Ražošana

Guļbaļķu māju ražotājs Dores fabrika piedzīvojis finanšu rādītāju kritumu

LETA, 28.07.2016

Jaunākais izdevums

Koka māju ražotājs SIA Dores fabrika pērn piedzīvojis 43% apgrozījuma kritumu, kā arī zaudējumu palielināšanos, ko vadība skaidro ar krasu eksporta tirgus samazināšanos vienā no galvenajiem eksporta tirgiem - Krievijā.

Kā liecina Firmas.lv dati, uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija 1,94 miljoni eiro salīdzinājumā ar 3,47 miljoniem iepriekšējā gadā, bet zaudējumi pieauga līdz 275 458 eiro salīdzinājumā ar 59 917 eiro zaudējumiem 2014.gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, finanšu rādītāju kritums saistīts ar krasu tirgus samazināšanos Krievijā. Izvērtējot pārdošanas rezultātus Vācijā, Francijā, Norvēģijā un Latvijā, secināts, ka tajos pārdošanas apjomi pieauguši vidēji par 8-10%. Vienlaikus saistībā ar straujo Krievijas ekonomikas recesiju un valūtas vērtības kritumu pieprasījums no šī mērķa tirgus strauji krities, kas atstāja negatīvu ietekmi uz sabiedrības kopējo apgrozījumu.

Vienlaikus ziņojumā norādīts, ka uzņēmums nav samazinājis darbinieku skaitu, jo saskata iespējas pārorientēties uz alternatīvu eksporta tirgu. Atbilstoši iepriekšminētajai negatīvajai tendencei vienā no 2014.gada galvenajiem eksporta tirgiem - Krievijā - vadība izstrādājusi stratēģiskā plāna korekcijas, kas paredz investīcijas un pārdošanas aktivitāšu realizēšanu atsevišķos eksporta tirgos.

Līdz ar to sabiedrības vadība 2015.gadu vērtē kā pārmaiņu periodu ar labu perspektīvu, jo stratēģiskā plāna realizācijas gadījumā turpmākos darbības periodus plānots noslēgt ar peļņu. Kā galvenās uzņēmuma priekšrocības vadība definē produkta kvalitāti, inovatīvos tehnoloģiskos risinājumus, ekoloģiju, lielo ražošanas jaudas potenciālu un darbinieku profesionalitāti.

Dores fabrikā tiek ražotas visas koka māju daļas - grīdas, sienu konstrukcijas, starpstāvu sijas, grīdas un terases dēļi, iekšējās un ārējās apdares dēļi, kā arī pilna jumta konstrukcija. Uzņēmuma rūpnīcas ražotnes kapacitāte ļauj saražot apmēram 350 mājas gadā.

Dores fabrika reģistrēta 2004.gadā Amatas novada Drabešu pagasta Ieriķos, pamatkapitāls ir 466 088 eiro, nodarbināto skaits pagājušajā gadā bija 43.

Dores fabrikas lielākais īpašnieks ar 46% daļu ir Kiprā reģistrēts uzņēmums Debian access Limited, 40% pieder Egonam Garklāvam, bet pa 7% katrai - Žanetei Dronei un Rutai Vansovičai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Koka māju ražotājs Dores fabrika izmēģinās spēkus Āzijā

Linda Zalāne, 20.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka māju ražotājs SIA Dores fabrika šogad plāno atsperties eksporta tirgos un līdzās Skandināvijas un vecās Eiropas valstīm izmēģinās spēkus Āzijā, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Āzijas virzienu SIA Dores fabrika izvēlējās gan tirgus lieluma dēļ, gan tāpēc, ka šajā pasaules daļā valda liela ticība, ka Eiropas ražojumi ir kvalitatīvi. Turklāt koka ēkas kā produkts ir interesants seismiski aktīvās vietās, jo tās zemestrīces rezultātā nesabrūk. «Patlaban pieredzes bagātajiem somu koka ēku ražotājiem Japāna ir nozīmīgs tirgus. Mēs arī tuvākos piecos gados plānojam pastiprināti pievērsties Āzijai. Ja īstenosies nesen noslēgtā sadarbība ar Ķīnas partneriem, varam cerēt palielināt eksporta apjomu vismaz par 15%,» stāsta SIA Dores fabrika valdes priekšsēdētājs Uldis Skudra.

Dores fabrikas akcionāri nākamās piecgades plānā ir paredzējuši atvērt pārdošanas birojus visos mērķa tirgos. Tās būs Dores fabrikas būvētās mājas, kas kalpos kā reklāma potenciāliem partneriem un pircējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas Tautsaimniecības balvu Latvijā šogad saņem SIA Cemex, savukārt īpašo balvu ieguvusi a/s HansaMatrix

Vācijas Tautsaimniecības balva Latvijā tiek pasniegta jau 18. reizi. Šī gada devīze ir «Veiksmes pamats – darbinieks». Šī gada balvas devīzi Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera Igaunijā, Latvijā, Lietuvā (AHK) ir izvēlējusies ar mērķi novērtēt un atbalstīt veiksmīgus uzņēmumus Latvijā, kuri panākumus guvuši, mērķtiecīgi veicinot darbinieku izaugsmi, īpaši, ja izaugsme notikusi starptautiskā līmenī. Par priekšrocību tika uzskatīti uzņēmumi, kuri koncentrējas Vācijas virzienā vai jau sadarbojas ar vācu partneriem.

Konkursa finālā iekļuva SIA Cemex, SIA DHL Latvia, SIA Dores fabrika, SIA Mailigen un SIA Valmiermižas alus. Tradicionālās Vācijas Tautsaimniecības balvas Latvijā šī gada laureāts ir SIA Cemex.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts eksporta atbalsta kustības “The Red Jackets” organizētais Eksporta izcilības forums, kura laikā, valsts augstākajām amatpersonām klātesot, jau ceturto reizi tika paziņoti pašmāju daudzsološākie jaunie eksportētāji.

Šogad svinīgā apbalvošanas ceremonija norisinājās Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma PLEIF ietvaros, kura mērķis ir veicināt Latvijas ekonomisko izaugsmi un inovāciju, stiprinot sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem Latvijā un pasaulē. Kā galvenā foruma tēma šogad tika izvirzīta Latvijas stratēģiskā komunikācija un radošo talantu potenciāls.

No visiem titulam “The Red Jackets” un “Rising Stars” izvirzītajiem pretendentiem žūrijas komisija rūpīgā atlasē izvēlējās 10 Latvijas vadošos eksporta zīmolus un 10 uzlecošās eksporta zvaigznes, kas pievienojas līdzšinējiem 100 pašmāju eksporta izcilniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru