Jaunākais izdevums

Ja valdība nenodrošinās vienādas sociālās garantijas strādājošajiem valsts pārvaldē, tuvākajā laikā gaidāmi streiki, sacīja Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons.

Sarunā ar Latvijas Radio arodbiedrības priekšsēdētājs norādīja, ka, pēc viņa aplēsēm, streikā varētu piedalīties ap diviem tūkstošiem ierēdņu. A. Jirgensons uzsvēra, ka saņem ļoti daudz zvanu un pamudinājumu no arodbiedrības biedriem par streika rīkošanu.

Lai apturētu ierēdņu aizplūšanu no valsts pārvaldes, piedāvāts paaugstināt atalgojumu viszemāk atalgotajiem darbiniekiem. Tomēr tā neesot vienīgā problēma valsts pārvaldē. Valstī ir iestādes, kur darbinieki strādā par zemu algu un gandrīz bez jebkādām sociālām garantijām, turklāt bez cerībām arī uz prēmijām, sacīja A. Jirgensons.

Arodbiedrības priekšsēdētājs skaidroja, ka patlaban netiek prasīts algu palielinājums, bet gan vienlīdzīgas sociālās garantijas – dažās nozarēs strādājošie ierēdņi saņem gan prēmijas, gan piemaksas, gan polises, tikmēr citiem tas izpaliek. Tāpat arodbiedrība vēlas panākt, lai visiem ierēdņiem būtu iespēja saņemt šīs sociālās garantijas.

Iepriekš Finanšu ministrija norādīja, ka 2009. un 2010. gadā valdība realizēja taupības pasākumus, un tika būtiski samazināta mēnešalga valsts pārvaldē. Kopumā algas valsts pārvaldē tika samazinātas par 25%, tādējādi pašlaik ir izveidojusies situācija, ka valsts pārvaldē nodarbināto algas ir zaudējušas konkurētspēju ar privātā sektora algām.

Nākotnē varētu tikt palielinātas algas policistiem, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, medicīnas un sociālās jomas aprūpes, kā arī kultūras nozares speciālistiem, jo valdība konceptuāli atbalstījusi Finanšu ministrijas (FM) informatīvo ziņojumu par pakāpenisku atlīdzības izlīdzināšanu starp dažādām valsts pārvaldes iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjers: Atalgojuma nevienlīdzība valsts pārvaldē nav jārisina caur Satversmes tiesu

LETA, 08.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī situācija ar atalgojuma vienlīdzību valsts pārvaldē strādājošiem nav ideāla, tā nav jārisina caur Satversmes tiesu, otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

«Es negribu teikt, ka situācija ir ideāla. Ir jautājumi, kas ir jārisina, bet es nedomāju, ka tie būtu jārisina caur Satversmes tiesu. Jebkurā gadījumā pie jautājumiem, kas attiecas gan uz cilvēkresursu attīstību, gan uz motivācijas sistēmu, jau tagad tiek strādāts,» sacīja premjers.

Viņš norādīja, ka līdz ar jaunās vienotās valsts pārvaldes atlīdzības sistēmas ieviešanu situācija jau tagad «lielā mērā ir koriģēta». Vienlaikus tiek veikts darbs pie valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības koncepcijas, kā arī ierēdņu motivācijas sistēmas ieviešanas.

«Šie jautājumi noteikti ir darba kārtībā un tiek risināti,» uzsvēra Ministru prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) kolektīvi rīkos protesta akciju badojoties.

VSAA un NVA darbinieki badosies piektdien, lai «pievērstu valdības uzmanību nevienlīdzības novēršanai valsts pārvaldē», skaidro Latvijas Brīvo ardobiedrību savienība.

Akcijas laikā VSAA un NVA kolektīvu darbavietās būs izkārti paziņojumi par protestu, un darbinieki visu dienu neko neēdīšot.

Šā gada 9. janvārī ministru prezidentam tika nosūtīta vēstule «Par nevienlīdzības novēršanu valsts pārvaldē». Valsts aģentūru darbinieki norāda, ka uz to Finanšu ministrija (FM) atbildējusi formāli, «nepiedāvājot nevienu konkrētu risinājumu».

«Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 2012./2013. gadu mijas Jaungada uzrunā solīja mazināt nevienlīdzību Latvijā, kas, kā var spriest no saņemtās atbildes, ir tikai solījumi, kurus Finanšu ministrija plāno risināt labākajā gadījumā tikai 2016. gadā,» norādīja Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons. Viņš piebilst, ka «papildus tam 14. februārī Saeima ratificēja Eiropas Sociālo hartu, izņemot punktu «Tiesības uz taisnīgu atalgojumu», praktiski legalizējot netaisnību Latvijā».

Komentāri

Pievienot komentāru