Jaunākais izdevums

«Pēdējās ziņas par finanšu institūciju stāvokli Eiropā nav pārāk iepriecinošas – 28 Spānijas bankām ir samazināts kredītreitings un arī pašai Spānijai aģentūra Moody’s nesen par trim pakāpēm samazinājusi kredītreitingu. Nākotnes perspektīvas visai finanšu sistēmai arī ir visai drūmas,» uzskata Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

«Kredītreitingu samazināšana praktiskā ziņā nozīmē to, ka Spānijai būs grūtāk aizņemties finanšu līdzekļus un ka aizņēmumi būs dārgāki. Protams, uz šo brīdi «ugunsgrēks» Spānijā ir novērsts – panākta vienošanās, ka šīs bankas tiek kapitalizētas un tām būs iespējas aizņemties lielus finanšu līdzekļus no Eiropas strukturālajām institūcijām. Šī ir vienīgā iespējamā pieeja, jo, pakļaujot bankas maksātnespējas riskam, faktiski riskam tiek pakļauta gan visa ekonomika, gan iedzīvotāji. Neskatoties uz regulāru banku stutēšanu, Eiropai tuvākajos gados jātiek galā ar izaicinājumiem, kas, iespējams, ir daudz lielāki nekā esošie un bijušie,» skaidro V. Gustsons.

Viņš norāda, ka Eiropas ekonomikas rādītāji jau pēdējos divus ceturkšņus nav pozitīvi – 2011.gada ceturtajā ceturksnī kopprodukta pieaugums bija negatīvs (-0,3%), bet 2012.gada pirmajā ceturksnī tas bija 0%. «Principā Eiropa netiek ārā no savām problēmām, kas visdrīzāk aizsākās jau pirms 30 gadiem, kad Eiropas uzņēmumi lielu daļu savu ražotņu pārcēla uz Āziju. Protams, šobrīd lielākās ekonomikas mēģina darīt visu iespējamo, lai atgrieztu ekonomiku pie augšupejas, taču pēdējos divos gados spertie soļi nav bijuši pietiekami efektīvi,» norāda pieredzes bagātais eksperts.

Līdz ar to arī Eiropas finanšu tirgum tuvākie gadi būšot ar lielu «kapitāla nepieciešamības slodzi», jo gan bankām, gan apdrošināšanas sabiedrībām būs jānodrošina attiecīgi Bāzele III un Solvency II kritēriju izpilde attiecībā uz pašu kapitālu, ieguldījumu drošību u.c.

Apdrošināšanas sabiedrībām Solvency II kritēriju izpilde ir jānodrošina jau līdz 2013.gada beigām. «Ko tas nozīmē praktiski? Ja aplūkojam tikai dzīvības apdrošināšanas sabiedrības, kas ir Eiropas Savienībā, tad 2010.gadā to kopējās investīcijas (Eiropas apdrošinātāju asociācijas - CEA dati) sasniedza gandrīz 6 triljonus eiro. Pēc jaunajiem standartiem šīm sabiedrībām nepieciešamais kapitāls būs apmēram 9 – 15% apmērā (atkarībā no ieguldījumu riska pakāpes) no aktīviem, kas ir aptuveni tikpat lieli, kā ieguldījumi – tātad 6 triljoni. Ja ieguldījuma riska apmērs būs vidējs (12%), tad nepieciešamā summa ir gandrīz 720 miljardi eiro. Esošie kapitāli šobrīd veido apmēram pusi no šīs summas, bet puse būs jāpalielina pēc pusotra gada. Kopā ar nedzīvības sabiedrībām kapitāla palielinājums var sasniegt vairāk nekā triljonu eiro,» stāstīja Gustsons.

Savukārt bankām, atbilstoši globālajam banku darbību regulējošajam standartam par kapitāla pietiekamību, stresa testiem un tirgus likviditātei (Bāzele III), arī būs jāpalielina savs kapitāls līdz 2015. gadam. Šajā gadījumā kapitāla palielināšanai nepieciešamais apjoms būšot lielā mērā atkarīgs no tā, ar cik riskantiem finanšu instrumentiem bankas strādā. Kopējie banku aktīvi, kas šobrīd ir vairāk nekā 32 triljoni eiro, prasīs kapitāla palielinājumu par vairāk nekā 2 triljoniem eiro, klāstīja eksperts.

Tātad kopumā tuvāko gadu laikā Eiropas finanšu sektorā vien vajadzēšot ieguldīt vairāk nekā trīs triljonus eiro, lai nodrošinātu piesaistīto līdzekļu augstāku drošību. Būtiskākais jautājums esot par to, vai Eiropai vispār būs pieejami šādi finanšu resursu apjomi, lai nodrošinātu divu lielo finanšu sistēmas pīlāru – dzīvības apdrošinātāju (ilgtermiņā uzkrājumi) un banku (īstermiņa resursu turētāji) – kapitāla pietiekamību. Šobrīd finanšu tirgos šādi līdzekļi neesot pieejami.

Analizējot situāciju Latvijā, šobrīd Latvijas banku kopējie aktīvi ir apmēram 29 miljardi eiro un to kopējais kapitāls ir ap 2,1 miljardu eiro, kas attiecīgi veido 8% ko kopējiem aktīviem. «Tātad, ieviešot jaunās prasības, kapitālam pret kopējiem aktīviem vidēji būs jābūt aptuveni 11-12% (mērena riska darbības apstākļos). Tas kopumā prasīs papildus kapitāla palielinājumu par vairāk nekā 1 miljardu eiro. Savukārt, Latvijas apdrošināšanas sabiedrībām kapitāls būs jāpalielina par vairākiem desmitiem miljonu eiro,» sacīja Gustsons.

Pašreizējā tirgus situācija esot tāda, ka investori nav ieinteresēti investēt līdzekļus finanšu institūcijās, pat neskatoties uz to, ka tās nodrošina pietiekami pievilcīgus ieguldījumu procentus. Tā spilgtākais apliecinājums esot nesenie notikumi Kiprā, kad bankas nespēja piesaistīt līdzekļus no privātiem investoriem un valdība bija spiesta vērsties pie Eiropas Savienības institūcijām ar lūgumu pēc finanšu palīdzības. Līdz ar to tuvākajos gados finanšu institūciju problēmas piesaistīt sev nepieciešamo kapitālu kļūšot arvien aktuālākas. Turklāt Eiropas Savienības zemās IKP pieauguma tendences slodzi uz finanšu institūcijām palielinot vēl vairāk.

«Eiropa ir izvēlējusies, manuprāt, pareizo virzienu, kā šīs problēmas risināt – proti, stimulējot ekonomiku, veidojot centralizētu banku uzraudzības institūciju, ieviešot striktus fiskālās disciplīnas pasākumus – taču šo darbību efekti vēl nenes augļus. Taču līdzekļus būs jāatrod ne tikai Eiropā, bet arī Latvijā strādājošajām bankām un apdrošināšanas sabiedrībām,» rezumēja Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Gustsons: ar kontrolējošām, represīvām metodēm neko nevar panākt

Dienas Bizness, 28.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijā tradicionāli neticība valsts pārvaldei un politiķiem ir ļoti augstā līmenī. Cilvēki bieži izvairās no nodokļu maksāšanas tāpēc, ka neredz, kur nodokļos samaksātā nauda aiziet,» intervijā laikrakstam Diena sacījis Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

«Savukārt darba devēji darba ņēmējiem saka: «Nav tev vērts maksāt nodokļus, tāpat jau tev sociālā aizsardzība vai pensija nekāda lielā nebūs, labāk ņem nopelnīto algu aploksnē. Darīsim tā, par 200 latiem es nomaksāšu nodokļus, bet vēl 300 ik mēnesi iedošu aploksnē.» Darba ņēmēji piekrīt,» skaidrojis V. Gustsons.

Taču piebildis: «Bet tam ir ļoti daudz mīnusu, un tad, kad darba ņēmējs kļūst vecāks, tad aptver, ka ne pirmajā, ne otrajā pensiju līmenī nav nekādu būtisku uzkrājumu, rezultātā pensija sanāk ļoti zema, par to nevar pat izdzīvot. Daudzi šobrīd to sāk apzināties un meklē darba devēju, kas maksātu nodokļus no algas pilnā apjomā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānija "Compensa Life Vienna Insurance Group SE" ("Compensa Life") pagājušajā gadā Baltijā guvusi 7,8 miljonus eiro lielu peļņu, kas ir par 11 % vairāk nekā 2021. gadā, liecina kompānijas publicētie gada pārskata rezultāti.

“Peļņas pieaugumu galvenokārt noteica labs risku apdrošināšanas rezultāts un veiksmīga ilgtermiņa ieguldījumu stratēģija. Pozitīvas izmaiņas finanšu saistību vērtībā nesušas pat labākus rezultātus, nekā iepriekš tika prognozēts,” norāda Viktors Gustsons, “Compensa Life” Latvijas filiāles vadītājs.

Savukārt bruto parakstīto prēmiju apjoms pērn audzis no 102,5 miljoniem eiro līdz 120,8 miljoniem eiro jeb par gandrīz 18%. Pērn pieaugusi gandrīz visu apdrošināšanas produktu popularitāte, bet jo īpaši veiksmīgi klājies Mūža pensijas apdrošināšanai, veselības apdrošināšanai un dzīvības apdrošināšanai ar uzkrājumu, informē V. Gustsons.

“Daļēji šādu tendenci veicinājusi arī pagājušā gada augstās inflācijas ietekme. Darba devēji, redzot, kā sadārdzinās, piemēram, medicīnas pakalpojumu cenas, iegādājās saviem darbiniekiem dārgākas veselības apdrošināšanas polises - šāda tendence bija vērojama ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā. Savukārt pieaugums dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu veidošanu skaidrojams ar to, ka daļai iedzīvotāju ar vidējiem un augstiem ienākumiem arī pēc straujā cenu kāpuma maksājumiem par enerģiju, degvielu un pārtiku aizvien palika pāri brīvi līdzekļi, kurus novirzīt nākotnes uzkrājumiem,” norāda V. Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstīto prēmiju apjomu kāpina par 29%

Žanete Hāka, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs audzis par 29%, sasniedzot 30,9 miljonus eiro (21,72 miljonus latu), informēja kompānijas pārstāvji.

Tāpat uzņēmumam arī ir izdevies palielināt dzīvības apdrošināšanas tirgus daļu Baltijā no 8% līdz 9,7% un noslēgt gadu ar 0,7 miljonu eiro (0,49 miljonu latu) lielu peļņu.

Sekojot iepriekšējā gada tendencei, kad populārākais produkts bija uzkrājums privātajai pensijai, pagājušajā gadā tas veidoja 63% no jaunajām parakstītajām prēmijām. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu 2012. gadā pieprasījums pēc šī pakalpojuma pieaudzis par ceturtdaļu. Vislielākais pieaugums pret 2011.gadu jaunajās parakstītajās prēmijās bija veselības apdrošināšanai, tas sasniedza 52%.

«Izteikti augošā interese par veselības apdrošināšanas pakalpojumiem ir skaidrojama ar kopējās ekonomiskās situācijas uzlabošanos Baltijas valstīs, kā rezultātā darba devēji, tai skaitā arī valsts un pašvaldību iestādes, atsākuši savu darbinieku veselības apdrošināšanu,» skaidro Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life Vienna Insurance Group SE" ("Compensa Life") Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons pēc 22 šajā amatā nostrādātiem gadiem dodas pelnītā atpūtā. No 2023. gada 1. jūlija par filiāles vadītāju kļūs līdzšinējais uzņēmuma biznesa attīstības vadītājs Ervins Vēveris.

"Darbs uzņēmuma vadībā visus šos gadus ir bijis ļoti interesants, aizraujošs laiks. Saku vislielāko paldies “Compensa Life” komandai, ar kuru kopā izdevies sasniegt tiešām būtiskus biznesa mērķus. Esam kļuvuši par vienu no vadošajām dzīvības apdrošināšana sabiedrībām Latvijas tirgū ar stabilu, izaugsmē vērstu attīstību, plašu filiāļu tīklu, zinošiem darbiniekiem un mūsdienīgiem, dinamiskiem dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem. Jaudīga izaugsme panākta uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, aug Mūža pensijas apdrošināšanas popularitāte, veiksmīgi ieviests jaunums Latvijas tirgū - onkoloģisko slimību apdrošināšana Oncodrop u.c. Esmu pārliecināts, ka Ervins Vēveris kopā ar “Compensa Life” vadības komandu turpinās efektīvi attīstīt un vadīt uzņēmumu, sasniedzot jaunus apvāršņus," stāsta Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas mājsaimniecību bagātības līmenis pārsniedzis pirmskrīzes rekordaugsto līmeni

LETA--AFP, 03.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas mājsaimniecības ir turīgākas nekā pirms globālās finanšu un ekonomikas krīzes, kas satricināja kontinentu, liecina Šveices bankas Julius Baer veiktais pētījums.

Eiropiešu kopējās bagātības apjoms pērn palielinājies par 1,7% un sasniedzis 56 triljonus eiro, kas ir visu laiku augstākais līmenis.

Pirms krīzes 2007.gadā turības līmenis veidoja 54,5 triljonus eiro.

Julius Baer gan norāda, ka turības līmenis Eiropā katrā reģionā ir krietni atšķirīgs.

Mājsaimniecības Šveicē un Vācijā pērn savu bagātību palielināja par attiecīgi 1,1 triljonu eiro un diviem triljoniem eiro, taču tādās krīzes skartās valstīs kā Spānijā turības apjoms samazinājies par 28%, bet Grieķijā - par 23%.

Julius Baer pētījums arī liecina, ka 10% turīgāko Eiropas mājsaimniecību pārvalda vairāk nekā pusi no kontinenta kopējās bagātības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankas sistēmās apstrādāti maksājumi 140,3 miljardu eiro apmērā

Žanete Hāka, 16.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gadā Latvijas Banka nodrošināja triju maksājumu sistēmu – Latvijas Bankas starpbanku automatizētās maksājumu sistēmas (SAMS sistēma), Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas (EKS sistēmas) un TARGET2-Latvija sistēmas – darbību, informē centrālā banka.

SAMS sistēma ir reālā laika norēķinu sistēma, kas apstrādāja liela apjoma un steidzamus klientu maksājumus latos, EKS sistēma ir neto norēķinu sistēma, kas apstrādāja nelielus klientu maksājumus latos un eiro, bet TARGET2-Latvija sistēma ir Eiropas reālā laika norēķinu sistēmas TARGET2 komponentsistēma, kas apstrādāja liela apjoma un steidzamus klientu maksājumus eiro. Ar Latvijas pievienošanos Ekonomikas un monetārajai savienībai 2014. gada 1. janvārī Latvijas Banka pārtrauca SAMS sistēmas darbību un nodrošināja EKS sistēmā vienīgi SEPA kredīta pārvedumu eiro apstrādi.

2013. gadā SAMS sistēmā un EKS sistēmā norēķinos latos kopā apstrādāti 33,9 miljonus maksājumu 138 miljardu latu apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Vai ETF kļūs par jaunā kripto buļļu tirgus katalizatoru?

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 19.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtu vērtība pēdējos mēnešos ir strauji pieaugusi, un viens no šī kāpuma iemesliem ir Bitcoin ETF jeb biržās tirgoto kriptovalūtu fondu sagaidāmā iekļaušana ASV biržās.

Kriptovalūtu ETF ir fonds, kurš ir piesaistīts kriptovalūtu aktīviem un kura akcijas tiek tirgotas biržā. Atbilstoši fonda daļu vērtības izmaiņas seko līdzi kriptovalūtu cenas izmaiņām. Šie fondi ļauj investoriem pastarpināti ieguldīt kriptovalūtu aktīvos, pašiem tos tiešā veidā nepērkot, nepārdodot un neturot. Pastāv divu veidu kriptovalūtu ETF: tūlītējā darījuma ETF (spot) un nākotnes ETF (future).

Nākotnes ETF tiek tirgoti ASV biržās jau kopš 2021. gada. Šo fondu pārvaldniekam nepieder pati kriptovalūta, bet tas tirgo tiesības (nākotnes līgumus) nākotnē pirkt vai pārdot kriptovalūtu par noteiktu cenu. Savukārt tagadnes ETF operē ar kriptovalūtām atbilstoši tā brīža tirgus cenai. Tas nozīmē, ka šie fondi nepastarpināti pērk un pārdod kriptovalūtas, piemēram, Bitcoin vai Ethereum. Un tieši tagadnes jeb spot ETF ir tie fondi, kuru atļauju tirdzniecībai ASB biržās cenšas panākt vairāki ietekmīgi uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu infrastruktūrā izmaiņas būs lielas

Sandris Točs, speciāli DB, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūkojāmies arī uz Kipru, Šveici, Luksemburgu, Lielbritāniju, Maltu. Visas šīs valstis no mūsu skatu punkta Latvijai zaudē,» saka investīciju eksperts, uzņēmumu AS AFI Investīcijas, AS Bonds Invest un AS PV Investīcijas dibinātājs Deniss Pospelovs.

D. Pospelovam ir aptuveni 20 gadu darbības pieredze vērtspapīru tirgos. Viņa ieguldījumu stratēģijas balstās uz matemātiskiem vērtspapīru investīciju modeļiem. D. Pospelovs ar izcilību ir beidzis Maskavas Inženierfizikas Institūtu (MIFI) matemātikas specialitātē, kur viņa galvenie zinātniskās izpētes virzieni bija mākslīgā intelekta sistēmas un datortehnoloģiju izmantošana finanšu jomā. Kopš 1998. gada D. Pospelovs ir aktīvi strādājis vērtspapīru ieguldījumu jomā galvenokārt parāda vērtspapīru un atvasināto finanšu instrumentu tirgos, izmantojot zinātniski iegūtu matemātisku modeļu un analīzes bāzi. Daudzus gadus D. Pospelovs ir veiksmīgi vadījis arī vairāku Krievijas banku investīciju virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Compensa Life Latvijas filiāles vadītāju Viktoru Gustsonu

Lelde Petrāne, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons. «Apdrošināšana ir uzticības bizness,» uzsver V. Gustsons.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Strādāju apdrošināšanas nozarē jau kopš 1991.gada. Sāku strādāt apdrošināšanas akciju sabiedrībā Balta, pēc tam piecus gadus biju Vērtspapīru tirgus komisijas vadītājs. Kopš 2001. gada strādāju Compensa Life. Uzskatu, ka apdrošināšana ir ļoti interesanta biznesa sfēra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaisa piesārņojums Eiropas reģiona valstīm ik gadu izmaksā 1,6 triljonus ASV dolāru, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tādas ir Pasaules veselības organizācijas (WHO) aplēses. Šīs izmaksas rodas uz gaisa piesārņojuma izraisīto slimību un aptuveni 600 tūkst. (2010. gada dati Eiropā) priekšlaicīgo nāves gadījumu rēķina. Šāds pētījums par Eiropas reģionu, kurā apkopoti 53 valstu rādītāji, veikts pirmo reizi un šokējošie 1,6 triljoni dolāru atbilst vienai desmitdaļai no Eiropas Savienības IKP 2013. gadā.

Gaisa piesārņojuma izraisīto nāves gadījumu izmaksas gan veido 1,4 triljonus ASV dolāru, pārējos 10% pievieno izmaksas no piesārņojuma izraisītajām slimībām. Desmit valstīs no 53 šīs izmaksas veido vismaz 20% no IKP. Šo izmaksu tautsaimnieciskā vērtība – 1,6 triljoni dolāru – atbilst summai, ko sabiedrībai ar nepieciešamo iejaukšanos ir jāmaksā, lai šos nāves gadījumus un saslimšanas novērstu. Šajos aprēķinos katram nāves gadījumam un slimībai tiek piešķirta noteikta vērtība, kas nav saistīta ar konkrētās personas vecumu, un šī vērtība atšķiras atkarībā no katras valsts ekonomiskās situācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopš Latvijas pievienošanās eirozonai piedzīvotas fundamentālas pārmaiņas finanšu stabilitātes jomā

Latvijas Bankas ekonomiste Dace Antuža, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējuši pieci gadi, kopš Latvija ir pievienojusies eirozonai, un ir vērts atskatīties, kas kopš tā laika eirozonā mainījies finanšu stabilitātes jomā.

Jāteic, ka tieši pēdējos piecos gados eiro zonas un līdz ar to arī Latvijas finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanas jomā notikušas iespaidīgas, fundamentālas pārmaiņas.

Šīs pārmaiņas eiro zonā galvenokārt saistāmas ar Banku savienības izveidi. Banku savienība nozīmē, ka tās dalībvalstīs tiek īstenota:

  1. vienota banku uzraudzība (sākot ar 2014. gada novembri);
  2. vienots banku noregulējums un atveseļošana banku finanšu grūtību gadījumā (pilnā apmērā, sākot ar 2016. gada janvāri);
  3. vienota noguldījumu garantiju sistēma (vēl nav ieviesta).

Vienotā banku uzraudzība, atveseļošana un noregulējums balstās uz vienotu regulējošo prasību kopumu[2] (Single rule book), kurā ietverti:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Senāta budžeta komitejā pārstāvētie demokrāti vēlu otrdienas vakarā vienojušies par 3,5 triljonus dolāru lieliem tēriņiem, lai varētu īstenot prezidenta Džo Baidena vērienīgos plānus klimata izmaiņu apkarošanā, veselības apdrošināšanā un tādās sociālās sfēras projektos, kas saistīti ar bērnu aprūpi un mājokļiem.

Projektos, kurus Baidens pasludinājis par savām prioritātēm, tuvākās desmitgades laikā paredzēts ieguldīt milzu summas no federālajiem līdzekļiem, taču šīs ieceres sastopas ar sīvu republikāņu pretestību.

Pēc komitejas locekļu tikšanās ar Senāta vairākuma līderi Čaku Šūmeru par vienošanos tviterī paziņojis senators Marks Vorners.

Savukārt Šūmers žurnālistiem pavēstījis, ka ikviena Baidena programma saņems dāsnu finansējumu.

Demokrātu mērķis ir šo vienošanos iemiesot budžeta rezolūcijā, kas gadījumā, ja to apstiprinās abas Kongresa palātas, ļaus pieņemt turpmākos likumus par milzīgajiem tēriņiem bez atbalsta meklēšanas no republikāņiem.

Budžeta rezolūcija ļautu demokrātiem, kam Senātā ir tikai niecīgs vairākums, izvairīties no republikāņu obstrukcijas, jo turpmāko budžeta likumu apstiprināšanai vairs nevajadzētu 60 no 100 senatoru balsīm, bet pietiktu ar vienkāršo vairākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Apdrošināšanas tirgus izaugsmi bremzēs stagnējošā Eiropas ekonomika un Krievijas sankcijas

Žanete Hāka, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parakstīto prēmiju apmērs gada pirmajos mēnešos dzīvības apdrošināšanā varētu palielināties tikai par 10%, uzskata dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Vienlaikus izaugsmes kritums sagaidāms arī veselības apdrošināšanā, kur parakstīto prēmiju kāpums prognozējams tikai par 7%.

V. Gustsons uzsver, ka pēdējos trīs gados parakstīto prēmiju apjoms dzīvības apdrošināšanā gada sākumā auga vidēji par 14%, 18% un 19%. Arī veselības apdrošināšanā izaugsme bija rakstāma ar diviem cipariem, bet šogad situācija mainīsies. Paredzams, ka 2015. gadā apdrošināšanas tirgu turpinās bremzēt kā stagnējošā Eiropas ekonomika, tā spēkā esošās Eiropas Savienības un Krievijas savstarpēji noteiktās ekonomiskās sankcijas, uzskata eksperts.

Arvien Krievijas ekonomikā augošo problēmu dēļ eksporta tirgus ir sarucis arī daļai Latvijā esošo uzņēmumu. Tā kā biznesam ir nepieciešams laiks, lai pārorientētu darbību, tad gaidāms, ka arī šīs pārmaiņas ietekmēs parakstīto prēmiju apmērus dzīvības apdrošināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstīto prēmiju apjoms pieaudzis par 17%

Žanete Hāka, 21.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life jauno parakstīto prēmiju apjoms Latvijā trešā ceturkšņa beigās sasniedzis 5,3 miljonus eiro, kas ir par 17% vairāk, salīdzinot ar 2013.gada attiecīgo laika periodu.

Liels pieprasījums deviņos mēnešos bijis pēc nelaimes gadījumu apdrošināšanas, jo parakstītas par 63% vairāk prēmiju nekā pagājušajā gadā, informē uzņēmuma pārstāvji.

«Parakstīto prēmiju apjoms nelaimes gadījumu apdrošināšanā pieaudzis, jo palielinājies ar juridiskajām personām noslēgto līgumu skaits. Tas nozīmē, ka darba devēji apdrošinājuši savus darbiniekus vienlaikus pret vairākiem riskiem, lai sniegtu viņiem papildu drošību pret darba vietā sastopamajiem riskiem. Uzņēmēji ir apzinājuši darba vides riskus, un tas ir rezultējies pieprasījuma pieaugumā pēc nelaimes gadījumu apdrošināšanas,» secina Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life audzējusi parakstīto prēmiju apjomu

Žanete Hāka, 22.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life parakstīto prēmiju apjoms 2014.gadā sasniedzis 12,6 miljonus eiro, kas ir par 1,4 miljoniem eiro vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu, informē kompānijas pārstāvji.

Jauno parakstīto prēmiju apjoms veidojis vairāk nekā pusi jeb 57% no kopējā parakstīto prēmiju apjoma.

Uzņēmuma apkopotie dati par 2014.gadu atklāj, ka parakstīto prēmiju apjoma kāpumu veicinājusi veselības apdrošināšanas un dzīvības apdrošināšanas ar uzkrājumu izaugsme par 12%. Veselības apdrošināšanā pērn parakstītas prēmijas par 5,9 miljoniem eiro, bet dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu – 6,5 miljoni eiro.

«Aizvadītajā gadā pēc parakstīto prēmiju apjoma populārākie produkti bijuši ilgtermiņa uzkrājumi (tajā skaitā privātajām pensijām), kuri bija 52% no visām parakstītajām prēmijām, un veselības apdrošināšana – 47%. Jāatzīmē, ka pērn cilvēki turpinājuši aktīvi izvēlēties tirgum piesaistītās polises, jo ieguldījumi ar fiksētu peļņas procentu pašlaik sniedz zemu ienesīgumu. Šīs tendences rezultātā 2014.gadā prēmiju apjoms aktīvajā uzkrājumā audzis par 151%,» atklāj Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošinātāji pērn novērojuši vairākas pozitīvas tendences, tostarp – darba devēji atgriezušies dzīvības apdrošināšanas pircēju rindās, iemaksas kļuvušas regulārākas, kā arī to, ka pieaug vidējā ikmēneša iemaksu summa, kas kompānijām ir 25 – 35 latu apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstīto prēmiju apmērs audzis par 35%

Žanete Hāka, 16.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life Latvijā parakstīto prēmiju apjoms 2015. gadā sasniedzis 9 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 35%, salīdzinot ar 2014. gadu, informē kompānijas pārstāvji.

Kopumā pagājušais gads vērtējams pozitīvi, jo tieši dzīvības apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoma pieaugums ir 140%.

«Straujo pieaugumu dzīvības apdrošināšanā veicināja parakstīto prēmiju apjoms tieši tirgum piesaistītajām polisēm, kur apjoms pieaudzis par 213%. Šis pieaugums saistāms ar to, ka aizvien vairāk cilvēku turpina izvēlēties uzkrājošo apdrošināšanu piesaistīt ieguldījumu fondiem. Prognozējams, ka arī šogad šī tendence saglabāsies un šis produkts būs viens no pieprasītākajiem,» norāda Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstījis par 46% vairāk prēmiju

Žanete Hāka, 18.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life jauno prēmiju apjoms Latvijā pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo laika periodu pieaudzis par 46% un sasniedzis 3,8 miljonus eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma kopējais parakstīto prēmiju apjoms ir 6,2 miljoni eiro.

Lielākais pieaugums sasniegts veselības apdrošināšanā, kur pārdošanas rādītāji salīdzinājumā ar 2012. gadu palielinājušies par 45% un dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu, attiecīgi sasniedzot 53% kāpumu.

«Apkopotie pirmā pusgada darbības radītāji liecina, ka šobrīd lielākais pieaugums ir vērojams tā saucamo tirgum piesaistīto polišu segmentā dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu. Tas skaidrojams ar to, ka garantētās peļņas procentu likmes līmenis tirgū ir salīdzinoši zems, līdz ar to cilvēki ir gatavi vairāk riskēt, ieguldot tirgum piesaistītajos produktos un paļaujoties uz iespējami lielāku ienesīgumu,» norāda Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID dators cilvēku saskatīt nespēj

Jānis Goldbergs, speciāli Dienai, 12.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID EDS vienotā konta datorsistēma spēj uzrēķināt kavējumus par samaksātiem nodokļiem.

Divu juristu, zvērināta advokāta un zvērināta advokāta palīga, labprātīgi veikti nodokļu avansa maksājumi Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par 2020. gadu noveduši pie kavējumu naudas aprēķina, kā viņi apgalvo, par jau nomaksātiem nodokļiem. Abi iesnieguši prasības tiesā, un, iespējams, ka šīs prāvas kļūs par paraugprāvām un spēs mainīt VID līdzšinējo praksi nokavējuma naudas aprēķinā, jo faktiski juristi strīdas par datorsistēmas lēmumiem, kuru pareizību VID ierēdņi tagad centīsies pamatot tiesai.

Zvērināta advokāta stāsts

Visi zvērināti advokāti un zvērinātu advokātu palīgi ir pašnodarbinātas personas – šādu nodokļu maksātāja statusu advokātiem nosaka likums. Stāsta ievads ir pirmā pandēmijas gada izmaiņas nodokļu nomaksas kārtībā. Līdz 2020. gadam visiem pašnodarbinātajiem no VID puses tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājums, kas obligāti jāmaksā avansā par katru nākamo taksācijas gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kaislības ap saules paneļiem – kā neapdedzināties?

Ivars Zariņš, enerģētikas eksperts, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi vēl atceras OIK afēru. Mēs joprojām turpinām to apmaksāt. Bet izskatās, ka kādam kārojās kaut ko tādu atkal atkārtot. Un kāpēc gan ne – ja ir aitas, tad vienmēr uzradīsies arī cirpēji.

Šoreiz var sanākt pat divu veidu aitas – tās kuras nopirks saules paneļus, un tās kuras tos nenopirks! Kā nenokļūt cērpamo aitu barā? Lai cik tas neskanētu dīvaini, tad visvairāk kritizētie pasākumi(ierobežojumi) ir vērsti tieši uz to, lai šis cērpamo aitu bars sanāktu pēc iespējas mazāks, lai cērpamajām aitām paliktu vairāk vilnas. Tas, protams, neapmierina cirpējus – tāpēc publiskajā telpā tiek tiražēts daudz izdomājumu un puspatiesības.

Par svarīgāko, lai jūsu izvēle nepieviltu

Ir ļoti svarīgi, lai saules paneļiem paredzētā atbalsta sistēma būtu skaidri saprotama, taisnīga un ilgtspējīga - lai cilvēki, paļaujoties uz šo atbalsta sistēmu, netaptu piemānīti: vai nu tāpēc, ka nav sapratuši pareizi šo atbalsta sistēmu, vai arī ir pārrēķinājušies - paļaujoties uz to, kas vēlāk tiek izmainīts.

Komentāri

Pievienot komentāru