Citas ziņas

Ibankā var arī veikt un kontrolēt investīcijas ieguldījumu fondos

, 20.06.2007

Jaunākais izdevums

SEB Unibanka saviem klientiem interneta bankā Ibanka piedāvā veikt arī darījumus ar SEB ieguldījumu fondiem. Ibankā komisija par ieguldījumu fondu pirkšanu ir 1,5% no darījuma summas, kas ir par 0,5% zemāka nekā Klientu apkalpošanas centros piemērojamā komisija, liecina bankas sniegtā informācija.

SEB Unibankas klienti arvien aktīvāk izmanto Ibanku, tāpēc papildus jau esošām iespējām veikt dažādus finanšu darījumus Ibankā, radīta arī iespēja veikt un kontrolēt savas investīcijas starptautiskajos ieguldījumu fondos elektroniski, neatkarīgi no bankas darba laika.

Lai iegādātos SEB ieguldījumu fondus, Ibankā jāatver vērtspapīru konts, kas ir bezmaksas pakalpojums, jāizvēlas ieguldījumu fondu pirkšanas operācija un tad jāizvēlas, kādu ieguldījumu fondu daļas pirkt. Pašreiz ienesīgākie ir SEB Europe, SEB Nordic un SEB Ethical Sweden fondi.

Ibankā komisija par ieguldījumu fondu pirkšanu ir 1,5% no darījuma summas, kas ir par 0,5% zemāka nekā Klientu apkalpošanas centros piemērojamā komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibankas Ibankā var iegādāties SEB ieguldījumu fondus

, 20.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā mūsdienu tehnoloģiju attīstību un rūpējoties par savu ieguldītāju ērtībām, SEB Unibanka saviem klientiem interneta bankā Ibanka piedāvā veikt darījumus ar SEB ieguldījumu fondiem. Šī iespēja ļaus klientiem ietaupīt gan laiku, gan līdzekļus.

Šādu iespēju SEB Unibanka sniedz ar mērķi popularizēt modernus ieguldījumu veidus un sekmēt klientu finansiālo neatkarību. SEB Unibankas klienti arvien vairāk novērtē Ibankas sniegtās iespējas un ar katru gadu aktīvāk tās izmanto, tāpēc papildus jau esošām iespējām veikt dažādus finanšu darījumus Ibankā, tika radīta arī iespēja veikt un kontrolēt savas investīcijas starptautiskajos ieguldījumu fondos elektroniski, neatkarīgi no bankas darba laika.

Līdzās tādām investīciju iespējām kā noguldījumu veikšana vienkāršajā un speciālajā depozītā, pieteikšanās pensiju 2.līmenim, vērtspapīru konta atvēršana un darījumi ar Latu rezerves fondu, turpmāk klienti Ibankā varēs veikt arī darījumus ar SEB ieguldījumu fondiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums negatīvs

LETA, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibanka sāk piedāvāt ieguldījumu veidu nezinātājiem un sliņķiem

, 09.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šā gada 8. oktobri SEB Unibanka saviem klientiem piedāvā jaunu ieguldījumu veidu - SEB fondu fondus.

Ja līdz šim ieguldītāji varēja izvēlēties kādu no SEB grupas piedāvātajiem SEB ieguldījumu fondiem, tos pēc izvēles arī kombinējot, tad ar SEB fondu fondu palīdzību ieguldītājiem būs jāizvēlas tikai ieguldījumu stratēģija, un atbilstoši šai stratēģijai SEB grupas ieguldījumu speciālisti jau būs sakombinējuši nepieciešamos ieguldījumu fondus.

SEB Unifondu izpilddirektors Normunds Igolnieks: "Fondu fondi pēc būtības ir gatavs risinājums jeb stratēģija klientiem, kas vēlas nopelnīt, bet nezina, kurā no ieguldījumu fondiem investēt un tiem nav laika sekot līdz finanšu tirgos notiekošajam. Fondu fonds veic ieguldījumus citos ieguldījumu fondos pēc noteiktas stratēģijas. Cilvēkam atliek izvēlēties tikai stratēģiju, līdzīgi, kā mēs esam pieraduši Latvijas situācijā to darīt pensiju 2. līmeņa gadījumā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Internetbankā Ibanka jaunas iespējas tiem, kas vēlas ieguldīt

, 15.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas internetbankā Ibanka veikti papildinājumi - šobrīd Ibankā ir iespējams reģistrēties arī pensiju 3. līmenim, izvēloties kādu no 3 pensiju plāniem, kā arī noslēgt regulāro maksājumu, kas nodrošinātu automātisku pārskaitījumu veikšanu no ienākumu konta uz pensiju plāna kontu, liecina kredītiestādes sniegtā informācija medijiem.

Visiem tiem SEB Dzīvībasapdrošināšanas klientiem, kas izmanto Ibanku, šobrīd ir iespēja aktuālāko informāciju par saviem veiktajiem uzkrājumiem, kā arī visu informāciju par uzkrājošās apdrošināšanas polisi uzzināt Ibankā.

“Kad saviem klientiem jautājam, kas viņus pamudinājis tieši šobrīd un tagad reģistrēties pensiju 3. līmenim, atbilde skan: “Agrāk neatlika laiks padomāt un atnākt!” Šobrīd tas vairs nekalpos par atrunu, jo ikviens SEB Unibankas internetbankas lietotājs var reģistrēties šim pakalpojumam.” To var izdarīt sadaļā Pieteikumi -> Investīcijas -> Pensiju 3. līmenis, kā arī iegūt informāciju par veiktajām iemaksām un uzkrāto kapitālu pensiju fondā SEB Unipensija. Ērtākiem norēķiniem iesaku izmantot regulāro maksājumu, ko tāpat var noformēt Ibankā,” stāstīja SEB Unipensijas izpilddirektore Dace Brencēna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Finanšu speciālisti: tiks veicināti lieli uzkrājumi

Ieva Mārtiņa, [email protected], 7084426, 31.05.2007

Līdz ar izmaiņām likumdošanā iemaksu apjoms varētu dubultoties, no apgrozības izņemot jau virs 60 milj. Ls. Savukārt pieskaitot iemaksas investīciju fondos, kopējais apjoms var sasniegt 100 milj. Ls, atzina Kristīne Lomanovska, Sampo Dzīvība vadītāja, gan šauboties, vai tas notiks šogad.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labvēlīgās izmaiņas likumos uzkrājošajos produktos varētu ievirzīt papildu 100 miljonus latu gadā.

Tā lēsuši vairāki aptaujātie nozares eksperti, uzskatot, ka cilvēkiem būs vēl spēcīgāks stimuls veikt uzkrājumus grozītā likuma dēļ par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IeIN), kas stāsies spēkā jūnija vidū. Proti, tajā paredzēta iespēja ik gadu saņemt 25 % nodokļa atmaksu no veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos, dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumiem (ja līgums ir noslēgts vismaz uz 5 gadiem) un arī ieguldījumu fondos (šajā gadījumā atmaksu gan varēs prasīt ne ātrāk kā pēc 5 gadiem no apliecību iegādes brīža), kas nepārsniedz nevis 10 % kā līdz šim, bet jau 20 % no gada bruto algas. "Ir pilnīgi skaidrs, ka lēmums palielināt nodokļu atvieglojumiem pieejamo naudas summu līdz 20 %, "trapīs naglai pa galvu" un dos savu efektu, samazinot patēriņam pieejamos līdzekļus un novirzot tos uzkrājumiem. Efekts gan nebūs tik liels, kā iespējams, uz to tiek cerēts, politiķiem "uzburot ainiņas" par daudzu simtu miljonu vai pat miljardu noņemšanu no patēriņa, tomēr ar vairākiem simtiem miljoniem latu noteikti varam rēķināties," lēsa SEB Dzīvības apdrošināšanas vadītājs Uģis Vorons. "Patēriņa samazināšana un uzkrājumu palielināšana, protams, samazinās iekšzemes pieprasījuma spiedienu uz cenām. Apskatot atsevišķus plāna pasākumus, arvien vērts atcerēties - pretinflācijas pasākumu kopums var sasniegt cerēto efektu tikai tad, ja tiek pilnībā un konsekventi īstenots. Vēl vairāk - vajadzības gadījumā papildināts, un pastiprināts," tā Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Latvijas pensiju 2. līmeņa augstās komisijas maksas – vai pakalpojums ir pārāk dārgs?

Finanšu analītiķis Kaspars Spāre, 06.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensiju 2. līmenis tiek veidots no mūsu darba algas sociālās apdrošināšanas iemaksām. Pašlaik tie ir 6% katru mēnesi no bruto algas sociālās apdrošināšanas iemaksu veidā. Tā tas ir rakstīts un publicēts publiskajā telpā. Tomēr, ikmēneša 6% no mūsu sociālās apdrošināšanas iemaksām nemaz nenonāk līdz izvēlētajam ieguldījumu plānam. Līdz ieguldījumu plānam nonāk mazāka summa.

2016.gadā tie ir 5,80%, jo 0,20% paņem VSAA priekš iestādes funkcionēšanas uzturēšanas, definējot kā Administratīvās Izmaksas.

Kā nākamās komisijas maksas jāmin maksājumi līdzekļu pārvaldītājiem. Kopējā līdzekļu pārvaldītāju komisijā ir iekļautas izmaksas par turētājbankas pakalpojumiem, tirdzniecības izmaksas un pārvaldīšanas izmaksas.

Līdzekļu pārvaldītājiem pastāv dažādas iespējas, kur izvietot no mums saņemtās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tās, piemēram, var ieguldīt banku depozītos, obligācijās, akcijās vai citos fondos. Banku depozītu gadījumā pensiju pārvaldniekam nav jāpiepūlas veikt ieguldījumus. Obligāciju gadījumā, salīdzinoši ar citiem finanšu instrumentiem, arī ieguldīšana ir salīdzinoši vieglāka, tātad mazāks darbs jāpatērē. Var teikt, ka obligāciju izvēle ir graudu izlasīšana no pelavām – finansiāli drošu kompāniju izvēle. Obligācijas peļņa ir fiksēta, obligācija nevar pelnīt vairāk kā ir noteikts, peļņa un risks ir ierobežots. Citādāk ir ar ieguldīšanu akcijās. Tā kā peļņa teorētiski ir neierobežota, risks arī ir salīdzinoši augsts, un tā kā akciju atlase līdzekļu pārvaldītājiem ir sarežģītāks darbs, arī izmaksas ir augstākas. Turpinot graudu analoģiju var teikt, ka akcijas ir ne tikai graudu izlasīšana no pelavām, bet arī to iesēšana ar cerību, ka būs veiksmīga raža nākotnē. Tātad, ir lielāks darbs un lielāks risks. Kā citu sadaļu ir jāmin ieguldīšana fondos. Līdzekļu pārvaldītājiem pastāv iespēja ieguldīt dažādos fondos. Ieguldīšana fondos palīdz diversificēt (dažādot) ieguldījumus, tomēr tai pat laikā jāatzīmē, ka ieguldīšana fondos arī atvieglo līdzekļu pārvaldītāju darbu, jo, lielākoties, tiek ieguldīts plašā tirgū, lēmumu pieņemšana tiek deleģēta citiem un atbildība samazinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Astoņi pretendentu pieteikumi Valsts kases pārvaldītā fondētās pensijas kapitāla nodošanas konkursā

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31.augustā, noslēdzās Finanšu ministrijas rīkotais konkurss starp līdzekļu pārvaldītājiem par tiesībām pārņemt fondēto pensiju shēmas otrā līmeņa Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrāto kapitālu. Pavisam konkursā piedalījās astoņi pretendenti:

1) ieguldījumu pārvaldes a/s SEB Unifondi,

2) ieguldījumu pārvaldes a/s Parex Asset Management,

3) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi,

4) a/s IPS Hansa Fondi,

5) ieguldījumu pārvaldes a/s Baltikums Asset Management,

6) ieguldījumu pārvaldes a/s DnB NORD Fondi,

7) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi,

8) a/s NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Līdz 28.septembrim tiks izskatīti iesniegtie pieteikumi, nosakot līdzekļu pārvaldītāju vai pārvaldītājus, kuri konkursa kārtībā būs ieguvuši tiesības pārņemt Valsts kases pārvaldītos līdzekļus.

Konkursā varēja piedalīties līdzekļu pārvaldītāji ar vismaz divu gadu pieredzi valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā, kuru pārvaldīto ieguldījumu plānu vidējais ienesīgums nav zemāks par Valsts kases ieguldījumu plāna ienesīgumu. Līdzekļu pārvaldītāji uz Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrātā kapitāla saņemšanu konkurs�� varēja pretendēt katrs ar vienu ieguldījumu plānu, kura ieguldījumu politika ir identiska Valsts kases ieguldījumu plāna ieguldījumu politikai, proti, tādu ieguldījumu plānu, kurš neparedz ieguldījumus komercsabiedrību akcijās, citos kapitāla vērtspapīros un tiem pielīdzināmos vērtspapīros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā investēt nekustamajā īpašumā, to nepērkot?

Dina Matvejeva, Luminor Private Banking pārvaldes vadītāja, 25.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstas inflācijas apstākļos ir svarīgi investēt uzkrātos finanšu līdzekļus, lai tie nezaudētu savu vērtību. Gan pasaulē, gan Latvijā investīcijas nekustamajā īpašumā vienmēr ir bijis viens no populārākiem ieguldījumu veidiem investoru vidū.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem nekustamā īpašuma cenas dalībvalstīs turpina augt, tajā skaitā arī Baltijas valstīs gada laikā jaunajos projektos tās augušas pat par 10-15%. No vienas puses šis ir piemērots brīdis, lai investētu augošā tirgū, no otras puses - ir salīdzinoši augstas Euribor likmes un aizdevumi ir kļuvuši dārgāki. Rodas jautājums, kā gudri investēt nekustamajā īpašumā, nepārmaksājot un to tieši nepērkot? Laba alternatīva ir ieguldījumi nekustamo īpašumu fondos.

Ilgtermiņā saglabājas nemainīga interese

Investīciju aktivitāti nekustamajā īpašumā nosaka dažādi faktori. “Trekno gadu” laikā pirms 15 gadiem, kad nekustamā īpašuma cenas pieauga katru mēnesi, ieguldījumu aktivitāte bija ļoti augsta, savukārt pērn, pieaugot ģeopolitiskajai spriedzei, procentu likmēm un pasliktinoties ekonomikas apstākļiem pieprasījums samazinājās. Tomēr, lūkojoties ilgtermiņā, interese par investīcijām šajā aktīvu klasē vienmēr saglabāsies. Katrā pasaules ģeogrāfiskā reģionā ir savas nianses un īpatnības, kā tiek veiktas investīcijas nekustamajā īpašumā. Latvijā joprojām populārākais investīcijas veids ir tiešas investīcijas, proti, konkrēto objektu – dzīvokļu, māju, biroju utm. iegāde. Savukārt pasaulē turpina būt populāras arī netiešās investīcijas, pērkot nekustamo īpašumu fondu daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Astoņi pretendenti uz Valsts kases līdzekļu pārņemšanu

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 31.augustā, noslēdzies Finanšu ministrijas rīkotais konkurss starp līdzekļu pārvaldītājiem par tiesībām pārņemt fondēto pensiju shēmas otrā līmeņa Valsts kases ieguldījumu plāna uzkrāto kapitālu.

Pavisam konkursā piedalījās astoņi pretendenti:

1) ieguldījumu pārvaldes a/s SEB Unifondi,

2) ieguldījumu pārvaldes a/s Parex Asset Management,

3) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi,

4) a/s IPS Hansa Fondi,

5) ieguldījumu pārvaldes a/s Baltikums Asset Management,

6) ieguldījumu pārvaldes a/s DnB NORD Fondi,

7) a/s Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi,

8) a/s NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība.

Līdz 28.septembrim tiks izskatīti iesniegtie pieteikumi, nosakot līdzekļu pārvaldītāju vai pārvaldītājus, kuri konkursa kārtībā būs ieguvuši tiesības pārņemt Valsts kases pārvaldītos līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Divos gados Latvijā dubultojas i-banku lietotāju skaits

, 02.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2005.gada sākuma i-banku lietotāju skaits Latvijā ir palielinājies gandrīz divas reizes, liecina pēc Latvijas interneta asociācijas (LIA) pasūtījuma "Euro Data" veiktais pētījums, informē LIA izpilddirektors Viesturs Plešs.

Ja 2005.gada sākumā I-banku pakalpojumus izmantoja apmēram 521 000 Latvijas iedzīvotāji, tad jau šā gada vidū - 963 000.

Pētījumā secināts, ka vispopulārākā ibanka Latvijā bijusi "Hansabankas" ibanka, kuru izmanto 42% no visiem lietotājiem, savukārt otro vietu ieņem "SEB Latvijas Unibanka" ar 24%. Trešā populārākā ibanka Latvijā ir "Parex" bankai, kuru izmanto 14% no visiem Latvijas ibanku lietotājiem.

"Hansabankas" ibankas lietotāju skaits šā gada vidū bija 610 000 klienti. Salīdzinājumā ar 2005.gada sākumu visstraujāk ibankas lietotāju skaits audzis "Latvijas Krājbankai" - par 60%, jeb 58 000 lietotāju līdz 96 000 lietotājiem. 91% no visiem Latvijas ibanku lietotājiem ir privātpersonas, savukārt 9% ir juridiskās personas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2005.gada sākuma i-banku lietotāju skaits Latvijā ir palielinājies gandrīz divas reizes, liecina pēc Latvijas interneta asociācijas (LIA) pasūtījuma Euro Data veiktais pētījums. Ja 2005.gada sākumā I-banku pakalpojumus izmantoja apmēram 521 000 Latvijas iedzīvotāji, tad jau šā gada vidū - 963 000.

Pētījumā secināts, ka vispopulārākā ibanka Latvijā bijusi Hansabankas ibanka, kuru izmanto 42% no visiem lietotājiem, savukārt otro vietu ieņem SEB Latvijas Unibanka ar 24%. Trešā populārākā ibanka Latvijā ir Parex bankai, kuru izmanto 14% no visiem Latvijas ibanku lietotājiem.

Hansabankas ibankas lietotāju skaits šā gada vidū bija 610 000 klienti. Salīdzinājumā ar 2005.gada sākumu visstraujāk ibankas lietotāju skaits audzis Latvijas Krājbankai - par 60%, jeb 58 000 lietotāju līdz 96 000 lietotājiem. 91% no visiem Latvijas ibanku lietotājiem ir privātpersonas, savukārt 9% ir juridiskās personas.

Šobrīd jau vairākas bankas - DnB Nord Banka, Latvijas Hipotēku un zemes banka, Latvijas Krājbanka un SEB Latvijas Unibanka ir ieviesušas 3D drošības sistēmu. Savukārt Hansabanka ir pirmā no kredītiestādēm, kuras ibankā iespējams izmantot Latvijas Pasta izdoto elektronisko parakstu. (E-iepirkšanās 3D drošības sistēma Verified by Visa un MasterCard SecureCode - drošs pirkums internetā ir pakalpojums, ar kura palīdzību tiek pasargāta Jūsu karte veicot pirkumus internetā, pat tad, ja kādam ir zināms Jūsu iepirkšanās karšu VISA un MasterCard numurs. Šo drošības sistēmu iespējams izmantot gadījumos, kad tirgotājs nodrošina šādu iespēju, par ko liecina sistēmu Verified by Visa un MasterCard SecureCode logo.)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Juris Dumpis: Vai dzēsīsim uguni ar benzīnu?

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Juris Dumpis, 10.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no valdības atbalstītajiem inflācijas samazināšanas plāna instrumentiem ir iedzīvotāju uzkrājumu veicināšana. Pretinflācijas plāna ietvaros tiek virzīta virkne likumu grozījumu, tajā skaitā plānots grozīt likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli atsevišķas normas.

Tomēr likumu grozījumu tapšanas gaitā ir iezagušies vēl papildus priekšlikumi, kuri draud ne vien veicināt inflāciju, bet arī sagraut esošo triju līmeņu pensiju sistēmu.

Likuma grozījumu mērķis sākotnēji bija palielināt nodokļu atlaides tiem iedzīvotājiem, kas uzkrāj līdzekļus privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanā (ar līdzekļu uzkrāšanu) no līdzšinējiem 10% uz 20%.

Taču grozījumu tapšanas gaitā notikusī transformācija paredz arī iedzīvotāju ienākuma neapliekamajā daļā paralēli iemaksām pensiju fondos un prēmijām dzīvības apdrošināšanā iekļaut arī iemaksas ieguldījumu fondos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Latvijā vajadzētu ļaut dibināt pensiju ieguldījumu plānus arī ar 100% akciju īpatsvaru

LETA, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā būtu lietderīgi ļaut dibināt pensiju ieguldījumu plānus arī ar 100% akciju īpatsvaru, sacīja INVL pensiju fondu vadītājs Andrejs Martinovs.

«2019.gadā likumdošanas jomā būtu lietderīgi ļaut dibināt ieguldījumu plānus ar 100% akciju īpatsvaru. Tas ļautu gados jauniem dalībniekiem uzņemties atbilstošāku riska līmeni un nopelnīt vairāk,» sacīja Martinovs, piebilstot, ka Lietuvā šādi plāni jau eksistē un to ilgtermiņa ienesīgums pārsniedz Latvijā izveidoto aktīvo plānu ienesīgumu.

Viņš minēja, ka šo pašu iemeslu dēļ ir jāmaina arī regulējums un jaunos pensiju sistēmas dalībniekus, kuri, sākot darba ņēmēja gaitas paši neizvēlas ieguldījumu plānu, jānovirza nevis uz konservatīvajiem plāniem, bet uz aktīvajiem ieguldījumu plāniem ar maksimālo akciju īpatsvaru.

Tāpat Martinovs atzina, ka 2019.gada perspektīvas izskatās neviennozīmīgas. «Apstākļos, kad naudas plūsma finanšu tirgus virzienā no monetāras regulēšanas institūcijām tiek pārtraukta, var novest pie finanšu tirgus sabrukuma vai dziļas korekcijas. Pārnestā nozīmē - kad caurule, pa kuru baseinā ieplūst ūdens ir mazāka par cauruli, pa kuru ūdens no baseina izplūst, tad kopējais ūdens līmenis baseinā krītas. Un tikai tad kļūst skaidrs, kas šajā baseinā ir peldējies bez peldkostīma. Gadījumā, ja šādu «peldētāju» bija daudz un viņos ir ieguldīti būtiski līdzekļi, problēma būs arī pensiju uzkrājumiem, bet atkal vienmēr var palielināt ieplūstošās caurules jaudu un ūdens līmenis palielināsies,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negatīvās tendences pasaules finanšu tirgos ietekmē arī uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas pakalpojumu, taču apdrošināšanas kompāniju pārstāvji norāda, ka šobrīd atbrīvoties no šiem ieguldījumiem nebūtu prātīgi, drīzāk tieši pretēji, un vērts veikt ieguldījumus.

Runājot par atlīdzības izmaksu gadījumā, ja polises īpašnieks miris no koronavīrusa, apdrošinātāji norāda, ka visdrīzāk tā tiks veikta.

Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājuma veidošanu apvieno divus elementus – savas dzīvības apdrošināšanu un uzkrājuma veidošanu nākotnei. Veicot regulārus maksājumus, iespējams veidot uzkrājumu savas nākotnes finansiālai nodrošināšanai vai kāda noteikta mērķa vai sapņa īstenošanai, vienlaikus nodrošinot materiālu aizsardzību savai ģimenei personas nāves gadījumā, skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA).

Šī apdrošināšanas veida ietvaros ir iespēja veidot uzkrājumu ar garantētu jeb fiksētu peļņu (%) vai arī veidot uzkrājumu, kas piesaistīts ieguldījumu fondiem. Ieguldot līdzekļus fondos, ir iespējams nopelnīt vairāk, vienlaicīgi gan jāapzinās, ka peļņas iespējamība un apmērs ir atkarīgs no izvēlētās ieguldījumu stratēģijas un ieguldījumu fondu darbības rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiks samazinātas 2. līmeņa pensiju administrēšanas izmaksas, paredz otrdien, 3. oktobrī, valdības sēdē pieņemtais likumprojekts Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā.

Šobrīd Valsts fondēto pensiju likums nosaka, ka līdzekļu pārvaldītājam maksājumu par ieguldījumu plāna pārvaldi veido maksājuma pastāvīgā daļa, kas ir viens procents no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības gadā un maksājuma mainīgā daļa, kas ir atlīdzība fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājam par ieguldījumu plāna darbības rezultātu, un tās apmērs ir atkarīgs no pensiju plāna ienesīguma.

Maksimālais apmērs maksājumam par ieguldījumu plāna pārvaldi, ietverot maksājuma pastāvīgo un mainīgo daļu, rēķinot par pēdējo 12 mēnešu periodu, nepārsniedz 1,5% no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu plānu prospektos nav paredzēti ieguldījumi komercsabiedrību akcijās, citos kapitāla vērtspapīros un tiem pielīdzināmos vērtspapīros, kā arī divus procentus no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības citiem ieguldījumu plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Latu rezerves fonda apjoms pārsniedzis 70 milj.

, 12.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Wealth Management pārvaldītā ieguldījumu fonda Latu rezerves fonds apjoms pārsniedzis jau 70 miljonus latu.

Pārsniedzot 70 miljonu (100 miljoni eiro) latu aktīvu portfeli, atvērtais ieguldījumu fonds Latu rezerves fonds stabili saglabā pozīciju kā lielākais Latvijā reģistrētais ieguldījumu fonds. Latu rezerves fonda aktīvu apjoms šī gada 5 mēnešos ir pieaudzis par 103%, Db.lv informē Sanda Purviņa, SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

Uz šā gada 28. maiju Latu rezerves fonda 1 mēneša ienesīgums bija 7.07% gadā, kas ir par 1.2 % vairāk nekā vidēji naudas tirgus fondu tirgū uz šo datumu. Arī Latu rezerves fonda trīs un sešu mēnešu, kas ir attiecīgi 7.48% un 7.31%, gada ienesīgums uz šā gada 28. maiju pārsniedz naudas tirgus fondu vidējos rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstīs lielāko banku klientu vairums izmanto internetbanku, kas savukārt arvien vairāk sāk aizvietot filiāļu funkcijas.

Lielākā daļa Hansabankas, SEB Bankas un arī Parex bankas klientu izmanto internetbankas, kur arī veic lielāko daļu norēķinu. Baltijas valstu skatījumā lielākais lietotāju skaits ir Igaunijā un Latvijā. Nenoliedzami, ka bankas, ņemot vērā vispārēju internetizāciju, varētu izmantot internetbanku kā virtuālo filiāli un palielināt tajā esošo informācijas apjomu par bankas pakalpojumiem, pieļauj SEB Bankas speciālisti.

"Ir bankas Baltijā, kas šādu praksi ir ieviesušas," tā SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sanda Purviņa. Db jau vēstīja, ka jaunas izmaiņas nupat piedzīvojusi Hansabankas internetbanka hanza.net - pilnveidots dizains un lietojamība, tā veidota kā personīgais finanšu konsultants. Banka uzsver, ka jaunajā hanza.net lietotājiem esot pārskatāmāka sava personīgā informācija un izvēles, kā arī pilnveidota precīzi piemērotu piedāvājumu un informācijas proaktīva saņemšana. Izmaiņas, kas nebija saistītas ar jaunu tehnoloģisko risinājumu ieviešanu, sāktas pērn oktobrī, pie tām Hansabankā strādājuši 50 cilvēki. Igaunijā internetbanka jau mainījusies, bet Lietuvā tas notiks tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiks slēgta SEB bankas internetbankas darbība; pārdoti 150 tūkstoši eiro sākumkomplektu

LETA, 31.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien plkst.19 tiks slēgta SEB bankas internetbankas Ibanka darbība, lai sagatavotos pārejai uz eiro, informē banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju fondos ieplūdis lielākais naudas apjoms pēdējo 13 gadu laikā

Žanete Hāka, 25.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori šajā gadā akciju fondos iegulda ievērojamas naudas summas, tādējādi ASV fondos ieplūdis lielākais naudas apjoms pēdējo 13 gadu laikā, raksta Bloomberg.

Fondi piesaista, jo akciju indeksi tuvojas rekordaugstiem līmeņiem.

Šā gada desmit mēnešos akciju fondos ir ieguldīti 172 miljardi ASV dolāru, kas ir lielākais apjoms kopš 2000. gada, kad tajos ieplūda 272 miljardi dolāru, liecina Morningstar aplēses. Kaut arī lielākā daļa naudas ieguldīta starptautiskajos fondos, arī ieguldījumi vietējos akciju fondos sasnieguši augstāko līmeni kopš 2004. gada.

Tādējādi šis gads ir pretējs četriem iepriekšējiem, kad investori vienu triljonu dolāru ieguldīja fiksētā ienākuma vērtspapīros, jo finanšu krīzes laikā viņi pameta akcijas.

Tiesa gan, neatkarīgais finanšu konsultants Džonatans Ponds uzsvēris, ka šis ieguldījumu apjoms var norādīt, ka tirgus ir netālu no augstākā līmeņa. BlackRock vadītājs Lorenss Finks iepriekš brīdinājis, ka akciju cenas var sarukt par 15%, jo aizvien pastāv politiskie riski tādās valstīs kā Ķīna, Japāna, Francija un ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī 2016. gadam bija raksturīgas svārstības finanšu tirgos, visi pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plāni darbojās ar pozitīvu ienesīgumu - konservatīvajiem plāniem tas bija no 0,4% līdz 4,9%, sabalansētajiem no 1,2% līdz 3,6%, savukārt aktīvajiem no 1,1% līdz 5%, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Ieguldījumu plānu sniegumu pirmajā pusgadā negatīvi ietekmēja straujais kritums fondu tirgos, ko lielā mērā veicināja bažas par Ķīnas ekonomikas izaugsmes samazināšanos, kā arī Brexit balsojuma rezultāts, turpretī gada otrajā pusgadā finanšu tirgos dominēja izteikti pozitīvs noskaņojums, ko galvenokārt noteica investoru prognozes attiecībā uz ASV ekonomikas attīstības perspektīvām.

Pērn pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls pieauga par 18,3% jeb 428 milj. eiro, tajā skaitā, 53,35 milj. eiro veidoja pārvaldnieku gūtā peļņa veiksmīgu ieguldījumu rezultātā. 2016. gada beigās 2. līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls sasniedza 2,76 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvieši biežāk iegulda naudu pensiju fondos, igauņi un lietuvieši – nekustamajā īpašumā

Db.lv, 30.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apmēram puse iedzīvotāju katrā no Baltijas valstīm neveic nekādas investīcijas. Savukārt, izvēloties, kur ieguldīt naudu, igauņi dod priekšroku nekustamajam īpašumam, latvieši – privātajiem pensiju fondiem, bet lietuvieši vienādi iegulda gan nekustamajā īpašumā, gan pensiju fondos, gan uzkrājošā apdrošināšanā, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā.

Salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvijā ir vismazāk to iedzīvotāju, kuri vispār veic kādas investīcijas – 49% aptaujāto atzīmē, ka viņi kaut kur iegulda naudu. Lielākā daļa (24%) iegulda privātajos pensiju fondos. Otrajā vietā ir uzkrājošā apdrošināšana, ko izvēlas 16% respondentu, bet trešajā – nekustamais īpašums, ko izvēlas 11% aptaujāto.

No tiem Latvijas iedzīvotajiem, kuri veic investīcijas, 60% dara to reizi mēnesī. Gandrīz puse no viņiem ik mēnesi iegulda no 20 līdz 50 eiro, ap 20% – līdz 20 eiro un tikpat daudz – no 50 līdz 100 eiro. Pārējie var atļauties novirzīt investīcijām virs 100 eiro mēnesī.

Igaunijas iedzīvotāji ir visaktīvākie ieguldītāji – tur investēšanas pieredze ir 59% iedzīvotāju. Apmēram trešdaļa dod priekšroku nekustamajam īpašumam. Otrajā vietā ir privātie pensiju fondi, ko izvēlas 26% aptaujāto, bet trešajā – akcijas, kurās iegulda 18% respondentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pērn valsts par uzkrājumu veidošanu iedzīvotajiem atmaksājusi 6,1 miljonu latu

Ieva Mārtiņa, 10.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn valsts par uzkrājumu veidošanu iedzīvotajiem atmaksājusi 6,1 miljonu latu, bet 40% no uzkrājumu veidotājiem nav izmantojuši iespēju saņemt nodokļu atvieglojumus.

Nodokļu deklarācijas par 2010. gadu, lai saņemtu atpakaļ daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, pērn iesniedzis 61581 nodokļu maksātājs, uzrādot, ka veic iemaksas privātajos pensiju fondos, dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu un ieguldījumu fondos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotā informācija par gada ienākuma deklarācijām. Nodokļu atvieglojumu saņemšanai iedzīvotāji pērn deklarējuši iemaksas 24,5 miljonus latu vērtībā, savukārt atpakaļ kā iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārmaksu saņēmuši 6,1 miljonus latu, Db.lv informēja bankā Citadele.

Arī Citadeles klientu aptauja liecina, ka likumā paredzēto iespēju saņemt atpakaļ daļu no samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa, ja tiek veiktas iemaksas privātajos pensiju fondos, uzkrājumā ar apdrošināšanu vai ieguldījumu fondos izmantojuši 60% no uzkrājuma veicējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pārvaldīšanas maksas un ienesīgums

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no faktoriem, kas ietekmēs faktiski sasniegto jeb neto ienesīgumu, realizējot izvēlētu investīciju stratēģiju un iegādājoties atbilstošus finanšu instrumentus, ir komisijas. Ar ieguldījumu pārvaldīšanas maksu būs jārēķinās, iegādājoties daļas ieguldījumu vai pensiju fondos, uzkrājot līdzekļus ar dzīvības apdrošināšanas polises starpniecību vai slēdzot individuāla portfeļa pārvaldīšanas līgumu.

Pirmajā brīdī šķiet, ka pārvaldīšanas komisija, piemēram, 1.25% apmērā gadā no ieguldījuma vērtības, ko ieturētu, tipisks vienkārša sabalansēta ieguldījumu fonda pārvaldnieks, nav liela summa. Turklāt, ieguldījumu fondu daļu vērtības procentuālās izmaiņas parasti tiek atspoguļotas jau pēc pārvaldīšanas komisiju atskaitīšanas, kas padara ieturētās pārvaldīšanas maksas reālo ietekmi grūtāk novērtējamu un necaurspīdīgu. Ja vēl šis pārvaldnieks ir spējis sniegt pozitīvu kapitāla pieaugumu, tad tas liekas pašsaprotami, ja iegūtajā peļņā klients padalās ar savu pārvaldnieku. Tomēr, ja arī procentuāli šādas maksas apmērs nešķiet liels, tās ietekme uz absolūtu kapitāla pieaugumu ilgtermiņā kļūst ievērojama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pensiju plānos uzkrāti vairāk nekā 2,5 miljardi eiro

Žanete Hāka, 27.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā palielinās valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātie līdzekļi – 2016. gada 2. ceturksnī uzkrāto līdzekļu apjoms palielinājies par 102 miljoniem, kopumā pārsniedzot 2,5 miljardus eiro.

No šiem līdzekļiem aptuveni 2,1 miljardu veido dalībnieku veiktās iemaksas, bet 397 miljonus – fondu pārvaldītāju nodrošinātā peļņa 2. līmeņa pensiju sistēmas dalībniekiem, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Pensiju fondu apskats.

Savukārt privātajos pensiju fondos uzkrātā kapitāla vērtība šā gada 2. ceturksnī pieaugusi par 8,5 miljoniem eiro, sasniedzot 340,3 miljonus eiro. Pieaugumu nodrošinājušas dalībnieku iemaksas 14,1 miljona eiro apmērā un ieguldījumu peļņa 2,7 miljonu apmērā. Savukārt izmaksas no privātajiem pensiju fondiem trīs mēnešos veiktas 8,3 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru