Resursu cenas

Gumijas cena tuvojas 20 mēnešu augstākajai atzīmei

Žanete Hāka, 14.04.2010

Jaunākais izdevums

Gumijas cena pasaules biržās kāpj, tuvojoties 20 mēnešu augstākajai atzīmei, raksta Bloomberg.

To veicina signāli par to, ka pasaules ekonomikas atveseļošanās ir uzņēmusi tempus, kā rezultātā pieaug pārliecība, ka pieprasījums pēc materiāla, no kura izgatavo transportlīdzekļu riepas, var palielināties.

Tāpat izejvielas cenas pieaugumu veicina sezonālais izlaides samazinājums Taizemē, kas ir lielākais gumijas ražotājs. Taizemē valda ziema periodā no februāra līdz aprīlim – šajā laikā gumijas kokiem nokrīt lapas un samazinās lateksa ražošanas apjomi.

Gumijas nākotnes cenas Tokijas biržā pieauga par 0,6% līdz 330 jenam par kilogramu, kas ir tuvu augstākajai atzīmei kopš 2008. gada 31. jūlija – 332,4 jenam par kilogramu. Cena pieauga trešo reizi pēdējo četru dienu laikā. Kopumā gumijas nākotnes cenas šogad jau pieaugušas par 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pandēmija vai nav – akcijas pagaidām paliek topā!

ASV ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākā Nasdaq Composite akciju indeksa vērtība nupat pirmo reizi vēsturē pārraususies pāri 11 tūkstošu punktu atzīmei. Vēl tikai jūnija beigās šī indeksa vērtība atradās pie 10 tūkstošu punktu atzīmes.

Kopumā kopš šā gada sākuma minētā ASV akciju "lielindikatora" vērtība ir palēkusies jau par 22%. Šāds sniegums, ja kāds akciju mijējs vai vienkāršs interesents par finanšu tirgiem un ekonomiku pēkšņi pamostos no komas un neko nezinātu, droši vien liktu domāt, ka šis ir kāds lieliskas un visādā citādā ziņā pārliecinošas izaugsmes gads! Nevis globālās tautsaimniecības kraha gads...

Kopš šā gada sākuma plusos pēc pandēmijas – kā izrādās dziļās, bet šajā pašā laikā īslaicīgas bedres - nu izrāpies arī ASV Standard & Poor's 500 indekss (tā vērtība pieaugusi par 3,5%), kurš tomēr atspoguļo plašāku ASV tautsaimniecības nozaru uzņēmumu akciju sniegumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Gumija varētu sadārdzināties par 26%

Žanete Hāka, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajā gadā gumijas cena var pieaugt par 26%, jo pieprasījums varētu pārsniegt piedāvājumu, uzskata Royal Bank of Scotland Asia Securities.

Gumijas cena varētu sasniegt 4500 dolāru par tonnu, uzskata bankas analītiķi.

Pirmdien gumijas cena pieauga līdz mēneša augstākajai atzīmei pēc tam, kad publicētie dati uzrādīja, ka Ķīnas rezerves ir nokritušas līdz septiņu gadu zemākajam līmenim, jo pieauga optimisms, ka tā varētu sākt atjaunot krājumus, raksta Bloomberg.

Gumijas nākotnes kontraktu cenas Tokijas biržā pieauga līdz 3231 dolāram par tonnu, kas ir augstākais līmenis kopš 28. maija. Pagājušajā nedēļā cenas pieauga par 3,8%, jo lietusgāzes Taizemē, kas ir lielākais ražotājs un eksportētājs, samazināja ražošanas apjomus.

Dabiskās gumijas krājumi samazinājās par 1670 tonnām līdz 14,77 tūkstošiem tonnu, kas ir zemākais līmenis kopš 2003. gada janvāra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Gumijas cena šogad var nokrist par 22%

Žanete Hāka, 20.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gumijas cena pasaules biržās šā gada laikā var samazināties par 22%, jo šajā mēnesī piedzīvotais rallijs līdz rekordaugstai atzīmei ir pārāk straujš riepu ražotājiem, atsaucoties uz Japānas lielāko gumijas tirgotāju Marubeni Corp, raksta Bloomberg.

Gumijas cena gada otrajā pusē varētu svārstīties diapazonā no 3 līdz 3,7 dolāriem par kilogramu. Pirmdien izejviela sasniedza rekordaugstu 3,85 dolāru atzīmi.

Gumijas cena šomēnes pieauga līdz rekordam, jo Taizemē, kas ir pasaulē lielākais gumijas ražotājs un eksportētājs, sākās zemās ražas sezona, samazinot piedāvājuma apjomu, taču pieaugot Ķīnas riepu ražotāju pieprasījumam.

«Pēdējais rallijs bija pārāk ātrs un pārāk liels,» sacījis Marubeni pārstāvis Kazutaka Sonomoto. «Riepu ražotāji ar tehnoloģiskajām iespējām, visticamāk, pāries uz sintētisko gumiju.»

Pieaugošās cenas ir palēninājušas dabiskās gumijas iepirkuma apjomus Ķīnā, sacījis JSC Corp analītiķis Takaki Šigemoto. Pircēji nesteidz iepirkt šo izejvielu. «Riepu ražotāji nevar paaugstināt cenas tik strauji, kā pieaug gumijas cenas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Gumijas cena kāpj, investoriem prognozējot lielāku pieprasījumu

Žanete Hāka, 13.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien gumijas cena pieauga pirmo reizi piecu dienu laikā pēc tam, kad tika publicēti dati, kas uzrādīja lielāku Ķīnas ražošanas apjomu pieaugumu nekā iepriekš prognozēts.

Tas veicināja optimismu, ka pieprasījums no pasaules lielākā gumijas patērētāja puses pieaugs, raksta Bloomberg.

Gumijas nākotnes kontrakta cena Tokijas biržā pieauga par 0,9% līdz 3513 dolāriem par tonnu. Iepriekšējās četrās tirdzniecības sesijās tā samazinājās par 3%.

Gumijas cena marta piegādēm Šanhajas biržā palielinājās par 1,4% līdz 3806 dolāriem par tonnu.

Jāpiebilst, ka cenas kāpumu veicināja arī jēlnaftas cenas pieaugums, uzlabojot dabiskās gumijas pievilcību kā alternatīvu sintētiskajiem produktiem.

Globālais dabiskās gumijas patēriņš šogad pārsniegs piedāvājumu, jo atveseļošanās automobiļu pārdošanas segmentā veicina pieprasījumu pēc riepām un patērētāji atjauno savus krājumus, paziņojusi Starptautiskā Gumijas izpētes grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gumijas cenai straujākais kritums septiņu mēnešu laikā

Žanete Hāka, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien gumijas cena Tokijas biržā piedzīvojusi straujāko kritumu pēdējo septiņu mēnešu laikā, raksta Bloomberg.

Kritumu veicināja jaunākie dati, kas uzrādīja, ka Ķīnas gumijas rezerves pieaugušas līdz deviņu gadu augstākajam līmenim, tādējādi raisot bažas, ka pieprasījums no lielākā gumijas patērētāja vājinās.

Gumijas līguma cena jūnija piegādēm Tokijas biržā saruka par 4,3%, kas ir lielākais kritums kopš pērnā gada maija. Pērn gumijas nākotnes līguma cena saruka par 9,3%, kas ir pirmais gada kritums kopš 2011. gada.

Shanghai Futures Exchange jaunākā statistika liecina, ka Ķīnas gumijas rezerves pagājušajā nedēļā pieauga par 0,9% līdz 176 tūkstošiem tonnu, kas ir augstākais līmenis kopš 2004.gada novembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riepu izejvielas cena pēdējo mēnešu laikā palēkusies par piekto daļu.

Pēdējā laikā pieaugusi daudzu izejvielu cena. Lielā mērā tas saistīts ar finanšu tirgus dalībnieku optimismu, kas palīdz kāpt plaša klāsta riska aktīvu vērtībām, un izejvielas šajā ziņā nav nekāds izņēmums.

Pieejamie dati liecina, ka pēdējā laikā preču biržā palēkusies arī, piemēram, gumijas cena. Proti, tā kopš novembra zemākajiem punktiem ir augusi par 20% (dabīgās gumijas) un sasniegusi gandrīz 1,5 ASV dolārus par kilogramu, liecina The Wall Street Journal apkopotie dati. Zināma artava bijusi cerībām par tirdzniecības karu risināšanos, kur Ķīnā ražotajām riepām ASV nu ir noteikusi 10% lielu papildu tarifu. Bijušas spekulācijas, ka šis tarifs tiek atcelts, un protekcionisma saasinājuma atrisināšanās pasaules ekonomikai kā tādai palīdzēs uzelpot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gumijas cena biržā četru mēnešu zemākajā līmenī

, 22.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien gumijas cena pasaules biržās nokritusi līdz četru mēnešu zemākajam līmenim, valdot bažām, ka pēc ASV ierosinājuma ierobežot banku darbību samazināsies investoru pieprasījums, raksta Bloomberg.

«Investori samazina riskanto aktīvu pozīcijas ierosināto ierobežojumu dēļ,» skaidrojis Fujitomi analītiķis Kazuhiko Salto. «Gumijas cenu uz leju dzen zaudējumi akciju un metālu tirgos.»

Gumijas cena jūnija piegādēm Tokijas izejvielu biržā samazinājās par 17.5 jenam (0.095 latiem) līdz 285.1 jenai (1.55 latiem) par kilogramu.

Gumijas cenas kritumu arī veicināja bažas, ka Ķīna varētu mainīt savu fiskālo un monetāro politiku pēc tam, kad tika publicēti dati, ka ekonomika piedzīvojusi ievērojamu kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gumijas nākotnes kontraktu cena šonedēļ ir piedzīvojusi straujāko kritumu septiņu nedēļu laikā, raksta Bloomberg.

Līguma cena aprīļa piegādēm Tokijas biržā piektdien saruka par 2,1%, kas ir lielākais kritums kopš novembra sākuma, bet nākotnes kontrakta cena nedēļas laikā samazinājās par 1,7%, kas ir straujākais kritums kopš oktobra sākuma.

Kā liecina jaunākā informācija, Taizeme, Indonēzija un Malaizija, kas ražo aptuveni 70% no kopējās pasaules dabīgās gumijas, vienojušās samazināt eksporta apjomus sākot no nākamā gada, taču tām vēl jālemj par precīzu apjomu un termiņu.

«Investori bija vīlušies par sīkākas informācijas trūkumu līgumā,» saka JSC Corp analītiķi.

Patlaban gumijas cenas pasaulē ir atguvušās kopš oktobra, kad tās sasniedza vairāk nekā piecu gadu zemāko līmeni. Šajā gadā kopumā cenas ir samazinājušās par 27%, tirgū valdot bažām, ka pieprasījums no Ķīnas vājināsies, jo ekonomikas izaugsme šajā valstī mazinās. Kopš oktobra sākuma cena ir pakāpusies par 16%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš par finanšu investīcijām Līgo svētku gaisotnē:

Tuvojoties svētkiem es parakņājos Dainu skapī un nolēmu paskatīties, kādas tad senajiem latviešiem bijušas attiecības ar finanšu tirgus produktiem. Ierobežotās datu bāzes dēļ dažu produktu cenu izmaiņu grafiki ir no citiem tirgiem, bet tie aptuveni parāda arī mūsu tirgus tendences. Savā «Līgo indeksa» groziņā saliku: vara bungas, zeltu, sudrabu, kviešus, cūkgaļu, cukuru, gumiju un aitas vilnu.

Par varu

Sit, Jānīti, vara bungas

Vārtu staba galiņā,

Lai ceļas saiminieki

No tiem dūnu spilveniem.

Ja jūs gadījumā sastopat kādu Jāni ar vara bungām, tad ziniet, ka pēdējo gadu laikā viņš ir kļuvis krietni turīgāks. Pirms aptuveni 10 gadiem par tonnu vara maksāja nedaudz vairāk kā 1300 dolārus, bet šobrīd cena sasniegusi 9000 dolāru par tonnu līmeni, kas ir aptuveni 4,59 lati par kilogramu. Pie pēdējā sadārdzinājuma viļņa vainojama globālās ekonomikas atveseļošanās un galvenokārt ražošana Ķīnā. Nesen publicētie dati par Ķīnas rūpniecības izlaides pieaugumu par 13,3% gada laikā deva spēcīgu atbalstu vara cenai. Pašreiz vēl iespējama cenas pazemināšanos (korekcija pēc nesenajiem rekordiem), tomēr ilgā termiņā prognozējam mērķēšanu vismaz uz pēdējo rekordu atkārtošanu (atslēga šajā jautājumā ir ražošana, patēriņš un ekonomikas izaugsme Ķīnā). Tā kā neatstājiet vara bungas nepieskatītas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien virtuālās valūtas Bitcoin cena pārsniedza 1000 dolārus, jo spēļu izstrādātājs Zynga sācis pieņemt maksājumus ar šo valūtu, ņemot vērā to plašo lietošanu, raksta Bloomberg.

Virtuālās valūtas cena sasniedza 1119 dolāru atzīmi Mt.Gox biržā, kur tie tiek tirgoti pret dolāriem, eiro un citām valūtām.

Pirmoreiz Bitcoin šķērsoja 1000 dolāru atzīmi novembra beigās, savukārt 4. decembrī tas sasniedza savu augstāko līmeni – 1238 dolārus. Pēc tam gan cena nokritās līdz 640 dolāriem, jo Ķīnas lielākais tiešsaistes virtuālās valūtas veikals apturēja depozītu pieņemšanu. Tomēr valūtas cena ir atkal atguvusies, jo aizvien vairāk tirgotāju to sāk pieņemt apmaiņā pret savām precēm – sākot no gumijas lācīšiem līdz pat viedtālruņiem, un Zynga turpmāk piedāvās norēķināties ar Bitcoin par spēlēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā ceļu būvnieki Latviju padarīs tīrāku?

Edvards Pavlovskis, SIA "Binders" ceļu būvmateriālu testēšanas laboratorijas vadītājs, 06.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides ilgtspēja un dabai draudzīgi risinājumi ir parametri, kas pakāpeniski ienāk Latvijas būvniecības nozarē.

Arī "Binders" būvlaukumi bijuši atvērti inovācijām – kā vieni no pirmajiem, piemēram, adaptējām reciklētā asfalta izmantošanu ceļu būvniecībā Latvijā, taču pēdējā laikā nozarē ir aktuāla diskusija par pārstrādātās riepu gumijas izmantošanu asfalta ražošanā. Jāatzīst – labs, mūsdienām atbilstošs uzstādījums, taču – vai tik lēts un vienkāršs kā nereti publiski tiek pausts? Ceļu būvnieku līdzšinējā pieredze liecina, ka inovāciju ieviešanas procesā pie mums sākotnējo jautājumu ir vairāk, nekā kāds uz tiem precīzi spēj atbildēt, turklāt nav arī skaidrības – kam jautājumus uzdot, tāpēc, mūsuprāt, šo procesu vajadzētu īstenot soli pa solim un, galvenais - sadarbojoties gan nozares mērogā, gan ar vairākām ministrijām ( Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Finanšu ministrija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO, VIDEO: Riepu pārstrādes rūpnīcā Tukumā investē 2,6 miljonus eiro

Žanete Hāka, 31.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eco Baltia grupas vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA Eco Baltia vide, investējot 2,6 miljonus eiro, Tukumā izveidojis jaunu riepu mehāniskās pārstrādes rūpnīcu

Ražotne Tukumā ir pirmā šāda veida pārvietojamā un mobilā rūpnīca Latvijā. Ražotnē riepas tiks pārstrādātas otrreizējās izejvielās – sasmalcinātās granulās – jaunu produktu ražošanai.

Vienīgie reģionā

Gada laikā jaunajā ražotnē iespējams pārstrādāt 8-10 tūkstošus tonnu riepu, un ar jaunās iekārtas iegādi SIA Eco Baltia vide ir vienīgā rūpnīca Austrumeiropā, kam pieder pārvietojamas iekārtas. Jaunajā iekārtā tiek pārstrādātas gan vieglo, gan smago automašīnu riepas, un tirgū aizvien ir maz tādu pārstrādes kompāniju, kas pārstrādā arī vieglo automašīnu riepas, un, ja arī tās pieņem, tad piegādā cementa rūpnīcām dedzināšanai,» stāsta SIA Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts. Pēc J. Aizbalta teiktā, vieglo automašīnu riepas bieži vien nav pieprasītas, jo to ražošanā izmanto tekstila materiālus, tādēļ šo riepu pārstrāde rada gan problēmas granulu kvalitātei, gan risku, ka tās nebūs pieprasītas no uzņēmumu puses, tādēļ pārstrādes uzņēmumā ir jābūt augstai kvalitātes kontrolei, ko jaunā SIA Eco Baltia vide iekārta spēj nodrošināt, un šajā ziņā uzņēmums ir vienīgais Baltijas valstīs. Riepas uz pārstrādes laukumu patlaban tiek piegādātas no visas Latvijas un nelielos apjomos tiek sāktas piegādes arī no Igaunijas. «Par riepu trūkumu nevajadzētu satraukties - to ir vairāk, nekā vajag, līdz ar to nākotnē ir potenciāls turpmākai attīstībai,» piebilst SIA Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs. «Nepārstrādātu riepu tirgū ir ļoti daudz. Riepas ir materiāls, par kuru pārstrādi ir jāpiemaksā, taču ne visi to vēlas - vidējā cena, nododot riepas pārstrādei, ir aptuveni 100 eiro tonnā. Lielākā problēma tirgū patlaban ir industriālās riepas, kuras arī mēs nepārstrādāsim, jo tam nepieciešamas citādas iekārtas,» viņš uzsvēra. Kompānija par pārstrādāto riepu galaproduktu piegādi noslēgusi jau vienošanos - vairākiem ražošanas uzņēmumiem tiks piegādātas gumijas granulas, bet kompānijai Schwenk - riepu pārstrādes atlikumi. Ņemot vērā kompakto iekārtu un tās vieglo pārvietojamību, ja būs nepieciešams, pārstrādes apjomus nākotnē iespējams dubultot, iegādājoties tādu pašu iekārtu un novietojot blakus esošajai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Plastmasas ražotāji akcentē eksportu

Kristīne Stepiņa
, 19.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties izejmateriālu cenai, sadārdzinās plastmasas izstrādājumi; vietējos ražotājus vilina ārvalstu tirgus, pieaug otrreizējā izejvielu pārstrāde

Plastmasas un gumijas izstrādājumu ražošanas nozare pērn apgrozījusi 150,5 milj. eiro, uzrādot 1,18% kritumu salīdzinājumā ar 2013. gadu (152,3 milj. eiro), izriet no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotajiem datiem. Eksporta apjoms 2014. gadā ir palielinājies vairāk nekā par 4% un sasniedzis 61,5%.

Lai plastmasas ražošana Latvijā attīstītos, nav nepieciešamā atbalsta no valsts, taču klibo nodokļu politika un ir nesamērīgi augstas darbaspēka izmaksas, uzskata lielgabarīta plastmasas ražotāja SIA Rotons īpašnieks un vadītājs Armands Mucenieks. Tā kā uzņēmumā plastmasas izstrādājumu ražošanas process ir saistīts ar intensīvu roku darbu, darbaspēka izmaksas ir augstas, turklāt, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijas plastmasas ražotājiem nav visu nepieciešamo dūžu konkurētspējas stiprināšanai. Vienīgais atbalsts plastmasas ražotājiem ir iekārtu iegādē. SIA Rotons ar LIAA starpniecību ir saņēmis ES finansējumu aptuveni 0,5 miljonu eiro apjomā jaunas rotējošās formēšanas iekārtas polietilēna un polipropilēna detaļu ražošanai. Ražošana, izmantojot jauno iekārtu, sākta šī gada aprīļa beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši lētais elektriskais skrejritenis Xiaomi MiJia M365 noderēs biroja darbiniekiem, lai ātri veiktu nelielus attālumus pilsētā

Nīkstot garā galvaspilsētas sastrēgumā un caur automašīnas logu priecājoties par saulaino dienu, neviļus pārņem domas par citādiem pārvietošanās līdzekļiem pilsētā. Kājas un velosipēds ir pārbaudīta, klasiska un patīkama alternatīva, bet, ja glītā uzvalkā regulāri jāmēro vairāki kilometri vai arī negribas nopūlēties, minot pedāļus? Te varētu noderēt ielās aizvien biežāk redzamie elektriskie skrejriteņi.

Viens no tādiem – Xiaomi MiJia M365 – uz laiku nonāca arī DB rīcībā. Vai tas tiešām varētu būt ērts ikdienas pārvietošanās līdzeklis?

Dizains

Elektroskūteris paredzēts cilvēkiem augumā no 120 līdz 200 centimetriem, tādēļ ir diezgan augsts. Tā augstākais punkts ir vairāk nekā 110 cm virs zemes. Toties – šaurs, lai lavierētu pa gājējiem pilnām ietvēm un ar stūres ragiem nevienu neaizķertu. Taču stūres augstums nav regulējams, tādēļ pirmskolas vecuma bērniem atliek žēli noskatīties, kā lielākie vizinās, jo, turot rokas augstāk par pleciem, skrejriteni vadīt pagrūti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošo riepu ražotnēm nespējot nodrošināt pieprasījumu, dažādu cenu un segmentu auto riepu deficīts, kas sākās jau pagājušajā ziemā, turpināsies arī šosezon, kā rezultātā turpinās augt arī riepu cenas, norāda auto riepu un akumulatoru vairumtirgotāja Baltijas valstīs SIA Latakko valdes priekšsēdētājs Jevgēnijs Kopilkovs.

Uzņēmējs stāstīja, ka kopš pagājušās ziemas pastāv riepu deficīts visos cenu segmentos, kā arī vieglo un kravas auto, lauku tehnikas u.c. sektoros.

«Patlaban ļoti strauji aug Indijas un Ķīnas ekonomikas un iedzīvotāju skaits. Šajās valstīs strauji palielinās vieglo automašīnu, kravas transporta un citu tehnikas vienību skaits, kurām ir nepieciešamas riepas. Tāpat pasaulē aug auto pārdošanas apjomi, kā arī nemazinās uz ceļiem esošo auto skaits. Krīzes gados vairākas vecās riepu rūpnīcas tika slēgtas un to vietā neradās jaunas. Skaidrs, ka esošās riepu rūpnīcas nevar nodrošināt pieprasījumu. Jau patlaban atsevišķas riepas tiek piegādātas ļoti vēlu, kas traucē strādāt, bet šo situāciju ietekmēt ir grūti,» norādīja Kopilkovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bitcoin cena nogāzusies par 50%

Žanete Hāka, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien virtuālās valūtas Bitcoin vērtība samazinājās zem 460 dolāriem.

Tādējādi, salīdzinot ar otrdien sasniegto augstāko līmeni – 900 dolāriem, cena sarukusi par aptuveni 50%. Cenas svārstības trešdien bija ievērojamas – augstākā sasniegtā cena bija 748 dolāri, bet zemākā – 460 dolāri.

Ņūdžersijas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka tiešsaistes videospēļu kompānija E-Sports Entertainment LLC ir inficējusi tūkstošiem personālo datoru ar ļaunprātīgas programmatūras kodu, kas ļauj uzņēmumam kontrolēt, kādas programmas abonenti izmanto un nelegāli «rakt» bitkoinus. Tiek lēsts, ka kompānija ir ieguvusi aptuveni 3500 dolāru, meklējot bitkoinus un kontrolējusi 14 tūkstošus datoru ASV. Kompānijai par to piemērots sods viena miljona dolāru apmērā, raksta MarketWatch.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Audzēt, laistīt, pīt bizes

Renāte Priede, speciāli Db, 28.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Santas Mazūres un Matīsa Vaišļa zāles galvas sākumā tapa pašu vajadzībām

«Ģimene liela, ir krīze, Ziemassvētki nāk, visiem vajag dāvanas – tātad jātaisa pašiem, ar minimālām izmaksām, bet ar ideju un izskatīgu,» atminas Matīss.

Atgādina par sevi

Ar galvām ir apdāvināti visi bērni, radi, draugi un kolēģi. «Ja mums neizdotos iecerētais un galvas negūtu popularitāti, mums būtu ap 1000 dāvanu,» atceras Matīss. Tomēr dāvana bijusi tāda, ko nebija kauns pasniegt, tagad to jau iegādājas draugi, lai dāvinātu tālāk.

Zāģskaidu ģīmis ar zaļo frizūru ir samērā vienkāršs produkts, interesants, ilgi paliek atmiņā, vismaz tik ilgi, kamēr audzē. Pirmās galvas, kā atceras abi tās autori, bijušas visai primitīvas, produkta dizains tapis vēlāk. Apmēram pusgadu pēc zāles galvu debijas Ziemassvētkiem Santa nolēma pievērsties nopietnāk dizaina izstrādei, radot tēlus, noformējumu un iepakojumu, pašus apmierinošu gala rezultātu sasniedzot vēl apmēram pusgada laikā. Nebija tik viegli ģīmīšus uztaisīt. «Viens no mūsu personāžiem ir meitenīte – plikpaurainu meitenīti padarīt sievišķīgu – tas bija izaicinājums,» saka Matīss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākās paaudzes "Samung" bezvadu austiņas "Galaxy Buds+" ar vienu uzlādi skan pat 11 stundas no vietas.

Viedtelefonu, televizoru un citas izplatītas patērētāju elektronikas lietotāji jau ir pieraduši pie ražotāju iecienītā koncepta – ik pa laikam papildināt populāru produktu ar jaunām iespējām, bet dizainu konceptuāli nemainīt. Šī pieeja "ķērusi" arī bezvadu austiņas. "Samsung" pērnā gada "Galaxy Buds", kas aizstāja divus gadus iznākušo "Gear IconX" modeli, šogad "pārdzima" ar paplašinātu nosaukumu "Galaxy Buds+", taču būtībā identiskā izskatā. Mainījusies vien pieejamā krāsa un pienākušas klāt dažas papildiespējas.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 9 punkti no 10)

Tāpat kā priekšgājējs, "Buds+" pārstāv ausī pilnībā paslēpjamo austiņu novirzienu. Proti, tam nav kātiņa, kā "Apple AirPods" vai "Huawei" austiņām. Tam ir gan labās, gan sliktās puses. Labais ir kompaktais izmērs un neuzkrītošais izskats. "Galaxy Buds+" faktiski nav iespējams izraut no auss ar kapuci vai cepuri, jo apģērbam īsti nav aiz kā aizķerties. Savukārt uzliekamā gumijotā spuriņa nodrošina, ka ieausis aizķeras aiz gliemežnīcas lokiem un turas ļoti cieši. Ja vēl izvēlas atbilstošākā lieluma gumijas uzgalīti no komplektā trīs iekļautajiem, tad sajūtas ir gana komfortablas. Izmēģinājumu nedēļās austiņas tika lietotas visos apstākļos, kādus vien izolācijas periodā un drēgnā pavasarī varēja piemeklēt, tomēr īsti atmiņā nav situācijas, kad "Buds+" būtu izkrituši. Pat neraugoties uz to, ka gada laikā ieauši "pieņēmušies svarā" - no 5,6 līdz 6,3 gramiem katrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Cat S42" viedtālruņa lielākā vērtība ir triecienizturīgais korpuss un ietilpīga baterija, bet uz visu pārējo ir krietni ietaupīts.

Gludo, spīdīgo viedtelefonu pasaulē ir pavisam maz citādāko produktu. Un vēl mazāk ir tādu atšķirīgo, kam izdevies noturēties tirgū vairākus gadus. Viens no veiksminiekiem ir zīmols "Cat", kas atradis savu nišu un nostiprinājies tajā ar triecienizturīgām ierīcēm.

Nesenākais – "S52" - gan iznāca diezgan pasen, pērnā gada nogalē. Un, kad ieilgušais klusums no "Cat" zīmola turētāja "Bullit Group" kļuva aizdomīgi ilgs, Lielbritānijas uzņēmums paziņoja par diviem jaunumiem – "S42" un flagmani "S62 Pro". Pirmais līdz Db.lv nonāca vienkāršākais modelis ar traktora riepas protektora rakstu.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 8 punkti no 10)

Kopš pirmo eksemplāru nonākšanas veikalu plauktos "Cat" telefonu "firmas zīme" bijusi masīvais, industriālais dizains. Lai kā ražotāji cenšas gadu gaitā nocirpt pa kādam biezuma milimetram un aktīvi par to komunicē mārketinga materiālos, izturīgie tālruņi uz pārējo fona joprojām ir biezi. "S42" gadījumā tie ir 1,27 centimetri. Tas gan nav jāvērtē kā mīnuss. Ja krekla kabatā biezu tālruni patiešām nav ērti nēsāt, tad, piemēram, cimdotā rokā ērtāk noturēt tieši šādu "pusķieģeli" ar neslīdošu gumijotu apdari un uz āru izvirzītu rakstu, kas vēl vairāk samazina izslīdēšanas risku. Interesanti, ka par spīti prāvajiem gabarītiem, tālrunis nebūt nav smags. Tuvu 220 gramiem šodien sver arī daudzi gludie, stiklotie tālruņi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja mājās strādā Samsung Powerbot VR9300, saimnieki drīz vien aizmirsīs, ko nozīmē pašiem slaucīt istabas

Tehnikas veikalos ir pavisam maz nodaļu, kurās nevar ieraudzīt Samsung vārdu. Šķiet, Dienvidkorejas konglomerāts ražo visu, ko vien var izgatavot, turklāt jau sen. Arī robotizēto putekļu sūcēju lauciņā tas nav iesācējs. Startējis 2010. gadā ar Navibot, pērnā gada nogalē tas laida pārdošanā jaunāko mājas uzkopēja versiju Powerbot VR9300.

Navibot vēl bija pieskaitāms neparasto, eksperimentālo produktu kopai, bet Powerbot dodas pie pircējiem laikā, kad autonomie putekļu sūcēji kļuvuši par tikpat ierastu sadzīves tehniku, kā trauku mazgājamās mašīnas. Tādēļ arī prasības pret tiem ir augstākas.

Dizains

Powerbot VR9300 ir prāva mašīna. Nenoliedzami. Platākajā vietā tā ir 37,8 centimetrus plata un 13,5 centimetrus augsta. Tas rada bažas par robota spēju «ielīst» šaurākās vietās. Uzlādes dokstacija, lai arī pati par sevi ir kompakta, elektrotīklam pievienojama caur barošanas bloku. Tā rezultātā iegūts pamatīgs vadu jūklis un skolēnu penāļa izmēra plastmasas kaste, kas mētājas uz grīdas un traucē putekļusūcēja darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien virtuālās valūtas Bitcoin vērtība Mt. Gox biržā saruka no 1240 līdz 870 dolāriem, raksta Bloomberg.

Valūtas vērtība saruka pēc tam, kad Ķīnas Centrālā banka aizliedza finanšu institūcijām veikt darījumus ar bitcoin, ņemot vērā, ka ievērojama tās vērtības palielināšanās ir veicinājusi investoru interesi.

Ķīnas Banka uzsvērusi, ka tā nav valūta ar īstu vērtību un tai nav legāls statuss, aizliedzot finanšu institūcijām un maksājumu kompānijām cenas noteikt Bitcoin, pārdot un pirkt šo virtuālo valūtu vai apdrošināt ar Bitcoin saistītus produktus.

Aizliegums atspoguļo bažas par risku, ko virtuālā valūta var radīt Ķīnas kapitāla uzraudzībai un finansiālajai stabilitātei, ņemot vērā, ka tirdzniecības aktivizēšanās ir padarījusi valsti par lielāko bitcoin tirgotāju. Pēdējo divu mēnešu laikā tā cena ir augusi vairāk nekā deviņas reizes, un bijušais ASV Federālo Rezervju vadītājs Alans Grīnspens jau to nosaucis par burbuli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimnieki: Šis gads nelabvēlīgu apstākļu ziņā pārspēj visus iepriekšējos

Žanete Hāka, 18.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pagājušā gada vasara bija salīdzinoši nelabvēlīga lauksaimniecībai, tad šogad ir pārspēta visu iepriekšējo gadu kopsumma, komentē lauksaimnieki.

Kas šobrīd notiek piena un gaļas lopkopības, graudkopības, dārzeņu un ogu saimniecībās, komentē biedrības Zemnieku saeima vadība un biedri reģionos.

Biedrības Zemnieku saeima valdes locekle un z/s Robežnieki saimniece Ieva Alpa-Eizenberga, Salacgrīvas novads: «Mūsu saimniecībā labību esam nokūluši, bet ar ziemāju sēju ir ļoti skumji. Šobrīd ir iesēti rudzi un ziemas rapši, bet pie ziemas kviešu sējas netiekam pārāk mitrās augsnes dēļ. Kaimiņu saimniecībām ir kā ir – lielākoties graudus kuļ ar 22% mitrumu un uz augšu, un vidzemnieki vidēji ir nokūluši 50% -70%​ labības laukus. Likumsakarīgi – arī pārējiem lauksaimniekiem kavējas ziemāju sēja. Ar ziemāju sēju lauksaimnieki riskēs​, bet nav variantu. Šogad daudzām saimniecībām ir​ slikta kvalitāte kukurūzai – maza un nekvalitatīva, mūsu saimniecība izvēlējās kukurūzu ar īsāku attīstības posmu, tādēļ atkal ir paveicies, vienīgi ar novākšanu būs problēmas lietainā laika dēļ​. Piena lopkopībā saimnieki līdz gada beigām plāno norēķināties ar krīzes laika atliktajiem ​kredītmaksājumiem​. Piena iepirkuma cena ir laba – 0,34-0,36 eiro/kg.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden autolietotājiem ir jārēķinās, ka ziemas riepu cenas pret iepriekšējo sezonu atsevišķos gadījumos procentuāli ir palielinājušās pat par divciparu skaitli, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Riepu cenu kāpums ir vērojams jau kopš šīs vasaras un skars arī visu segmentu ziemas riepas, sākot no budžeta un beidzot ar premium klases produktiem, un tas attiecas gan uz Eiropas, gan Āzijas ražojumiem.

Pēc Autoriepu nama direktora Oskara Krampāna teiktā, atsevišķiem Āzijas budžeta klases modeļiem cenas ir palielinājušās par 8 vai pat 12%. Apstiprinot kolēģa teikto, SIA Atlas Riepas pārdošanas un mārketinga vadītājs Jānis Purvītis norāda, ka, gudri un rūpīgi izvērtējot ziemas riepu piedāvājumu, pircēji tomēr varēs atrast risinājumu, kur cenas būs iepriekšējā gada līmenī vai pat zemākas. «Pērnā gada jaunums – skandināvu tipa ziemas riepa ar mīksto gumijas sastāvu Sava Eskimo Ice, kam bija ļoti laba cena, – pērn bija autobraucēju ļoti pieprasītas. Šogad tā dēļ, ka ražotājs noteikta izmēra riepām cenu ir būtiski pacēlis, pat līdz 20%, tās ir zaudējušas savu pievilcību. Likumsakarīgi, ka šo riepu vietā var atrast līdzvērtīgus produktus par labāku cenu,» tā J. Purvītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Produktu datu falsificēšanas skandāls izraisa strauju Mitsubishi Materials akcijas cenas kritumu

LETA, 24.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas kompānijas «Mitsubishi Materials» akcijas cena piektdien nokritusies par vairāk nekā 8% saistībā ar ziņām, ka uzņēmuma struktūrvienības falsificējušas produktu datus.

Kompānijas akcijas cena Tokijas fondu tirgū piektdien nokritusies par 8,06% - līdz 3760 jenām (28,53 eiro).

«Mitsubishi Materials» vadītājs Akira Takeuči jau atvainojies par šo skandālu, kas varētu ietekmēt vairāk nekā 250 klientus, tostarp Ķīnas, Taivānas un ASV uzņēmumus.

Taču viņš noraidījis ierosinājumus atkāpties no amata vai samazināt savu atalgojumu, uzstājot, ka viņa pienākums bijis noteikt skandāla iemeslu un īstenot preventīvus pasākumus.

«Mitsubishi Materials» ceturtdien paziņoja, ka starp ietekmētajiem produktiem ir gumijas blīvējuma materiāli, kas tiek bieži izmantoti, lai novērstu šķidrumu vai gāzes noplūdes no caurulēm dažādās nozarēs, tostarp aviācijas un automašīnu ražošanas sektoros, norāda uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Eirodurvis kopš šā gada septembra ir oficiāls MetaLux rūpnīcas pārstāvis Latvijā.

MetaLux metāla durvis tiek izgatavotas Baltkrievijā vienā no lielākajām rūpnīcām savā nozarē, un milzīgie ražošanas apjomi ļauj izstrādājumiem nodrošināt zemu cenu.

Ražošanas procesā tiek izmantotas jaunas iekārtu līnijas, jo ražotne ir atklāta pavisam nesen – 2015. gadā. Pirmsākumos kompāniju nesauca MetaLux, un tas nebija ražotājuzņēmums, jo līdz 2015. gadam Baltkrievijas uzņēmums bija darbojies kā Ķīnā ražoto metāla durvju lielākais vairumtirgotājs, veidojot milzīgus pārdošanas apmērus – 120 000 vienību gadā. Izveidojot lielu sadarbības partneru loku un nopelnot kapitālu, tika pieņemts lēmums veidot savu rūpnīcu. Tā tika izveidota MetaLux rūpnīca. Galvenā uzņēmuma darbības veiksme ir augstas kvalitātes durvis par ļoti zemām cenām. Tāpat tika likts akcents uz standarta izmēru durvju ražošanu, lai panāktu īsus izpildes termiņus un augstāku produktivitāti. Standarta izmēri ļauj MetaLux produkciju ražot pat tad, ja vēl nav klientu, kas gatavi to pasūtīt. Tas dod iespēju rūpnīcu noslogot ar darbu, un gala rezultātā tiek panākta ļoti izdevīga cena klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru