Pasaulē

Hitachi turpina pelnīt

Ritvars Bīders, 02.11.2010

Jaunākais izdevums

Japānas konglomerāts Hitachi sava 2010./2011. finanšu gada otrajā ceturksnī, kas noslēdzās septembrī, strādājis ar 71,99 miljardu jēnu (449 miljonu latu) lielu peļņu. Attiecīgajā laika periodā pirms gada kompānija strādāja ar zaudējumiem 50,6 miljardu jēnu (315 miljonu latu) apmērā, ziņo Wall Street Journal.

Šis pēc kārtas ir otrais ceturksnis, kurā Hitachi strādā ar peļņu.

Hitachi peļņas palielināšanos skaidro ar pārdošanas apjomu palielināšanos kompānijas elektronikas preču divīzijā, kā arī ar izaugsmi automašīnām paredzētu elektronisko komponenšu ražošanā.

Kompānijas apgrozījums palielinājies par 5% līdz 2,35 triljoniem jēnu (15 miljardiem latu).

Hitachi savā 2010./2011. finanšu gadā, kas noslēgsies nākamgad martā, prognozē peļņu 200 miljardu jēnu (1,2 miljardu latu) apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā bizness var iegūt no failu saimniecības sakārtošanas. Seminārs vidējā un augstākā līmeņa vadītājiem.

, 18.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Proact IT Latvia sadarbībā ar Hitachi Data Systems (HDS) - vienu no pasaules vadošajiem datu uzglabāšanas risinājumu piegādātājiem, organizē semināru, kas notiks trešdien, 27. martā viesnīcā "Radisson Blu Ridzene" (Reimersa ielā 1, Rīgā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas korporācija «Hitachi», kas savulaik tika izraudzīta Lietuvā iecerētās Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta īstenošanai, slēgusi savu pirms gandrīz sešiem gadiem atvērto pārstāvniecību Lietuvā.

Lielbritānijā reģistrētā «Hitachi Europe Limited» informējusi Lietuvas Reģistru centru, ka 12.oktobrī nolēmusi izbeigt Lietuvas pārstāvniecības darbību. Tiesa, projekta īstenošanai izveidotās kompānijas «Hitachi Visaginas Project Investment» reģistrācija joprojām nav anulēta.

«Hitachi» pārstāvniecība Lietuvā tika izveidota 2012.gada februārī. Tobrīd uzņēmuma vadītājs Akira Šimizu izteicās, ka «Hitachi» ienākšana Lietuvā ļaus korporācijai izvērst darbību ne tikai šai valstī, bet arī abās pārējās Baltijas valstīs un Skandināvijā. Viņš arī pauda viedokli, ka Lietuvā pastāv potenciāls, lai attīstītu ne tikai atomelektrostacijas projektu, bet arī citus enerģētikas un infrastruktūras projektus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Hitachi: uz darbiem Visaginas AES varēs pretendēt gan Latvijas būvnieki, gan aprīkojuma piegādātāji

Nozare.lv, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā būs iespēja iesaistīties gan Latvijas būvniekiem, gan aprīkojuma piegādātājiem, liecina projekta stratēģiskā investora Hitachi pārstāvju teiktais konferencē par Latvijas uzņēmēju iespējām piedalīties kompānijas iepirkumos un šajā projektā.

Hitachi Ltd. viceprezidents Masaharu Haniu norādīja, ka kompānijai Latvijā ir ļoti jauns tirgus, taču tā cer atrast jaunus partnerus, kā arī palielināt klātbūtni šeit.

Savukārt Hitachi Ltd. Iepirkumu un resursu plānošanas departamenta direktors Tošio Šimizu iezīmēja jomas, kurās paredzēts izmantot vietējo uzņēmumu darbu. Kompāniju interesēs dažāda veida kabeļi, elektroaprīkojums, piemēram, transformatori, paneļi, slēdži, dažāda veida mehāniskais aprīkojums, piemēram, sūkņi, dažādi instrumenti, caurules. Uzņēmumi varēs iesaistīties arī būvniecībā, kā arī loģistikā.

Viņš stāstīja, ka pretendentu atlase notiek vairākos soļos. Vispirms uzņēmumam jāreģistrējas interneta lapā hitachiasd.com. Pēc tam tiek vērtēta uzņēmuma finanšu stabilitāte, ražošanas un inženierijas iespējas, atsauksmes, projekta vadības kapacitāte, drošība. Trešajā solī tiek pieprasīts piedāvājums vai izskaidrojums. Vēlāk pretendentu skaits tiek sašaurināts līdz dažām kompānijām, ar kurām tiek turpinātas sarunas. Ceturtais solis paredz vēl vienu kvalifikācijas kārtu. Pēc tam var sekot piektais solis, veicot papildu izvērtējumu īpaši nozīmīgiem produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Grībauskaite: Japānas Hitachi joprojām interesējas par Visaginas AES projektu

BNS, 22.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas enerģētikas kompānija Hitachi, kas iepriekš bija izraudzīta par stratēģisko investoru Lietuvas atomelektrostacijas (AES) projekta īstenošanai, joprojām ir ieinteresēta piedalīties Visaginas AES projektā un investēt citos ekonomikas sektoros Lietuvā, pēc tikšanās ar Hitachi vadības pārstāvjiem Davosā paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Hitachi ir atvērta tālākai sadarbībai ar Lietuvu dažādos sektoros. Bez šaubām saglabājas arī viņu interese palīdzēt mums, ja Lietuva nākotnē izlems uzbūvēt atomelektrostaciju. Viņi ir gatavi pārskatīt finansējumu un finanšu mehānismu,» Grībauskaite sacīja aģentūrai BNS telefonsarunā no Šveices kūrortpilsētas Davosas, kur viņa piedalās Pasaules ekonomikas foruma sanāksmē.

Lietuvas prezidente norādīja, ka valstij ir svarīgi saglabāt kontaktus ar Hitachi, jo valdībai agrāk vai vēlāk būs jāpieņem lēmums par elektroenerģijas ražošanas valstī konkurētspēju. Pašlaik Lietuva lielāko daļu elektroenerģijas importē galvenokārt no Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Premjers: Lietuva neapsver iespēju celt Visaginas AES bez Latvijas un Igaunijas

LETA--ELTA, 15.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs noraidījis medijos izskanējušo pieņēmumu, ka lietuvieši varētu celt Visaginas atomelektrostaciju (AES) vieni bez reģionālo partneru - Latvijas un Igaunijas - līdzdalības.

«Uzcelt jau var jebko, bet ko darīt tālāk? Nē, tādu iespēju mēs noteikti neapsveram un nerunājam par šā projekta īstenošanu sadarbībā vienīgi ar [stratēģisko investoru] Hitachi,» premjers sacījis, atbildot uz žurnālistu lūgumu komentēt minēto informāciju.

Kā trešdien rakstīja Verslo žinios, Lietuvas institūcijās sākts spriest, vai būtu iespējams šo projektu īstenot tikai kopā ar tehnoloģijas ražotāju - konsorciju Hitachi-GE, uzņēmuma akcijas vai nu sadalot proporcionāli, vai arī Lietuvai pārņemot 80% no tām.

«Šobrīd Eiropā nav ekonomiski pamatotu investīciju enerģijas ražošanā, pastāv tikai subsidēšana,» izdevumam sacījusi kāda Lietuvas amatpersona, kas nav vēlējusies nosaukt savu vārdu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Butkevičs: Galīgais lēmums par Visaginas AES varētu tikt pieņemts pirms paredzētā laika

LETA--ELTA, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galīgais lēmums jautājumā par Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu jāpieņem līdz 1.oktobrim, bet tas varētu notikt vēl agrāk, otrdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, reaģējot uz opozīcijas kritiku par valdības vilcināšanos sarunās ar reģionālajām partnerēm - Latviju un Igauniju.

Pēc viņa sacītā, vispirms Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs tiksies ar kolēģiem no Latvijas un Igaunijas, bet pēc tam notiks ekspertu diskusijas.

Premjers izteicies, ka kritika viņam šķietot dīvaina, jo iepriekšējā konservatīvo valdība četros savu pilnvaru gados būtu varējusi pati vienoties ar partnerēm un sagatavot tām nepieciešamo informāciju, taču šīs sarunas risinājušās ļoti gausi. «Vai arī nespēja sagatavot visu dokumentāciju, ko vēlējās saņemt Latvija un Igaunija, ko es labi zinu no sarunām ar šo valstu premjerministriem. Par detaļām runāt negribu,» viņš sacījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Informēs par uzņēmēju iespējām piedalīties Visaginas AES projektā

Jānis Rancāns, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai informētu par Latvijas uzņēmēju iespējām piedalīties Japānas koncerna Hitachi iepirkumos, tostarp arī plānotajā Visaginas atomelektrostacijas projektā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju šā gada 26. aprīlī rīkos bezmaksas konferenci.

Patlaban turpinās Visaginas atomelektrostacijas projekta stratēģiskā investora Hitachi un projekta sagatavošanas kompānijas Visagino Atomine Elektrine UAV, kā arī reģionālo partneru sarunas par projekta nosacījumiem. LIAA norāda, ka Visaginas AES projekta īstenošanas gadījumā papildus kodoltehnoloģiju uzstādīšanai būs nepieciešams veikt liela apjoma darbus un piegādes, kas rada iespējas tajos piedalīties arī Latvijas uzņēmējiem.

Konferencē piedalīsies Hitachi Ltd. un Hitachi Europe Ltd. pārstāvji, kuri apmeklēs Latviju, lai veidotu kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem – potenciālajiem piegādātājiem, un informētu par savu iepirkumu prasībām un Latvijas puses iespējām piedalīties šajos iepirkumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuva ar Hitachi vienojas izveidot Visaginas AES projekta starpposma kompāniju

LETA, 30.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Enerģētikas ministrija ar Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta stratēģisko investoru - Japānas kompāniju Hitachi - parakstījusi saprašanās memorandu, kas paredz izveidot projekta starpposma kompāniju.

Dokumentā paredzēts, ka puses kopīgi veiks sagatavošanas darbus šādas kompānijas izveidei. Pēc tam potenciālajiem investoriem tiks iesniegts attiecīgs piedāvājums.

Kā norāda Enerģētikas ministrija, ņemot vērā projekta pārskatīšanas laikā panākto progresu un Lietuvas Seimā pārstāvēto partiju vienošanos nekavējoties īstenot stratēģiskos enerģētikas projektus, tostarp Visaginas AES projektu, memorandā noteikts līdz septembra vidum izstrādāt detalizētu projekta starpposma kompānijas izveides plānu, kurā būs aprakstīta šīs kompānijas struktūra un funkcijas.

Šis plāns un tā īstenošanas gaita tiks sīki izklāstīta reģionālajām partnerēm - Latvijai un Igaunijai - un kopā ar šo valstu pārstāvjiem apspriests, lai varētu pieņemt lēmumus par projekta starpposma kompānijas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hitachi atver biroju Viļņā

Lelde Petrāne, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas kompānija Hitachi, kas kandidē uz Visaginas atomelektrostacijas būvniecību, atvērusi biroju Viļņā, vēsta baltic-course.com.

Jaunais Hitachi Europe Limited birojs oficiāli reģistrēts iepriekšējā pirmdienā.

Saskaņā ar reģistra datiem biroja direktors ir Tsunetoši Minesaki.

Sākumā birojā darbošoties tikai viens cilvēks, bet vēlāk pievienošoties vēl citi. Citas Hitachi pārstāvniecības Austrumeiropā un Centrāleiropā augušas līdzīgā veidā.

Patlaban korporācijai ir pārstāvniecības Polijā un Rumānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jaunais Ropits brauc bez vadītāja un nogādā pasažieri, kur tas vēlas

Gunta Kursiša, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Hitachi Personiskais inteliģentas transporta sistēmas robots (The Robot for Personal Intelligent Transport System) jeb Ropits ir vienvietīgs braucamrīks, kurš paredzēts braukšanai uz ietvēm. Lai nokļūtu galamērķī, braucējam vien jānosauc vieta, kurp viņš vēlas doties, vēsta Cnet.

Tāpat Ropits var izmantot arī telpās, piemēram, lai iebrauktu un izbrauktu no liftiem. Ropits aprīkots ar GPS, videokamerām un 2D un 3D lāzera distances sensoriem, lai izvairītos no šķēršļiem – gājējiem uz ietves, un Gyro sensoriem, lai noturētu līdzsvaru uz nelīdzenām virsmām.

Ropits darbojas šādi: pasažieris iekāpj Ropits un norāda savu galamērķi, izmantojot planšetdatoru, un braucamais aizved pasažieri, kurp norādīts, savukārt ārkārtas gadījumos cilvēks, kas atrodas Ropits, var izmantot manuālo vadības pulti.

Ropits galvenokārt paredzēts vecāka gadagājuma cilvēkiem un tiem, kam ir grūtības staigāt, norāda Hitachi pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Plašumā vēršas Japānas Kobe Steel produktu kvalitātes datu falsificēšanas skandāls

LETA, 11.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie Japānas autobūves uzņēmumi trešdien paziņoja, ka steidz novērtēt viņu ražoto automobiļu kvalitāti, kuros izmantoti produkti no Japānas kompānijas Kobe Steel, kas atzinusi kvalitātes datu falsificēšanu.

Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi Motor, Subaru un Mazda pievienojušies aviācijas kompānijām un bruņojumu ražošanas darbuzņēmējiem Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries un IHI, kas izmantojuši Kobe Steel produktus.

Arī ātrvilcieni Shinkansen izmantojuši Kobe Steel alumīniju, tāpat kā ātrgaitas vilcieni Lielbritānijā, vēsta Japānas tehnoloģiju kompānija Hitachi.

«Produkti, kas izmantoti gan Japānas, gan Lielbritānijas vilcienos atbilduši drošības standartiem. Taču viņi neatbilst specifikācijai, par kuru tika panākta vienošanās starp mums un Kobe Steel,» skaidro Hitachi preses pārstāvis.

Tikmēr Honda preses pārstāvis norāda, ka «šobrīd mēs nesaskatām kritisku problēmu, jo mums ir savas drošības pārbaudes attiecībā uz mūsu izmantotajiem materiāliem. Taču mēs joprojām veicam izmeklēšanu un pāragri teikt, vai būs nepieciešami automobiļu atsaukumi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuva: Visaginas AES projekts tiek īstenots atbilstoši grafikam; par izmaksām vēl pāragri runāt

BNS, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts tiek īstenots atbilstoši grafikam, un paredzēts, ka darbu tā sāks 2020.gadā, informē Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks (Arvydas Sekmokas).

Viņš atzina, ka par AES celtniecības izmaksām gan ir pāragri runāt, jo vēl notiek sarunas ar investoru, kā arī tiek gatavots koncesijas līgums. «Katrā ziņā stratēģiskie investori mums jau ir iesnieguši savus piedāvājumus. Viens ir no Hitachi, bet otrs – Westinghouse. Šie priekšlikumi ir salīdzināmi, tajā pašā laikā piedāvājumi paredz ražot elektroenerģiju par tirgus cenu. Patlaban mēs gatavojam projektu un runājam ar stratēģisko investoru, lai noskaidrotu, kādas būs šā projekta izmaksas mūsu lokālajā līmenī – tā, lai šis projekts būtu komerciāli izdevīgs. Pašlaik sarunas notiek gan ar stratēģisko investoru, gan arī ar mūsu reģionālajiem partneriem – Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju - par AES īpašuma tiesību jautājumiem. Katrā ziņā šim projektam ir jābūt ekonomiski izdevīgam un jādod iespēja elektroenerģiju ražot lētāk, nekā izmantojot gāzi. Tāda ir mūsu pieeja, un mēs ceram, ka sarunas par akcionāru un koncesijas līgumu mēs pabeigsim jau šogad,» klāstīja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Konkurenti Toshiba, Hitachi un Sony plāno sadarboties

Gunta Kursiša, 31.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāņu elektronikas ražotāji Hitachi, Sony un Toshiba plāno apvienot spēkus kopīgā uzņēmumā, kas ražos neliela un vidēja izmēra LCD ekrānus planšetdatoriem un viedtālruņiem, vēsta BBC.

Jauno uzņēmumu vadīs Japānas Inovāciju tīklu apvienība (Inovation Network Corporation of Japan (INCJ)). Tā ir publiskā un privātā sektora sabiedrība, kas veidota, lai attīstītu inovācijas Japānā.

Sony, Toshiba un Hitachi cer integrēt savu uzņēmējdarbību 2012. gada sākumā.

INCJ piederēs aptuveni 70% jaunā uzņēmuma kapitāldaļu, un pārējiem partneriem – katram pa 10% kapitāldaļu.

Kompānijas ir parakstījušas saprašanās memorandu, kas patlaban vēl nav stājies spēkā. Uzņēmumi cer parakstīt juridiski saistošas vienošanās vēlāk šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksportspēja: RER plāno sadarboties ar Japānas Hitachi

Kristīne Stepiņa, speciāli DB, 22.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai noturētos Krievijas tirgū un iekarotu Eiropu, RER uzlabo kvalitāti, izstrādā jaunus produktus un plāno sadarboties ar Japānas Hitachi, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

RER Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) konkursā Eksporta un inovācijas balva 2014 startē divās kategorijās – gan Eksportspējīgākais komersants, gan Inovatīvākais produkts – ar savu maiņstrāvas elektropiedziņas komplektu KTEO – 90. RER ir izstrādājis maiņstrāvas elektropiedziņu KTEO – 90 deviņdesmit tonnu kravnesības pašizgāzējam BELAZ. Ar to var radīt tādus transmisijas vilces raksturlielumus, kas ļauj samazināt degvielas patēriņu, tam ir arī vairākas citas būtiskas priekšrocības, kas padarot to savā tirgus nišā unikālu un konkurētspējīgu.

Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER) ir lielākais elektromašīnbūves uzņēmums Baltijā, kas ražo elektroiekārtas – elektrodzinējus, ģeneratorus un transformerus – elektrovilcieniem, tramvaju un metro vagoniem, kā arī elektroiekrāvējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bijušais Lietuvas enerģētikas ministrs: Visaginas AES projekts ir miris

LETA--BNS, 13.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts ir miris, paziņojis projekta autors un bijušais Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

Viņš atzina, ka iecere projektu padarīt par reģionālu plānu izrādījusies neiespējama.

«Tagad mēs varam runāt par Visaginas kodolstacijas projektu kā par vakardienu. Patiešām, pašlaik projekts ir miris,» Sekmoks sacīja intervijā Eiropas Humanitārās universitātes Mediju centram, kas tapa sadarbībā ar ziņu aģentūru BNS.

Visaginas AES skaidri parāda, ka šeit nedarbojas reģionālais modelis, teica Sekmoks, uzsverot, ka ir jāizlemj par elektrības ražošanu un jāpārskata enerģētikas stratēģija.

«Pirmais secinājums ir tas, ka reģionālais modelis nedarbojas ar tāda apmēra un sarežģītības projektiem, tas vienkārši nav piemērots. Otrs secinājums attiecas uz to, ko mēs darīsim ar enerģijas ražošanu. Mums tās trūkst. Elektrība ir kā maize, kā ūdens. Mēs bez tās nevaram. Trešā lieta ir tas, kur dodamies,» klāstīja bijušais ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ja spriedums paliks spēkā, Latvenergo tarifus noteiks atbilstoši enerģijas izmaksām

Jānis Rancāns, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācijā, ja spēkā paliks tiesas lēmums par Latvenergo tarifu atcelšanu, uzņēmums drīkstēs tos noteikt atbilstoši enerģijas izmaksām, kas nozīmē, ka tarifs būs nedaudz vairāk nekā desmit santīmu, atzina Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss.

Raidījumā Dienas Rīts viņš skaidroja, ka tarifa izmaiņas savulaik notika specifiskā situācijā. Bija ekonomiskā krīze un cenu pieaugums, kas sakrita ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) palielināšanu. Uzņēmuma akcionāru viedoklis bija, ka uzņēmums var iedzīvotājiem piemērot zemāku tarifu. Tas tika nodrošināts, pateicoties Latvenergo komercdarbībai Igaunijā un Lietuvā, sacīja U. Bariss.

«Izmaksas pilnībā nosedz 10,74 santīmi – starpību no 8,25 santīmiem mēs finansējam no mūsu darbības brīvajā tirgū. Tas ir tas, ko pārbaudīja regulators. Par to nebija diskusiju,» sacīja U. Bariss.

Jau vēstīts, ka administratīvā apgabaltiesa pirmdien atcēla 2011. gadā akceptētos Latvenergo tarifus. Apgabaltiesa spriedumā konstatējusi, ka tarifu diference Starta un Pamata tarifā neatbilst likumā par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) nostiprinātajiem principiem, ka tarifiem jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām un jānodrošina uzņēmuma rentabilitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas daļa Visaginas AES projektā varētu būt 10-12%

Gunta Kursiša, 28.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas iesaiste Lietuvas atomelektrostacijas (AES) projektā Visaginā dos mums iespēju iegādāties elektroenerģiju par pašizmaksu,» laikrakstam Diena pavēstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Patlaban Latvija ir iesaistījusies potenciālo stratēģisko AES projekta partneru vērtēšanā, kas varētu noslēgties jūlijā. Lietuvas premjers Andrus Kubiļus pagājušās nedēļās Viļņā tikās ar abiem potenciālajiem projekta partneriem – ASV bāzēto GE Hitachi Nuclear Energy un Japānas Westinghouse Electric Company.

Latvijas daļa kopuzņēmumā, kas tiks veidots AES projektam, pagaidām vēl nav fiksēta, norādīja J. Pūce. Līdz šim izskanējušas aplēses, ka 51% jaunās stacijas akciju varētu piederēt strtēģiskjam partnerim, bet atlikušo savā starpā sadalītu Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija. Latvijas daļa varētu būt ap 10-12%, kā arī katrai valstij būtu jāpiedalās projekta finansēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Žīgurs: gaidīsim jaunās Lietuvas valdības lēmumu

Dienas Bizness, 16.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Lietuvā notikušā referenduma, kurā kaimiņvalsts iedzīvotāji neatbalstīja Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību, Latvenergo gaidīs Lietuvas valdības un parlamenta lēmumus, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Sarunā ar Latvijas Radio viņš piekrita vērtējumam, ka referenduma iznākums Lietuvā palielina riskus, kas saistīti ar Visaginas AES celtniecību. Esošo situāciju varētu salīdzināt ar braukšanu vilcienā, kad projekta dalībnieki brauc vienā vilcienā ar noteiktu galamērķi un lokomotīves vagonā atrodas Lietuvas komanda, kura pēkšņi uzsākusi nopietnas diskusijas un pārdomas vai vispār braukt uz priekšu.

A. Žīgurs tomēr norādīja, ka patlaban vilciens vēl ir uz sliedēm un iet uz priekšu. «Cik es zinu, Lietuvā patlaban strādā vairāki desmiti Japānas kompānijas Hitachi speciālisti, kuri veic dažādus priekšdarbus. Latvijas un Igaunijas energokompānijās strādā projektu komandas, kuru uzdevums ir savākt maksimāli daudz informācijas,» skaidroja Ā. Žīgurs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pētījums: «Brexit» apdraudējis investīcijas 65 miljardu mārciņu apmērā

LETA--AFP, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārsteidzošais Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) licis lielai daļai britu uzņēmumu atcelt vai aizkavēt investīcijas vairāk nekā 65 miljardu sterliņu mārciņu (75 miljardu eiro) apmērā, liecina pirmdien publiskotie dati.

Šīs aplēses balstītas uz pētījumu, ko veicis Lielbritānijas Ekonomisko un biznesa pētījumu centrs (CEBR), finanšu pakalpojumu uzņēmums Hitachi Capital un tirgus izpētes kompānija YouGov, kas nesen aptaujājuši 1015 uzņēmumu vadītājus par investīciju lēmumiem pēc Brexit balsojuma 23.jūnijā notikušajā referendumā.

Aptuveni trešdaļa no aptaujātajiem apgalvoja, ka viņi Brexit dēļ ir aizkavējuši vai atcēluši plānotās investīcijas.

Kā visbiežāk minētais iemesls šādam lēmumam ir britu sterliņu mārciņas vērtības kritums vai ar to saistītās prognozes par inflācijas pieaugumu.

Tāpat kompāniju vadītāji norādījuši uz neskaidrību par Lielbritānijas turpmāku dalību Eiropas vienotajā tirgū un valsts ekonomikas veselību pēc Brexit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekonomikas ministrs apmeklēs Japānu

Jānis Rancāns, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrs Artis Kamparas laikaposmā no 11. līdz 17. jūlijam uzturēsies darba vizītē Japānā, informē Ekonomikas Ministrija.

Vizītes laikā A. Kamparam un Latvijas uzņēmēju delegācijai plānotas tikšanās ar augsta līmeņa Japānas amatpersonām, to vidū valdības un parlamenta pārstāvjiem, kā arī dažādu biznesa nozaru pārstāvjiem. A. Kampars apmekēs arī uzņēmumus Toshiba, Panasonic, Hitachi, Mitshubishi u.c.

Vizītes iniciators ir Japānas valdība, kas īsteno īpašu programmu ārējo ekonomisko attiecību veicināšanai. Programmas ietvaros uzaicinājumu apmeklēt Japānu saņēmuši 40 augsta līmeņa politiskie un biznesa līderi no dažādām pasaules valstīm, to vidū Latvijas ekonomikas ministrs A.Kampars. Ministru vizītē pavadīs Latvijas uzņēmēju delegācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lietuvas jaunā enerģētikas stratēģija paredz Visaginas AES projekta iesaldēšanu

LETA, 15.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas aizejošās valdības enerģētikas ministrs Roks Masjulis otrdien izklāstījis valsts jaunās enerģētikas stratēģijas vadlīnijas, kas paredz iesaldēt Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu līdz brīdim, kad tas kļūs rentabls, kā arī līdz 2025.gadam izveidot otru Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojumu NordBalt2.

Šo stratēģiju izstrādājusi vecās valdības Enerģētikas ministrija, bet tās pieņemšana būs jaunā Lietuvas Seima ziņā.

Visaginas AES projektu, kas visu šīs valdības pilnvaru laiku faktiski nav izkustējies no vietas, ierosināts iesaldēt, kamēr tas kļūs ekonomiski izdevīgs vai arī nepieciešams no energopiegāžu drošības viedokļa, bet vienlaikus uzsvērts, ka iespējas sadarboties ar Japānas kompāniju Hitachi, kas savulaik tika izraudzīta par šā projekta stratēģisko investori, jāizmanto citās jomās.

Kā skaidrojis Masjulis, formulējums iesaldēt, nevis izbeigt izraudzīts tādēļ, ka tas vislabāk atbilst pašreizējiem plāniem - ja situācija tirgū mainītos, tiktu lemts par atgriešanos pie AES projekta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas reģionā, visticamāk, taps tikai viena atomelektrostacija - tā, kuru uzbūvēs pirmo, šodien raksta Dienas bizness.

Par to liela daļa enerģētikas ekspertu ir vienisprātis, lai gan pašlaik vēl arvien notiek runas par trīs paralēlu atomelektrostaciju (AES) projektu - Baltkrievijā, Krievijā un Lietuvā - realizāciju. Krievija savu Baltijas AES projektu, ko paredzēts būvēt Kaļiņingradā, pēdējo mēnešu laikā starptautiskā līmenī reklamē ļoti aktīvi. Neatpaliek arī Lietuva, kas uzsākusi sarunas ar izvēlēto Visaginas stratēģisko investoru Hitachi GE Nuclear Energy.

Darbi ar Baltijas AES būvniecību Kaļiņingradā, kā DB pārliecinājās Krievijā, rit uz priekšu- pašlaik jau veikti būvdarbi par vairāk nekā 100 milj. eiro, lai gan paša reaktora būve vēl nav sākta. To būs iespējams darīt, kad Krievijas energokompānija Rosatom saņems pēdējo licenci, kas atļaus sākt pamatu betonēšanu. Kompānija cer šo licenci saņemt vēl šovasar, lai pirmā Baltijas AES bloka būve varētu tikt pabeigta 2016. gadā. Baltijas AES lielā mērā tiek būvēta elektroenerģijas eksportam uz Eiropas Savienību- Baltiju, Poliju un Vāciju. Tomēr šajā ziņā situācija nav tik viennozīmīga. Lietuva, kas ir svarīga šī projekta elektroenerģijas tranzītvalsts gan uz abām pārējām Baltijas valstīm, gan, 2015. gadā uzbūvējot starpsavienojumu ar Zviedriju, arī uz Skandināviju, kas ir potenciāli viens no būtiskākajiem noieta tirgiem Baltijas AES, pagaidām atsakās apspriest un saskaņot Baltijas AES ietekmi uz vidi. Otrs svarīgs eksporta virziens būtu Polija un Vācija. Tomēr, lai arī Vācijas pieņemtais lēmums par savu AES slēgšanu ļauj krieviem cerēt uz papildu elektrības eksportu, praktiski tas diezvai īstenosies. Gan ar Poliju, gan Vāciju jāizbūvē jauni, dārgi starpsavienojumi, turklāt Vācija politiski nevarēs atļauties, iepirkt kodolenerģiju no Kaļiņingradas pēc tam, kad savas AES būs slēgusi. «Krievi jau var sapņot, ka varēs pārdot mums savu elektrību, praksē tas ir nereāli, turklāt Vācija oficiāli nemaz nav uzrunāta,» DB sacīja Vācijas Ekonomikas un tehnoloģiju ministrijas Starptautiskās enerģētikas politikas nodaļas vadītājs Jorgs Kiršs. «Nebūt neesmu pārliecināts, ka Baltijas AES tiešām varēs tapt tik ātrā tempā, kā cer projekta īstenotāji, bet līdz tam mēs būsim uzbūvējuši jaunas gāzes stacijas un attīstījuši atjaunojamos energoresursus,» tā J. Kiršs. Viņš gan piebilst, ka nevar izslēgt, ka Vācija Krievijā saražoto elektrību varētu importēt caur kādu trešo valsti, piemēram, Poliju, jo tad šai elektrības izcelsmei vairs nebūtu iespējams izsekot. Tāpat nevarot izslēgt, ka kāda no vācu lielajām kompānijām, piemēram, RWE, Siemens vai E.ON Ruhrgas kā ārvalstu investors, risinot savas iekšējās darījumu attiecības ar Krieviju, tomēr iesaistītos arī Baltijas AES projektā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas uzņēmēji, kā arī kokmateriālu importētāji pauduši vēlmi iegādāties Latvijas kokapstrādes uzņēmumu izstrādājumus. Tas noticis ekonomikas ministra Arta Kampara (Vienotība) un uzņēmēju delegācijas viesošanās laikā Japānā.

Vēlmi sadarboties izteikuši tādi uzņēmumi kā Hitachi, Panasonic un citi. Piemēram, Mitsubishi Motors prezidents aicinājis Latvijas uzņēmējus ražot detaļas un piegādāt tās uzņēmuma rūpnīcai Kalugā (Krievijā).

Tiesa pagaidām vēl neesot skaidrs, kādā veidā Latvijas uzņēmumi varētu izmantot šo piedāvājumu. Metālapstrādes uzņēmumu asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš atzīmējis, ka sadarbības uzsākšanas process esot pietiekami garš, ņemot vērā sertifikāciju un uzticības iegūšanu.

Tomēr viņš atzīmēja, ka šī ir laba iespēja, ko varētu izmantot, jo Latvijas mašīnbūves uzņēmumiem ir pieredze rezerves detaļu izgatavošanā un piegādē tādiem uzņēmumiem kā Volvo, Scania, kā arī vācu autobūvētājiem. Pārrunas risinās ar pieciem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāņu korporācijas Mitsui&Co meitasuzņēumums Singapūrā bāzētais ostu operators Portek International Pte Ltd iegādājies SIA Rīgas universālais termināls (RUT) 80% kapitāldaļu. Tas noticis, īstenojot Japānas valdības uzstādījumu nostiprināties Ziemeļeiropas un Baltijas valstu tranzīta koridorā izejai uz Krieviju un NVS valstīm, pēc tikšanās ar diviem Japānas vēstniekiem norāda Latvijas Loģistikas asociācijas (LLA) vadītājs Normunds Krūmiņš.

Viņš ir pārliecināts, ka šis ir tikai pirmais solis, kuram neizbēgami sekos nākamie. Runa nav tikai par ostu termināliem, bet jebkāda veida investīciju projektiem. Tagad bumba ir Latvijas pusē, jo japāņi, kuri ir kravu īpašnieki un kuriem ir kravu plūsma uz Krieviju, paši nebūs tie, kas nodrošinās kravu plūsmu uz Krieviju. Proti, mums šīs kravas netiks pasniegtas uz paplātes. Tādēļ Latvijai jānāk klajā ar vienotu, kompleksu risinājumu (nosaucot vienu cenu) preču piegādei sākotnēji uz Sanktpēterburgu un Maskavu.

Somija un Baltijas valstis tiek uzlūkotas kā vienots un vienīgais kravu tranzīta koridors virzienā no Japānas un japāņu ražotnēm Ķīnā uz Krieviju. Viens no iemesliem, kas ir šādas japāņu stratēģijas pamatā, ir neapmierinātība ar Transsibīrijas maģistrāles piedāvātajiem pakalpojumiem, tostarp piegādes kvalitāte un darījumu veikšanas stils.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

Problēmas uzņēmumā risina spēlējoties ar Lego klučiem

Linda Zalāne, 23.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēlējoties ar Lego klučiem, uzņēmuma darbinieki tiek mudināti apkopot domas un ģenerēt jaunas idejas

Dāņu rotaļlietu ražotājs Lego® (Lego Group), mainoties bērnu rotaļāšanās paradumiem, pievērsies pieaugušajiem, kuriem ar spēles elementu palīdzību ļauj risināt problēmas kā profesionālajā darbā, tā privātajā sfērā. «Lego® Serious Play® (LSP) ir metode, kas palīdz komunicēt, formulēt un sakārtot domas un idejas, lai pieņemtu stratēģiskus lēmumus un risinātu problēmas uzņēmumos, komandas darbā, kā arī individuālajā personības attīstības jomā. Metode ir balstīta uz plašiem pētījumiem uzņēmējdarbības, attīstības, psiholoģijas un jaunu iemaņu un zināšanu gūšanas jomā,» stāsta LSP metodes moderatore, sertificēta trenere Linda Kimeiša, kura par to uzzināja, strādājot pie zinātniska kosmosa projekta, jo šādu metodi izmanto situācijās, kad ir grūti pieņemt lēmumus un nepieciešams panākt, lai visa procesā iesaistītā komanda saprot, par ko ir stāsts.

Komentāri

Pievienot komentāru