Iespējams veto fosfātu piedevām kebabos

Autors: Lelde Petrāne
2017. gada 07. decembris plkst. 20:48

Eiropas Parlamenta deputāti nākamnedēļ otrdien lems, vai piemērot veto Eiropas Komisijas priekšlikumam atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā, paskaidroja EP Informācijas birojā Latvijā.

Ņemot vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, deputāti otrdien balsos par Komisijas piedāvājumu kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452).

Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputāti aicināja neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Ja Parlaments ar absolūtu balsu vairākumu (vismaz 376 balsis) atbalstīs komitejas priekšlikumu, Eiropas Komisijas priekšlikums tiks bloķēts.

ES noteikumi fosfātu pievienošanu ES tirgū pārdodamai gaļai atļauj tikai atsevišķos gadījumos, kas uzskaitīti noteikumos. Iekļaušana noteikumos iespējama tikai tad, ja pastāv tehnoloģiska nepieciešamība, netiek radīti riski veselībai un patērētājs netiek maldināts. Saskaņā ar Komisijas priekšlikumu noteikumos tiktu iekļauti arī «vertikāli saldētas gaļas iesmi».

Deputāti norāda, ka 2012. gadā veikts pētījums uzrādīja iespējamu saikni starp fosfātu pievienošanu pārtikai un paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. EFSA savā atzinumā tomēr norādīja, ka nav iespējams pierādīt šāda riska saistību ar fosforu saturošām pārtikas piedevām. Citā 2013. gada pētījumā savukārt norādīts uz fosfora satura pārtikas saistību ar paaugstinātu mirstību ASV.

EP preses pārstāve Mardžorija van den Bruka skaidro situāciju: «Eiropas Parlaments neaizliedz kebabus. EP deputātiem ir bažas saistībā ar ierosinājumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļai. Daži pētījumi liecina, ka šīs piedevas var izraisīt sirds vai asinsvadu slimības. Patiesībā šīs piedevas patlaban nav atļauts izmantot kebabu gaļā. Un pirms dot zaļo gaismu fosfātu piedevām kebabos - kā to ierosināja Eiropas Komisija - Vides un veselības komitejas deputāti nolēma gaidīt ES pētījuma par šo piedevu iespējamo negatīvo ietekmi rezultātus. Šis komitejas lēmums jāatbalsta ar absolūtu balsu vairākumu. Ja tā notiks, faktiski tas nekādi nemainīs pašreizējo situāciju, proti, fosfātu piedevas nedrīkst izmantot kebabu gaļai.»

Kebabs Fix: Neredzam draudu savam biznesam