Tehnoloģijas

Ierosina divas lietas pret TV5

Elīna Pankovska, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), gan Valsts valodas centrs (VVC) 9.septembrī ierosinājuši administratīvo pārkāpumu lietu pret TV5.

Telekanālam jāatbild par Valsts valodas likuma iespējamo pārkāpumu un klaju necieņu pret valsts valodu. Abas lietas saistītas ar TV5 rīcību, liedzot satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK) raidījumā Bez cenzūras runāt valsts valodā, raksta Latvijas Avīze.

NEPLP vadītāja vietniece Dace Buceniece pavēstīja, ka lieta ierosināta par Valsts valodas likuma normas pārkāpumu, kas paredz tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā visā Latvijas teritorijā. Telekompānijai par to draud līdz 1,5 tūkst. Ls liels naudas sods. Nākamajā sēdē TV5 pārstāvji tiks aicināti noformēt protokolu, bet lietu padomē skatīs pēc divām nedēļām.

Arī VVC, kurš saņēmis K. Gerharda iesniegumu, ir sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par telekompānijas TV5 rīcību. Kā stāstīja Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis, VVC uzskata, ka TV5 ir pārkāpis Valsts valodas likumā noteiktās tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā visā Latvijas teritorijā, kā arī likumā noteikto latviešu valodas ietekmes palielināšanu Latvijas kultūrvidē, veicinot ātrāku sabiedrības integrāciju. Tāpat ir pārkāpts arī Satversmē noteiktais, ka valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par necieņas izrādīšanu pret valsts valodu tiek piemērots sods līdz 250 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru