Citas ziņas

Ievērojamus zaudējumus ekonomikai rada vētra

Oskars Prikulis, Vēsma Lēvalde, Valters Grīnvalds, Zane Pudāne, Sandra Diedziņa, Agris Kauliņš, Māris Ķirsons., 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Lai arī dažādu nozaru pārstāvji vēl tikai aprēķina vētras nodarītos zaudējumus, ir skaidrs, ka tā bijusi mazāk postoša nekā 2005. gada vētra. Postījumi, neskatoties uz to, bijuši ievērojami, un vakar valdība bija izveidojusi Krīzes valdības padomi Ventspilī, kuras sēdē ar atbildīgajiem dienestiem pārrunāta situācija valstī.

Tranzīts cieš

Latvijas ostās vētras dēļ ierobežota kuģu satiksme, kā rezultātā uz brīdi kritušies kravu pārkraušanas apjomi. Rīgas ostā kuģu ienākšana vakar uz brīdi bija pat apturēta, savukārt Ventspils ostas kapteiņdienestā norādīja, ka kuģu kustība bijusi ierobežota, jo uz kuģa nevarēja uzkāpt loči.

Valsts dzelzceļa kompānijā Latvijas dzelzceļš (LDz) Db informēja, ka rindā pie Rīgas ostas stāvēja vairāki ogļu vilcieni, kuri gaidīja kad būs iespējams pārkraut ogles. Tiesa, kompānija pauda cerības, ka līdzko situācija normalizēsies, tā kravas tiks pārkrautas. Arī Liepājā vētra ierobežoja ostas darbību.

Liepājas ostas lielākās stividorkompānijas Liepājas osta LM valdes priekšsēdētājs Pēteris Iesalnieks jau iepriekš Db norādīja, ka vētru dēļ krities kravu apgrozījums Liepājas ostā. Iesalnieks skaidroja, ka pārkrauto kravu kritums saistīts ar nelabvēlīgiem laika apstākļiem - biežo stipro vēju, miglu un citiem.

"Faktiski no oktobra vidus līdz pat šodienai drīkstējām pārkraut kravas tikai 30% no visa laika, 70% laika apstākļi to neļāva," skaidroja Iesalnieks. Vētras dēļ ievērojami cietušas arī Latvijas mazās ostas. piemēram, izskalotas piestātnes un krasta stiprinājumi, tika applūdinātas arī ostu teritorijas.

Lielākās problēmas un bažas radīja iespējamā ekoloģiskā katastrofa Ventspilī, kur naktī no svētdienas uz pirmdienu uz sēkļa uzsēdās Kiprā reģistrēts kravas kuģis Golden Sky ar 24 cilvēku apkalpi. No sauskravas kuģa sāka noplūst naftas produkti, taču vides ministrs Raimonds Vējonis vakarā pavēstīja, ka noplūde nav radījusi būtisku dabas piesārņojumu, ziņo LETA. Pēc ministra vārdiem, piesārņojums saistīts ar to, ka ūdens iekļuvis kuģa mašīntelpā, no kuras skalojās ārā degvielas paliekas. Tās izskalotas arī jūras piekrastē, kur bija jūtama degvielas smaka.

Meklē alternatīvas

Provizoriskas Latvenergo aplēses liecina, ka stiprā vēja dēļ bez elektrības palikuši 35 000 - 50 000 klientu. Tā Latvijas rietumu reģionos nodarīti ievērojami postījumi energosistēmā. Visbūtiskākie energoapgādes traucējumi ir Kuldīgā un Valdemārpilī, kur traucēta augstsprieguma tīkla darbība. Vidējā sprieguma tīklā Latvijā bez sprieguma pašlaik ir aptuveni 3 000 transformatoru apakšstaciju.

Stiprā vēja radītie traucējumi elektroapgādē liek cilvēkiem un uzņēmumiem meklēt alternatīvus risinājumus energoapgādei un ir palielinājies pieprasījums pēc elektrības ģeneratoru nomas, ziņo LETA. Energolukss rīkotājdirektora vietniece Baiba Jērcēna norāda, ka pēdējās dienās pieprasījums pēc ģeneratoru nomas būtiski palielinājies. Dažādas jaudas ģeneratorus var iznomāt degvielas uzpildes stacijās. Ģeneratorus visbiežāk iznomā zemnieki. Arī privātmāju īpašnieki, saņemot informāciju par vētru, laikus nodrošinās ar ģeneratoriem, lai mājas nepaliktu bez apkures un apgaismojuma. Pēdēj laikā klienti, kuriem ir svarīga nepārtraukta elektroapgāde, vairs nepērk ģeneratorus, bet gan nomā tos.

Nepatīkamu pārsteigumu vētra sagādājusi Latvijas degvielas tirgotājiem. Naktī no svētdienas uz pirmdienu vētra radījusi bojājumus, kā rezultātā tika traucēta degvielas padeve, jo bez strāvas palika piecas DUS, Db informēja Astarte-Nafta direktors Ojārs Karčevskis. Trijās DUS strāvas padeve tika operatīvi atjaunota, divas no tām vakardien vēl bija bez elektrības, viņš piebilda.

Ietekmē satiksmi

Vētra ietekmējusi arī sabiedriskā transporta un vilcienu kustību. Sestdien un svētdien kavējumi esot bijuši nenozīmīgi, bet šorīt vairākos virzienos ilgāku laiku aizkavējusies vilcienu kustība. Pirmdien no rīta visilgākā kavēšanās - līdz 40 minūtēm - esot bijusi vilcieniem, kas brauc no Saulkrastiem. Rīgā vētras radīto plūdu dēļ pirmdien no rīta bija ierobežota satiksme pie Salu tilta nobrauktuvēm, un satiksme tika apturēta Krasta ielā pie Salu tilta. Pārdaugavā no krastiem izgāja Bieķengrāvis, tādēļ tika apturēta satiksme aplī pie Mūkusalas ielas. Slēgts tika arī satiksmes tunelis zem Akmens tilta 11. novembra krastmalā, virzienā uz Krasta ielu. Lai nokļūtu uz darbu centrā "korķos" bija jāpavada vismaz stunda. Problēmas bija arī vairākiem sabiedriskā transporta maršrutiem.

Tikmēr Rīgas lidostas darbību vētra nav traucējusi. "Nekādas izmaiņas lidostas darbībā nedēļas nogales laikā un arī pirmdien nav notikušas, visi reisi ir izlidojuši un arī no ienākošajiem tikai pāris ir aizkavējušies 10-15 minūtes," Db informēja Rīgas lidostas pārstāve Ginta Bormane.

Vairākos būvobjektos vējš nodarījis postījumus

Lai gan lielākā daļa būvnieku bija sagatavojušies vētrai, tomēr ir objekti, kuros stiprais vējš nodarījis postījumus.

Db aptaujāja vairākas bvkompānijas, taču visvairāk cietis uzņēmums RBSSKALS Būvsabiedrība. Kompānijai vētras dēļ bojājumi radušies divos objektos Rīgā - K. Valdemāra ielā 7, kur tiek veikta viesnīcas rekonstrukcija, un Balasta dambī 9, kur tiek celts ēku komplekss Da Vinci.

Kompleksa Da Vinci būvbedre pirmdien agri no rīta pieplūda ar ūdeni, Db stāstīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Viļuma. Būvlaukums un būvbedre bija sagatavota, lai nodrošinātos pret iespējamo maksimālo ūdenslīmeņa paaugstināšanos, bet Daugavas ūdens līmenis pārsniedza plānoto maksimumu un, pārsniedzot rievsienu ierobežojošo augstumu, applūdināja būvbedri. Būvkompānijas darbinieki veic darbus, lai mazinātu un ierobežotu ūdens nodarītos bojājumus, kā arī tiek risinātas sarunas ar apdrošinātājiem par iespējamo zaudējumu un kompensācijas apjomu.

Savukārt K.Valdemāra ielas būvobjektā svētdien tika bojāta sastatņu konstrukcija, kas noliecās uz K. Valdemāra ielas līdz sabiedriskā transporta vadu atbalstiem, tādējādi apgrūtinot transporta satiksmi. Objekta apakšuzņēmējs SIA Celtiks uzsāka sastatņu demontāžu. Pašai ēkai nav nodarīti bojājumi, un uzņēmumā tiks aprēķinātas papildu izmaksas.

Tā kā stiprā vēja dēļ pirmdien nebija iespējams veikt vairākus celtniecības darbus, piemēram, veikt darbus, kas saistīti ar jumtu konstrukciju montāžu, būvkompānijas LEC vadība no Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras pieprasīja atzinumu par vēja stiprumu, lai, saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, esošajos objektos piemērotu Force Majore punktu, Db atzina kompānijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzirkals. Viņš norādīja, ka liela daļa LEC darbinieku pirmdien strādāja pie vētras seku likvidēšanas Latvenergo objektos.

Arī būvkompānijas Re&Re būvobjektos jau kopš ceturtdienas apturti darbi uz paaugstinājumiem. Tāpat esot veikti papildu nostiprinājumi būvobjektos. Vējš vēl vairākiem būvobjektiem ir nodarījis nelielus bojājumus. Tādēļ daļa būvniecības kompāniju pat neaprēķinās radītos zaudējumus. "Tie ir ļoti sīki," sacīja PBLC valdes priekšsēdētājs Jānis Lancers.

Atsevišķas nozares tomēr tikušas cauri sveikā

Daudzas vētras skartās nozares, salīdzinot ar 2005. gada vētru, šoreiz iztikušas ar minimāliem zaudējumiem.

Vides reklāmas uzņēmumiem nav nodarīti lieli zaudējumi, ziņu portālam Db.lv norādījusi vides reklāmas kompānijas JCDecaux direktore Jeļena Brokāne. Viņa skaidro, ka vissliktākā situācija esot Klaipēdā, bet Rīgā un Tallinā situācija ir normāla. Vides reklāmas kompāniju pārstāvji Db norādīja, ka vispārīgā situācija vēl nav apkopota, bet provizoriskie rezultāti liecina, ka vētras radītie zaudējumi nevarētu būt lieli. Nozares eksperti gan norāda, ka, apsekojot reklāmas vietas, skats ir biedējošs, tomēr daudzos gadījumos ir iespējams reklāmas salabot, būs arī daļa plakātu, kas jāpārdrukā. "Ir mums arī nogāzti banneru eksponēšanas stendi, bet konkrētus zaudējumu apjomus varēs pateikt tikai pēc kopīgās situācijas izvērtēšanas," tā Db sacīja vides reklāmas uzņēmuma RemoRa projektu vadītāja Lauma Zvaigzne. J. Brokāne uzskata, ka šā gada vētras kaitējums salīdzinājumā ar vētru 2005. gadā vides reklāmai nav liels, pateicoties uzlabotajām konstrukcijām.

Lauksaimnieki sveikā

Arī lauksaimniekiem un pārtikas rūpniekiem liels posts nav nodarīts. Kā Db uzzināja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP), lauku uzņēmēji par notikušā sekām nav sūdzējušies.

Pēc LOSP biroja informācijas Kurzemē liela daļa lauksaimnieku stiprās vētras dēļ palikusi bez elektrības. Pagaidām nav informcijas par ļoti lieliem zaudējumiem, taču nogāzti daudzi koki un traucēta elektropiegāde, norāda LOSP. Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece norāda, ka tāpat kā pirms diviem gadiem notikušajā vētrā daudzi lauksaimnieki nebija nodrošinājušies ar ģeneratoriem. Tādējādi nav funkcionējuši slaukšanas aparāti, kā arī piena dzesētāji, un tas pasliktina piena kvalitāti un samazina uzglabāšanas termiņu. Vietās, kur siltās ziemas dēļ notiek celtniecības darbi, vējš ir par iemeslu daudziem norautajiem jumtiem. Vētras laikā cietušas ap 100 govju fermas, ziņo LETA. Lauksaimnieki ir sašutuši, ka, uzpūšot stiprākam vējam daudzos pagastos un novados notiek elektrības padeves pārrāvumi, un tajā ir vainojamas Latvenergo savlaicīgi neiztīrītās cirsmas ceļu malās. Ievērojami vētrā cietis a/s Talsu autotransports, kura garāžām norauts jaunais jumts, kas bija uzlikts pēc iepriekšējās postošās vētras. Uzņēmuma direktors Āris Zapackis Db pagaidām atturējās nosaukt zaudējumu apjomus. Tā kā ēka bijusi apdrošināta, šobrīd notiekot sarunas ar apdrošinātāju par zaudējumu atlīdzību.

Ne tik traki

Kokrūpniecības nozares pārstāvji norāda, ka, lai arī postījumi nav salīdzināmi ar tiem, ko radīja vētra 2005.gada janvārī, tomēr joprojām precīzu datu par vēja gāztiem/lauztiem kokiem vēl nav. Dažās vietās atsevišķi gāztie koki ir pārrāvuši elektrolīnijas un telefonlīnijas un vietumis koki ir sakrituši uz ceļiem, bet kopumā valsts teritorijā mežā lielu postījumu un vienlaidus gāzumu nav, liecina Valsts meža dienesta (VMD) informācija. Apzinot situāciju Liepājas, Ventspils, Kuldīgas un Talsu rajonā, mežā ir izgāzti atsevišķi koki, kas atrodas mežmalās un cirsmu malās, taču vienlaidus koku gāzumu nav. Ventspils rajonā ir 3 ļoti nelieli vienlaidus koku gāzumi, tomēr neviens no tiem nepārsniedz 0,4 ha, rāda VMD dati.

"Pieļauju, ka vētrā varētu būt cietusi koksne vairāku desmitu tūkstošu m3 apmērā," atzīst Mežu īpašnieku biedrības valdes loceklis Arnis Muižnieks. Viņš norāda, ka kopējie skaitļi pa valsti var nebūt lieli, tomēr konkrētajam mežu īpašniekam, kuram vētra "nopļāvusi" mežu, šie postījumi būs milzīgi. Viens no lielākajiem mežu īpašniekiem Modris Fokerots atzina, ka viņam piederošie meži cietuši no virpuļvētras. Vētras skādi un cietušās koksnes apjomus īpašnieks gan nespēja nosaukt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā

, 24.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdarīt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2004, nr.65.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā tekstā vārdu "inspekcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt visā tekstā vārdus "ceļu satiksmes negadījumu izraisīt (izraisītājs, izraisījušais)" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarīt (nodarījušais)" (attiecīgā locījumā).

3. 1.pantā:

izslēgt 3. punktā vārdu "rakstveida";

izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8) cietusī persona -- fiziskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījumā nodarīts veselības kaitējums, izņemot ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju;"

izslēgt 9. punktu;

izteikt 11. punkta a) apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) tās valsts teritorija, kur transportlīdzeklim piešķirts valsts reģistrācijas numurs un izsniegta atbilstoša valsts reģistrācijas numura zīme (turpmāk - numura zīme), neatkarīgi no tā, vai šī numura zīme ir pastāvīga vai pagaidu,";

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Vētra Lietuvā nodarījusi miljoniem litu lielus zaudējumus

Jānis Rancāns, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas nogalē pāri Baltijai brāzās spēcīga vētra, kas īpaši lielus postījumus nodarīja Lietuvā. Kaimiņvalsts apdrošinātāja Lietuvos Draudimas dati liecina, ka vētra uzņēmuma klientiem radījusi zaudējumus vairāk nekā 2,2 miljonu litu (436 tūkstošu latu) apmērā.

Latvijā vētras postījumi bijuši salīdzinoši nelieli, informē apdrošināšanas sabiedrība Balta. Apdrošinātāja aplēses liecina, ka Latvijā vētra uzņēmuma klientiem radījusi zaudējumus piecu tūkstošu latu apmērā. Tomēr, tā kā pēc dabas stihijām pieteikumi parasti turpina ienākt ilgākā laika posmā, Balta eksperti prognozē, ka zaudējumu apmērs vēl palielināsies.

Vētra Latvijā skārusi lielākoties Latgales daļu – Daugavpilī apdrošinātājs saņēmis vairākus pieteikumus par kritušiem kokiem, kas sabojājuši automašīnas un ēkas. Krāslavā ticis bojāts saimniecības ēkas jumts. Saņemts arī pieteikums par privātīpašumam uzkritušu koku Jelgavā, kā arī par līdzīgiem zaudējumiem Rīgā, liecina Balta atlīdzību pieteikumu dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Auditori: Rivžai un Vētram var prasīt atmaksāt radītos zaudējumus par studiju izvērtējumu

LETA, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Deloitte Latvija auditori secinājuši, ka augstākās izglītības studiju programmu īstenotājiem par nekvalitatīvi veiktu darbu var pieprasīt atmaksāt nodarītos zaudējumus, bet, konstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes, pat saukt pie kriminālatbildības.

Vadošās atbildīgās personas Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» bija projekta vadītāja Baiba Rivža un Augstākās izglītības padomes (AIP) vadītājs Jānis Vētra, par viņu iespējamo vainu par pārkāpumiem norāda arī izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Disciplināratbildība var tikt piemērota AIP locekļiem un AIP priekšsēdētājiem, atsaucot tos no amata. Savukārt civiltiesiskā atbildība par prettiesisku vai nekvalitatīvu savu pienākumu veikšanu var tikt piemērota ne tikai visām AIP amatpersonām, bet arī projektā piesaistītajām personām. Tāpat pret šīm personām var tikt piemērota kriminālatbildība, ja viņu rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā koks uzkritis uz pagalmā atstātas automašīnas

, 15.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētras dēļ cilvēki Liepājā nav cietuši – Centrālās slimnīcas traumpunktā pēc palīdzības šajā sakarā neviens nav vērsies, bet vētra pilsētā nogāzusi vairāk nekā 60 kokus, Db.lv informēja Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Vētras dēļ būtiski transporta kustības traucējumi vai elektrības padeves pārtraukumi Liepājā nav bijuši.

Naktī uz pirmdienu, kad Liepājā plosījās stiprs vējš, pilsētā ir izgāzts vairāk nekā 60 koku, apmēram desmit pilsētas ielu apgaismes stabu un daudzviet – arī žogi.

Vētra apmēram 100 kvadrātmetru platībā ir norāvusi Latviešu biedrības nama jumtu Rožu laukuma un Pumpura iela stūrī.

Vienā gadījumā koks ir uzkritis uz mājas pagalmā atstātās vieglās automašīnas.

Dažāda rakstura un pakāpes postījumi ir nodarīti apsaimniekošanas uzņēmuma Vecliepāja apsaimniekotajiem namiem. Postījumus, ko vētra nodarījusi Jaunliepājas un Karostas rajona dzīvojamam fondam, namu apsaimniekošana uzņēmumi šobrīd vēl apzina un novērtē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas kompānijas lielākoties atlīdzību pieteikumus saņēmušas par vētras laikā bojātiem jumtu segumiem un lūstošu koku radītiem postījumiem, kuros cietuši īpašumi - jumti, žogi, ēkas, taču pieteiktas arī atlīdzības par kaitējumu automašīnām, stāsta apdrošinātāji.

AAS Gjensidige Baltic Vispārējo atlīdzību nodaļas vadītājs Aleksejs Kozirs stāsta, ka apdrošinātājs saņēmis 65 īpašuma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumus. Jau pirmajā dienā pēc vētras bija iesniegti gandrīz 30 pieteikumi, un joprojām katru dienu cilvēki no visiem Latvijas reģioniem piesaka jaunas atlīdzības. Prognozējams, ka klientiem kopumā par vētras radītajiem zaudējumiem atlīdzībās Gjensidige izmaksās aptuveni 150 – 200 tūkstošus latu.

Bojājumi, ko vētras nodara īpašumam, gadu no gada ir līdzīgi, tāpēc cilvēkiem vajadzētu arī savlaicīgi domāt par drošības pasākumiem, atgādina eksperts, piebilstot, ka lielākoties tie ir ēku jumtu bojājumi. Nereti stiprais vējš tos norauj vispār, kas īpaši raksturīgi runājot par piebūvēm vai verandām. Tāpat mājām tiek izsisti logi. Parasti tajos trāpa kāds zars vai vēja nests priekšmets. Bīstamākie ir tie gadījumi, kad vētra izgāž kokus, īpaši māju vai elektrolīniju tuvumā, jo tad zaudējumi var sasniegt ļoti lielus apmērus, kā arī tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien 24. februārī Latvijas Nacionālajā operā tika pasniegtas Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada balvas 2008. Prāta Vētra, kā jau pēdējos gados ierasts, saņēma visvairāk balvas.

Prāta Vētra tika apbalvota četrās kategorijās - Labākais popmūzikas albums, Labākais videoklips, Labākais koncertieraksts un Labākā dziesma. Grupas dziesma Ja tikai uz mani tu paskatītos uzvarēja arī tirdzniecības parka Alfa gada dziesmas balsojumā.

Labākais rokmūzikas albūms aizceļoja pie Dona par albūmu Lelle, savukārt Ellas albūms Welcome to the club tika atzīts par Labāko deju mūzikas albumu.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Aldis Ermanbriks.

Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas 2008:

Labākais pop albums - Prāta Vētra, Tur kaut kam ir jābūt;

Labākais roka albums - Dons, Lelle;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grupa Prāta Vētra, kas 17.jūlijā uzstāsies Positivus festivālā Salacgrīvā, īpaši gatavojas savam vienīgajam šā gada koncertam Latvijā. Festivāla organizatori esot saņēmuši grupas idejas skatuves uzbūvei, un tehniskajā ziņā tā būšot krietni iespaidīgāka nekā iepriekšējos festivālos redzētā.

Informēja Positivus festivāla sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Andžāne.

Jūnija vidū Prāta Vētra plānojot klajā laist jaunu singlu.

Prāta Vētra savu vienīgo koncertu šovasar izvēlējusies sniegt Positivus festivālā. Kā galvenie mākslinieki Prāta Vētra uzstāsies festivāla pirmajā dienā, 17.jūlijā. Grupas uzstāšanās sāksies ap plkst. 23:00 uz festivāla galvenās - TELE2 skatuves.

Gaismas tehnikas apjoms, ko savā šovā izmantos gan Prāta Vētra, gan festivāla otrās dienas galvenais mākslinieks MOBY, būšot krietni lielāks un iespaidīgāks nekā iepriekšējos Positivus festivālos redzētais.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Prāta vētras koncertu Mežaparka lielajā estrādē varētu apmeklēt 50 000 cilvēku

LETA, 18.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grupas «Prāta vētra» turnejas «Skārdu bungu tūre» koncertu Mežaparka lielajā estrādē 17.augustā varētu apmeklēt aptuveni 50 000 cilvēku, sacīja grupas pārstāve Aija Auškāpa.

Viņa pauda, ka līdz šim atjaunotajā Mežaparka estrādes skatītāju laukumā vēl nav noticis neviens tāda veida koncerts. «Teorētiski izskatās, ka varētu būt vieta 50 000 cilvēku. Mēs gan rēķināsim vēlreiz, lai noteiktu precīzāku skaitu,» sacīja Auškāpa, piebilstot, ka šogad pieprasījums uz «Prāta vētras» koncertiem Latvijā ir lielāks nekā iepriekšējos gados.

Grupas pārstāve skaidroja, ka šāds apmeklētāju skaits ir iespējams, jo, gatavojoties koncertam, Mežaparka estrādē uz laiku tiks demontēti visi soli.

Grupas dalībnieki Renārs Kaupers, Kaspars Roga, Māris Mihelsons un Jānis Jubalts šodien preses konferencē aicināja atbalstītājus uz koncertu ierasties, izmantojot velosipēdus, sabiedrisko transportu, vai arī pēc iespējas vairāk koplietojot privātos transportlīdzekļus, lai turnejas laikā radītu iespējami mazāku kaitējumu videi. Tāpat apmeklētāji tika aicināti drukātu biļešu vietā pirms koncertiem uzrādīt elektroniski iegādātās biļetes savos viedtālruņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Roga uzņēmis filmu par latvieti dimantu racēju Āfrikā

Monta Glumane, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grupas Prāta Vētra bundzinieks, mūziķis Kaspars Roga šā gada maija sākumā skatītājiem piedāvās savu pirmo dokumentālo filmu Meklējot Mr.Kauliņu. Filma būs par viņa draugu latvieti Guntaru Kļaviņu, kurš Āfrikā darbojas dimantu biznesā un ar kuru finansiāli savulaik bijusi saistīta arī Prāta Vētra.

Mr. Kauliņš ir finansists un šarmants dzīves baudītājs. Pēc sava biznesa kraha viņš pazūd bez vēsts, radiniekus un draugus atstājot par sevi pilnīgā neziņā. Starp viņiem ir arī labākais draugs Kaspars Roga, kurš apņemas noskaidrot, kas noticis ar Mr. Kauliņu. Pēc vairākiem gadiem K. Roga viņu atrod Āfrikā, Sjerraleonē, kur Mr. Kauliņš ir sācis kārtējo bīstamo avantūru - dimantu meklēšanu.

K.Roga biznesa portālam db.lv stāsta, ka galvenais «vaininieks» filmas tapšanā ir tās producents Sandijs Semjonovs, kurš par latvieti G. Kļaviņu uzzināja no kāda cita latvieša - Harija Švarcbaha, kurš arī šobrīd dzīvo un strādā Āfrikā. S.Semjonovs kā producents līdzdarbojies arī grupas Prāta Vētra filmas tapšanā un tādējādi atklājies, ka K.Roga ar G. Kļaviņu ir labi draugi. Tā radusies doma par filmas uzņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ostas prasīs kompensācijas par vētras postījumiem

, 15.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Mērsraga osta, gan Skultes osta plāno prasīt kompensācijas par vētras nodarītajiem postījumiem, biznesa portālam Db.lv stāstīja ostru pārvaldnieki.

Pagājušajā gadā Mērsraga osta saņēmusi kompensāciju 30 tūkstošu latu apmērā no Eiropas Savienības par 2005.gada janvāra vētras postījumiem, tomēr tādējādi tikusi segta tikai neliela daļa no 100 tūkstošus vērtajiem zaudējumiem, ko ostai radījusi vētra, informēja Mērsraga ostas pārvaldnieks Jānis Budreika. Kompensēti esot tikai postījumi, ko vētra radījusi kuģu kanālam. Arī par šīs vētras nodarītajiem postījumiem osta prasīšot kompensāciju. "Ja jau zemnieki tādas var saņemt, kāpēc mēs esam sliktāki," stāstīja J. Budreika, norādot, ka mazajām ostām tikpat kā nav brīvu līdzekļu, ko novirzīt postījumu novēršanai.

Lai pilnībā apzinātu vētras nodarītos postījumus ostai, esot nepieciešams laiks, jo joprojām esot liela viļņošanās, stāstīja J. Budreika. Tomēr pieredze liecinot, ka vētras ietekmē veidojas sanesumi. Patlaban jau esot skaidrs, ka vētra ir noskalojusi krastu un piestātnes, postījumi skāruši arī topošā industriālā parka teritoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgajā vētrā, kas ceturtdien plosījās Eiropas ziemeļos, dzīvību zaudējuši vismaz seši cilvēki, divi pazuduši jūrā un tūkstošiem bijuši spiesti pamest savas mājas bailēs no iespējamajiem plūdiem.

Vētra Ksavjers Eiropu skāra ceturtdien, atstājot tūkstošiem mājsaimniecību bez elektrības un ievērojami apgrūtinot satiksmi.

Skotijā, spēcīgā vēja dēļ apgāžoties smagajai automašīnai, dzīvību zaudējis viens cilvēks. Kravas mašīna uzgāzusies divām vieglajām automašīnām. Bojā gājis kravas mašīnas šoferis. Savukārt kādam vīrietim, kas braucis ar motorolleru, Anglijas vidienē uzkritis koks.

Zviedrijas austrumu piekrastē no kuģa jūrā ieskaloti divi jūrnieki. Glābējiem viņus nav izdevies atrast.

Dānijas rietumos dzīvību zaudējusi 72 gadus veca sieviete, kad spēcīgā vējā apgāzies furgons, kurā viņa atradās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Vētras dēļ arī Rīgas lidostā atcelti vai kavējas vairāki avioreisi

LETA, 10.02.2020

Lielbritānijā, kas sagaida spēcīgu vēju un stipras lietusgāzes, atcelti jau vairāki desmiti avioreisu, un par atceltajiem vilcienu reisiem ziņo arī dzelzceļa operatori.

Foto: ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas vētras dēļ izmaiņas notikušas arī starptautiskajā lidostā "Rīga" ielidojošajos un izlidojošajos avioreisos, tādēļ ceļotāji tiek aicināti sekot līdzi aktuālajam lidojumu sarakstam, informē lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte.

Viņa norādīja, ka vētras dēļ Eiropā ir atcelti vairāki reisi uz citām lidostām, tostarp arī Rīgas. Karnīte papildināja, ka aviokompānijas ir atcēlušas vai paziņojušas par izlidošanas kavēšanos arī vairākiem reisiem no Rīgas uz vētras skartajiem galamērķiem Eiropā, patlaban galvenokārt Apvienotajā Karalistē.

Karnīte uzsvēra, ka pasažieriem jāseko aviokompāniju sniegtajai informācijai par tālāko rīcību. Reisu izmaiņu vai atcelšanas gadījumos ceļotāji tiek aicināti sazināties ar attiecīgo aviokompāniju.

Jau ziņots, ka, Ziemeļeiropai sākot izjust spēcīgas ziemas vētras ietekmi, svētdien tika saņemtas ziņas par avioreisu atcelšanu un dzelzceļa satiksmes ierobežojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl pirms salīdzinoši neilga laika noteiktas valsts institūcijas, sākot ar Latvijas Banku un beidzot ar Drošības policiju, visai neiecietīgi izturējās teju pret katru spriedelējumu par to, kā tas nu būtu — devalvēt latu.

Katrā ziņā būtu vismaz dīvaini, ja Drošības policijas darbinieki uzliktu roku dzelžus premjeram Valdim Dombrovskim, kurš ir skaidri un gaiši paziņojis — Starptautiskais valūtas fonds atbalstītu lata devalvāciju, bet tam pretojas Latvijas valdība, centrālā banka un Eiropas Komisija, turklāt šī atšķirīgā nostāja tiek dēvēta par klupšanas akmeni. Kamēr par lata devalvācijas iespēju izteicās ekspremjers Andris Šķēle, kurš diez vai domā tālāk par sava biznesa iespējām, to vēl varēja uzskatīt par viena cilvēka personīgo vēlmju paušanu.

Nopietnāk tas jau bija brīdī, kad par šo tēmu sāka izteikties vienas otras ārvalstu bankas eksperts, bet daļai Latvijas kompāniju to ārzemju mātes uzņēmumi silti ieteica savu naudas atlikumu pārvērst no latiem uz eiro, lai gan konvertācijas rezultātā tika zaudētas pietiekami lielas summas. Ja attiecīgi izsakās un rīkojas privātuzņēmēji, dažādi eksperti utt., tā ir viena lieta. Savukārt augsta līmeņa valsts amatpersonu izteikumiem svars jau ir ievērojami lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vētra pašvaldībām radījusi 1,2 miljonu zaudējumus

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākie aprēķini liecina, ka Latvijas pašvaldībām vētra nodarījusi 1,2 miljonus latus zaudējumus, Db.lv informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

Pēc šobrīd saņemtajām ziņām, vislielākie vētras radītie zaudējumi ir Rīgas pilsētai – 522 220 latu apmērā. Lielākie vērtas postījumi ir Vidzemes priekšpilsētas, kur kanāla ielas aizsargdambja atjaunošanai nepieciešami aptuveni 185 000 latu.

Savukārt Liepājas pilsētai un rajonam vētra radījusi 197 600 latu zaudējumus. Embūtes pagastā stiprā vēja dēļ apgāzās ūdenstornis. Pagasta padome aprēķinājusi, ka postījumu novēršanai būtu nepieciešami aptuveni 28 000 latu.

Ventspils pilsētā un rajonā vētras radīto zaudējumu summa – 172 650 latu. Ventavā apgāzts ūdens tornis un postījumu novēršanai būtu nepieciešami 60 000 latu. Stiprā vēja dēļ Ventspils Kultūras centram Jūras vārti norauta un vietām izsista daļa ēkas stiklotās fasādes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vētra pašvaldībām radījusi 1,2 miljonus latu zaudējumus

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija turpina apkopot informāciju par stiprā vēja radītajiem zaudējumiem pašvaldībām. Jaunākie aprēķini liecina, ka Latvijas pašvaldībām vētra nodarījusi 1,2 miljonus latus zaudējumus.

Ar ministrijas jaunāko apkopoto informāciju reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs šodien iepazīstinās valdību.

Pēc šobrīd saņemtajām ziņām, vislielākie vētras radītie zaudējumi ir Rīgas pilsētai - 522 220 latu apmērā. Lielākie vērtas postījumi ir Vidzemes priekšpilsētas, kur kanāla ielas aizsargdambja atjaunošanai nepieciešami aptuveni 185 000 latu.

Savukārt Liepājas pilsētai un rajonam vētra radījusi 197 600 latu zaudējumus. Embūtes pagastā stiprā vēja dēļ apgāzās ūdenstornis. Pagasta padome aprēķinājusi, ka postījumu novēršanai būtu nepieciešami aptuveni 28 000 latu.

Ventspils pilsētā un rajonā vētras radīto zaudējumu summa - 172 650 latu. Ventavā apgāzts ūdens tornis un postījumu novēršanai būtu nepieciešami 60 000 latu. Stiprā vēja dēļ Ventspils Kultūras centram "Jūras vārti" norauta un vietām izsista daļa ēkas stiklotās fasādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažviet Zemgalē krusa sējumus nopostījusi pilnībā, pauda graudkopības kooperatīva "Latraps" valdes loceklis un lauksaimniecības nodaļas vadītājs Ģirts Ozols.

Viņš sacīja, ka pirmdienas, 7.augusta, negaiss ir skāris visu Latvijas teritoriju, tomēr krusa būtiskākos postījumus nodarījusi Zemgalei - Augstkalnei, Tērvetei, Tukuma novada Jaunpilij. "Atsevišķiem laukiem un diezgan lielās platībās postījumi ir pat 100%," atzina Ozols.

"Latraps" valdes loceklis, apsekojot virkni lauksaimniecības platību, konstatējis, ka šajās teritorijās cietuši gan zirņi, gan rapsis, gan kvieši un citas kultūras. "Visa raža mētājas zemē un tur vairs nav, ko vākt," piebilda Ozols.

Tāpat viņš atzīmēja, ka zaudējumus vētra nodarījusi arī lopkopībai, jo ievērojami cietusi arī kukurūza, kas krusas rezultātā uz lauka sakapāta.

Ozols norādīja, ka līdztekus cietusi arī lauksaimniecībā izmantojamā tehnika, ēkas un uzglabāšanas infrastruktūra. Cita starpā pie vētras postījumiem pieskaitāma arī raža, kas samirkusi vēja un krusas iznīcinātajās uzglabāšanas novietnēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētra varētu būt radījusi vismaz 11 miljonu zaudējumus, LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Viņš norādīja, ka zaudējumi lēšami 11 miljonu apmērā.

Vienlaikus Sprindžuks akcentēja, ka tas ir vien šobrīd "saskaitītais zaudējumu apmērs" un to veido 54 pašvaldību īpašumi un ap 2500 mājsaimniecības dažādos novados. Lielāko posto vētra nesusi Dobeles novadā.

LETA jau rakstīja, ka 7.augustā Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru. Īpaši lielus postījumus vētra nesa Dobeles novadam.

Tāpat vēstīts, ka valsts varēs uzņemties līdz 90% izdevumu, nodrošinot lielāku finansiālo atbalstu tām pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus, ceturtdien ārkārtas sēdē nolēma Ministru kabinets (MK), atbalstot Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus MK noteikumos "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nabaga rokaspuiša līdz lielrūpniecības īpašniekam — tāds ir Augusta Dombrovska panākumu stāsts. Kad 19. gadsimta beigās latviešu rūpniekiem piederēja galvenokārt kokapstrādes, minerālvielu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmumi, lielākā to vidū bija Dombrovska kokzāģētava Mīlgrāvī.

Kas mudināja Augustu Dombrovski kļūt par turīgu vīru? Vai pretīgums pret siļķi, kad bērnībā gadiem ilgi tā bija vienīgais galdā celtais ēdiens? Kas mudināja viņu ar dāsnu roku balstīt pretalkohola kustību? Dzērāja tēva skurbumā raidītās dunkas? Vai tēva krogus brāļu uzjautrināšanās, ar varu lejot mazā Augusta rīklē degvīnu? Kas mudināja kļūt par filantropu, uzturot izglītības iestādes un pabalstot latviešu kultūras darbiniekus? Īstās atbildes vairs nepateiks neviens, taču arī bez tām stāsts par uzņēmēju Augustu Dombrovski ir ievērības cienīgs.

Savādais bagātnieks

Ir 1919. gads. Latvijas Konservatorijas atklāšanas svinības. Mariss Vētra vēro, ka Jāzeps Vītols pastaigājas kopā ar savādu vecīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesuļvētra Sendija nodarījusi postījumus no desmit līdz 20 miljardiem ASV dolāru apmērā, no kuriem piecus līdz desmit miljardus būs jāsedz apdrošinātājiem, aplēsusi kompānija Eqecat, kas specializējas dabas katastrofu izraisīto zaudējumu aprēķināšanā.

Apdrošināšanas kompānijas parasti nemaksā kompensācijas par applūdušiem mājokļiem un uzņēmumiem, tāpēc atlikušo summu būs jāsedz ASV federālajai apdrošināšanas programmai, atsaucoties uz Eqecat datiem, vēsta laikraksts The New York Times.

ASV apdrošinātāji tikmēr norāda, ka līdzekļu kompensāciju izmaksām tiem būs pietiekami, jo aizvadītie gadi bijuši bez īpašiem satricinājumiem.

Kopumā viesuļvētras ietekme uz ASV ekonomiku tiek prognozēta neliela un, visticamāk, izzudīs, kad tiks uzsākti atjaunošanas darbi, pieļauj analītiķi. Lielākos zaudējumus cietīs aviosabiedrības un tirgotāji. Viesuļvētra likusi atcelt vairākus simtus lidojumu un tām nākas tērēt ievērojumus līdzekļus pasažieru izmitināšanai un ēdināšanai. Savukārt tirgotājiem nāksies pieciest zemākus pārdošanas apjomus kā arī veltīt ievērojamus finanšu līdzekļus savu uzņēmumu atjaunošanai, vēsta AP. Vētras ietekmi varētu just arī citas nozares. Iepriekš analītiķi prognozēja ka kopējā ietekme uz ASV ekonomiku varētu sasniegt 45 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Prāta Vētra mūzikas biznesā kopš 1989. gada

Laura Mazbērziņa, 10.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prāta Vētrai jau daudzus gadus ir izdevies noturēties Latvijas populārāko un pieprasītāko grupu sarakstā. Raksta galerijā piedāvājam foto atskatu uz to, kā grupa, kura pirmsākumos spēlēja skolu aktu zālēs, ir strauji augusi un attīstījusies.

Neilgi pirms Skārda bungu tūres sākuma, kas plānots 21. jūlijā Jelgavā, Prāta Vētra šobrīd aktīvi strādā pie jaunā albuma «Par to zēnu, kas sit skārda bungas» dziesmu videoklipu filmēšanas, biznesa portālam db.lv stāsta grupas menedžere Aija Auškāpa. Videoklipu izmaksas esot ļoti dažādas, un tās ir atkarīgas no idejas, kuru tiek plānots īstenot. «Mūsdienās ļoti labas kvalitātes attēlu iespējams uzņemt ar viedtālruni, taču, ja vēlamies filmēt ar profesionālu aparatūru un piesaistīt operatoru ar kino kameru, «uzlikt» mazliet apgaismojuma un pēc tam samontēt klipu, tad klipa budžets jau ir 5000 eiro un vairāk. Tālāk izmaksas aug atkarībā no idejas sarežģītības, filmēšanas vietas, laika un ilguma, iesaistīto personu skaita, dekorāciju izmaksām un citiem faktoriem. Lielākais budžets ir bijis klipam dziesmai «Thunder without rain» 2005. gadā, kura izmaksas bija 40 000 latu,» viņa atklāj.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Veikalos pazudusi elektrība

, 15.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētras rezultātā Rimi lielveikalā Kuldīgā ap vieniem naktī pazudusi elektrība, kā rezultātā nav strādājušas aukstumiekārtas - ledusskapji un saldētavas - un radušies neparedzēti produkcijas zudumi, biznesa portālu Db.lv informēja SIA Rimi Latvia pārstāve Zane Eniņa. Elektrības padeves traucējumi radušies arī Elvi un Maxima veikaliem.

Vētra ietekmējusi Rimi lielveikala Kuldīgā darbu - ap vieniem tajā pazuda elektrība. Līdz ar to nestrādāja aukstumiekārtas (ledusskapji un saldētavas), kā rezultātā radās arī neparedzēti produkcijas zudumi, un veikals pircējiem tika atvērts tikai pulksten 11.00, stāstīja Z. Eniņa.

Nelieli elektrības padeves traucējumi ap pulksten sešiem no rīta bijuši arī Rimi lielveikaliem Talsos un 14.janvārī īsi pirms slēgšanas pulksten 21.00 - Rimi hipermārketam Ventspilī, taču tie nav ietekmējuši veikalu darbību.

Z. Eniņa stāstīja, ka līdz šim piegādes noritējušas laicīgi, un, tā kā vētra Latviju skāra naktī, pircēju aktivitāti tā nav ietekmējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kristīne Opolais atgriezīsies uz Siguldas svētku skatuves

Kristīne Opolais, kura šajā sezonā veiksmīgi debitējusi pazīstamos pasaules opernamos, iespēju robežās neatsaka dalību arī koncertos un izrādēs Latvijā. Atsaucoties Siguldas opermūzikas svētku rīkotāja Daiņa Kalna aicinājumam, 18. jūlijā pēc vairākiem gadiem K. Opolais atgriezīsies uz Siguldas svētku skatuves.

Latvijā viesosies norvēģu koris

Rīgā, Vamierā un Dubultos ar garīgās mūzikas programmu no 30.jūnija līdz 3.jūlijam ciemosies jauktais koris no Norvēģijas Volda Vokal, informēja kultūras projektu koordinatore Ginta Tropa.

Upe tuviem un tāliem izdod Sibīrijas Latviešu dziesmas

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Dienesti informē, kā rīkoties šonakt gaidāmās spēcīgās vētras laikā; Latvenergo strādā paaugstinātā gatavībā

Dienas Bizness, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Latviju sasniegs vētra, liecina Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegtā informācija. Vakarā pēc plkst. 18:00 dienvidrietumu vējš sāks pieņemties spēkā, nakts pirmajā pusē Baltijas jūras piekrastē brāzmās jau sasniedzot 25 m/s. Nakts vidū un otrajā pusē arī Vidzemes ziemeļos brāzmās sasniedzot 25 m/s. Savukārt Rīgā pēc pusnakts ir gaidāmas vēja brāzmas līdz 20-23 m/s.

[Papildināta ar 8. - 9. rindkopu]

VUGD aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un atgādina par drošu rīcību vētras laikā, lai pasargātu sevi un apkārtējos no vētras radītajiem postījumiem. Savukārt Latvenergo meitasuzņēmumi uzsākuši darbu paaugstinātā gatavībā.

Lai vētra nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina:

- Parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Dienests norāda, ka spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības, bet tieši mobilais telefons palīdzēs sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis: nav saprotama Ķīļa kavēšanās ar svarīgu procesu virzību

LETA, 04.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka pie pašreizējo attīstības procesu kavēšanās augstākās izglītības un zinātnes nozarē vainojams izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Pēc tikšanās ar Latvijas Rektoru padomes (LRP) pārstāvjiem Dombrovskis šodien žurnālistiem atzina, ka viņam nav saprotama ministra kavēšanās ar svarīgu procesu virzību, piemēram, augstskolu akreditēšanas komisijas izveidi - lai gan komisijas pārstāvji ir nosaukti, ministrs joprojām kavējas ar komisijas sastāva apstiprināšanu.

«Mēs atceramies, ka pirms mēneša bija ļoti vētrainas diskusijas par studiju virzienu akreditācijas noteikumiem. Ir jāizveido akreditācijas komisijas, kam ar šiem jautājumiem ir jānodarbojas. Visu pušu pārstāvji savus pārstāvjus ir izvirzījuši. Ministrs kaut kādu iemeslu dēļ vēl aizvien nav pieņēmis lēmumu par komisijas izveidošanu. Kavēšanās, es tiešām gribētu teikt, ka ir ministra vaina, jo kas cits kavē izveidot šo akreditēšanas komisiju,» klāstīja valdības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas Tev jāzina 29. oktobra rītā

Dienas Bizness, 29.10.2013

Balva elektromobiļu rallija Sanktpēterburga – Montekarlo pirmā posma Tallina – Pērnava - Rīga uzvarētājam.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Db.lv piedāvā īsu ieskatu ziņās, kas šorīt aktuālas Latvijā un pasaulē:

Latvija

Naktī valsts piekrasti plosījusi spēcīga vētra. Spēcīgā vēja dēļ elektroapgāde šorīt traucēta vairāk nekā 100 tūkstošiem mājsaimniecību, bet glābēji saņēmuši vairāk nekā 130 izsaukumu. Elektrības piegāde ievērojami traucēta Ventspilī, Kuldīgā un Talsos. Stiprā vēja dēļ Liepājā nogruvusi jaunceltne un gruveši apbēruši mikroautobusu. Cilvēki negadījumā nav cietuši. Savukārt Rīgā daudzviet nestrādā luksofori, informē Rīgas domes Satiksmes departaments.

Komentāri

Pievienot komentāru