Jaunākais izdevums

Pērn Latvijas iedzīvotāji pārmaksājuši 12 miljonus latu, iegādājoties dārgākus kompensējamos medikamentus, šodien, atklājot informatīvo kampaņu Ārstējies nepārmaksājot, sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Māris Taube.

Kā pasākumā uzsvēra veselības aprūpes speciālisti, daudziem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā ir līdzvērtīga efektivitāte, tādēļ valsts apmaksā lētākās zāles ar vienādu iedarbību. Savukārt, pērkot dārkākas zāles, starpību starp lētākajām un dārgākajām jāpiemaksā pašam pacientam, un pērn šādi viņi piemaksājuši 12 miljonus latu.

Ar kampaņu Ārstējies nepārmaksājot Veselības ministrija un NVD vēlas mudināt pacientus nepārmaksāt un vaicāt savam ārstam vai farmaceitam par iespējām iegādāties zāles ar mazāko pacienta līdzmaksājumu.

«Pajautājiet, kādēļ es, lietojot lētākas zāles, saņemšu savādāku ārstēšanu, ja ķīmiskais sastāvs ir tāds pats,» mudināja veselības ministre Ingrīda Circene (V), piebilstot, ka atšķirības lētāko un dārgāko zāļu iedarbībā nav - vienīgā atšķirība ir to ražotājs, kurš medikamentiem uzlicis sev tīkamu cenu.

To, ka medikamentiem, kas kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti vienā līdzvērtīgas efektivitātes grupā, bet ar atšķirīgu cenu, nav būtisku atšķirību ne efektivitātes, ne blakusparādību ziņā, uzsvēra arī Rīgas Stradiņa universitātes farmakoloģe Santa Purviņa. Viņa vairākkārt norādīja, ka šīm zālēm ir vienāda aktīvā viela, tādēļ tiek sasniegts līdzvērtīgs ārstnieciskais efekts.

Kā liecina NVD aprēķini, nereti kompensējamo medikamentu cena var atšķirties pat par 20% līdz 90%. Piemēram, iegādājoties valsts kompensētos psihiatrijas medikamentus, pacienta piemaksa var nebūt nekāda, ja tiek pirkti lētākie medikamenti, bet, pērkot dārgākos, var nākties piemaksāt pat 17 latus. Tādēļ NVD un VM speciālisti aicina pacientus aktīvi līdzdarboties savas veselības aprūpes procesā, nebaidīties un nekautrēties runāt ar ārstiem un farmaceitiem un, svarīgākais, nemaksāt par to, par ko var nemaksāt.

Vairāk par kampaņu un iespējām nepārmaksāt, iegādājoties valsts kompensētos medikamentus, var uzzināt mājaslapā www.neparmaksajot.lv. Tāpat interesējošos jautājumus var uzdot NVD speciālistiem, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gads Latvijā veselības aprūpē ir pasludināts par psihiskās veselības gadu. Tā nav tikai formalitāte, jo ir izstrādāts Psihiskās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanas plāns 2019.–2020. gadam ar papildu finansējumu

Pasākumu īstenošanai šogad plānoti 6,7 miljoni eiro. Savukārt 2020. gadam papildus nepieciešams 20,1 miljons eiro.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra ambulatorā centra Veldre vadītājs Māris Taube teic, ka priecē tas, ka plāna ietvaros ir vairāki konkrēti pasākumi, kurus jau izjūt pacienti, piemēram, kompensējamo zāļu klāsta paplašināšana un rindu samazināšana pie speciālistiem.

Antidepresanti nerada atkarību

Psihiskie traucējumi, īpaši vieglā formā, kas saistīti ar stresu vai pārejošu depresiju, ir aizvien izplatītāki mūsdienu sabiedrībā. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) min, ka Eiropas Savienībā (ES) ik gadu 30 miljoni cilvēku cieš no depresijas. Latvijā ar šo slimību slimo viens no 14 iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Zīmīgi, ka depresija ir viens no biežākajiem darba nespējas cēloņiem Eiropā. Atšķirībā no pašnāvībām depresija divreiz biežāk ir sastopama sieviešu vidū. Tas tikai nozīmē, ka depresija, kas ir, piemēram, stresa izraisīta, var skart ikvienu no mums. Tādēļ ir tik nozīmīgi runāt par psihisko veselību, jo satraucoši ir tas, ka, saskaņā ar SPKC datiem, Latvijā lielākā daļa cilvēku, kas cieš no depresijas, pēc palīdzības nevēršas, maldīgi uzskatot, ka paši spēs tikt galā ar «rakstura vājumu». Turklāt Latvijā valsts apmaksātu psihiatra pakalpojumu, atšķirībā no citiem speciālistiem, var saņemt bez ģimenes ārsta nosūtījuma. M. Taube gan uzsver, ka sabiedrība noteikti kļūst zinošāka un aizspriedumi pret psihiatru apmeklējumu mazinās. Iejūtīgāka un saprotošāka ir arī ģimenes, radu un draugu attieksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

papildināta (17:14) - Iedzīvotāji pērn pārmaksājuši 12 miljonus latu, iegādājoties dārgākas kompensējamās zāles

, 23.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārstējies nepārmaksājot

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Latvijas veselības aprūpes sistēma jaunu izaicinājumu un pārbaudījumu priekšā*

Māris Rēvalds, Veselības centrs 4, valdes priekšsēdētājs, Veselības aprūpes darba devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs, 21.11.2013

Māris Rēvalds, Veselības centrs 4, valdes priekšsēdētājs, Veselības aprūpes darba devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27. novembrī Rīgā notiks starpnozaru biznesa forums Biznesa prognozes: redzēt tālāk, kurā, piedaloties valsts institūciju, ārstniecības iestāžu un farmācijas kompāniju pārstāvjiem, tiks apspriesta veselības pakalpojumu pieejamība nākotnē.

2014. gadā tiks sasniegts vēsturiski viszemākais valsts apmaksātās veselības aprūpes finansējuma līmenis - tikai 2,9% no IKP. Tas nozīmē, ka vēl lielāka daļa valstij piekrītošās iedzīvotāju veselības aprūpes funkcijas tiks noveltas uz iedzīvotāju un darba devēju pleciem. Darba devēji jau šobrīd, apdrošinot savu darbinieku veselību, prēmijās samaksā gandrīz 40 000 000 latu, kas sastāda aptuveni 13% pret ārstniecībai atvēlēto veselības aprūpes budžeta daļu. Paši iedzīvotāji veselības aprūpei un medikamentu iegādei tērē aptuveni 200 000 000 latus, kas ir 40% pret 500 000 000 latu lielo veselības aprūpes budžetu. Ja mēs pieskaitām arī aploksņu maksājumus ārstniecības personām, tad iedzīvotāju tēriņi varētu sasniegt pat 55% attiecībā pret veselības aprūpes budžetu. Izskatās, ka slīcēju glābšana atkal ir pašu slīcēju rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru