pētniece Pārsla Eglīte par pētījumiem sociālajā demogrāfijā.

Sudraba pūces par nozīmīgiem atklājumiem tika piešķirtas četriem jaunajiem zinātniekiem un katrs no viņiem saņēma arī 250 latu lielu stipendiju. Sudraba pūces saņēma RTU Polimēru materiālu institūta doktorante Dace Ērkšķe par pētījumu Funkcionālo piedevu ietekme uz bioiepakojuma īpašībām, LU Medicīnas fakultātes Ārstniecības profesionālās 2.līmeņa studiju programmas students Sergejs Isajevs par morfofunkcionālo kritēriju izstrādi hroniskas obstruktīvas plaušu slimības diagnostikai un ārstēšanai, LU Ķīmijas fakultātes pārstāvis Gundars Leitis par pētījumu Benzo[C]hromēn-6-onu un to aza-analogu - potenciālo mGluR1 receptora antagonistu sintēze; LU Bioloģijas fakultātes doktorante Gunita Sudmale par izmaiņām hepatīta C vīrusa genoma core, HVR1 un NS5A reģionos ?- INF terapijas gaitā.

Grindeks fonds Zinātnes un izglītības atbalstam tika izveidots šā gada martā ar mērķi atbalstīt un veicināt speciālistu izaugsmi un izglītošanu inženierzinātnēs, dabas zinātnēs un farmācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms katrai no šīm personām pārsniedza 2 miljonus latu, pirms gada – 220, bet pagājušā gada beigās tādu bija jau 314. Turklāt, kā rāda jaunais Latvijas 450 lielāko ieķīlātāju saraksts, vēl nospiedošākā pārsvarā ir tieši nekustamo īpašumu projektu attīstītāju dotās ķīlas – pirmajā piecdesmitniekā tādu ir 39.

Jauni rekordi

Uz pirkstiem skaitāmi tie uzņēmēji, kuri gada laikā no lielāko ķīlu devēju saraksta izkrituši nevis tāpēc, ka parādījušies vēl milzīgāka apjoma komercķīlu devēji, bet gan tāpēc, ka viņu pašu doto komercķīlu summas būtiski samazinājušās.

No pagājušā gada pirmā piecdesmitnieka tādi ir tikai daži komercķīlu devēji: biroju ēkas Duntes nami projekta realizētāji Gints Gžibovskis, Beslans Krūmiņš un Alberts Ribko (27. vieta iepriekšējā sarakstā, komercķīlas apjoms – 8,54 miljoni latu), tirdzniecības centra Sky&More būvētājs Aivars Rubenis (31., 7,98 miljoni latu) un vairāku nekustamo īpašumu attīstītājs Sergejs Degiļs (45., 5,94 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU studentu pilsētiņu nolemts būvēt Ķīpsalā

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 25. aprīlis - pirmdien, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāts pieņēma lēmumu par vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā. Plānots, ka šogad tiks sākta konceptuāla projekta izstrāde par visu RTU fakultāšu un administrācijas ēku pārvietošanu uz Ķīpsalu, kur šobrīd jau atrodas četras RTU fakultātes. Ķīpsalā paredzēta gan jaunu ēku celtniecība, gan esošo ēku rekonstrukcija.

Izanalizējot RTU attīstības iespējas, RTU Senāta Stratēģijas komisija ir secinājusi, ka galvenais šķērslis RTU tālākajā attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādos Rīgas pilsētas rajonos. Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveide dotu iespēju nodrošināt nākotnes kvalitātes prasībām atbilstošas studijas un zinātnisko pētniecību, fakultāšu un institūtu starpnozaru efektīvu sadarbību, akadēmiskā personāla un pētniecības iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu, studiju un pētniecības telpu racionālu apsaimniekošanu.

Pasaules prakse ir pierādījusi, ka vislabākos rezultātus sasniedz tās universitātes, kurām ir vienots akadēmiskais un zinātniskais komplekss, kurā atrodas gan studiju un pētniecības, gan sporta un atpūtas telpas, gan dienesta viesnīcas studentiem. Daļēji šāds komplekss Ķīpsalā jau ir izveidots arī RTU: Ķīpsalā atrodas Būvniecības fakultāte, Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte. Veiktie pētījumi pierāda, ka no finansiālā un no studiju kvalitātes viedokļa lietderīga būtu arī visu pārējo RTU fakultāšu izvietošana Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Par RTU rektoru atkārtoti ievēl Leonīdu Ribicki

Žanete Hāka, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru atkārtoti ir ievēlēts RTU profesors akadēmiķis Leonīds Ribickis, informē RTU.

Viņa kandidatūru atbalstīja pārliecinošs Satversmes sapulces vairākums — 159 dalībnieki. Kopumā rektora vēlēšanās tika reģistrēti 178 derīgi biļeteni.

«Mūsu uzstādītos stratēģiskos mērķus, kas ir kvalitatīva augstākā izglītība, izcilība zinātnē un valorizācija, spēj sasniegt ne jau viens rektors, bet visi kopā. Mums ir daudz talantīgu jauniešu, un viņu dēļ ir vērts strādāt,» pēc ievēlēšanas amatā sacīja L. Ribickis.

Satversmes sapulces dalībnieki, vērtējot L. Ribicka paveikto aizvadītajos piecos RTU vadīšanas gados, akcentēja universitātes izaugsmi. RTU otro gadu pēc kārtas studentu skaita ziņā ir lielākā Latvijas augstskola un ceturto gadu — darba devēju ieteiktākā augstskola. Tas apliecina RTU studiju kvalitāti un atbilstību darba tirgus prasībām. RTU veiksmīgi notiek valorizācija — zinātnieku radīto produktu komercializācija, un ir pabeigts apjomīgs posms RTU studentu pilsētiņas būvniecībā Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks RTU Jauno pētnieku diena vidusskolēniem

, 11.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai popularizētu eksaktās zinātnes un mudinātu jauniešus izvēlēties inženierzinātņu studijas, 15. martā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) rīko RTU Jauno pētnieku dienu, kuras laikā aptuveni 150 vidusskolēni no visas Latvijas iejutīsies jauno pētnieku lomā – prezentēs savus zinātniskās pētniecības darbus, rakstīs testus, piedalīsies savdabīgās orientēšanās sacensībās Slepenā misija – eksaktās zinātnes.

Kā liecina universitātes sniegtā informācija medijiem, RTU Jauno pētnieku dienas laikā vidusskolēniem tiks piešķirts RTU zinātnes aģenta’ 008 tituls un viņi tiks aicināti piedalīties vairākās aktivitātēs.

Parādot zināšanas un erudīciju eksaktajos mācību priekšmetos, viņi pildīs RTU sagatavotu testu (rakstiski).

RTU Jauno pētnieku dienas laikā norisināsies vidusskolēnu zinātniskās pētniecības darbu konkursa Nāc un studē RTU! noslēguma pasākums: 13 iepriekš izveidotas vidusskolēnu komandas ar komandu vadītājiem – skolotājiem – priekšgalā RTU mācībspēku un studentu žūrijai prezentēs savus zinātniskās pētniecības darbus. RTU zinātnisko darbu konkurss vidusskolēniem tika izsludināts jau 2007. gada novembrī. Konkursam tika iesūtīti vairāk nekā 80 darbi, no kuriem RTU mācībspēki atlasīja 13 labākos darbus, to autori tika uzaicināti uz RTU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Grindeks fonds Zinātnes un izglītības atbalstam 70 000 latus piešķir Rīgas Tehniskajai universitātei

, 10.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No kopumā 90 000 latu, ko šodien, starptautiskajā Zinātnes dienā vadošā Baltijas valstu farmācijas uzņēmuma Grindeks fonds "Zinātnes un izglītības atbalstam" pasniedza pieredzējušajiem un jaunajiem Latvijas zinātniekiem, mācību spēkiem un mācību iestādēm, vislielākā atbalsta summa - 70 000 latu - piešķirta Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU). Nauda paredzēta RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmijas tehnoloģijas katedrai jaunas laboratorijas izveidei.

"Viens no Grindeks veiksmes faktoriem ir sadarbība ar zinātniskajiem institūtiem un mācību iestādēm, kas sniedz iespēju veiksmīgāk apzināt un ieviest jaunākās tehnoloģijas, radīt jaunus produktus, sekmīgi sadarboties klīnisko pētījumu jomā un produktu izpētē, kā arī veicināt profesionālu nozares speciālistu izaugsmi un izglītošanos. Šogad lielāko atbalsta prēmiju Grindeks fonds "Zinātnes un izglītības atbalstam" piešķir Rīgas Tehniskajai universitātei, kas sagatavo farmaceitiskajai nozarei un tautsaimniecībai kopumā tik vitāli svarīgos eksakto un dabaszinātņu profesionāļus. Sadarbojoties ar mācību iestādēm - aprīkojot laboratorijas ar jaunākajām tehnoloģijām, labiekārtojot telpas un atjaunojot materiālo bāzi - Grindeks sniedz iespēju studentiem mācību procesā apgūtās zināšanas pārbaudīt praktiski, izmantot jaunākās tehnoloģijas un atbilstoši sagatavoties profesionālās karjeras sākumam farmācijas ražotnēs un pētniecības institūtos," norāda Grindeks valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par 207 miljoniem būvēs studentu pilsētiņu

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāts pieņēma lēmumu par vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā, Db.lv informēja RTU Informācijas centra vadītāja Jolanta Jurēvica.

Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidei Ķīpsalā būs nepieciešami aptuveni 207 miljoni latu. Projekta realizēšanai plānots piesaistīt valsts, Eiropas Savienības strukturālo fondu un citu finansējuma avotu līdzekļus.

Plānots, ka šogad tiks sākta konceptuāla projekta izstrāde par visu RTU fakultāšu un administrācijas ēku pārvietošanu uz Ķīpsalu, kur šobrīd jau atrodas četras RTU fakultātes. Ķīpsalā paredzēta gan jaunu ēku celtniecība, gan esošo ēku rekonstrukcija.

Izanalizējot RTU attīstības iespējas, RTU Senāta Stratēģijas komisija ir secinājusi, ka galvenais šķērslis RTU tālākajā attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādos Rīgas pilsētas rajonos. Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveide dotu iespēju nodrošināt nākotnes kvalitātes prasībām atbilstošas studijas un zinātnisko pētniecību, fakultāšu un institūtu starpnozaru efektīvu sadarbību, akadēmiskā personāla un pētniecības iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu, studiju un pētniecības telpu racionālu apsaimniekošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Valsts apsver tiesvedību ar Grindeks akcionāriem; iespējamie zaudējumi valstij - 2 miljoni eiro

LETA, 21.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts apsver tiesvedību ar diviem lielākajiem zāļu ražotāja Grindeks akcionāriem par pagājušajā gadā valstij piederošo Grindeks akciju pārdošanu, kā rezultātā valsts, iespējams, zaudējusi divus miljonus eiro.

Šodien valdība aiz slēgtām durvīm uzklausīja Privatizācijas aģentūras (PA) ziņojumu par pērn notikušo darījumā ar valstij piederošo Grindeks akciju pārdošanu, kā rezultātā tika pārdotas visas valstij piederošās un PA turējumā esošās Grindeks akcijas kopumā par 846 153 eiro.

Pagājušā gada novembrī Saeimas frakcijas No sirds Latvijai (NSL) deputāti ar vēstuli vērstās Ekonomikas ministrijā (EM), norādot, ka viena Grindeks akcija tika pārdota par 3,85 eiro, taču šai cenai vajadzēja būt 12,51 eiro par akciju, ņemot vērā, ka Grindeks akcionāriem - Lipmanu ģimenei - bija pienākums izteikt akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu. NSL aprēķinājusi, ka, Lipmanu ģimenei neizsakot akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu, valstij nodarītie zaudējumi ir 1 903 295 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jauno Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru ievēlēts augstskolas zinātņu prorektors Tālis Juhna, informē RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Juhna saņēma 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Jaunievēlētais rektors darbu sāks marta beigās, par precīzu datumu vienojoties ar RTU padomi. Otrs kandidāts - RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš - attiecīgi saņēma ievērojami mazāku balsu skaitu.

Par zinātņu prorektoru Juhna RTU ir strādājis 12 gadus, pilnveidojot zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādājot stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei. Viņš ir izveidojis dažādus atbalsta mehānismus zinātnieku un studentu inovāciju spēju veicināšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, piemēram, RTU Zinātnes un inovāciju centru, kura mērķis ir veicināt RTU zinātnisko darbību un akadēmiskā personāla un studējošo iesaisti inovāciju radīšanā un zināšanu pārnesē, kā arī attīstīt sadarbību ar industriju un zinātniskajām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atverot pārstāvniecības Āzijā, RTU atsijās viltus studentus

Db.lv, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) ierobežojusi indiešu, šrilankiešu un uzbeku krāpniecības iespējas, kuri vēlas izglītības aizsegā nokļūt Eiropas Savienībā (ES) darba meklēšanas nolūkos. Turpmāk RTU mācībspēki brauks uz šīm Āzijas valstīm klātienē atlasīt studentus un novērtēt viņu zināšanu atbilstību universitātes prasībām, vēsta LNT Ziņas.

Šo RTU centru izveide un uzturēšana Āzijā gada laikā izmaksājot vairākus desmitus tūkstošus eiro, taču universitāte atteicās atklāt precīzu summu. Kā iemesls minēts – «šim mērķim līdzekļi neesot valsts piešķirtās dotācijas, bet gan ieņēmumi no ārvalstu studentu studiju maksām».

Indieši, šrilankieši un uzbeki līdz šim bija krāpušies elektroniskajos iestājeksāmenos, lai nokļūtu Latvijā. Daļu no viņiem nākošajos atlases posmos atsijāja Latvijas vēstniecības, pieķerot pretendentus ar viltotiem vidusskolu beigšanas dokumentiem vai konstatējot blēdīšanos vīzu interviju laikā, piemēram, pretendentam sūtot sev līdzīgas personas, kas spēj runāt angliski. Indijā vien šogad šādi pieķerti 400 krāpnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 14. oktobrī, Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un visai Latvijas augstākajai izglītībai aprit 145 gadi, tāpēc šo nedēļu RTU pasludina par svētku nedēļu, Db.lv informēja RTU sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Kušķe.

RTU jubilejas svinības notiks jau 11. un 12. oktobrī, svinīgajos pasākumos universitāte aicina pulcēties studentus, absolventus, mācībspēkus, sadarbības partnerus un draugus.

Savukārt Melngalvju nama Svētku zālē 11. oktobrī plkst. 15 notiks svinīgā sēde, kuras laikā pasniegs RTU Goda doktora diplomus - tos saņems Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš un Norvēģijas Dzīves zinātņu universitātes asociētais profesors Šells Gunnars Hofs (Kjell Gunnar Hoff), kurš aktīvi sadarbojas ar RTU Inženierekonomikas fakultāti, realizējot Norvēģijas-Latvijas profesionālā biznesa vadības maģistra (MBA) studiju programmu "Inovācijas un uzņēmējdarbība".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) jaunās ēkas būvniecības pabeigšanu Ķīpsalā noslēgusies universitātes kompleksa «RTU – Pilsēta pilsētā» būvniecības projekta daļa, informē «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta sabiedrisko attiecību koordinatore Kristīne Toma.

Atsevišķi būvniecības darbi vēl turpināsies 2014.gadā.

RTU EEF jaunā ēka sešos stāvos ir būvniecības projekta daļa, kurā apvienotas visas fakultātes struktūrvienības – Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Jaunā EEF ēka ir pilnībā automatizēta – tā saucamā elektroniskā ēka, kurā gan vēdināšanas, gan apkures, gan arī apgaismošanas sistēmas tiek kontrolētas caur vienotu vadības paneli.

Plašās auditorijas (150 vietas) aprīkotas ar skārienjutīgiem ekrāniem, apskaņošanu un pieeju internetam. Līdzīgi kā visas «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta ēkas, arī EEF ir pilnībā pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – ievērotas nianses durvju platuma izvēlē, pielāgoti lifti, iebūvētas nobrauktuves. Studentiem jaunā EEF durvis vērs 2014.gada mācību sezonā, bet novembrī jaunās telpas jau devās apskatīt interesenti no studentu pašpārvaldes un RTU absolventu asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pilsētiņā Ķīpsalā otrdien, 12. jūlijā, viesojās Ministru prezidents Māris Kučinskis. Vizītes laikā viņš iepazinās ar RTU fakultātēm, zinātniskajām un studiju laboratorijām, kā arī kopā ar RTU rektoru akadēmiķi Leonīdu Ribicki un pārējo RTU vadību pārrunāja augstskolas attīstības plānus un ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, informē RTU.

Kučinskis apskatīja RTU Dizaina fabriku un ar AS «Latvenergo» atbalstu izveidoto radošo laboratoriju, kur studentu un zinātnieku idejas pārtop prototipos, ko iespējams komercializēt, inženieru radītos produktus ieviešot tautsaimniecībā. Premjerministram bija iespējams pārliecināties par RTU atbalstu jaunu zinātnes ietilpīgu uzņēmumu veidošanā.

M. Kučinskis apskatīja arī RTU Ūdens inženierijas un tehnoloģijas laboratoriju un Zinātnisko bibliotēku, kā arī iepazinās ar RTU nākotnes attīstības stratēģiju un pauda atbalstu RTU infrastruktūras attīstības plāniem, Ķīpsalā turpinot būvēt studentu pilsētiņu.

RTU teritoriālais komplekss Ķīpsalā ir Latvijā pirmā studentu pilsētiņa, kuras celtniecība sākās jau 1965. gadā, taču finanšu trūkuma dēļ tika pārtraukta, Latvijai atgūstot valstisko neatkarību. Fakultāšu renovāciju un jaunu ēku būvniecību RTU atsāka pirms sešiem gadiem, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, kā arī pašas RTU līdzekļiem. Plānošanas perioda pirmajā posmā RTU studentu pilsētiņā ir no jauna uzcelta Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka, Laboratoriju māja un RTU Zinātniskās bibliotēkas jaunā ēka, kā arī renovēta Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Studentu dienesta viesnīca un RTU peldbaseins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grindeks 60 gadu jubilejas priekšvakarā svinīgi iegulda kapsulu jaunās ražotnes pamatos

, 19.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 19. decembrī akciju sabiedrības Grindeks Valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons un Padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans svinīgi ieguldījuši kapsulu jaunās Perorālo zāļu ražotnes pamatos.

Kapsula simbolizē Grindeks izaugsmi un attīstību pēdējo 60 gadu laikā, tāpēc tajā ievietoti dažādi materiāli par uzņēmumu - Grindeks jubilejas avīze, publikācijas par uzņēmumu, Grindeks grāmata, kuri nākamajām paaudzēm vēstīs par uzņēmuma sasniegumiem.

Kapsulas ievietošanai izvēlēts 19.decembris - Grindeks 60 gadu jubilejas priekšvakars, lai tā kalpotu kā atskaites punkts nākamajiem uzņēmuma darbības gadiem.

Atzīmējot savu jubileju, AS Grindeks ir devis arī uzņēmuma jubilejai veltītu grāmatu "60 gadi - stāsti par uzņēmuma izaugsmi", kurā apkopotas uzņēmuma vadošo darbinieku un sadarbības partneru atmiņas par Grindeks pagātni, stāsti par uzņēmuma tagadni un iecerēto nākotnē. Ir izveidots arī īpašs Grindeks muzejs, kurā iekļautas vairākās, uzņēmuma izaugsmei veltītas ekspozīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) iegādājusies 12 jaunus elektromobiļus, informē RTU pārstāvji.

Otrdien RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis pasniedza elektromobiļu atslēgas visu RTU fakultāšu dekāniem un administrācijas darbiniekiem.

Elektromobiļus saņēma visas deviņas RTU fakultātes, RTU Studentu parlaments un administrācijas struktūrvienības. Ar auto paredzēts pārvietoties galvenokārt pilsētā, kā arī apmeklējot RTU filiāles. Pie RTU fakultātēm un administratīvās ēkas ir uzstādīti elektromobiļu uzlādes punkti.

Elektromobiļus RTU studenti un mācībspēki izmantos arī studiju procesā un zinātniskajā darbā, veicot dažādus pētījumus. Ir iecere izmēģināt roku ar elektromobiļiem saistītu jaunu tehnoloģiju radīšanā. Piemēram, izveidot pašiem savus ātros elektromobiļu lādētājus, ko pēc tam sadarbībā ar ražotājiem realizēt tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) padomes sēdē par padomes priekšsēdētāju ievēlēts AS «Sakret Holdings» padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, savukārt par priekšsēdētāja vietnieci – RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociēto profesore Anita Straujuma.

RTU padomi saskaņā ar Augstskolu likumu viedo 11 locekļi, no kuriem piecus izraugās RTU Senāts, piecus – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un izvirza Ministru kabinets, savukārt vienu izvirza Valsts prezidents.

15. februārī jauno RTU padomi apstiprināja Ministru kabinets, savukārt 21. februārī pārliecinošu atbalstu jaunās padomes sastāvam balsojumā izteica RTU Satversmes sapulce.

No RTU padomē ir ievēlēti pieredzējuši izglītības un zinātnes nozares eksperti – RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes profesors Jurģis Poriņš, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes vadošais pētnieks Jānis Ločs, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Anita Straujuma, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes profesors Jānis Grabis un RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes pētnieks Jānis Braunfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina konkursu vidusskolēniem Nāc un studē RTU!

, 15.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu skolēnu interesi par eksaktajām zinātnēm, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) izsludina zinātniskās pētniecības darbu konkursu 10.–12. klašu skolēniem Nāc un studē RTU!. Konkursa uzvarētāji iegūs vērtīgas balvas un priekšrocības, stājoties RTU, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Konkurss norisināsies divās kārtās no 2007. gada 15. novembra līdz 2008. gada 15. martam.

Konkursa pirmajā kārtā skolēnu grupām skolotāju vadībā būs jāizstrādā zinātniskās pētniecības darbi, kuru struktūrā paredzēta ne vien darba tēmai atbilstoša teorētiskā daļa, bet arī praktiskā pētījuma daļa.

RTU mācībspēki konkursa Nāc un studē RTU! nolikumā ir iekļāvuši vairāk nekā 30 iespējamās zinātnisko darbu tēmas. Skolēni tiek aicināti risināt aizraujošus jautājumus: kādas rotaļlietas ir kalpojušas par iedvesmas avotu inženiertehniskām konstrukcijām, kādi ir ekoloģisko māju būvniecības pamatprincipi, kādas ir biodegvielas izmantošanas perspektīvas, kā atrast vietu frekvenču spektrā augošajam lietotāju skaitam, kādas iespējas uzlabot satiksmes organizēšanu Rīgā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU mācīs studentiem himnas

, 29.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) jauno akadēmisko gadu sagaidīs īpašā svētku noskaņā: par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienai RTU saviem studentiem sagatavojusi īpašus laika plānotājus, kuriem komplektā pievienots kompakdisks ar Latvijas valsts himnu Dievs, svētī Latviju! un starptautisko studentu himnu Gaudeamus.

Himnu ierakstā piedalījās RTU vīru koris Gaudeamus, RTU sieviešu koris Delta, RTU Rīgas Biznesa skolas jauktais koris un RTU studentu pūtēju orķestris SPO, Db.lv informē Anete Freimane, RTU Studentu parlamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

„Lai godinātu Latvijas valsti un veicinātu patriotisma jūtu rašanos, ieskandinot jauno akadēmisko gadu, aicinām katru RTU studentu iemācīties Latvijas valsts un studentu himnu. Taču šī ir tikai maza daļa no RTU sagatavotās dāvanas Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. Novembrī klajā nāks RTU pašdarbības kolektīvu sagatavots kompaktdisks Skani, mana Latvija! Skani, RTU!, kurā būs apkopotas skaistākās RTU kolektīvu dziesmas un skaņdarbi,” atklāj RTU Studentu kluba vadītāja Asja Visocka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 3. septembrī, svinīgi tika atklātas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) un auditoriju mājas «Domus Auditorialis» jaunās ēkas.

Šis ir vēsturiski nozīmīgs pasākums, jo arī DITF pievienojas pārējai RTU saimei studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur ir koncentrēta lielākā daļa RTU fakultāšu.

Ēku atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kā arī RTU vadība un studenti, nozares profesionāļi.

«Valsts nākotne ir izglītotu un spējīgu jaunu cilvēku rokās. Valdības mērķis ir celt iedzīvotāju kopējo labklājību. Tā mūsdienu pasaulē visbiežāk ir atrodama tur, kur attīstās jaunas tehnoloģijas. Lai tās varētu attīstīt, ir nepieciešami gudri, zinoši un spējīgi cilvēki. Augstskolas, tostarp, RTU, rūpējas, lai Latvijā būtu izglītoti cilvēki, attīstītos zinātne un jaunu tehnoloģiju izstrāde. Man ir patiess prieks šodien piedalīties jaunās RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes ēkas un auditoriju mājas atklāšanā, kas ir uzskatāms apliecinājums mērķtiecīgiem valsts ieguldījumiem izglītības un zinātnes attīstībā. Vēlu sekmes un izdošanos, strādājot un studējot jaunajās ēkās!» apsveikuma uzrunā sacīja K. Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atzīmēs RTU dibināšanas 146. gadadienu

, 09.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 14. oktobrī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) – svinēs 146. dzimšanas dienu. Šogad aprit arī 50 gadi, kopš atjaunots leģendārais Rīgas Politehniskais institūts (RPI), kuram bija būtiska loma Latvijas tehniskās inteliģences sagatavošanā.

Par godu nozīmīgajām gadadienām 14. oktobrī RTU Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, notiks vairāki svinīgi pasākumi, kuros piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Savukārt RTU fakultātēs, sākot no 10. oktobra, visas svētku nedēļas laikā norisināsies nozīmīgākais universitātes zinātnes pasākums – RTU 49. starptautiskā zinātniskā konference, kurā ar pētījumu prezentācijām uzstāsies ne vien Latvijas, bet arī ārvalstu zinātnieki, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

14. oktobrī RTU Lielajā aulā, plkst. 12.30 sāksies RTU Senāta paplašinātā sēde, kuras laikā RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts teiks svinīgo uzrunu un atklās RTU 49. starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU veicinās tehnoloģiju ietilpīgu biznesa ideju attīstību

Lelde Petrāne, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) oktobrī darbu sākusi jauna atbalsta iniciatīva – RTU IdeaLAB jeb ideju laboratorija. Tā apvieno talantīgus uzņēmējus, mentorus, mācībspēkus un investorus, lai kopīgiem spēkiem radītu biznesa idejas un produktus.

RTU Studentu biznesa inkubators darbojas kopš 2009.gada. Taču pērn secināts, ka tā sākotnējais modelis nav mainījies kopš izstrādes brīža, lai gan ārējā vide, start up kultūra Latvijā ir strauji attīstījusies. «Tādēļ izveidojām jaunu konceptu - RTU IdeaLAB jeb ideju laboratoriju, kas sniedz drošu vidi ideju testēšanai, radīšanai, komandu veidošanai un citām atbalsta formām,» stāsta Liene Rubina, RTU IdeaLAB vadītāja.

Līdz šim RTU IdeaLAB ir uzņemtas 60 komandas, kopā 149 jaunieši. Viņi uzsākuši savas biznesa idejas attīstību, apmeklējot tematiskās darbnīcas, tiekoties ar mentoriem, kā arī saņemot atbalstu no RTU Dizaina fabrikas darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “Grindeks” Rīgas apgabaltiesas lēmumu par 1,9 miljonu eiro piedzīšanu no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem uzskata par nepamatotu, šādu lēmumu nosoda un vērtē to kā uzņēmuma tiešu prestiža graušanu, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

Saistībā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu AS “Grindeks” vadība uzrunās Ekonomikas ministriju, lai aicinātu to iesaistīties tālākās situācijas risināšanā, un atbalstītu uzņēmumu kā vienu no nozīmīgākajām komponentēm Latvijas tautsaimniecībā.

Atgādinām, ka Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor", iepriekš - Privatizācijas aģentūra) prasību pret Kirovu un Filipu Lipmaniem par zaudējumu piedziņu un lēma piedzīt no uzņēmējiem vairāk nekā 1,9 miljonus eiro.

Apelācijas tiesa no Lipmaniem par labu valstij piedzen 1,9 miljonus eiro 

Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor",...

"Grindeks uzņēmuma darbība veicina valsts ekonomikas izaugsmi un prestižu kopumā. Lēmumu par 1,9 milj. eiro piedzīšanu no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem vērtēju kā nepamatotu. Jau iepriekš divos tiesas lēmumos šāda prasība pret Grindeks akcionāriem tika noraidīta. Vēlos uzsvērt, ka Grindeks akcionāri vienmēr ir rūpējušies par uzņēmuma izaugsmi un Latvijas farmācijas industrijas attīstību. Lai situācijā ieviestu skaidrību un veicinātu labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi valstī, rosināšu Ekonomikas ministriju uz dialogu. Šī situācija ir jāšķetina un jārod labākais risinājums farmācijas industrijas attīstībai. Katrs valdības solis attiecībā pret uzņēmumu akcionāriem ir izšķirošs, jo tas ietekmē arī uzņēmumu pašu. Mēs sagaidām, ka valdība rīkojas stratēģiski un tās rīcība vienmēr ir pārdomāta, pieņemot svarīgus ekonomiskus lēmumus," norāda AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Dr.chem. Juris Hmeļņickis.

Lipmans pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesas spriedumu  

Rīgas apgabaltiesas trešdien paziņotais spriedums, ar kuru apmierināta šīs pašas tiesas iepriekš...

“Grindeks” vadība nosoda 2016. gadā valdības nesaimniecisko lēmumu pārdot valstij piederošās “Grindeks” akcijas par izteikti zemu cenu. "Viens no ievērojamākajiem pasaules uzņēmējiem un filantropiem Vorens Bafets reiz teicis: “Mūsu iecienītākais investīciju periods ir mūžība.” Valdība, acīmredzami, ir rīkojusies pilnīgi pretēji sen zināmām un pārbaudītām uzņēmējdarbības nostādnēm," norāda uzņēmuma vadība.

Rīgas apgalbaltiesas š.g. 19. maija lēmums attiecībā pret “Grindeks” lielākajiem akcionāriem uzņēmuma ieskatā ir nepamatots, un to apstiprina 2015. gada 21. oktobra Laimdotas Straujumas tobrīd vadītās valdības pieņemtais MK rīkojums nr. 642, kas paredzēja “Grindeks” un vēl virknes uzņēmumu valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto valsts kapitāla daļu pārdošanu.

Lipmans: Vislabākais risinājums jaunai rūpnīcai būtu valsts garantijas 

Ekonomiskā izaugsme, kas balstīta nevis uz globālo inflāciju, bet gan reālo ražošanu,...

"Tādējādi Rīgas apgabaltiesas 19. maija lēmums piedzīt 1,9 milj. eiro no “Grindeks” lielākajiem akcionāriem Kirova un Filipa Lipmaniem, kas balstās uz faktu, ka 2014. gadā nav izteikts piedāvājums valstij izpirkt “Grindeks” akcijas, ir neizprotams. AS “Grindeks” vadība neatbalsta negodīgu praksi uzņēmējdarbībā un aicina valdību rūpēties par uzņēmējdarbības un nodokļus maksājošo uzņēmumu attīstību, kā arī vēlas uzsvērt, ka neviens no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem 2016. gada 8. novembra izsolē, kurā valstij piederošās akcijas tika pārdotas par nepamatoti zemu, nav iegādājies nevienu akciju. Uzņēmuma vadība vērš uzmanību, ka jau 2019. gadā tieši Rīgas apgabaltiesa, kura š.g. 19. maijā ir pieņēmusi lēmumu par 1,9 milj. eiro piedziņu no AS “Grindeks” lielākajiem akcionāriem, identisku prasību noraidīja. AS “Grindeks” aicina pievērst plašāku ierēdņu un politiķu uzmanību uzņēmumiem, kas nodrošina labi apmaksātas darba vietas un ievērojamu nodokļu iemaksu valsts budžetā," teikts paziņojumā.

2020. gadā “Grindeks” koncerns sasniedzis vēsturiski straujāko apgrozījuma un peļņas kāpumu, stiprinot savas pozīcijas globālā farmācijas tirgū un saražoto produkciju eksportējot uz 93 valstīm par kopā 187,1 milj. eiro. 2021. gadā uzņēmums plāno saražoto produkciju eksportēt uz 100 valstīm.

“Grindeks” koncernu veido AS “Grindeks” un tā sabiedrības: AS “Kalceks” Latvijā, AS “Tallinas Farmaceitiskā rūpnīca” Igaunijā, “HBM Pharma” s.r.o. Slovākijā, “Grindeks Rus” Krievijā un SIA “Namu Apsaimniekošanas projekti” Latvijā. Pārstāvniecības ir atvērtas 11 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Grindeks” koncerns 2020.gadā sasniedzis vēsturiski straujāko apgrozījuma un peļņas kāpumu - konsolidētie, provizoriskie finanšu dati liecina, ka koncerna apgrozījums sasniedza 187,0 milj. eiro, kas ir par 45,6 milj. eiro vai 32% vairāk nekā 2019. gadā. 2020. gada koncerna peļņa bija 19 milj. eiro, kas ir par 5,6 milj. eiro vai par 42% vairāk nekā 2019. gadā.

2020. gadā “Grindeks” koncerns stiprināja savas pozīcijas globālā farmācijas tirgū un saražoto produkciju eksportēja uz 93 valstīm kopā par 176,1 milj. eiro. Savus produktus koncerns farmācijas tirgū piedāvā ar diviem zīmoliem – “Grindeks” un “Kalceks”.

AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Dr. chem. Juris Hmeļņickis pērno gadu raksturo kā nozīmīgu pārmaiņu un sasniegumu gadu: “2020. gadā mēs sākām ieviest jaunu Biznesa stratēģiju līdz 2025. gadam un spērām ļoti svarīgus soļus, lai mainītu biznesa organizāciju, darba kultūru un “Grindeks” zīmolu. Turklāt viss notika sarežģītajā, globālajā situācijā, ko ietekmēja Covid-19 pandēmija. Koncerna komandas saliedētais darbs un spēja pielāgoties negaidītiem apstākļiem palīdzēja sasniegt līdz šim augstākos apgrozījuma un peļņas rādītājus. Mūsu mērķi 2021. gadam arī ir ambiciozi, un līdz šim paveiktais dod drošu pārliecību par “Grindeks” koncerna nākotnes iespējām.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Latvijā, gan Krievijā audzis pieprasījums pēc Latvijas farmācijas uzņēmuma AS Grindeks ražotā medikamenta Mildronāts, kas šonedēļ nonāca pasaules mediju uzmanības lokā pēc tenisistes Marijas Šarapovas paziņojuma par pozitīvām dopinga analīzēm, proti, tenisistes organismā atklāta meldonija klātbūtne.

Krievijā interneta aptieku tīklā apteka.ru būtiski audzis pieprasījums pēc Grindeks ražotā medikamenta Mildronāts, interneta vietnē pharmvestnik.ru publicētā rakstā stāsta zinātniskā ražošanas kompleksa Katren attīstības direktors Anatolijs Tencers. Ja agrāk šajā interneta vietnē dienā bija 50-60 Mildronāta pieprasījumi, tad 8.martā reģistrēti 1100 pieprasījumi, 9.martā - 1200, stāstījis Tencers. Pēc viņa teiktā, preparāta pārdošanas apjoms kopš 7.-8.marta audzis 15-20 reizes.

Šonedēļ salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu arī Latvijā vērojams «zināms pieaugums» Mildronāta tirdzniecībā, aģentūrai LETA sacīja ražotāja Grindeks Komunikācijas departamenta vadītāja Laila Kļaviņa. Viņa vērsa uzmanību, ka Latvijā nevajadzētu veidoties situācijai, ka produkts nav pieejams. Grindeks noliktavās ir Mildronāta rezerves, medikaments ir pieejams arī vairumtirdzniecības bāzēs. Ja zāles ir izpirktas kādā konkrētā aptiekā, tad 12 līdz 24 stundu laikā medikaments aptiekai atkal tiek piegādāts, paskaidroja Kļaviņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Audi Centrs Rīga RTU laboratorijā ieguldījis 30 000 latus

, 07.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 7. oktobrī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Transporta un mašīnzinību fakultātē (TMF), piedaloties RTU un Audi Centrs Rīga vadībai, tika atklāta RTU TMF Autotransporta institūta Ekspluatācijas materiālu laboratorija, kas izveidota sadarbībā ar Audi Centrs Rīga un kuras modernizācijā Audi Centrs Rīga ir ieguldījis Ls 30 000.

Modernizētajā laboratorijā RTU studenti, mācībspēki un pētnieki turpmāk mūsdienīgos apstākļos varēs veikt automobiļu ekspluatācijas vielu testus: pārbaudīt tādus auto ekspluatācijas tipa parametrus kā dīzeļdegvielas, benzīna, eļļu saduļķošanos, viskozitāti u. c. Modernizācijas rezultātā RTU TMF Autotransporta institūtaEkspluatācijas materiālu laboratorija ir paplašināta, aprīkota ar mūsdienīgām ventilācijas iekārtām un mūsdienīgiem agregātiem, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

Laboratorijas modernizācija ir viena no aktivitātēm, kas iekļauta trīspusējā sadarbības līgumā starp RTU Attīstības fondu, RTU TMF Autotransporta institūtu un Audi automobiļu dīleri Latvijā – Audi Centrs Rīga. Līgums tika noslēgts Rīgā 2007. gada 15. maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Augstskolu paspārnē veido inženieru kalves

Kristīne Stepiņa, 02.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā mācību gadā darbu sāk divas vidusskolas, kuras ir izveidojušas Latvijas augstskolas, tā plānots risināt kvalificētu inženieru trūkumu darba tirgū, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Ar uzņēmēju atbalstu Inženierzinātņu vidusskolu (IZV) ir izveidojusi Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), bet Rēzeknes Augstskolas (RA) Austrumlatvijas tehnoloģiju vidusskola (ATV) ir tikusi pie valsts finansējuma. ATV izveidota laikā, kad jau bija mainīts Izglītības likums un valsts augstskolas saņēma atļauju dibināt savas izglītības iestādes pēc finansējuma principa: nauda seko skolēnam.

Savas vidusskolas ir daudzām pasaules universitātēm, piemēram, Čikāgas universitātei, Stenforda universitātei un Jūtas universitātei, tāpat arī kaimiņvalstī Lietuvā veiksmīgi darbojas Kauņas Tehnoloģiju universitātes ģimnāzija. «Lai veicinātu inženiertehnisko zinātņu attīstību Latvijā, IZV dos iespēju talantīgiem jauniešiem padziļināti apgūt eksaktās zinātnes un nopietni sagatavoties inženierzinātņu studijām augstskolā,» saka RTU rektora vietnieks attīstībā, IZV valdes loceklis Artūrs Zeps, uzsverot, ka īpaša uzmanība mācību procesā būs veltīta skolēnu zinātniskajam darbam RTU fakultātēs, jau skolas solā ieinteresējot jauniešus par pētniecību un audzinot jaunu zinātnieku paaudzi. Lai varētu strādāt par skolotājiem IZV, īpaši tika apmācīti 12 RTU pasniedzēji, stāsta A. Zeps.

Komentāri

Pievienot komentāru