Pasaulē

Iespējams, pie inficēšanās ar E. coli vainīgas būs govis, nevis gurķi

Jana Gavare, Jānis Rancāns, 03.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bīstamā baktērija E. coli, ar kuru inficējušies jau 12 valstu iedzīvotāji, varētu būt cēlusies no govīm, nevis gurķiem, uzskata Kvīnslendas Universitātes pētnieks Roulends Kobolds.

Pēc viņa teiktā, liellopi ir galvenais baktērijas nēsātājs, ziņo Bloomberg. Tajā pašā laikā zinātnieks atzīst, ka Vācijā atklātais baktērijas paveids ir pilnīgi jauns un daudz bīstamāks. Nesenajos inficēšanās gadījumos, kuros aizdomas kritušas uz dārzeņiem, baktērijas avots varēja būt inficēts mēslojums vai laistāmais ūdens, bet izsekojot baktērijas izcelsmei tālāk, visticamāk, varētu nonākt pie kāda ganāmpulka, paudis R. Kobolds.

Inficēšanās ar veselībai bīstamo baktēriju jau ir atklāta 12 valstīs, piektdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija. Līdz ceturtdienai konstatēti 1122 saslimšanas gadījumi ar enterohemorāģisko E.coli (EHEC), kas var izraisīt asiņainu caureju un dzīvībai bīstamu aknu bojājumu, kā arī hemolītiski urēmisko sindromu (HUS).

Līdz šim konstatēti jau 502 gadījumi ar HUS, no kā miruši 17 cilvēki Vācijā un viens Zviedrijā. Inficēšanās konstatēta Vācijā (470 HUS, 1064 EHEC.), Austrijā (0, 2), Čehijā (0, 1), Dānijā (7, 10), Francijā (0, 6), Nīderlandē (4, 4), Norvēģijā (0, 1), Zviedrijā (15, 28), Spānijā (1, 0), Šveicē (0, 2), Liebritānijā (3, 4) un ASV (2, 0). Lielākā daļa inficēto nesen bija apmeklējuši Vāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru