Lai Lieldienas sagādātu tikai patīkamas emocijas un veselības problēmas netraucētu izbaudīt svētkus, Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) speciālisti atgādina par piesardzības pasākumiem.
SVA uztura speciālisti atgādina, ka tradicionālais Lieldienu ēdiens – olas no uztura viedokļa ir vērtīgs produkts: olas dzeltenumā ir sastopami A un E, kā arī B grupas vitamīni, olas ir nātrija, kālija, fosfora un kalcija avots, tās satur dzelzi. Taču, lai olu lietošana neizraisītu saslimšanu ar zarnu trakta infekcijām:
• Nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Olas pilnīgi iegremdētas ūdenī, vāriet 7 minūtes. Cepiet olas vismaz 3 minūtes no vienas puses un 2 minūtes no otras puses. "Vēršacis" cepiet ne mazāk kā 7 minūtes vai 4 minūtes, uzliekot pannai vāku.
• Olas glabājiet tikai ledusskapī. Ieplīsušās olas izmetiet. Ēdienus, kuru sastāvā ir olas, apēdiet tūlīt pēc to pagatavošanas.
• Vienmēr ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi nomazgājiet rokas, traukus un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām.
Lieldienās, tāpat kā citos svētkos, cilvēki vairāk laika pavada ģimenes un draugu lokā un neatņemama svētku sastāvdaļa ir kopīga ēdienreize, tāpēc SVA speciālisti aicina ievērot elementārus piesardzības pasākumus:
• Izvairieties no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās. Lietojiet uzturā tikai tādus pārtikas produktus un dzērienus, kuriem nav beidzies derīguma termiņš, un kuru kvalitāte Jums neliekas aizdomīga.
• Kārtīgi izcepiet vai izvāriet gaļu un zivis.
• Nepieļaujiet, lai pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā, un uzglabājiet tos ledusskapī nelielos traukos.
• Kārtīgi mazgājiet rokas, it īpaši pēc saskares ar mājdzīvniekiem (putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji), pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas. Sekojiet, lai arī bērni kārtīgi un bieži mazgā rokas.
Ja pēc ēšanas parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.
Lieldienās bieži vien iedzīvotāji nes mājās bērzu zarus un pūpolus, tādēļ jāatceras, ka ar zariem, pirmajām puķēm un pūpoliem mājās iespējams atnest arī pirmās ērces, tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.