Nodokļi

Ierobežojot sēra saturu mazutā celsies tarifi

Māris Ķirsons [email protected], 04.03.2004

Jaunākais izdevums

Latvijas katlumājās aizliegta degvieleļļas izmantošana, kurā sēra saturs pārsniegs 1%, taču tas var izraisī siltuma cenu kāpumu. To paredz valdības sēdē akceptētie noteikumi «Par sēra satura ierobežošanu noteiktiem šķidrās degvielas veidiem». Šie noteikumi pieņemti atbilstoši ES direktīvai par sēra satura samazināšanu noteiktiem šķidrā kurināmā veidiem. Direktīva paredz maksimālo pieļaujamo sēra saturu degvieleļļā — mazutā, kā arī noteiktiem preču nomenklatūras kodiem atbilstošā dīzeļdegvielā — gāzeļļā. Direktīva ierobežo degvieleļļas izmantošanu, kurā ar sēra saturs ir vairāk par 1% . Pēc Vides ministrijas datiem, no Krievijas Latvijas uzņēmumi iepērk pamatā visu kurināmo mazutu, kurā sēra saturs ir 1,8 – 2,3 %, bet visaugstākais sēra saturs ir kurināmajā no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas, norādīts Vides ministrijas atzinumā. Ministrija arī atziīst, ka šo noteikumu ieviešana radīs negatīvas sekas, jo to īstenošanas dēļ pieaugs apkures izmaksas galvenokārt tajās pašvaldībās, kurās nav alternatīvas mazuta izmantošanai katlumājās, kur tarifu kāpums varētu veidot 20 — 30%, ja neizdosies laikus atteikties no mazuta izmantošanas. Savukārt, lai nodrošinātu šo noteikumu izpildi, ir vajadzīgi lieli kapitālieguldījumi, kas atkal cels siltumenerģijas izmaksas un līdz ar to arī tarifus. Latvijas Pašvaldību savienības priekssēdētājs Andris Jaunsleinis norāda, ka tikai Ventspils katlumājām šo noteikumu ieviešanai vajadzīgi 37 milj. Ls. Pie esoša iedzīvotāju skaita Ventspilī šie ieguldījumi ir pārāk dārgi, tāpēc šeit palīgā jāņem ES struktūrfondi un valsts dotācijas. Tas pats attiecas arī uz citām pašvaldībām Tāpēc arī noteikumos ir punkts, kurš saglabās esošo situāciju. Proti, līdz investīciju projektu pārejai uz citu kurināmo vai energoefektivitātes uzlabošanai aizliegums par izmantot mazutu, kurā sēra saturs pārsniedz 1 %, nettiecas uz esošajām sadedzināšānas iekārtām, kurām šo noteikumu spēkā stāšānās brīdī nav tehnoloģisku iespēju mazuta vietā izmantot citu kurināmo vai vai arī citas alterantīvas nenodrošina nepieciešamo iekārtu jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

No 1.maija gāzes tarifi pieaugs par 28 - 34%

, 20.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2007.gada 1.maija stāsies spēkā jauni dabasgāzes tarifi saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007. gada 28. marta lēmumu, Db.lv informēja AS Latvijas Gāze preses sekretārs Vinsents Makaris.

Tarifu pieaugums būs par aptuveni 17% tiem klientiem, kuri gadā patērē līdz 25 000 m³ dabasgāzes (lielākoties plītis un apkure), bet klientiem, kuri patērē dabasgāzi vairāk par 25 000 m³ gadā, pieaugums būs par 28% - 34% atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa apjoma gadā.

Konkrēti piemērotie tarifi ir atkarīgi no mazuta vidējās vērtības sešu mēnešu periodā un mazuta vērtībai mainoties, tiek piemēroti atbilstoši tarifi. Iepriekš apstiprinot projektu tika prognozēts, ka mazuta vērtība būs līdz 260 USD/t (10 USD robežās), un pie šādas mazuta vērtības tarifu pieaugums būtu bijis 23% - 34% robežās atkarībā no dabasgāzes patēriņa. Ņemot vērā to, ka mazuta cena samazinājās, atbilstoši tarifu noteikšanas metodikai klientiem ar gāzes patēriņu līdz 25 000 m³ gadā no 1.maija tiks piemēroti SPRK apstiprinātie tarifi, kas atbilst mazuta vērtībai līdz 250 USD/t, kā rezultātā tarifu pieaugums būs par aptuveni 17%, bet pārējiem klientiem 28% - 34% robežās atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 1. maija stāsies spēkā jauni dabasgāzes tarifi

, 23.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2007. gada 1. maija stāsies spēkā jauni dabasgāzes tarifi saskaņā ar

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2007. gada 28. marta lēmumu. Tarifu pieaugums būs par aptuveni 17% tiem klientiem, kuri gadā patērē līdz 25 000 m³ dabasgāzes (lielākoties plītis un apkure), bet klientiem, kuri patērē dabasgāzi vairāk par 25 000 m³ gadā, pieaugums būs par 28% - 34% atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa apjoma gadā.

Konkrēti piemērotie tarifi ir atkarīgi no mazuta vidējās vērtības sešu mēnešu periodā un mazuta vērtībai mainoties, tiek piemēroti atbilstoši tarifi. Iepriekš apstiprinot projektu tika prognozēts, ka mazuta vērtība būs līdz 260 USD/t (10 USD robežās), un pie šādas mazuta vērtības tarifu pieaugums būtu bijis 23% - 34% robežās atkarībā no dabasgāzes patēriņa. Ņemot vērā to, ka mazuta cena samazinājās, atbilstoši tarifu noteikšanas metodikai klientiem ar gāzes patēriņu līdz 25 000 m³ gadā no 1. maija tiks piemēroti SPRK apstiprinātie tarifi, kas atbilst mazuta vērtībai līdz 250 USD/t, kā rezultātā tarifu pieaugums būs par aptuveni 17%, bet pārējiem klientiem 28% - 34% robežās atkarībā no mazuta cenām un dabasgāzes patēriņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. novembra klientiem, kuri gadā patērē vairāk par 25 000 m³ dabasgāzes, tarifi samazinās par 1.5 % līdz 1.9 % atkarībā no patēriņa grupas, informē Latvijas Gāze.

Tarifus ir iespējams samazināt, jo pēdējo mēnešu laikā ir samazinājušās naftas un tās produktu cenas, pie kurām ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena, kā arī tādēļ, ka AS Latvijas Gāze mainīja līguma nosacījumus ar piegādātāju AAS Gazprom. Turpmāk dabasgāzes iepirkuma cenas aprēķina formulā mazuta un gazolīna sešu mēnešu vidējā kotācija tiks aizstāta ar deviņu mēnešu vidējo kotāciju, kas deva tūlītēju efektu tarifu samazinājumam. Ja līguma nosacījumi nebūtu mainīti, novembrī iepirkuma cena un tarifi pieaugtu. Diemžēl nav iespējams tarifus novembrī samazināt vēl straujāk, jo oktobrī ievērojami pieauga ASV dolāra vērtība, kas negatīvi ietekmē iepirktās dabasgāzes cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt par 18%

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka kopš šā gada 1.augusta dabasgāzes cenas pieaug ik mēnesi, kā arī apstiprināto no AS Latvenergo termoelektrocentrālēm pirktās siltumenerģijas tarifa pieaugumu par 13%, kas stāsies spēkā jau 26. novembrī, AS Rīgas siltums 24.10.2007. Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatorā iesniegusi jaunu siltumenerģijas realizācijas tarifa projektu, Db.lv informēja AS Rīgas siltums informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis.

Jaunais tarifs, kas varētu stāties spēkā ar nākamā gada 1.februāri, ir par 18,2% augstāks nekā patlaban jeb tas pieaugs no pašreizējiem 27,48 latiem par vienu MWh līdz 32,47 latiem par vienu MWh (visas summas minētas bez pievienotās vērtības nodokļa).

Gāzes cena, par kādu to pērk AS Rīgas siltums, ir tieši atkarīga no mazuta cenām pasaules biržās un līdz ar to arī no pasaules naftas cenām, kas pēdējo mēnešu laikā ir ievērojami augušas.

Patlaban spēkā esošais siltumenerģijas tarifs paredz, ka AS Rīgas siltums iepērk dabasgāzi par 133,19 latiem par 1000 kubikmetriem, kas atbilst mazuta kotācijai līdz 290 ASV dolāriem par tonnu. Faktiski atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2007. gada 28.marta lēmumam Nr. 83, ar kuru apstiprināti dabasgāzes tarifi pie atbilstošas mazuta kotācijas biržā, jau septembrī AS Rīgas siltums gāzi nācās iepirkt par 146,38 latiem (mazuta kotācija līdz 320 ASV dolāri par tonnu), oktobrī – par 150,79 latiem (mazuta kotācija 330 ASV dolāri par tonnu), AS ''Latvijas gāze'' publicētais paziņojums liecina, ka novembrī par gāzi nāksies maksāt 155,22 latus (mazuta kotācija 340 ASV dolāri par tonnu), savukārt decembrī sagaidāms, ka par gāzi nāksies maksāt ne mazāk kā 159,65 latus par 1000 kubikmetriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils pašvaldība vilcinās ar aizdevumu PSIA „Pārventas siltums”

Vēsma Lēvalde, db, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13. novembrī, Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisija izskatīja iespēju rezervēt līdzekļus 2009.gada budžetā īstermiņa aizdevuma piešķiršanai PSIA „Pārventas siltums” LVL 1 800 000 apmērā mazuta iegādei. Komisija nolēma skatīt jautājumu atkārtoti pēc nedēļas, kuras laikā uzņēmumam PSIA „Pārventas siltums” uzdots sagatavot vairākus iespējamos aizdevuma atmaksas variantus, informē Ventspils dome.

Tāpat 13. novembrī Ventspils pilsētas domes Iepirkumu komisijā tika izskatīti konkursa “Par tiesībām saņemt iepirkumu 2000 – 10 000 t mazuta M-100 piegādei” iesniegtie piedāvājumi. Saskaņā ar konkursa rezultātiem šobrīd PSIA „Pārventas siltums” būtu iespējams iegādāties mazutu par salīdzinoši izdevīgu tirgus cenu - 134 LVL/t (244.5 USD/t). Veicot 10 000 tonnu mazuta iepirkumu, abi siltumapgādes uzņēmumi - PSIA „Ventspils siltums” un PSIA „Pārventas siltums” - tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim.

Jautājums par aizdevuma piešķiršanu PSIA „Pārventas siltums” Ekonomikas un budžeta komisijā tika skatīts Ventspils iedzīvotāju interesēs, lai novērstu nepieciešamību no 2009.gada 1. janvāra paaugstināt siltumenerģijas tarifu maksai par apkuri un karsto ūdeni, kā rezultātā patērētājiem tarifs pieaugtu vidēji par 16%. Pašvaldības izsniegtais aizdevums nodrošinātu siltumapgādes uzņēmumu vidējās mazuta cenas iekļaušanos patlaban spēkā esošajā, 2008. gada 1. septembrī apstiprinātajā tarifā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Prasīs mazāku gāzes tarifu kāpumu

, 13.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Gāze 12. martā iesniegtie papildinājumus tarifu projektam Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, balstoties uz ieviestajām korekcijām tarifu projekta izskatīšanas laikā un ņemot vērā uzņēmuma nerevidēto 2006. gada finanšu pārskatu, paredz tarifu pieaugumu 23% - 32% apmērā, atkarībā no patēriņa grupas, kas ir mazāk par iepriekš plānoto, Db.lv informēja AS Latvijas gāze preses sekretārs Vinsents Makaris.

Tarifu projekts, kurš tika iesniegts janvārī, paredzēja tarifu pieaugumu par 38% - 40%. Paredzēts, ka tarifi stāsies spēkā 2007. gada 1. maijā. Tarifu projekts tika iesniegts, jo no 2007. gada 1. janvāra AS Latvijas Gāze pieauga gāzes iepirkuma cena. Salīdzinot papildināto tarifu projektu un tarifus, kas stājās spēkā 2006. gada jūlijā, starpība būs 15% - 23%.

Stājoties spēkā jauniem tarifiem un nemainoties mazuta cenai, vidējie mēneša maksājumi mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto plītīs, pieaugs par Ls 0,20, bet mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto apkurē, par Ls 6,70.

Šobrīd dabasgāzes tarifi tiek noteikti pēc iepriekšējās formulas un iepriekšējo 5 mēnešu laikā ir bijis ievērojams tarifu kritums. Laika posmā no 2006. gada novembra līdz 2007. gada 1. marta AS Latvijas Gāze klientiem ar dabasgāzes gada patēriņu virs 25 000 kubikmetru gadā tarifi samazinājušies par 6,7% - 8,6 %, atkarībā no patēriņa grupas. Lielākais kritums ir bijis tām patēriņa grupām, kurās ietilpst lielākie Latvijas siltumenerģijas un elektroenerģijas ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Dāvis: gāzes tarifi būs 50 % lielāki

Andrejs Vaivars, Dienas bizness, 25.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabasgāzes tarifi, sākot ar 1. maiju, tikai nedaudz atpaliks no cenām, ko par gāzi maksās Rietumeiropas valstis.

A/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis intervijā Db atklāj, ka gāzes tarifi šogad varētu augt vidēji par 50 %, bet tuvāko trīs gadu laikā - vēl par 20 līdz 30 %.

Jau ilgu laiku tiek spriests par to, ka jau pavasarī Latvijā varētu būt lielāki dabasgāzes tarifi. Cik liels tad ir gaidāms šis tarifu pieaugums?

Galvenais, ko mēs pērn gribējām panākt, viesojoties ar toreizējo premjeru Aigaru Kalvīti pie Gazprom vadītāja Alekseja Millera, bija vienošanos noslēgt ar visām trīs Baltijas valstīm trīsgadīgu gāzes piegādes līgumu, kurā būtu noteikta gāzes cena ar formulu, kas darbotos visus trīs gadus. Līdz šim katru gadu pieauga mazuta cenas un mainījās arī gāzes cenas. Tādējādi Gazprom katru gadu mums mainīja gāzes pārdošanas cenu un mums caur regulatoru bija jāmaina tarifi visiem mūsu patērētājiem. Nepatīkamākais šajā situācijā bija tas, ka mēs ar Gazprom šo līgumu parasti parakstījām gada beigās, kad visiem siltumražošanas uzņēmumiem budžeti jau ir gatavi, bet mēs tiem nevarējām pateikt, cik būs jāmaksā par gāzi. Pašiem mums bija budžets bez pareizas gāzes iepirkšanas cenas. Regulatoram iesniedzām tarifu projektu apJauno gadu, kas nozīmē, ka reāli jaunos tarifus varējām piemērot, sākot ar maiju. Tādējādi LG kā kompānija un arī mūsu patērētāji bija ļoti sliktā stāvoklī. Tagad beidzot izdevās pārliecināt Gazprom, lai mums iedod tādu formulu, kas darbotos vismaz trīs gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jāmazina sēra saturs kuģu degvielā

Lelde Petrāne, 12.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments pieņēmis direktīvu, kas ievērojami mazinās kuģu degvielā pieļaujamo sēra saturu.

Degvielā drīkstēs būt septiņas reizes mazāk sēra nekā līdz šim, bet Baltijas jūrā, Ziemeļjūrā un Lamanša šaurumā sēra saturs jāmazina 10 reizes. Noteikumi pieņemti ar mērķi uzlabot gaisa kvalitāti Eiropas piekrastē un glābt cilvēku dzīvības. Aprēķini liecina, ka kuģu radītā gaisa piesārņojuma dēļ Eiropā ik gadus priekšlaicīgi mirst 50 000 cilvēku.

Jaunie sēra robežlīmeņi stāsies spēkā 2020. gadā. Jaunos noteikumus balsojumā atbalstīja 606 deputāti, 55 balsoja pret, bet 13 deputāti no balsojuma atturējās.

«Kuģu degviela rada ārkārtīgi lielu piesārņojumu, graujoši ietekmējot vidi. Šodien pieņemtie direktīvas grozījumi ir svarīgākais, ko Eiropas Parlaments šajā sasaukumā paveicis vides labā. Ievērojot, ka kuģu radītais gaisa piesārņojums jau 2020. gadā pārsniegs piesārņojumu no sauszemes avotiem, ir steidzami jārīkojas,» uzsvēra par direktīvas grozījumiem atbildīgā deputāte Satu Hassi (Zaļie/EFA, Somija).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. janvāra ir samazinājušies dabasgāzes tarifi tiem klientiem, kuri gadā patērē vairāk par 25 000 m³ dabasgāzes. Tarifi samazinājušies par 6-8 % atkarībā no patēriņa grupas, informē Latvijas Gāze.

Dabasgāzes cena ir piesaistīta mazuta (ar sēra saturu līdz 1%) un gazolīna (ar sēra saturu līdz 0,2%) cenas / kotācijas indeksam FOB ARA (Free On Board Amsterdam, Rotterdam, Antwerp) naftas produktu biržās, kā arī Eiropas Bankas noteiktajai eiro un Amerikas dolāra kursa attiecībai. Mainoties mazuta un gazolīna kotācijai (tiek ņemta vērā faktiskā 9 mēnešu vidējā kotācija) un valūtu kursu attiecībām, tiek piemēroti atbilstoši SPRK apstiprinātie tarifi. Klientiem ar dabasgāzes patēriņu mazāk par 25 000 m³ gadā tarifi tiek mainīti katra gada 1. janvārī un 1. jūlijā. Klientiem ar dabasgāzes patēriņu vairāk par 25 000 m³ gadā tarifi tiek mainīti katra mēneša 1. datumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 28.martā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprināja AS Latvijas Gāze dabasgāzes apgādes tarifu projektu, kas uzņēmējiem paredz aptuveni 30% tarifu pieaugumu.

Tarifu projekta izvērtējuma rezultātā AS Latvija Gāze nācies iesniegt regulatoram precizētu tarifu projektu, kurā vidējais tarifu pieaugums samazināts par 5%. Dabasgāzes apgādes tarifi pieaugs vidēji par 33% atkarībā no lietotāju grupas, bet iesniegtais tarifu projekts paredzēja 38% pieaugumu, norāda SPRK. Sarunā ar Latvijas Gāzes preses sekretāru Vincentu Makari Db.lv noskaidroja, ka pieaugums nebūs tik liels, kā norāda SPRK, jo samazinājušās mazuta cenas. Kopš pagājušā gada mazuta cena samazinājusies no 280 līdz 260 dolāriem, līdz ar to tarifu pieaugums varētu būt 23 - 32% robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šodien regulēs jauno gāzes cenu

Andrejs Vaivars, 67084442, 23.07.2008

«Ja gāze tiks nopirkta, piemēram, jūnijā, bet pārdota decembrī, tad tirgot minētajā mēnesī to drīkstēs atbilstoši jūnija iepirkuma cenai, nevis tai, kāda būs decembrī,» tā regulatora padomes loceklis Gints Zeltiņš.

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāmo dabasgāzes tarifu pieauguma rezultātā vislielākie izdevumi gaidāmi mazajiem uzņēmējiem un mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei.

Tā intervijā Db atzīst Sabiedrisko pakalpojumu regulēsanas komisijas padomes loceklis Gints Zeltiņš. Paredzēts, ka par jauno a/s Latvijas Gāze (LG) tarifu plānu regulatorā lēmums tiks pieņemts šodien.

Cik liels ir gaidāmais dabasgāzes tarifu pieaugums?

Pirmām kārtām jāteic, ka iepriekšējais un gaidāmais tarifs viens pret vienu nav salīdzināmi, un tam ir vairāki iemesli. Jaunajā tarifā vairs neeksistē tāds jēdziens kā abonentmaksa, un tādējādi, piemēram, iedzīvotāji, lietojot gāzes plīti, varēs salīdzināt tikai faktiskos rēķinus, bet ne tarifus. Tāpat iepriekšējais tarifs bija lineārā atkarībā tikai no mazuta cenas, bet tagad, saistībā ar jaunu līgumu ar Gazprom, piesaiste ir gan mazuta, gan arī gāzes cenu kotācijai. Tādējādi arī iepirkuma cena precīzi nav salīdzināma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 14. decembrī, akciju sabiedrības Latvijas Gāze Padome izskatīja un akceptēja līgumu par dabasgāzes piegādes cenām starp a/s Latvijas Gāze un AAS Gazprom laika posmam no 2008. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 31. decembrim, informēja Latvijas Gāzes pārstāvis Vinsents Makaris.

Jaunais līgums paredz dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugumu, kas ir saistīts ar diviem iemesliem: Krievijas piegādātāja cenu politiku izlīdzināt dabasgāzes piegādes cenas Eiropas tirgū un augstajām naftas, naftas produktu un citu energoresursu cenām pasaulē, kas veido būtiskāko pieauguma daļu. Arī turpmāk viens no cenas noteikšanas mehānismiem būs naftas produkta - mazuta cena (1% sēra saturoša), kā arī kurināmās degvielas cena Eiropas naftas produktu biržās, līdzīgi, kā tas notiek visā Eiropas tirgū.

Ja 2007. gada janvārī vidējā mazuta cena bija aptuveni 240 USD/t, tad 2007. gada 13. decembrī mazuta cena sasniedza 506 USD/t, kas ir jauns mazuta cenas rekords (110% pieaugums). Naftas cena gada sākuma bija aptuveni 50 USD/barels, bet gada beigās cena pirmoreiz vēsturē ir pārsniegušas 90 USD/barels. Tāpat 2007. gada decembrī naftas eksportētājvalstis OPEC paziņoja par lēmumu nepalielināt naftas ieguves apjomus, kas neietekmēs pozitīvi turpmāko naftas cenas attīstību. Jāņem vērā arī vēl joprojām augošais pieprasījums pēc energoresursiem Ķīna un Indijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Periodam no 2009. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam par 3% - 5% samazināsies dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām. Tarifu samazinājums iespējams, jo iepriekšējos mēnešos samazinājušās naftas produktu cenas, pie kurām ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena, informē Latvijas Gāze.

Klientiem, kas dabasgāzi lieto apkurē un gadā patērē no 500 m³ līdz 25 000 m³ dabasgāzes, 1 kubikmetrs dabasgāzes maksās Ls 0.33, iepriekšējo Ls 0.35 vietā, kas ir par 5% mazāk.

Ja arī turpmāk saglabāsies zemas naftas cenas, tad ievērojamāks tarifu samazinājums mājsaimniecībām gaidāms periodam no 2009. gada jūlija līdz decembrim. Savukārt rūpnieciskiem klientiem pirmais samazinājums par 1.5%-1.9% bija jau novembrī un AS Latvijas Gāze izsaka prognozi, ka šiem klientiem tarifi samazināsies arī 2009. gada janvārī.

Dabasgāzes cena ir piesaistīta mazuta (ar sēra saturu līdz 1%) un gazolīna (ar sēra saturu līdz 0,2%) cenai / kotācijai naftas produktu biržā FOB ARA (Free On Board Amsterdam, Rotterdam, Antwerp), kā arī Eiropas Bankas noteiktajai eiro un Amerikas dolāra kursa attiecībai. Mainoties mazuta un gazolīna kotācijai (tiek ņemta vērā faktiskā 9 mēnešu vidējā kotācija) un valūtu kursu attiecībām, tiek piemēroti atbilstoši SPRK apstiprinātie tarifi. Klientiem ar dabasgāzes patēriņu mazāk par 25 000 m³ gadā tarifi tiek mainīti katra gada 1. janvārī un 1. jūlijā. Klientiem ar dabasgāzes patēriņu vairāk par 25 000 m³ gadā tarifi tiek mainīti katra mēneša 1. datumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 1. janvāra samazināsies dabasgāzes tarifi

, 28.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2007. gada 1. janvāra AS “Latvijas Gāze” klientiem ar dabasgāzes gada patēriņu virs 25 000 kubikmetru gadā tarifi samazināsies par 1,4% - 1,8%, atkarībā no patēriņa grupas. Tarifu kritums komerciālajām un rūpnieciskajām patēriņa grupām ir bijis jau trīs mēnešus un kopumā, salīdzinot ar oktobri, tarifi šiem klientiem 1. janvārī būs samazinājušies par 4,0% - 5,1 %, atkarībā no patēriņa grupas.

No 2007. gada 1. janvāra klientiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 kubikmetru gadā (plītis, privātmāju apkure) tarifi samazināsies par 3,5%.

Tarifu pazemināšana ir saistīta ar naftas cenu kritumu pasaulē, kas izraisa arī mazuta cenu samazināšanos. Dabasgāzes cena ir piesaistīta mazuta (ar sēra saturu līdz 1%) cenai naftas produktu biržā FOB ARA (free on board Amsterdam, Rotterdam, Antwerp). Mainoties mazuta cenai (tiek ņemta vērā iepriekšējo 6 mēnešu vidējā cena) attiecīgi mainītas tiek dabasgāzes tarifu atbilstības grupas. Klientiem ar gāzes patēriņu mazāk par 25 000 kubikmetru gadā tarifi tiek mainīti katra gada 1. janvārī un 1. jūlijā, savukārt klientiem ar gāzes patēriņu virs 25 000 kubikmetru gadā tarifi tiek mainīti katru mēnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidēji par 37,6 %, jau sākot ar rītdienu, 1. aprīli, Latvijas patērētājiem pieaugs a/s Latvenergo piegādātās elektroenerģijas tarifi.

Kā galvenie tarifu paaugstināšanas iemesli ir gāzes cenu pieaugums, infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksas, kā arī importējamās elektroenerģijas cenu ievērojamā paaugstināšanās, par to Db informēja uzņēmuma pārstāve Zaiga Barvida.

36 % vairāk uzņēmējiem

Individuālajiem patērētājiem jeb iedzīvotājiem šis tarifu pieaugums ir gaidāms par 2 santīmiem jeb no 5,1 uz 7,1 santīmu par kilovatstundu. Savukārt juridiskajām personām tarifa izmaiņas būs atkarīgas no vairākiem faktoriem - no pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa, un tādējādi vidējais pieaugums būs aptuveni 36%. Būtisks ir apstāklis, ka minētās izmaiņas attieksies uz tiem uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kas izvēlēsies regulētu elektroenerģijas tarifu, bet neiesaistīsies brīvajā elektrības tirgū, kas iespējams jau no 2007. gada 1. jūlija, kad Latvijā pilnībā liberalizēts elektroenerģijas tirgus. Tiesa, pagaidām bez Latvenergo Latvijas elektroenerģijas tirgū ir iesaistījies vien Igaunijas energokompānijas Eesti Energia meitas uzņēmums Latvijā E.Energy.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils dome aizdos miljonu latu siltumapgādei

Vēsma Lēvalde, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 11.decembrī, Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu piešķirt īstermiņa aizdevumu no pašvaldības budžeta līdzekļiem pašvaldības SIA Pārventas siltums 1 000 000 latu apmērā mazuta iegādei ar mērķi samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas.

Lēmums par aizdevuma piešķiršanu pašvaldības SIA Pārventas siltums pieņemts Ventspils pilsētas iedzīvotāju interesēs, lai nebūtu nepieciešams ar 2009.gada janvāri iedzīvotājiem paaugstināt siltumenerģijas tarifu maksai par apkuri un karsto ūdeni. Kā izņēmums, kas var ietekmēt pakalpojumu tarifus, ir valdības pieņemtais lēmums par paredzamo pievienotās vērtības nodokļa likmes maiņu.

Pašvaldības piešķirtais aizdevums kapitālsabiedrībai nodrošinās iespēju par salīdzinoši izdevīgu un konkursa rezultātā iegūtu tirgus cenu iegādāties 10 000 tonnu mazuta. Tādējādi abi Ventspils pilsētas siltumapgādes uzņēmumi – pašvaldības SIA Pārventas siltums un pašvaldības SIA Ventspils siltums tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī siltumapgādes uzņēmumi atsauc iesniegtos tarifu projektus

R. Bīders, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Ventspils siltums un Pārventas siltums vērsās Ventspils sabiedrisko pakalpojumu regulatorā ar lūgumu atsaukt iesniegtos siltumenerģijas tarifu projektus, informē Pārventas siltums valdes priekšsēdētājs.

Tas saistīts ar Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijas 2008. gada 11. decembra lēmumu par pašvaldības īstermiņa aizdevuma piešķiršanu pašvaldības SIA Pārventas siltums kurināmā mazuta iegādei 2009. gadam.

Aizdevums 1 000 000 LVL apmērā nodrošinās siltumapgādes uzņēmumu vidējās mazuta cenas iekļaušanos spēkā esošajā - 2008. gada 1.septembrī apstiprinātajā tarifā.

Saskaņā ar konkursa "Par tiesībām saņemt iepirkumu 2 000 – 10 000t mazuta M-100 piegādei" rezultātiem, Pārventas siltums radās iespēja iegādāties mazutu par salīdzinoši izdevīgu tirgus cenu – 134 Ls/t (244.5 USD/t). Tā kā uzņēmuma rīcībā nebija brīvu finanšu līdzekļu tā iegādei, tas vērsās ar lūgumu par aizdevuma piešķiršanu Ventspils pašvaldībā. Veicot 10 000 tonnu mazuta iepirkumu, abi siltumapgādes uzņēmumi tiktu nodrošināti ar mazuta krājumiem līdz 2010.gada janvārim. Aprēķini liecina, ka pašvaldības aizdevums mazuta iegādei nodrošinās vidējo mazuta krājumu cenu pašreiz tarifā iekļautajai - 209.34 LVL / t jeb 375.84 USD/t ( 1USD= 0.557LVL ), kā arī daļēji kompensēt pārējo izmaksu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dabasgāzes tarifi rūpnieciskajiem patērētājiem varētu samazināties jūnijā

Žanete Hāka, 10.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī rūpnieciskajiem patērētājiem tarifi nemainās, informē AS Latvijas Gāze.

Ņemot vērā negatīvo valūtu attiecību, tiek prognozēts, ka maijā tarifi nemainīsies, bet jūnijā tie samazināsies par 1,8%-2,5% atkarībā no patēriņa grupas. Kopējais sagaidāmais tarifu samazinājums kopš novembra līdz jūnijam ir 10,9%-14,9%.

Latvijas Gāzes eksperti skaidro, ka dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un dabasgāzes tarifi vasarā Latvijā ir atkarīgi no naftas produktu (mazuta un dīzeļdegvielas) cenām pasaules biržās. Apkures sezonā, kad dabasgāze Latvijas patērētājiem tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, dabasgāzes tarifi ir atkarīgi arī no tā, par kādu cenu daļa uzkrātās dabasgāzes ir nopirkta vasarā, kad to sūknēja krātuvē. AS Latvijas Gāze pakalpojumu tarifi (dabasgāzes pārvade, uzglabāšana, sadale un tirdzniecība) nav mainījušies kopš 2008. gada oktobra, un šajā laikā mainījusies ir vien tirdzniecības cena, kas atbilst dabasgāzes iepirkuma izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jāpārmarķē sidrs Fizz Strawberry

, 07.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir apturējis sidra Fizz Strawberry 4.7% izplatīšanu, jo tā marķējumā nebija norādīts, ka dzēriens satur sēra dioksīdu, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Tādējādi PVD ir uzdevis Cēsu alum pārmarķēt visu apturēto produkciju, tas ir - apmēram 44 tūkstošu skārdeņu, Db pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Sidrs Fizz Strawberry 4.7% ir ražots Igaunijā pēc AS Cēsu alus pasūtījuma.

Sēra dioksīdu dzērienu ražošanā izmanto kā konservantu, lai novērstu tā bojāšanos.

AS Cēsu alus Kvalitātes vadītājas Inetas Jonases komentārs par sidra Fizz Strawberry taste marķējumu

Sidra Fizz Strawberry taste ražošanas procesā vīnam, lai to varētu uzglabāt, tiek pievienots konservants – sulfīts, kurš sadalīšanās rezultātā dzērienā rada sēra dioksīdu. Sēra dioksīds ir atļauta pārtikas piedeva (MK noteikumi Nr.158.), kas nav kaitīga, izmantojot to noteiktajā daudzumā – ne vairāk kā 200 mg/l, sidrs Fizz satur 50 mg/l sēra dioksīda, kā to arī konstatēja Pārtikas un veterinārais dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija Statoil pilnībā pāriet uz degvielu ar zemu sēra saturu

, 11.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvija Statoil ir sācis ziemas dīzeļdegvielas piegādes ar zemu – 10 ppm, sēra saturu. Tā kā uz benzīnu ar zemu sēra saturu uzņēmums pārgāja jau aprīlī, tad pašreiz visās Statoil DUS nopērkamā degviela ir ar zemu sēra saturu, informē Statoil.

Lai samazinātu kaitīgo izmešu nonākšanu atmosfērā, kas veicina siltumnīcas efektu un nelabvēlīgi ietekmē cilvēku pašsajūtu un veselību, ar 2009. gada 1.janvāri visās Eiropas Savienības (ES) valstīs nopērkamajai degvielai būs jābūt ar samazinātu sēra saturu – ne vairāk kā 10 ppm (parts per million – daļiņas uz miljonu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ventspilī plāno paaugstināt siltumtarifu

Vēsma Lēvalde, 29.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien pieaugošās kurināmā cenas dēļ Ventspilī par 18% plānots paaugstināt siltumenerģijas tarifu.

Kurināmā kopējās izmaksas palielinājušās par 59%. Ventspils siltumapgādes uzņēmums kā kurināmo izmanto mazutu, ogles un šķeldu. No iepriekšējā tarifa apstiprināšanas brīža 2009.gada septembrī šķeldas cena pieaugusi par 17%, ogļu cena par 31%, bet mazuta cena - vidēji par 100%. Mazuta cenas pieaugumu veicinājusi arī obligātā Eiropas Savienības prasība no 2011.gada par kurināmo lietot mazutu ar sēra saturu līdz 1%, kas ir par 8% dārgāks nekā mazuts ar sēra saturu līdz 3%, informē pašvaldības SIA Ventspils siltums preses sekretāre Inga Aulmane.

Ventspils siltums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzis priekšlikumu siltumenerģijas tarifa palielināšanai - no pašreizējiem 38,07 latiem par megavatstundu (MWh) līdz 44,98 latiem par MWh, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar valūtu attiecību izmaiņām, kā arī mazuta cenu pieaugumu, no 1. jūlija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei, tarifs pieaugs par 5%, bet gāzei, kas tiek izmantota plītīs, dabasgāzes tarifs pieaugs par 3%. Tarifi būs spēkā līdz gada beigām.

Rūpnieciskajiem klientiem jūlijā tiek prognozēts tarifu pieaugums par vidēji 8%, kas arī ir saistīts ar valūtu attiecību un mazuta cenu izmaiņām.

Latvijas gāze skaidro, ka dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un dabasgāzes tarifi vasarā Latvijā ir atkarīgi no naftas produktu (mazuta un dīzeļdegvielas) cenām pasaules biržās. Apkures sezonā, kad dabasgāze Latvijas patērētājiem tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, dabasgāzes tarifi ir atkarīgi arī no tā, par kādu cenu daļa uzkrātās dabasgāzes ir nopirkta vasarā, kad to sūknēja krātuvē. Līdz 2009. gadam un 2010. gadā piedzīvotie tarifu pieaugumi lielākoties ir saistīti ar naftas un attiecīgi tās produktu cenu pieaugumu. 2008. gada otrajā pusē gan naftas, gan naftas produktu cenas samazinājās, tādēļ 2009. gadā samazinājās arī dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un tarifi Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Monopols Latvijas Gāze plāno prasīt regulatoram atļauju palielināt dabasgāzes tarifus par 50 līdz 60 %, un tie var stāties spēkā ar 2007. gada 1. maiju.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis intervijā Dienas biznesam uzsver - ja netiks ļauts veikt šādu tarifu palielinājumu, viņš "vienos vārtos" gūs uzvaru Stokholmas tiesā. Turklāt vēl viens, nākamais gāzes tarifu kāpums esot gaidāms jau sākot ar 2008. gadu.

Kāds ir iemesls tam, ka Latvijas Gāze atkal startē ar šādu cenu kāpuma projektu?

Vidējā gāzes iepirkuma cena šogad ir 145 dolāri par 1 000 kubikmetriem, bet Eiropā šī cena bija ap 280, bet atsevišķām valstīm - pat 300 dolāriem. Var jau teikt, ka Austrumu onkulis ir slikts, taču mums jau vairākus gadus iepriekš tika pateikts, lai mēs gatavojamies, ka arī pie mums būs Eiropas gāzes cenas. Faktiski par to mēs tikām brīdināti jau no 2000. gada. Tagad, kad Latvija ir ES, par to vispār nav runas - mums šī cena būs, atņemot no tās vienīgi tranzīta izmaksas, kādas rodas Gazprom, lai piegādātu gāzi, piemēram, caur Ukrainu citām valstīm - mūsu gadījumā nekādu tranzīta izmaksu nav. Turklāt pasaules energoresursu tirgu jau neregulē gāze, to dara nafta - OPEC. Situāciju šajā jomā nekādi nevar mainīt - tā nu pasaulē ir iegājies, ka gāzes cena absolūti ir piesaistīta mazuta cenai. Kolīdz naftas cenas aug, attiecīgi palielinās arī gāzes cenas. Bet mazuta cenas šogad ir augušas prātam neaptveramos apmēros - četru gadu laikā tās ir augušas trīskārtīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bijušās Nelss logu rūpnīcas teritorijā konstatēts mazuta piesārņojums

Dienas Bizness, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecumnieku novada iedzīvotāji bijušās Nelss logu rūpnīcas teritorijā konstatējuši mazuta noplūdi, vēstīja TV3 raidījums Bez tabu. Pašvaldības izpilddirektors Guntis Kalniņš otrdien, 11. martā, informējis, ka mazuta noplūde vēl nav novērsta.

Par to informē reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Mazuta noplūde radusies bijušās Nelss logu rūpnīcas teritorijā. Pēc rūpnīcas likvidācijas daļu ēkas vēl aizvien izmanto, bet daļa ir pamesta. Bijušās kurtuves teritorijā, kas tagad ir Nelss meitas uzņēmuma SIA Vecumnieku projekts īpašums, mazuts glabājas mucās un pamazām izdalās apkārtējā vidē. To pamanījuši apkārtējie iedzīvotāji, kas uzaicinājuši raidījumu Bez tabu.

Vides inspektors Edmunds Jakubonis raidījumam atzinis, ka bez pārbaudēm nevar noteikt, cik dziļš ir mazuta piesārņojums gruntī. Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis paudis, ka novada amatpersonas informējušas uzņēmuma vadību un Jelgavas Reģionālo vides pārvaldi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie AS Sadales tīkls (ST) tarifi ilgtermiņā varētu veicināt gan vietējo ražojošo uzņēmumu konkurētspēju Eiropā, gan jaunu investīciju ienākšanu Latvijā, domā enerģētikas eksperts Gatis Ābele.

Līdzšinējie tarifi nav bijuši balstīti uz precīzu faktisko izmaksu struktūru, kas radījis ražojošo uzņēmumu vidū nesamērīgus konkurences apstākļus, taču jaunie tarifi ievērojami uzlabos Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, spriež G.Ābele. Tāpat zemākas sistēmas pakalpojumu izmaksas varētu piesaistīt arī jaunus ārvalstu investorus, jo jebkura starptautiska kompānija, izvēloties, kurā valstī būvēt savu ražotni, ņem vērā gan energoresursu cenas, gan sadales un pārvades tarifus, atgādina eksperts.

Pagājušajā nedēļā nācāt klajā ar viedokli, kas sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi, - publiski paudāt, ka jaunie ST tarifi būs ekonomiski daudz konkurētspējīgāki nekā līdz šim. Kāpēc tāds viedoklis?

Komentāri

Pievienot komentāru